Wednesday, August 11, 2010

"Καλπάζει" το δολάριο


"Καλπάζει" το δολάριο

«Ράλι» άνω του 2% καταγράφει αυτή την ώρα το δολάριο έναντι του ευρώ, με το αμερικανικό νόμισμα να σημειώνει ανάλογες αποδόσεις έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων, πλην του γεν.

Η βουτιά που σημείωσε το δολάριο χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αποτελεί πλέον παρελθόν, παρά τις προειδοποιήσεις της νομισματικής αρχής για το outlook της αμερικανικής οικονομίας αλλά και την ανακοίνωση νέων μέτρων για τη στήριξη της ανάκαμψης.

Αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος εκτιμούν πως οι προσδοκίες για κάποια μορφή πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed είχαν πάνω-κάτω προεξοφληθεί στην αγορά. Επίσης, το γεγονός ότι η Fed παραμένει σχετικά απαισιόδοξη για το outlook της αμερικανικής οικονομίας, έγειρε ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δημιουργώντας ένα κύμα αποστροφής προς το ρίσκο, όπως αντανακλάται σε χαμηλότερα νομίσματα, μετοχές, τιμές πετρελαίου κλπ.

Παράλληλα, οι τεχνικές αναλύσεις προειδοποιούν για κάποια μορφή διόρθωσης υπέρ του αμερικανικού δολαρίου, αφού το νόμισμα έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες έναντι όλων των βασικών νομισμάτων.

Οι ανωτέρω παράγοντες υποδηλώνουν πως "ενδέχεται να δούμε ένα πιο διατηρήσιμο ράλι του δολαρίου τις προσεχείς ημέρες".

Αναλυτικά, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί 2,32% έναντι του δολαρίου στα 1,2871 ευρώ ανά δολάριο. Παράλληλα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 1,19% έναντι της στερλίνας, στα 1,5659 δολάρια ανά στερλίνα, ενώ «αλλάζει χέρια» στα 1,0585 ελβετικά φράγκα καταγράφοντας άνοδο 0,95%. Στον αντίποδα το δολάριο χάνει 0,11% έναντι του ιαπωνικού γεν στα 85,32 γεν ανά δολάριο.

source: capital.gr

No comments:

Share |