Wednesday, August 11, 2010

Επιδόσεις των BRIC η Τουρκία και η Ινδονησία

Επιδόσεις των BRIC η Τουρκία και η Ινδονησία

Το ενδιαφέρον αναλυτών και διαχειριστών κεφαλαίων έχουν προσελκύσει δύο αναδυόμενες αγορές, που αν και είναι πολύ μικρές για να εισέλθουν στο κλαμπ των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), παρουσιάζουν σαφώς καλύτερες επιδόσεις από αυτές. Ο λόγος για την Τουρκία και την Ινδονησία, οι αγορές μετοχών των οποίων επιδίδονται σε ράλι.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο χρηματιστήριο της Τζακάρτα έχει ενισχυθεί 21% από τις αρχές του έτους, ενώ ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης καταγράφει κέρδη 13%. Και οι δύο μάλιστα σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στις 29 Ιουλίου και εξακολουθούν να κινούνται πολύ κοντά σε αυτά.

Παρά την άνοδο αυτή, οι αποτιμήσεις τους εξακολουθούν να θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικές. Την ίδια ώρα ο δείκτης MSCI BRIC, που παρακολουθεί την πορεία των μετοχών της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας, εξακολουθεί να παρουσιάζει απώλειες 1,2% από τις αρχές του έτους, ενώ βρίσκεται περίπου 42% χαμηλότερα σε σχέση με το ζενίθ του.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, υπήρξαν έντονες ανησυχίες ακόμη και για χρεοκοπία των δύο αυτών οικονομιών. Σήμερα παρουσιάζουν δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καλή δημοσιονομική εικόνα και ενίσχυση της εταιρικής κερδοφορίας.

Οι θετικές οικονομικές επιδόσεις σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού τους δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία τους, αντίστοιχο με εκείνο, που είχε οδηγήσει τον Τζιμ Ο' Νιλ της Goldman Sachs εμπνευστή της ονομασίας BRIC, να πει το 2001 ότι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία, είναι οι νέες μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί σε αναλυτές και επενδυτές η σταθερότητα, που επιδεικνύουν οι δύο αυτές οικονομίες, παρά τις πρόσκαιρες αναταράξεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση ή και την από καιρού εις καιρό αναταραχή στην πολιτική τους σκηνή. Σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global και της JP Morgan, που δημοσιεύει το Bloomberg, διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, που εστιάζουν σε μετοχές αναδυόμενες αγορών, ενίσχυσαν αισθητά τον Ιούνιο τις τοποθετήσεις τους στις αγορές της Ινδονησίας και της Τουρκίας.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο Μαρκ Μόμπιους πρόεδρος της Templeton Asset Management με υπό διαχείριση ενεργητικό 34 δισ. δολαρίων, δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεση της εταιρείας του στις τουρκικές μετοχές, η οποία ανέρχεται ήδη σε 1 δισ. δολάρια, επικαλούμενος τις ισχυρές προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |