Friday, March 5, 2010

Μέτρα με... ευκολίες πληρωμής


Μέτρα με... ευκολίες πληρωμής


Αναδρομικά από την αρχή του έτους αλλά με «δόσεις ευκολίας» θα πάρει η κυβέρνηση από τους δημόσιους υπαλλήλους το 12% που έκοψε από τα επιδόματά τους. Η διαδικασία παρακράτησης των ποσών που προκύπτουν από τη μείωση για την περίοδο από την 1.1.2010 ως την ημερομηνία ψήφισης του νόμου, έχει ως εξής:

* Εφάπαξ, για ποσά ως 150 ευρώ

* 2 μηνιαίες δόσεις, για ποσά ως 300 ευρώ

* 4 μηνιαίες δόσεις, για ποσά ως 600 ευρώ

* 6 μηνιαίες δόσεις, για ποσά ως 1.000 ευρώ

* 8 μηνιαίες δόσεις, για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος των 2.000 ευρώ μηνιαίως, που χάνει 140 ευρώ μηνιαίως, θα κληθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο να επιστρέψει από την τσέπη του περίπου 630 – 770 ευρώ (για μισθούς τριών ή τεσσάρων μηνών και δώρο Πάσχα που θα έχει ως τότε εισπράξει).

Στην πρώτη περίπτωση (αν η μείωση φανεί τον Απρίλιο) θα δει να του αφαιρούνται συνολικά 455 ευρώ (140+315 ευρώ) και άλλα τόσα το Μάιο. Αυτούς τους δύο μήνες θα εισπράξει μόνο τα 1.545 ευρώ, αντί τα 2.000 που υπολόγιζε.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα δει το Μάιο να του αφαιρούνται 337,5 ευρώ επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Θα ζει δηλαδή με 1.662,5 ευρώ μέχρι το Σεπτέμβριο.

Κάποια επιδόματα όμως γλίτωσαν από τον πέλεκυ του υπουργείου οικονομικών. Εξαιρούνται των περικοπών: οικογενειακά επιδόματα, μεταπτυχιακών σπουδών, κινήτρου απόδοσης, αποφοίτων Εθν. Σχολής Δημ. Διοίκησης, χρόνου υπηρεσίας, εφημεριών, ειδικής απασχόλησης, ειδικών συνθηκών εργασίας, επικίνδυνης εργασίας, αναπηρίας ή κινδύνου, καταδυτικού.

Αναδρομική από 1/1/2010 θα είναι η ισχύς του νόμου σε ό,τι αφορά την περικοπή από 30% σε δώρο Πάσχα-Χριστουγέννων και επίδομα αδείας, που έχει ως αποτέλεσμα να ψαλιδίζεται ο 14ος μισθός κατά 60%.

Αυτό σημαίνει ότι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί... «τσεκουρεμένο» στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τη Βουλή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και σε όσους εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που υπάγονται ή χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο.

Αναδρομικά από 1/1/2010 ισχύει και η περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, 30% στις υπερωρίες και τα έξοδα μετακίνησης, καθώς και η περικοπή 7% στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ.

Οι περικοπές αφορούν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους: από εφοριακούς και δασκάλους μέχρι εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, δήμους και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Αυτό που αλλάζει είναι το είδος της περικοπής. Στο στενό δημόσιο τομέα, μπαίνει ψαλίδι στα επιδόματα ενώ στον ευρύτερο, περικόπτονται οριζόντια όλοι οι μισθοί κατά 7%. Η περικοπή του δώρου Χριστουγέννων, του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας είναι ίδια για όλους, κόβονται κατά 30%. Από μόνο του, αυτό το μέτρο, ισοδυναμεί με την απώλεια των δύο τρίτων ενός μισθού.

Υπολογίζεται ότι η μείωση των αποδοχών ξεκινά από τα 732 ευρώ για χαμηλόμισθο υπάλληλο της κεντρικής διοίκησης και φθάνει τα 6.312 ευρώ τον χρόνο για υψηλόβαθμο δικαστικό.

Παράλληλα υπολογίζεται η πραγματική μείωση των αποδοχών είναι 8% κατά μέσο όρο αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 12%.

Σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης στελέχη της ΑΔΕΔΥ μιλούν για απώλειες μεταξύ 20% και 30%.

source: capital.gr

No comments:

Share |