Wednesday, August 11, 2010

Μ. Βρετανία: Πιο ήπια ανάπτυξη "βλέπει" η BOE


Μ. Βρετανία: Πιο ήπια ανάπτυξη "βλέπει" η BOE


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η βρετανική οικονομία ενδέχεται να επεκταθεί με ελαφρώς πιο ήπιο ρυθμό από ότι αναμενόταν, εξαιτίας των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας, ωστόσο διατήρησε αισιόδοξη στάση αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης.

Στην τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ανέφερε ότι η ανάπτυξη των τιμών θα διατηρηθεί πάνω από τον στόχο του 2% για το σύνολο του επόμενου έτους, ωθούμενη από την επικείμενη αύξηση των φόρων, ενώ προειδοποίησε για πιθανές επιπτώσεις στις πληθωριστικές προσδοκίες.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί κάτω από το στόχο στις αρχές του 2012 και να διατηρηθεί χαμηλότερα από το συγκεκριμένο επίπεδο έως τα μέσα του 2013.

Οι προβλέψεις της BOE τοποθετούν το μέσο όρο ανάπτυξης στο 3% μεσοπρόθεσμα ενώ είναι πολύ πιο αισιόδοξες από τις αρχικές εκτιμήσεις της αρχής Office for Budget Responsibilitiy που έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2,3% το 2011 και 2,8% το 2012.

Οι εν λόγω προβλέψεις βασίζονταν στη δημοσιονομική σύσφιξη ύψους 113 δισ. λιρών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση τον Ιούνιο, έως το 2015.

Η επιτροπή της Fed αναγνώρισε την Τρίτη ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί, ενώ αποφάσισε να επενδύσει εκ νέου τα έσοδα από τους εγγυημένου με στεγαστικά τίτλους σε μακροπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα με σκοπό να συμβάλει στη διατήρηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων σε χαμηλά επίπεδα, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να είναι βήμα περαιτέρω χαλάρωσης.

Η BOE σημείωσε ότι αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας που περιβάλλει τις προοπτικές, ενώ τόνισε ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει προς «πάσα κατεύθυνση» - μέσω σύσφιξης ή χαλάρωσης – σε κινδύνους καθώς αυτοί εξελίσσονται.

source: capital.gr

No comments:

Share |