Wednesday, August 11, 2010

Fed: Λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας


Fed: Λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Λεπτομέρειες για τις αγορές κρατικών ομολόγων που προανήγγειλε χθες, μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, έδωσε σήμερα στο φως της δημοσιότητας η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Fed σχεδιάζει να αγοράσει κρατικούς τίτλους αξίας περίπου 18 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο εννέα δημοπρασιών από τις 17 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε χθες, η χρηματοδότηση των αγορών θα γίνει με επανεπένδυση των εσόδων από τίτλους, εγγυημένους με ενυπόθηκα δάνεια, που ωριμάζουν.

Κάθε δημοπρασία θα αφορά ομόλογα συγκεκριμένης διάρκειας, με την πιο μικρή ωρίμανση το 2011 και την πιο μακρά το 2040.

Στόχος είναι να μη συρρικνωθεί ο ισολογισμός της Fed, που αυτόματα θα σήμαινε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.


source: capital.gr

"Αλμα" 13% για τον δείκτη του "φόβου" VIX


"Αλμα" 13% για τον δείκτη του "φόβου" VIX

«Άλμα» 13% καταγράφει ο δείκτης μεταβλητότητας VIX φτάνοντας τις 25,27 μονάδες, στον απόηχο της προειδοποίησης της Fed πως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ θα είναι μικρότερος από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Ο δείκτης είναι γνωστός ως βαρόμετρο του φόβου στην Wall Street και παρουσιάζει ανοδική τάση όταν οι επενδυτές προσπαθούν να προστατευτούν από το αυξημένο ρίσκο στο πλαίσιο των αγοραστικών τους επιλογών. Στην ουσία μετρά την αναμενόμενη μεταβλητότητα του ευρύτερου δείκτη S&P 500.

Πριν τη σημερινή συνεδρίαση, ο VIX είχε υποχωρήσει κατά 50% από τα υψηλά του τρέχοντος έτους στις 45,79 μονάδες.

source: capital.gr

"Καλπάζει" το δολάριο


"Καλπάζει" το δολάριο

«Ράλι» άνω του 2% καταγράφει αυτή την ώρα το δολάριο έναντι του ευρώ, με το αμερικανικό νόμισμα να σημειώνει ανάλογες αποδόσεις έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων, πλην του γεν.

Η βουτιά που σημείωσε το δολάριο χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αποτελεί πλέον παρελθόν, παρά τις προειδοποιήσεις της νομισματικής αρχής για το outlook της αμερικανικής οικονομίας αλλά και την ανακοίνωση νέων μέτρων για τη στήριξη της ανάκαμψης.

Αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος εκτιμούν πως οι προσδοκίες για κάποια μορφή πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed είχαν πάνω-κάτω προεξοφληθεί στην αγορά. Επίσης, το γεγονός ότι η Fed παραμένει σχετικά απαισιόδοξη για το outlook της αμερικανικής οικονομίας, έγειρε ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δημιουργώντας ένα κύμα αποστροφής προς το ρίσκο, όπως αντανακλάται σε χαμηλότερα νομίσματα, μετοχές, τιμές πετρελαίου κλπ.

Παράλληλα, οι τεχνικές αναλύσεις προειδοποιούν για κάποια μορφή διόρθωσης υπέρ του αμερικανικού δολαρίου, αφού το νόμισμα έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες έναντι όλων των βασικών νομισμάτων.

Οι ανωτέρω παράγοντες υποδηλώνουν πως "ενδέχεται να δούμε ένα πιο διατηρήσιμο ράλι του δολαρίου τις προσεχείς ημέρες".

Αναλυτικά, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί 2,32% έναντι του δολαρίου στα 1,2871 ευρώ ανά δολάριο. Παράλληλα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 1,19% έναντι της στερλίνας, στα 1,5659 δολάρια ανά στερλίνα, ενώ «αλλάζει χέρια» στα 1,0585 ελβετικά φράγκα καταγράφοντας άνοδο 0,95%. Στον αντίποδα το δολάριο χάνει 0,11% έναντι του ιαπωνικού γεν στα 85,32 γεν ανά δολάριο.

source: capital.gr

Μετά τη Ρωσία, σήμα «κινδύνου» για τα σιτηρά και από τη Γερμανία


Μετά τη Ρωσία, σήμα «κινδύνου» για τα σιτηρά και από τη Γερμανία

Δεύτερο καμπανάκι κινδύνου για τα σιτηρά ήχησε στη Γερμανία, καθώς η συγκομιδή δημητριακών προβλέπεται μειωμένη κατά 12% φέτος σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αγροτικής συνομοσπονδίας DRV, που ανησυχεί εξίσου για την ποιότητα του καρπού.
Η παραγωγή σίτου, βρώμης, σίκαλης και κριθαριού εκτιμάται στα 43,7 εκατ. τόννους, ήγουν 6 εκατ. τόννοι λιγότεροι από πέρυσι, τονίζει η Συνομοσπονδία. Εντούτοις, «εξαιτίας του καύσωνα του Ιουλίου, φοβούμαστε μία ακόμη σημαντικότερη μείωση», τονίζει στο ανακοινωθέν της.
Η Γερμανία, όπως και οι γειτονικές της χώρες, βίωσε έναν ιδιαίτερα θερμό Ιούλιο, με αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες, έπειτα από έναν εξαιρετικά δριμύ, μακρύ και υγρό χειμώνα, αμφότερες συνθήκες ήκιστα ευνοϊκές για μία καλή σοδειά.

Τώρα, είναι οι επίμονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων που δημιουργούν προβλήματα, αυξάνοντας τις ανησυχίες «για υποδεέστερη ποιότητα», ιδίως για το σιτάρι. Η επάρκεια της Γερμανίας δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, όμως «θα υπάρχουν μικρότερες ποσότητες ποιοτικού σίτου για εξαγωγές εν σχέσει προς το περασμένο έτος», προβλέπει η DRV.

Η τιμή των δημητριακών στις παγκόσμιες αγορές ήδη έχει πάρει την άγουσα το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της ξηρασίας και των πυρκαγιών στη Ρωσία, στην οποία η τιμή του ψωμιού έχει εκτοξευθεί.

source: reporter.gr

Οριακά κέρδη για το χρυσό


Οριακά κέρδη για το χρυσό

Με οριακά κέρδη έκλεισε σήμερα ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, χωρίς να καταφέρει να διασπάσει στο κλείσιμο το ψυχολογικό όριο των 1.200 δολαρίων, καθώς το δολάριο συνέχισε την ανοδική του πορεία.
Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου παραδόσεως Δεκεμβρίου του χρυσού, ενισχύθηκε κατά 1,20 δολάρια ή 0,1% στα 1.199,20 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στα 1.210,20 δολάρια.
Σημαντική ενίσχυση παρουσίασε σήμερα, η ισοτιμία του δολαρίου λόγω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών σχετικά με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Τις ανησυχίες τροφοδότησαν τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα για την πορεία της βιομηχανικής δραστηριότητας και των λιανικών πωλήσεων, καθώς δείχνουν επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ χθες βράδυ μετά την ανακοίνωση της FED το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε. Σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν χαμηλότερα, στα 1,3014 δολάρια έναντι 1,3181 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,3016 δολάρια

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Χαμηλότερο των εκτιμήσεων το έλλειμμα τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Χαμηλότερο των εκτιμήσεων το έλλειμμα τον Ιούνιο

Στα 165 δις. δολ. διαμορφώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ τον Ιούλιο, σημειώνοντας για 22 συνεχόμενο μήνα περισσότερες δαπάνες από έσοδα. Πιο συγκεκριμένα, οι εκροές διαμορφώθηκαν στα 321 δις. δολ. ενώ οι εισροές περιορίστηκαν στα 156 δις. δολ., ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η σχετική υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης είχε εκτιμήσει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 169 δις. δολ.
Το ύψος του ελλείμματος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ που έχει καταγραφεί το μήνα Ιούλιο, ενώ αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το δεύτερο καλοκαιρινό μήνα δεν υφίστανται φορολογικές προθεσμίες.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2009 οι δαπάνες είχαν διαμορφωθεί στα 332 δις. δολάρια και τα έσοδα έφτασαν τα 151 δις. δολ.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Σταθερός ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Σταθερός ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας τον Ιούνιο

Σταθερός παρέμεινε ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας της χώρας. Ωστόσο σε σχέση με πέρσι ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι κατά 17% υψηλότερος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου περίπου πέντε υποψήφιοι συναγωνίζονται για μία θέση εργασίας.
Στο δημόσιο τομέα, οι παραιτήσεις ή οι συνταξιοδοτήσεις αυξήθηκαν τον Ιούνιο στις 540.000 από 331.000 το Μάιο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι εκροές εργαζομένων έφτασαν στα 3,81 εκατ. από 3,82 εκατ. το Μάιο. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των εργαζομένων που προσελήφθηκαν υποχώρησε στα 4,25 εκατ. τον Ιούνιο από 4,58 εκατ. το Μάιο. Από αυτούς τους αριθμούς περίπου 3,93 εκατ. προσελήφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, και 323.000 στο δημόσιο, από 735.000 το Μάιο.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 24 δισ. δολ.


ΗΠΑ: Έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 24 δισ. δολ.

Το ποσό των 24 δισ. δολαρίων σε ομόλογα 10ετούς διάρκειας δημοπράτησε η αμερικανική κυβέρνηση σήμερα, στην απόδοση του 2,730% τη χαμηλότερη δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2009. Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 2,73 δολάρια για κάθε δολάριο.
Οι έμμεσοι αγοραστές, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ξένες τράπεζες συμμετείχαν κατά 45,8%. Οι άμεσοι αγοραστές συμμετείχαν με ποσοστό 10,3%

source: reporter.gr

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν είναι θωρακισμένες από «εισαγόμενες κρίσεις»


Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν είναι θωρακισμένες από «εισαγόμενες κρίσεις»

Δεν είναι θωρακισμένες οι ΗΠΑ από την οποιαδήποτε οικονομική επιβράδυνση που ξεκινά από άλλα μέρη του κόσμου δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, έπειτα από την ανακοίνωση χαμηλότερων οικονομικών αποτελεσμάτων από την Κίνα.
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ρόμπερτ Γκιμπς έκανε δηλώσεις μετά την πτώση που καταγράφηκε στις παγκόσμιες αγορές μετά την δημοσίευση των χειρότερων από τα προβλεπόμενα στοιχείων της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, που αναβίωσαν τους φόβους για νέα επιβράδυνση των διεθνών οικονομιών και φυσικά αυτής των ΗΠΑ.
«Φυσικά παρατηρούμε στενά το τι συμβαίνει σε όλον τον κόσμο», τόνισε ο Γκιμπς, μιλώντας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος επανέλαβε την άποψη της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα πως η επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης για το δεύτερο τέταρτο του έτους, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, οφείλεται εν μέρει στην αποδημία της πιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη ένθεν του Ατλαντικού.

«Δεν χωρεί αμφιβολία πως τον Απρίλιο τα γεγονότα στην Ευρώπη άρχισαν να παίζουν ρόλο για το πώς στέκουμε και εμείς τώρα οικονομικά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η Κίνα ενδέχεται να μετατραπεί πλέον σε πρόβλημα για την αμερικανική οικονομία, ο Γκίμπς τόνισε πως «ζώντας σε μία απέραντη παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όπως είναι οι οικονομίες και η δική μας, σημαίνει πως δεν είμαστε θωρακισμένοι από τις επιβραδύνσεις που μπορεί να ξεκινήσουν σε άλλα μέρη του κόσμου».

Ωστόσο ο Γκιμπς επέμεινε ότι : «η πορεία από το σημείο που βρισκόμαστε τον Απρίλιο, είναι διαφορετική από αυτήν που βρισκόμαστε τώρα».

source: reporter.gr

Στα 78 δολάρια "κατρακύλησε" το αργό


Στα 78 δολάρια "κατρακύλησε" το αργό

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάκαμψη οδήγησαν σε έντονες ρευστοποιήσεις σήμερα τους επενδυτές του αργού, με το «μαύρο χρυσό» να κλείνει με απώλειες που ξεπέρασαν τα 2 δολάρια.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού έφτασαν στα 78,02 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 2,8%. Το αργό, από τις 3 Αυγούστου, όταν και είχε βρεθεί σε υψηλά 12 εβδομάδων, στα 82,55 δολάρια, έχει σημειώσει απώλειες που ξεπερνούν το 5,5%.
Η απόφαση της Fed για επανενεργοποίηση των μέτρων ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας περισσότερο «λάδι στη φωτιά» των ανησυχιών για την αμερικανική ανάκαμψη έβαλε, παρά μείωσε τις εκτιμήσεις για διπλή ύφεση όπως ήταν ο αρχικός στόχος, επηρεάζοντας και τις προσδοκίες για τη ζήτηση του πετρελαίου.

Επιπλέον, το κλίμα επιβάρυνε και η μείωση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας που προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Bank of England). Η BOE εκτιμά ότι η βρετανική ανάπτυξη ενδέχεται να συνεχιστεί, ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς από εκείνους που η τράπεζα είχε προβλέψει τον περασμένο Μάιο. Η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να κορυφωθεί στο 3%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6%. Ο πληθωρισμός, επισημαίνει η BOE, θα ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση θα βρεθεί κάτω του 2% έως το 2012.

Ωστόσο, το κλίμα για το αργό δεν βελτίωσε ούτε η αύξηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο το 2010 και το 2011 που προχώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency- ΙΕΑ). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της υπηρεσίας, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 80.000 βαρέλια ημερησίως το 2010 και κατά 50.000 βαρέλι ημερησίως το 2011. Συνολικά, η ζήτηση αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 86,6 εκατ. βαρέλια (ημερησίως) το 2010 και στα 87,9 εκατ. βαρέλια (ημερησίως) το 2011.

source: reporter.gr

Μ. Βρετανία: Υψηλό 3 ετών για την πτώση της ανεργίας


Μ. Βρετανία: Υψηλό 3 ετών για την πτώση της ανεργίας


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Εκ νέου πτώση εμφάνισαν τον Ιούλιο οι δύο βασικοί δείκτες ανεργίας στη Μ. Βρετανία, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS), το μέγεθος της ανεργίας, με βάση τα πρότυπα της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ILO), υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα κατά 49.000 στο τρίμηνο έως τον Ιούνιο στα συνολικά 2.457 εκατ.. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2007. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 7,8% σε σχέση με το τρίμηνο έως το Μάιο.

Ο δείκτης ILO γαι την απασχόληση, εμφανίστηκε ενισχυμένος για δεύτερο μήνα, σημειώνοντας άνοδο της τάξης των 184.000 στο διάστημα των τριών μηνών έως τον Ιούνιο στα περίπου 29 εκατ.. Σημειώνεται πως η αύξηση είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει παρατηρηθεί από το Μάιο του 1989, ενώ το επίπεδο που διαμορφώθηκε αποτελεί το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2009.

Το μέγεθος των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, αλλά μόλις κατά 3.800. Ήταν η μικρότερη πτώση σε μια σειρά από διαδοχικές υποχωρήσεις το τελευταίο διάστημα, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο 4,5%.

Τον Ιούνιο είχαν σημειωθεί αντίστοιχα πτώση 15.900 και ποσοστό 4,5%. Το μέγεθος της πτώσης εξέπληξε τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που είχαν κάνει εκτιμήσεις για πτώση 16.000 και ποσοστό 4,5%.

Η ONS αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για τις αιτήσεις επιδομάτων του Ιουνίου, έπειτα από την αρχική εκτίμηση για πτώση κατά 20.800.

Οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές εξαιρουμένων των bonus- καθώς οι καταβολές bonus μπορούν να προκαλέσουν διακυμάνσεις στις μηνιαίες μεταβολές- ενισχύθηκαν κατά 1,6% στους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο. Αυτή ήταν η χαμηλότερη άνοδος από τον Ιανουάριο αυτού του έτους και έρχεται σε σύγκριση με την αύξηση κατά 1,8% του Μάιου, σύμφωνα πάντα με την ONS.

Αυτό ήταν γενικά στο πλαίσιο των εκτιμήσεων για αύξηση κατά 1,5%.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Κατά 3 εκατ. βαρέλια μειώθηκαν τα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Κατά 3 εκατ. βαρέλια μειώθηκαν τα αποθέματα αργού

source: capital.gr

Βασιλεία: Εξετάζει ελάχιστο core Tier 1 στο 4-6% για τις τράπεζες


Βασιλεία: Εξετάζει ελάχιστο core Tier 1 στο 4-6% για τις τράπεζες

Οι νέοι κανόνες που επεξεργάζεται η επιτροπή της Βασιλείας πιθανότατα θα απαιτήσουν από τις τράπεζες να τριπλασιάσουν τους δείκτες βασικών κεφαλαίων τους (core Tier 1), ανέφερε στο Reuters πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

To ελάχιστο όριο για το δείκτη core Tier 1 πιθανότατα θα είναι μεταξύ 4 και 6 τοις εκατό, από 2 τοις εκατό που είναι σήμερα, τόνισε η πηγή, διευκρινίζοντας όμως πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Το πρακτορείο αναφέρει πως οι διάφορες χώρες διχάζονται στο συγκεκριμένο θέμα, με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίζουν ένα υψηλότερο δείκτη core Tier 1, ενώ η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Γερμανία, ζήτησαν λιγότερο αυστηρούς κανόνες.

H επιτροπή της Βασιλείας αναμένεται να ανακοινώσει τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες, οι οποίοι στοχεύουν στην αποτροπή μελλοντικών κρίσεων, μέχρι το Νοέμβριο οπότε και συνέρχονται οι G20.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Διεύρυνση 19% του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Διεύρυνση 19% του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο

Υψηλότερη των προσδοκιών των οικονομολόγων ήταν η διεύρυνση που εμφάνισε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο και ανήλθε σε υψηλό 21 μηνών, καθώς οι εισαγωγές από τους μεγαλύτερους εμπορικούς συνεργάτες διογκώθηκαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 19% στα 49,90 δισ. δολάρια. Το έλλειμμα του Μαΐου αναθεωρήθηκε καθοδικά στα 41,98 δισ. δολάρια από την αρχική εκτίμηση για 42,27 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 42,7 δισ. δολάρια τον Ιούνιο.

Οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 1,3% στα 150,45 δισ. δολάρια από τα 152,44 δισ. δολάρια το Μάιο, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν με μεγαλύτερο ρυθμό και συγκεκριμένα κατά 3,1% στα 200,35 δισ. δολάρια από τα 194,42 δισ. δολάρια.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Πιο ήπια ανάπτυξη "βλέπει" η BOE


Μ. Βρετανία: Πιο ήπια ανάπτυξη "βλέπει" η BOE


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η βρετανική οικονομία ενδέχεται να επεκταθεί με ελαφρώς πιο ήπιο ρυθμό από ότι αναμενόταν, εξαιτίας των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας, ωστόσο διατήρησε αισιόδοξη στάση αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης.

Στην τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ανέφερε ότι η ανάπτυξη των τιμών θα διατηρηθεί πάνω από τον στόχο του 2% για το σύνολο του επόμενου έτους, ωθούμενη από την επικείμενη αύξηση των φόρων, ενώ προειδοποίησε για πιθανές επιπτώσεις στις πληθωριστικές προσδοκίες.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί κάτω από το στόχο στις αρχές του 2012 και να διατηρηθεί χαμηλότερα από το συγκεκριμένο επίπεδο έως τα μέσα του 2013.

Οι προβλέψεις της BOE τοποθετούν το μέσο όρο ανάπτυξης στο 3% μεσοπρόθεσμα ενώ είναι πολύ πιο αισιόδοξες από τις αρχικές εκτιμήσεις της αρχής Office for Budget Responsibilitiy που έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2,3% το 2011 και 2,8% το 2012.

Οι εν λόγω προβλέψεις βασίζονταν στη δημοσιονομική σύσφιξη ύψους 113 δισ. λιρών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση τον Ιούνιο, έως το 2015.

Η επιτροπή της Fed αναγνώρισε την Τρίτη ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί, ενώ αποφάσισε να επενδύσει εκ νέου τα έσοδα από τους εγγυημένου με στεγαστικά τίτλους σε μακροπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα με σκοπό να συμβάλει στη διατήρηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων σε χαμηλά επίπεδα, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να είναι βήμα περαιτέρω χαλάρωσης.

Η BOE σημείωσε ότι αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας που περιβάλλει τις προοπτικές, ενώ τόνισε ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει προς «πάσα κατεύθυνση» - μέσω σύσφιξης ή χαλάρωσης – σε κινδύνους καθώς αυτοί εξελίσσονται.

source: capital.gr

ΙΕΑ: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση του 2010 και 2011


ΙΕΑ: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση του 2010 και 2011

Τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2010 και 2011 αναβάθμισε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), ωστόσο παραμένει επιφυλακτική για τις εξελίξεις του 2011.

Συγκεκριμένα, η ΙΕΑ αναβάθμισε τη ζήτηση για το 2010 και το 2011 κατά 80.000 βαρέλια και 50.000 βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 86,6 εκατ. βαρέλια το 2010 και στα 87,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2011.

Ωστόσο, οι ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μπορεί να επιβραδυνθεί στο δεύτερο μισό του έτους τοποθέτησαν σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους στις εκτιμήσεις, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της Υπηρεσίας.

«Η παγκόσμια δραστηριότητα αναμένεται να διευρυνθεί κατά 4,5% σε αυτό το έτος, ωστόσο παραμένει στο 4,3% για το επόμενο», όπως αναφέρει η έκθεση.

Παράλληλα, η Υπηρεσία αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την κατανάλωση. Για το 2011 εκτιμά αύξηση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ήτοι 1,5%, ενώ για το 2010 αναμένει άνοδο 1,8 εκατ. βαρέλια ή 2,2% σε ημερήσια βάση.

source: capital.gr

U.K. Consumer Confidence Dropped in July to Lowest in 15 Months


U.K. Consumer Confidence Dropped in July to Lowest in 15 Months


Aug. 11 (Bloomberg) -- U.K. consumer confidence dropped in July for a third month, plunging to the lowest since the aftermath of the economy’s worst quarterly contraction in three decades last year, Nationwide Building Society said.

The index of sentiment slumped 7 points from the previous month to 56, the customer-owned lender said in an e-mailed statement today. The result was the lowest since April 2009. A measure of expectations for the economy fell 13 points to 76.

The biggest budget cuts since World War II, faster inflation and resilient unemployment have undermined consumer confidence. Reports today may show the Bank of England cut its forecasts for economic growth and jobless benefit claims fell the least in six months in July, surveys of economists show.

“July will have been a time for many consumers to reassess their individual circumstances following the Chancellor’s emergency budget,” Martin Gahbauer, chief economist at Nationwide, said in the statement. Faster inflation “may now be leading to more negative sentiment among consumers as they start to feel the pinch on their spending power.”

Nationwide’s measure of shoppers’ assessment of their present situation was unchanged at 25, and a gauge of their willingness to make major purchases dropped 3 points to 93. The overall measure of confidence is down from the high this year of 84 in February.

Budget Deficit

Prime Minister David Cameron said last week that budget cuts to tackle the record deficit won’t be reversed when the economy recovers. Gross domestic product expanded 1.1 percent in the second quarter from the first three months of the year, the fastest pace in four years.

Today’s report showed consumers are the most pessimistic since enduring the economy’s 2.3 percent slump in the first quarter last year, the worst since 1979, as their cost of living rises while unemployment lingers. Consumer prices rose an annual 3.2 percent in June, above the government’s 3 percent limit.

Unemployment measured by International Labour Organization methods was 7.8 percent in the quarter through June, according to the median prediction of 22 economists in a Bloomberg News survey. Jobless benefit claims probably fell by 17,000, the median of 27 forecasts shows. The Office for National Statistics will publish the data at 9:30 a.m. today in London.

The Bank of England last week held its key interest rate at a record low of 0.5 percent and its bond-purchase program at 200 billion pounds ($315 billion) as policy makers assess the strength of the recovery. Governor Mervyn King told lawmakers last month officials must “keep our foot firmly on the accelerator.”

The bank will announce its latest economic projections at 10:30 a.m. in London. Fourteen of 16 economists surveyed by Bloomberg News forecast the bank will cut its 2011 growth forecast today. Two said it will lower the 2010 forecast, 10 predict no change and four expect an increase.

source: bloomberg.com

Πέντε ξένοι κολοσσοί με μηδενικό χρέος


Πέντε ξένοι κολοσσοί με μηδενικό χρέος

Αλώβητες φαίνεται πως βγήκαν από την κρίση ορισμένες ξένες μεγάλες εταιρείες, οι οποίες όχι μόνο εμφανίζουν κέρδη, αλλά και μηδενικό χρέος. Αν και οι μετοχές τους δεν ακολουθούν, πάντοτε, ανοδική πορεία, οι όμιλοι καταφέρνουν να κρατήσουν καθαρούς από «βάρη» τους ισολογισμούς τους και να μαζέψουν σημαντικά ποσά, σε μετρητά, για επενδύσεις.


Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία του δείκτη S&P 500, όπως μεταδίδει το CNBC, οι εταιρείες αυτές είναι οι εξής:

1. Google
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Η Google έχει μηδενικά χρέη τα τελευταία τρία χρόνια, με την τιμή της μετοχής της να ενισχύεται κατά 50,17% το 2007, κατά 55,51% το 2008 και κατά 101,52% το 2009. Ωστόσο, από την αρχή του έτους η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει 22,32%. Σημειώνεται ότι τα καθαρά της κέρδη το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν στα 1,84 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 25% κατά την αντίστοιχη περσινή περιόδου, ενώ το ποσό για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και τα μετρητά στον ισολογισμό της «αγγίζουν» τα 30 δισ. δολάρια.

2. Apple
Μηδενικό χρέος και για τον τεχνολογικό κολοσσό, Apple, με την τιμή της μετοχής να έχει κερδίσει 19,53%. Αναλυτικά, η τιμή της μετοχής της είχε σημειώσει άνοδο 133,47% το 2007, ενώ το 2008 υποχώρησε 56,91%. Το 2009 η μετοχή της εταιρείας κέρδισε 146,90%. Ακόμη, κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα κέρδη της Apple αυξήθηκαν κατά 78%, «παίρνοντας» σημαντική ώθηση από την αύξηση της ζήτησης για τα iPhone και iPad. Η κερδοφορία της αυξήθηκε στα 3,25 δισ. δολάρια ή 3,51 δολάρια ανά μετοχή, από κέρδη της τάξης των 1,83 δισ. δολαρίων ή 2,01 δολαρίων ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Ακόμη, τα μετρητά στον ισολογισμό της και το ποσό για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις ανέρχονται σε 23,1 δισ. δολάρια.

3. eBay
Η αμερικανική διαδικτυακή εταιρεία δεν είχε πάντα μηδενικό χρέος, καθώς το 2007 είχε χρέη 200 εκατ. δολαρίων και το 2008 ενός δισ. δολαρίων. Ωστόσο, το 2009, μετά την άνοδο 68,55% της μετοχής της, η εταιρεία κατάφερε να «μηδενίσει» το χρέος της. Από την αρχή του έτους, όμως, η μετοχή της έχει απωλέσει 11,64%, παρά τα κέρδη 26% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία διαμόρφωσε την κερδοφορία της στα 412 εκατ. δολάρια ή 31 σεντς ανά μετοχή από 327 εκατ. δολάρια ή 25 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ακόμη, το ποσό για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και τα μετρητά στον ισολογισμό της φτάνουν τα 4,52 δισ. δολάρια.

4. Gap
Χαμόγελα και στην εταιρεία λιανικής Gap, η οποία κατέχει 2,48 δισ. δολάρια σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις στον ισολογισμό της. Παρόλα αυτά, το 2007 και το 2008, τα χρέη της ανέρχονταν στα 513 εκατ. δολάρια και 188 εκατ. δολάρια, αντίστοιχα, ενώ από την αρχή του έτους η μετοχή της έχει χάσει 11,79%. Επιπλέον, οι καθαρές πωλήσεις στην εταιρεία λιανικής ενδυμάτων για τις πέντε εβδομάδες έως τις 3 Ιουλίου αυξήθηκαν 2% στα 131 δισ. δολάρια.

5. Bed Bath & Beyond
Μηδενικό χρέος για το 2007, το 2008 και το 2009 εμφάνισε η Bed Bath & Beyond. Η μεγάλη εταιρεία λιανικής κατέχει 1,64 δισ. δολάρια σε μετρητά και επενδύσεις στον ισολογισμό της και από τον Ιανουάριο, η μετοχή της έχει μόλις υποχωρήσει 2,56%. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009, η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε άνοδο 51,89%.

source: reporter.gr

Επιδόσεις των BRIC η Τουρκία και η Ινδονησία

Επιδόσεις των BRIC η Τουρκία και η Ινδονησία

Το ενδιαφέρον αναλυτών και διαχειριστών κεφαλαίων έχουν προσελκύσει δύο αναδυόμενες αγορές, που αν και είναι πολύ μικρές για να εισέλθουν στο κλαμπ των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), παρουσιάζουν σαφώς καλύτερες επιδόσεις από αυτές. Ο λόγος για την Τουρκία και την Ινδονησία, οι αγορές μετοχών των οποίων επιδίδονται σε ράλι.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο χρηματιστήριο της Τζακάρτα έχει ενισχυθεί 21% από τις αρχές του έτους, ενώ ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης καταγράφει κέρδη 13%. Και οι δύο μάλιστα σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στις 29 Ιουλίου και εξακολουθούν να κινούνται πολύ κοντά σε αυτά.

Παρά την άνοδο αυτή, οι αποτιμήσεις τους εξακολουθούν να θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικές. Την ίδια ώρα ο δείκτης MSCI BRIC, που παρακολουθεί την πορεία των μετοχών της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας, εξακολουθεί να παρουσιάζει απώλειες 1,2% από τις αρχές του έτους, ενώ βρίσκεται περίπου 42% χαμηλότερα σε σχέση με το ζενίθ του.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, υπήρξαν έντονες ανησυχίες ακόμη και για χρεοκοπία των δύο αυτών οικονομιών. Σήμερα παρουσιάζουν δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καλή δημοσιονομική εικόνα και ενίσχυση της εταιρικής κερδοφορίας.

Οι θετικές οικονομικές επιδόσεις σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού τους δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία τους, αντίστοιχο με εκείνο, που είχε οδηγήσει τον Τζιμ Ο' Νιλ της Goldman Sachs εμπνευστή της ονομασίας BRIC, να πει το 2001 ότι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία, είναι οι νέες μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί σε αναλυτές και επενδυτές η σταθερότητα, που επιδεικνύουν οι δύο αυτές οικονομίες, παρά τις πρόσκαιρες αναταράξεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση ή και την από καιρού εις καιρό αναταραχή στην πολιτική τους σκηνή. Σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global και της JP Morgan, που δημοσιεύει το Bloomberg, διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, που εστιάζουν σε μετοχές αναδυόμενες αγορών, ενίσχυσαν αισθητά τον Ιούνιο τις τοποθετήσεις τους στις αγορές της Ινδονησίας και της Τουρκίας.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο Μαρκ Μόμπιους πρόεδρος της Templeton Asset Management με υπό διαχείριση ενεργητικό 34 δισ. δολαρίων, δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεση της εταιρείας του στις τουρκικές μετοχές, η οποία ανέρχεται ήδη σε 1 δισ. δολάρια, επικαλούμενος τις ισχυρές προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.

source: naftemporiki.gr

Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο "πακέτο" $26 δισ. προς τις τοπικές κυβερνήσεις


Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο "πακέτο" $26 δισ. προς τις τοπικές κυβερνήσεις


Το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για την παροχή οικονομικής στήριξης 26 δισ. δολαρίων προς τις τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, έδωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με 247 ψήφους υπέρ έναντι 161 κατά.

Οι Δημοκρατικοί εκτιμούν πως το νομοσχέδιο θα σώσει περί τις 320.000 θέσεις εργασίας δασκάλων και άλλων εργαζομένων. Μεγάλο μέρος των κονδυλίων θα καλυφθεί από αυξήσεις φόρων που θα φτάσουν τα 11 δισ. δολ. στις αμερικανικές πολυεθνικές.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία στις 5 Αυγούστου και αναμένεται άμεσα να υπογραφεί από τον πρόεδρο Obama.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει κονδύλια 16 δισ. δολ. σε οικονομική βοήθεια προς τις αμερικανικές πολιτείες για την αποπληρωμή των δαπανών που σχετίζονται με τα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της Medicaid.

Επιπλέον 10 δισ. δολ. θα κατευθυνθούν στις τοπικές κυβερνήσεις προκειμένου να αποφύγουν περικοπές στο διδακτικό προσωπικό και σε άλλες υπηρεσίες.

source: capital.gr

Η Fed προειδοποιεί, τα μάκρο απογοητεύουν, "βουτιά" ο Nikkei


Η Fed προειδοποιεί, τα μάκρο απογοητεύουν, "βουτιά" ο Nikkei

Με τη Fed να εκτιμά ότι η οικονομία χρειάζεται βοήθεια και τα μάκρο σε Ιαπωνία όσο και Κίνα να απογοητεύουν αγορά και αναλυτές, τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχρεώνονται σε απώλειες. «Βουτιά» 2,7% ο ιαπωνικός Nikkei.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα προχώρησε στο πρώτο βήμα, μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο, για την εκ νέου ενίσχυση της οικονομίας, ανακοινώνοντας ότι θα διατηρήσει στην κατοχή της τίτλους με σκοπό να σταματήσει την εκροή κεφαλαίων από το χρηματοοικονομικό σύστημα. Παράλληλα η Fed διατήρησε αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού επιτοκίου.

Στην Κίνα, νέα μάκρο είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας που δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα επιβραδύνεται. Πιο αναλυτικά, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αναπτύχθηκε με τον μικρότερο ρυθμό σε διάστημα έντεκα μηνών τον Ιούλιο.

Εξάλλου, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε αύξηση 4,8% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με το ρυθμό ανόδου να περιορίζεται από το 6,4% του αμέσως προηγούμενου μήνα, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 3,3% τον Ιούλιο, από το 2,9% του Ιουνίου.

«Οι ανησυχίες των επενδυτών έχουν στραφεί στην οικονομική ανάπτυξη», σχολιάζει στο Bloomberg ο Chu Moon Sung, της Shinhan BNP Paribas Asset Management από τη Σεούλ. «Δεν πιστεύω ότι είναι πιθανό το σενάριο ύφεσης double dip, ωστόσο ενδέχεται να βρισκόμαστε σε διορθωτική κίνηση βραχυπρόθεσμα».

Στην Ιαπωνία οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,6% τον Ιούνιο, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, ωστόσο οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 5,5%. Τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής επίσης απογοήτευσαν, αντανακλώντας τα προβλήματα που ακόμη αντιμετωπίζει η οικονομία.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific, υποχώρησε σε ποσοστό 1,2% στις 119,58 μονάδες.

Επίσης στο Τόκιο ο Nikkei κατέγραψε απώλειες 2,7% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 9.5292,85 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε πτώση 2,37%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινήθηκε πτωτικά κατά 0,36% ενώ μικτά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας.

Ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,08% και ο Shenzhen Composite ενισχύεται κατά 0,27%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει άνοδο 0,07%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα σημειώνει απώλειες 1,29%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν υποχωρεί σε ποσοστό 1,02%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημειώνει πτώση 1,88%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία υποχώρησε 0,30%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινήθηκε πτωτικά 0,36%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη με πτώση 0,82%.

source: capital.gr

ING: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη του β΄ τριμήνου


ING: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη του β΄ τριμήνου



ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (Dow Jones)-- Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση που σημειώθηκε στα καθαρά κέρδη της ολλανδικής εταιρείας οικονομικών υπηρεσιών ING Groep NV (INGA.AE), καθώς τα ενισχυμένα αποτελέσματα του τραπεζικού της κλάδου αντιστάθμισαν την αδύναμη απόδοση των ασφαλειών, ενώ ανέφερε ότι βελτιώθηκαν οι συνθήκες της αγοράς.

Η ING, η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική εταιρεία της Ολλανδίας βάση κεφαλαιοποίησης, εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,09 δισ. ευρώ για τους τρεις μήνες έως τις 30 Ιουνίου, σε σχέση με κέρδη ύψους 71 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αναλυτές, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν κέρδη 742 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, η οποία έχει δεχθεί δυο φορές βοήθεια από την ολλανδική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και έχει ακόμα να καταβάλει 5 δισ. ευρώ, ανέφερε πως η ανάπτυξη του λιανικού τομέα «απέκτησε ρυθμό», ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο και ότι «οι συνθήκες της αγοράς βελτιώθηκαν περαιτέρω».

Εξαιρουμένων των φόρων, αποεπενδύσεων και έκτακτων στοιχείων, ο τραπεζικός τομέας της ING εμφάνισε κέρδη 1,61 δισ. ευρώ, από ζημιές 186 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Ακολουθώντας σχόλια των ευρωπαίων της ανταγωνιστών, η εταιρεία ανέφερε πως η τράπεζα επωφελήθηκε από τη συρρίκνωση των bad loans και από τη βελτίωση των επιτοκιακών περιθωρίων, που αντιστάθμισαν την πτώση στην επενδυτική τραπεζική.

Ο ασφαλιστικός κλάδος της ING σημείωσε ζημιές της τάξης των 115 εκατ. ευρώ από κέρδη 42 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις οποίες η διοίκηση σχεδιάζει να πουλήσει πριν το τέλος του 2013 και έχουν διαχωριστεί από τις τραπεζικές, επηρεάστηκαν από τα κόστη εξαγορών των ΗΠΑ, εξαιτίας των συρρικνωμένων αγορών μετοχών.

Οι μετοχές της ING έκλεισαν στα 7,56 ευρώ την Τρίτη. Η τιμή της μετοχής έχει ενισχυθεί τις περασμένες εβδομάδες, μετά την επιτυχία της ING Bank στα ευρωπαϊκά stress test.

source: capital.gr

Η οικονομία της Κίνας "κατεβάζει ταχύτητα"


Η οικονομία της Κίνας "κατεβάζει ταχύτητα"


Με το μικρότερο ρυθμό σε διάστημα έντεκα μηνών αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, οι λιανικές πωλήσεις περιορίστηκαν ενώ τα νέα δάνεια αυξήθηκαν λιγότερο από τις εκτιμήσεις, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η επιβράδυνση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο βαθαίνει.

Πιο αναλυτικά, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 13,4% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,3%, που είναι ο μεγαλύτερος πληθωρισμός σε διάστημα 22 μηνών. Οι τιμές ενισχύθηκαν από τη χαμηλότερη περσινή βάση σύγκρισης και την αύξηση του κόστους των τροφίμων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τις κερδοσκοπικές τάσεις στην αγορά real estate, να περιορίσει τις πιστώσεις και κλείνει εργοστάσια σε μια προσπάθεια να επιτύχει τους στόχους ενέργειας μετά από τρία διαδοχικά τρίμηνα με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 10%.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Κίνα μπορεί να διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης άνω του 9% στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να κορυφωθεί αυτό το μήνα και μετά να αρχίσει πτωτική πορεία.

«Η γενικότερη εικόνα είναι αρκετά ευνοϊκή και αναμένεται ομαλή προσγείωση», σχολιάζει ο Wang Qing, οικονομολόγος της Morgan Stanley στο Χονγκ Κονγκ.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,3%, σε αναλογία με τις εκτιμήσεις αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Τον Ιούνιο κινήθηκε στο 2,9%.

source: capital.gr

The Fed Is Worried


The Fed Is Worried

It is clear that the Fed is much more worried than it has been about the strength of the economic recovery.

In January, March and April, the Fed’s Open Market Committee used identical language:

Although the pace of economic recovery is likely to be moderate for a time, the committee anticipates a gradual return to higher levels of resource utilization in a context of price stability.

In June, it backed off a bit:

The pace of economic recovery is likely to be moderate for a time.

Now it says:

The pace of economic recovery is likely to be more modest in the near term than had been anticipated.

Michael Shaoul of Oscar Gruss & Son points out that virtually every change from the June statement to today’s handout “represents a downgrade of prior expectations.”

But he adds:

Since we hold the F.R.B. to be as good a contrary indicator as consumer or investment sentiment (anybody doubting this should read the F.O.M.C. minutes for the mid-2007 or late-2000 meetings) we are quite happy with this development, even though it will no doubt cause a redoubling of negative commentary.

Both of the previous examples of bad Fed forecasting that he points to were cases where it was overly optimistic when storm clouds were gathering. I wish he had pointed to a case or two in which the Fed was overly pessimistic.

For what it is worth, at the end of October 2007, when the Fed eased monetary policy for the second time in two months, it wrote:

Today’s action, combined with the policy action taken in September, should help forestall some of the adverse effects on the broader economy that might otherwise arise from the disruptions in financial markets and promote moderate growth over time.

There was one dissent to today’s decision. Thomas Hoenig, the president of the Kansas City Fed, saw no need for the action taken because he “judges that the economy is recovering modestly, as projected.”

I hope he is right, but it is not reassuring to note that in October 2007, there was also one dissent from the decision to ease policy. It, too, came from Mr. Hoenig. In his view then, according to minutes of the Fed meeting:

Projections for the U.S. and global economies suggested that growth was likely to proceed at a reasonable pace over the outlook period.

The recession officially began in December. Real G.D.P. has yet to recover to the level of the third quarter of 2007. The Fed majority was too optimistic then, even if it was less optimistic than Mr. Hoenig.

Addendum, 5:30 p.m.: I see that the Fed’s concerns did not seem to have much effect on House Republicans, all but two of whom voted against the very modest stimulus bill that House Democrats passed today. If the Fed is right to be worried, then there is a lot to be said for easier fiscal policy until the threat has passed.

source: nytimes.com
Share |