Friday, February 26, 2010

Bloomberg: Γερμανική βοήθεια στην Ελλάδα μέσω της KfW

Bloomberg: Γερμανική βοήθεια στην Ελλάδα μέσω της KfW

Την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μέσω της κρατικής KfW Group εξετάζει η Γερμανία σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο επικαλείται δηλώσεις Γερμανού βουλευτή.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού που πραγματοποιήθηκε χθες 25/2, παρουσιάστηκαν οι διαθέσιμες επιλογές για την ενίσχυση της Ελλάδας χωρίς να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση.

Η επικρατέστερη επιλογή ωστόσο είναι αγορά ομολόγων από την κρατική KfW με την εγγύηση της γερμανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της Ε.Ε. για την παροχή 25 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το βουλευτή, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής, το μερίδιο της Γερμανίας σε ενδεχόμενη υλοποίηση του σχεδίου θα είναι 5 δισ. ευρώ.


Οι γερμανικές τράπεζες γυρίζουν την πλάτη στα ελληνικά ομόλογα


Απρόθυμες να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα εμφανίζονται οι γερμανικές τράπεζες λόγω του προβληματισμού για την άσχημη δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times.


Οι γερμανικές Eurohypo και Hypo Real Estate, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κλάδο της κρατικής χρηματοδότησης, δεν θα εγγραφούν στον επόμενο γύρο ελληνικών ομολογιακών εκδόσεων, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times Deutschland.


Η Deutsche Postbank επίσης αναμένεται να μην επενδύσει σε νέα ομόλογα της Ελλάδας, αναφέρει η εφημερίδα.


Η Deutsche Bank επιδιώκει να συμμετάσχει μόνο ως επενδυτική τράπεζα στο θέμα της διάθεσης των ομολόγων, ωστόσο η ίδια η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε νέες αγορές ομολόγων, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.


Μεγάλες τράπεζες των γερμανικών κρατιδίων, οι λεγόμενες Landesbanks, όπως η BayernLB και η Landesbank Baden-Wuerttemberg δεν έκαναν κάποιο σχόλιο, ωστόσο πηγές των τραπεζών άφησαν να εννοηθεί πως δεν θα προχωρήσουν σε αγορές ελληνικών ομολόγων, αναφέρει η εφημερίδα.

source: capital.gr

"Κράτησε" τις 1.900 μονάδες ο Γ.Δ., απώλειες 6,6% το Φεβρουάριο


"Κράτησε" τις 1.900 μονάδες ο Γ.Δ., απώλειες 6,6% το Φεβρουάριο


Με απώλειες 6,6% ολοκληρώθηκε ο Φεβρουάριος για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α., που στην τελευταία εβδομάδα του μήνα εμφάνισε αρνητική απόδοση 0,75%. Ο Δείκτης ωστόσο κατάφερε να διατηρηθεί την Παρασκευή πάνω από το επίπεδο των 1.900 μονάδων, βρίσκοντας στήριξη στην έντονα ανοδική αντίδραση των τραπεζών.

Για "σχετική αισιοδοξία" έκανε λόγο σχολιάζοντας τη σημερινή συνεδρίαση ο κ. Αντώνης Χριστοφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της ATE Securities.

"Η αγορά δείχνει να προεξοφλεί το σενάριο ότι πλησιάζει η στιγμή για μια πιο ‘χειροπιαστή’ μορφή βοήθειας προς την Ελλάδα", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "ουσιωδώς δεν αλλάζει κάτι στην εικόνα της αγοράς". "Τα πράγματα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες" υποστήριξε ο κ. Χριστοφίδης.

Ενδεικτικά της εικόνας που διαμορφώνεται στο ταμπλό είναι και τα σχόλια του Dean Tenerelli, διαχειριστή κεφαλαίων της T. Rowe Price, ο οποίος μιλώντας σε ξένα μέσα ενημέρωσης δήλωσε σήμερα ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας έχει χάσει το 1/3 της αξίας του από τα πρόσφατα υψηλά».

Ο ίδιος ανέφερε ωστόσο πως όχι μόνο δεν θεωρεί πιθανό το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά και ότι διακρίνει επενδυτικές ευκαιρίες στο ελληνικό ταμπλό. «Είναι μία σπουδαία στιγμή για αγορές σε μετοχές ποιοτικών εταιρειών, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν υπέμετρα χρέη και διαθέτουν καλά επιχειρηματικά μοντέλα». Ο Tenerelli εξέφρασε την προτίμησή του για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Jumbo.

Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, η Εμπορική Τράπεζα ανέφερε την Παρασκευή ότι «για να υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση της ισχύουσας τεχνικής εικόνας, δηλαδή της παλινδρόμησης γύρω από τις 1.900 μονάδες για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει είτε να διασπασθεί με ορμή η στήριξη των 1.862 μονάδων είτε να ξεπερασθεί -με αυξημένες συναλλαγές- η αντίσταση των 1.960 μονάδων».

Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 2,17% στις 1.913,16 μονάδες, έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά να ενισχύεται μέχρι και 2,56%. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 179,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 131 μετοχές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη, έναντι 55 που υποχώρησαν και 109 που διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για το δείκτη των τραπεζών, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 4,98% στις 2.112,75 μονάδες. Ο δείκτης κατάφερε να αντιστρέψει το -αρνητικό μετά και το κλείσιμο της Πέμπτης- πρόσημο της εβδομάδας, καταγράφοντας συνολικά εβδομαδιαία κέρδη 0,82% και περιορίζοντας τις μηνιαίες απώλειες σε 8,74%. Από τη σύνθεσή του ξεχώρισαν το "άλμα" της Marfin Popular Bank στα 1,95 ευρώ και το κλείσιμο της ΕΤΕ στο υψηλό ημέρας των 13,70 ευρώ.

Αναλυτικά από τον FTSE20, ξεχώρισε η άνοδος της Marfin Popular Bank σε ποσοστό 8,33% στα 1,95 ευρώ, καθώς και τα κέρδη 6,60% και 6,55% των Τρ. Κύπρου και Eurobank στα 4,36 και 5,86 ευρώ αντίστοιχα. Ακολούθησαν οι Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς με άνοδο 5,16% και 4,07%, ενώ η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα 13,70 ευρώ ενισχυμένη 3,95%.

Σε ποσοστό 3,77% και 2,97% ενισχύθηκαν οι ATEBank και Τιτάν, με κέρδη από 1,76% έως 1,18% ακολούθησαν οι Μυτιληναίος, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ Intralot και MIG, ενώ με μικρότερα κέρδη ολοκλήρωσαν οι Τ.Τ., ΕΛΠΕ και ΔΕΗ.

Η μετοχή της Coca-Cola 3E διατηρήθηκε αμετάβλητη στα 18,00 ευρώ, ενώ πτωτικά κινήθηκαν μόνο οι Ελλάκτωρ και ΟΤΕ, σε ποσοστό 1,42$ και 0,35%, στα 4,16 και 8,56 ευρώ αντίστοιχα.

source: capital.gr

Έλλειμμα 10% σε τρία χρόνια


Έλλειμμα 10% σε τρία χρόνια

Δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 10% του ΑΕΠ θα δημιουργηθεί την επόμενη τριετία αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών.

Με αφορμή τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, ο κ. Σταυράκης
ανέφερε ότι εντός των επόμενων δέκα ημερών η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει στην Ευρώπη το πρόγραμμα σταθερότητας της κυπριακής οικονομίας.

Εξήγησε ότι μέσα από το πρόγραμμα σταθερότητας η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις στους Ευρωπαίους, δηλαδή, για το πως θα διαχειριστεί το έλλειμμα της τάξης του 6% το 2009.

Ο υπουργός τόνισε παράλληλα ότι «θα πρέπει να δείχνουμε με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο πως το έλλειμμα του 6% του 2009, το οποίο χωρίς μέτρα θα πάει στο 10% σε τρία χρόνια, θα κατεβεί στο 3%».

Οι αρμόδιοι της ΕΕ αναμένουν από την Κυβέρνηση, είπε ο Υπουργός, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για ένα ψηλό έλλειμμα το οποίο ανεβαίνει, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει εντός των τριών – τεσσάρων χρόνων να κατέβει στο 3% με μια προσαρμογή πολλών, πολλών εκατομμύριων ευρώ».

Αυτό συνεπάγεται, δήλωσε, ο Χαρίλαος Σταυράκης με μειώσεις των μη παραγωγικών δαπανών του δημοσίου, αναφέροντας επίσης ότι «όλοι συμφωνούμε ότι οι παραγωγικές δαπάνες δεν πρέπει να μηδενιστούν».

Ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι εάν δεν ενισχυθούν τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου, τότε θα πληρώσουν τη νύφη οι απλοί πολίτες «δηλαδή», σημείωσε, θα προκύψουν «μειώσεις από τους μισθούς και τα ωφελήματα, ενώ θα αυξηθεί η ανεργία».

Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποκάλυψε ο κ.Σταυράκης, θα συζητήσει το πακέτο μέτρων για εξυγίανση της οικονομίας με τους αρχηγούς των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Εμφανώς προβληματισμένος τόνισε την ανάγκη για νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών για να μη γίνει τεράστια ζημιά στην οικονομία, γιατί προειδοποίησε ότι «οι επιπτώσεις στην Κύπρο θα είναι χειρότερες από την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι πιο κλειστή οικονομία από την Κύπρο».

Η οικονομία της Κύπρου, είπε, βασίζεται πάρα πολύ από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι υπογράμμισε «εάν αντιληφθούν ότι έχουμε χάσει τη δημοσιονομική μας αξιοπιστία, τα λεφτά τα οποία θα χάσουμε και θα πρέπει να μαζέψουμε με επιπρόσθετους φόρους είναι πολύ χειρότερα».

Δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ και τα άλλα κόμματα θα επιδιώξουν το πακέτο μέτρων να είναι κοινωνικά δίκαιο και να λύσει το πρόβλημα των δημόσιων οικονομικών.

source: stockwatch.com.cy

Ανακαλείται το πλαφόν


Ανακαλείται το πλαφόν


Με διάταγμα το οποίο εξέδωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, ανακαλείται το πρώτο διάταγμα που είχε εκδοθεί τη Δευτέρα και καθόριζε ανώτατη λιανική τιμή πώλησης των καυσίμων.

Επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου αναφέρει ότι «ο υπουργός Εμπορίου ανακοινώνει ότι σε έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010, δημοσιεύεται διάταγμα του με βάση τις πρόνοιες του περί Πετρελαιοειδών (Καθορισμός Ανωτάτων Τιμών Λιανικής Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις) Νόμου του 2004».

Προστίθεται ότι «με το νέο διάταγμα ανακαλείται το διάταγμα της 22ας Φεβρουαρίου 2010, με το οποίο καθορίστηκε, για περίοδο 8 ημερών, ανώτατη λιανική τιμή πώλησης για τη βενζίνη 98 οκτανίων, τη βενζίνη 95 οκτανίων και το πετρέλαιο κίνησης».

Σημειώνεται ότι με την ανάκληση του διατάγματος απελευθερώνονται οι τιμές των εν λόγω πετρελαιοειδών.

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο υπουργός Εμπορίου έκρινε αναγκαία την ανάκληση του διατάγματος αφού εκτίμησε εκ νέου την παρούσα κατάσταση στην αγορά καυσίμων μετά από την υποβολή νέων στοιχείων από την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του υπουργείου.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, ο υπουργός Εμπορίου τονίζει ότι το υπουργείο Εμπορίου έχοντας ως βασικό στόχο την προστασία των καταναλωτών, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τον τομέα των πετρελαιοειδών με σκοπό να διασφαλίζεται ότι οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο ακολουθούν αναλογικά τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στη διεθνή αγορά και ειδικότερα στις αντίστοιχες τιμές εισαγωγής.

Ο Υπουργός Εμπορίου δήλωσε αργότερα ότι στην απόφαση του λήφθηκαν υπόψη τα νέα στοιχεία που έδωσε η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου για τις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

«Έχοντας υπόψη τα αποθέματα των εταιρειών προ του διατάγματος, τα οποία έχουν σχεδόν εξαντληθεί, αλλά και τη διαφοροποίηση των τιμών διεθνώς αποφασίσαμε για πρακτικούς λόγους να ανακαλέσουμε νωρίτερα το διάταγμα», επεσήμανε ο υπουργός.

Παράλληλα οι λειτουργοί του ΥΠΕΜΠ υπέδειξαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανεβούν αυτόματα οι τιμές των καυσίμων, αλλά ούτε και είναι υποχρεωμένοι οι πρατηριούχοι να κρατήσουν τις τιμές στις τιμές του πλαφόν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των πρατηριούχων, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του στη StockWatch επεσήμανε ότι από τις 6 μμ οι τιμές των καυσίμων επανήλθαν στις τιμές πώλησης προ του διατάγματος.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ζημιά που έχουν υποστεί οι πρατηριούχοι, που εργάστηκαν μόνο μια ημέρα με τις τιμές που καθόριζε το πλαφόν, δεν ξεπερνά τις €50 χιλ.

source: stockwatch.com.cy

Commercial Value: Προς ανάκληση η άδεια

Commercial Value: Προς ανάκληση η άδεια

Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι της Commercial Value, καθώς η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) στη χθεσινή (Πέμπτη) κρίσιμη συνεδρίασή της ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της εταιρείας. Παρέπεμψε, ωστόσο, το θέμα για τελική απόφαση στον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, καθώς τα μέλη της εποπτικής Αρχής τελούν υπό παραίτηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η απόφαση ελήφθη καθώς παρήλθε άπρακτη η ημερομηνία, εντός της οποίας οι Κύπριοι μέτοχοι της εταιρείας όφειλαν να προχωρήσουν σε αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της Commercial Value και ενώ ταυτόχρονα δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες για εξεύρεση αγοραστή της. Για την απόφαση ενημερώθηκε χθες το βράδυ και η διοίκηση της Commercial Value.

Σε περίπτωση που ο υφυπουργός υπογράψει την απόφαση για αναστολή λειτουργίας, θα πρέπει η εταιρεία να σφραγιστεί και να οριστεί εκκαθαριστής που θα πρέπει να μεταβιβάσει το χαρτοφυλάκιο αυτοκινήτων στο επικουρικό ταμείο και να θέσει υπό εκκαθάριση το χαρτοφυλάκιο ζωής.

Η εταιρεία στο τέλος του 2009 και πριν από τη δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων είχε 450.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσε τους κλάδους αυτοκινήτου και πυρός και περίπου 50.000 τους κλάδους ζωής και υγείας.

Αναστολή λειτουργίας της εταιρείας σημαίνει επίσης ότι χάνουν τη δουλειά τους οι 230 εργαζόμενοι, καθώς και οριστικό τέλος για την εποχή Ψωμιάδη στον χώρο των ασφαλειών, αφού είχε προηγηθεί η ανάκληση των αδειών λειτουργίας των δύο εταιρειών Ασπίς Πρόνοια.

Μία από τις τελευταίες πράξεις του σίριαλ της Commercial Value διαδραματίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η εποπτική αρχή απαγόρευσε στην εταιρεία να συνάψει νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια, κίνηση που, σύμφωνα με το σκεπτικό, της αποσκοπούσε στη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων.

Η απόφαση επιδείνωσε τις εξελίξεις στην Commercial Value, η οποία έχει ήδη υποστεί σοβαρή μείωση των εργασιών της μέσα από μαζικές ακυρώσεις συμβολαίων στον κλάδο πυρός και αυτοκινήτου, αλλά και σημαντικές εξαγορές συμβολαίων στον κλάδο ζωής.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ανάκληση της άδειας της εταιρείας ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Αspis Βank, το 35% της οποίας ελέγχεται από την Commercial Value. Και αυτό, καθώς η διοίκηση του Ταχ. Ταμιευτηρίου είχε θέσει ως όρο για τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αspis Βank να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν κανείς από τους παλαιούς της μετόχους, δηλαδή ούτε οι εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια ούτε η Commercial Value.

source: sigmalive.com

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Φεβρουάριο

Στις 73,6 μονάδες διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, από 74,4 μονάδες τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία ήταν σχεδόν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires και τοποθετούσαν το δείκτη στις 73,7 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα προσωρινά στοιχεία εμφάνιζαν το δείκτη στις 73,7 μονάδες.

Ο δείκτης υφιστάμενων συνθηκών βελτιώθηκε στις 81,8 μονάδες το Φεβρουάριο από 81,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 68,4 μονάδες από 70,1.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιανουάριο

Υποχώρησαν τον Ιανουάριο οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης, παρά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να παρατείνει το πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 7,2% τον Ιανουάριο στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,05 εκατ. ήτοι σε χαμηλό επτά μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η National Association of Realtors.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 0,9% των πωλήσεων στο μέγεθος των 5,50 εκατ.

Η απροσδόκητη πτώση ακολουθεί βουτιά των πωλήσεων σε ποσοστό 16,2% τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα αναθεωρημένα μεγέθη, στις 5,44 εκατ. Οι αρχικές εκτιμήσεις τις NAR είχαν δείξει πτώση των πωλήσεων 16,7% τον Δεκέμβριο.

"Τα νέα δεν είναι ευχάριστα", σχολίασε ο οικονομολόγος της NAR, Lawrence Yun. "Θέτουν αμφιβολίες για την δυναμική της ανάκαμψης της στεγαστικής αγοράς".

source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης Chicago PMI Φεβρουαρίου


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης Chicago PMI Φεβρουαρίου

Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην περιοχή του Σικάγο τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης αναρριχήθηκε στις 62,6 μονάδες από 61,5 μονάδες τον Ιανουάριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 60,5 μονάδες σε δημοσκόπηση Dow Jones Newswires.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης παραδόσεων ενισχύθηκε στις 62,6 μονάδες από 55,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Στον αντίποδα ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στις 53,0 μονάδες από 59,8 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 62,2 μονάδες από 66,4 μονάδες.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Άνοδος 5,9% του ΑΕΠ


ΗΠΑ: Άνοδος 5,9% του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο (Εκτ: 5,6%)

source: capital.gr

H Gap... πάει Μιλάνο


H Gap... πάει Μιλάνο

Τα φτερά του για τη γειτονική Ιταλία ανοίγει ο αμερικανικός όμιλος ένδυσης Gap, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Εντός του 2010 αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του ένα τριόροφο κατάστημα Gap έκτασης 25.000 τ.μ. καθώς και ένα Banana Republic, σε μια από τις πιο εμπορικές περιοχές του Μιλάνου, την CorsoVittorio Emanuele.

Όπως ανέφερε η διοίκηση σε ξένα μέσα, αυτή θα είναι μόνο η αρχή καθώς το 2011 θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

Οι πωλήσεις της στα καταστήματα like for like αυξήθηκαν κατά 2% το οικονομικό έτος 2009, αν και εκτός Αμερικής υποχώρησαν 2% στα 514 εκατ. δολ. Στο σύνολο των καταστημάτων της, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 4% στα 4,24 δισ. δολ. το 2009.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 11 μηνών ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση


Ευρωζώνη: Σε υψηλό 11 μηνών ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Οι τιμές καταναλωτή στα 16 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ ανήλθαν στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδο σε διάστημα 11 μηνών τον Ιανουάριο, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε την ισχυρότερη μηνιαία πτώση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης, Eurostat, ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση από 0,9% το Δεκέμβριο, στο πλαίσιο των προκαταρκτικών στοιχείων και των εκτιμήσεων σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε 0,8% τον Ιανουάριο, σημειώνοντας την ισχυρότερη πτώση από τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους και διαμορφωμένος λίγο υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για μείωση 0,7%. Σημειώνεται πως το Δεκέμβριο οι τιμές καταναλωτή είχαν ενισχυθεί κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με την Eurostat, η κάμψη σε μηνιαίο επίπεδο προκλήθηκε από τις χαμηλότερες τιμές ενδυμάτων, πακέτων διακοπών και υπόδησης.

Παράλληλα, τα στοιχεία έδειξαν πως ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοολούχων ποτών και καπνού, υποχώρησε 1,5% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1996. Το ετήσιο ποσοστό αύξησης μειώθηκε στο 0,9% από 1,1% το Δεκέμβριο.

Η άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει θέσει ως ετήσιο στόχο το 2% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, έχει αναφέρει πως οι εξελίξεις στον τομέα των τιμών θα παραμείνουν καθηλομένες. Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 1% από το Μάιο του περασμένου έτους.

source: capital.gr

AIG: Ζημιές 8,9 δισ. δολ. στο δ΄ τρίμηνο


AIG: Ζημιές 8,9 δισ. δολ. στο δ΄ τρίμηνο

Συρρίκνωση ζημιών ανακοίνωσε για το δ΄ τρίμηνο του έτους η American International Group, με την αμερικανική εταιρεία να προειδοποιεί ωστόσο ότι ενδεχομένως να χρειαστεί και νέα κυβερνητική βοήθεια.

Ειδικότερα, η ασφαλιστική εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές 8,9 δισ. δολ. για το τελευταίο τρίμηνο του 2009 ή 65,51 δολ. ανά μετοχή από ζημιές 61,7 δισ. δολ. ή 458,99 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι προσαρμοσμένες ζημιές για το δ΄ τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκαν σε 7,2 δισ. δολ.

source: capital.gr

Ο Soros "ποντάρει" στην ανάκαμψη της Yahoo


Ο Soros "ποντάρει" στην ανάκαμψη της Yahoo

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι επενδύσεις του σε χρυσό σημείωσαν σημαντική αύξηση, ο πολύ γνωστός επενδυτής George Soros πόνταρε επίσης στην προσπάθεια ανάκαμψης του διαδικτυακού κολοσσού Yahoo.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, η Soros Fund Management LLC υπερτετραπλασίασε το ποσοστό του στη Yahoo στο τέταρτο τρίμηνο του 2009. Ο Soros αύξησε τις μετοχές του στα 3,5 εκατ. από 726,9 χιλ. που διέθετε στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με χρηματιστηριακές ανακοινώσεις.

Οι μετοχές της Yahoo έχουν ενισχυθεί κατά 2% τους τελευταίους τρεις μήνες, σε μια πορεία παρόμοια με το δείκτη Nasdaq Composite Index.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Στα €38,134 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €38,134 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ συνέχισαν τις σταθερές αγορές καλυμμένων ομολόγων, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 38,134 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε σχεδόν 190 εκατ. ευρώ σε αγορές την περασμένη Πέμπτη, από 57 εκατ. ευρώ την Τετάρτη.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων ή χορηγήσεων προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα αγοράσει "σταδιακά" καλυμμένα ομόλογα έως 60 δισ. ευρώ τόσο στη πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά, στο πλαίσιο του προγράμματος που αναμένεται να συνεχιστεί "αρκετά μέσα στο 2010".

source: capital.gr

China’s 71% Small-Cap Stock Premium Signals Peak

China’s 71% Small-Cap Stock Premium Signals Peak

Feb. 26 (Bloomberg) -- The rally in China’s small-cap stocks that lifted valuations to a record premium above the largest companies’ shares is a signal to sell, according to three of the country’s biggest money managers.

China’s CSI 500 Index of companies with a median market value of $841 million trades at valuations 71 percent above the CSI 300 Index, up from 31 percent a year ago and near the all- time high of 77 percent in December, based on estimated price- to-earnings ratios compiled by Bloomberg yesterday. Shanghai- listed Guizhou Guihang Automotive Components Co. trades at a record 61 times profit forecasts, triple the multiple for PetroChina Co., the world’s biggest company.

“Small caps are now at the top of their valuations,” said Zhao Zifeng, who helps oversee about $10.2 billion at China International Fund Management in Shanghai. “Big caps have enough safety margin and are likely to outperform.”

Zhao and money managers at JF Asset Management and HSBC Jintrust Fund Management Co., which oversee more than $60 billion, say Chinese small-cap stocks are expensive after fourth-quarter profits trailed analyst estimates by an average 38 percent and the People’s Bank of China raised banks’ reserve requirements to slow the fastest-growing major economy.

The CSI 500 climbed 0.1 percent today to 4,634.67, while the CSI 300 fell 0.3 percent.

The valuation premium on small Chinese companies over their larger peers is wider than in any of the 10 biggest equity markets. Small-caps are valued at a discount to larger stocks in Hong Kong and India, according to data compiled by Bloomberg.

Double Brazil

China stocks surged as investors bet record-low interest rates, a $586 billion stimulus program and $1.6 trillion of state-directed lending would boost profits at the fastest- growing companies. The world’s third-largest economy expanded at a 10.7 percent annual rate in the fourth quarter, up from a revised 6.2 percent in the first three months of last year, the slowest pace in almost a decade.

Property prices climbed 9.5 percent in the year to January, according to the National Development and Reform Commission in Beijing, a rally James Chanos, the founder of New York-based hedge fund Kynikos Associates Ltd., said is a “bubble” poised to burst.

The CSI 500 trades at 29 times profit estimates after an 80 percent jump in the past year that beat the 50 percent advance in the CSI 300 index, according to Bloomberg data. The valuation is more than double the 12 times estimated earnings multiple for the MSCI India Small Cap Index and 13 times for Brazil’s Bovespa Small Cap Index. The Russell 2000 Index of U.S. companies trades at 23 times, Bloomberg data show.

Options Trading

“Big caps look like better value than small caps,” said Howard Wang, head of the Greater China team at JF Asset Management, which oversees about $50 billion. Excluding the risk of a sovereign debt crisis, “we think China big-cap equities are cheap,” Wang said.

Prices are increasing to protect against a tumble in large- cap stocks. Options profiting from a decline in the iShares FTSE/Xinhua China 25 Index Fund are trading near the biggest premium in 11 months compared with contracts that benefit from a gain, Bloomberg data show.

BNP Paribas SA’s Hong Kong-based strategist Erwin Sanft predicts small-caps will be the best-performing segment of the Chinese market this year because of faster earnings growth. Analysts expect profits for companies in the CSI 500 will rise 41 percent this year, topping the 23 percent increase for CSI 300 companies, Bloomberg data show.

Too Optimistic

Estimates for fourth-quarter small-cap profits proved too optimistic, with results reported so far from companies in the CSI 500 index trailing projections by 38 percent, according to Bloomberg data.

Earnings missed forecasts as the government took steps to restrain stock and property gains and consumer inflation. The People’s Bank of China signaled a “gradual” exit on Feb. 11 from monetary stimulus including record loans that were introduced amid the first global recession since the 1940s. The central bank raised reserve requirements 50 basis points to 16.5 percent for the biggest lenders yesterday, the second increase this year. A basis point equals 0.01 percentage point.

“There’s very limited room for small-cap stock valuations to rise further,” said Ally Wang, who helps oversee about $1.2 billion at HSBC Jintrust in Shanghai. “Earnings growth prospects have been priced in.”

Cars to Chemicals

Guizhou Guihang Automotive, which makes auto parts from radiators to air filters, posted third-quarter earnings that trailed analysts’ estimates by 53 percent, according to Bloomberg data. The company, which doubled in Shanghai trading over the past year, is scheduled to report fourth-quarter earnings on March 29, Bloomberg data show.

Xinjiang Qingsong Building Materials & Chemicals Group Co., a producer of cement and fertilizers, has rallied 11 percent since reporting fourth-quarter earnings that missed analyst forecasts by 45 percent on Feb. 5. The company, based in the Xinjiang province, is valued at 39 times earnings, compared with a monthly average of 25 times, based on Bloomberg data since 2004.

Companies in the CSI 300 Index, which have a median market value of $3 billion, have topped analysts’ forecasts for fourth- quarter earnings by an average 5.2 percent, Bloomberg data show. Guangzhou-based developer Poly Real Estate Group Co., which beat fourth-quarter projections by 29 percent, is valued at 15 times profit estimates, near the lowest level in 11 months.

“Valuations of small-caps look too stretched,” said Wu Kan, a Shanghai-based money manager at Dazhong Insurance Co., which oversees about $285 million and plans to reduce holdings of the shares. “Large caps stand a big chance of shining.”

source: bloomberg

AIG to take a big hit


AIG to take a big hit


NEW YORK (CNNMoney.com) -- After two straight profitable quarters, AIG is expected to report a substantial loss for the fourth quarter when the troubled insurer announces its latest financial results Friday morning.

The company has previously said it expected to take a financial hit of about $5 billion for restructuring costs in the fourth quarter. Analysts surveyed by Thomson Reuters estimate AIG will report a loss of $1.5 billion for the quarter on revenue of $23.3 billion.


Most of the losses are expected to relate to AIG's sales of large stakes in two of its foreign life insurance businesses to the U.S. government. In exchange for those transactions, the Federal Reserve reduced the amount AIG has to repay taxpayers by $25 billion. The insurer has received a bailout worth up to $181 billion from the Fed and the Treasury.

Other losses at AIG will likely stem from its continued sale of non-core assets, which have surpassed $10 billion since the company was bailed out in September 2008. AIG is also winding down its aircraft leasing unit and the controversial derivatives business that nearly brought the company to collapse.

AIG has said that these restructuring moves would make its financial results act like a roller coaster in the near term, but that they would ultimately help stabilize the company's finances. Eventually, AIG anticipates its asset sales will help it pay back its debt to the taxpayers.

But as the stock market has come back to life, AIG has also made some riskier moves that it says will allow it to repay the government faster. Last week, AIG said it no longer planned to fully unwind its derivatives portfolio, and will keep about $300 billion worth of those assets. In the past few months, AIG has also said it will slow the pace of its asset sales and retain its property and casualty business, which has made a recent turnaround.


0:00 /3:40Paulson on AIG and Lehman
AIG said the improved economic outlook has enabled it to make these latest business decisions, and government regulators have given the moves their blessing. But analysts say the problem with AIG's risky moves is that the economic recovery is still unstable, and AIG is setting itself up for another potential bust if the market starts to lose traction.

"If the economy takes a turn again, then they're exposed," said Bill Bergman, senior equity analyst Morningstar. "AIG is still connected to housing to a large extent. Taxpayers have an uncertain bet with AIG."

Still, AIG claims that it is in the process of completely de-risking its derivatives portfolio. Its insurance business has also made a remarkable turnaround in the first three quarters of 2009, posting a profit for three straight quarters. Insurance analysts say AIG has been able to attract new customers and has done a good job at retaining old ones, despite its troubles.

Investors are pleased too. AIG's (AIG, Fortune 500) stock rose 7% on Monday and nearly 5% on Wednesday. Shares were up 1% on Thursday.

What shouldn't go unnoticed is that AIG's bets have largely paid off. But the company isn't playing it safe anymore, and a turn in the economy may hurt taxpayers chances of getting their money back.

source: cnn

Ο φαύλος κύκλος των CDS και η Ελλάδα

Ο φαύλος κύκλος των CDS και η Ελλάδα



Τα στοιχήματα που βάζουν κάποιες από τις ίδιες τράπεζες οι οποίες βοήθησαν την Ελλάδα να κρύψει τα αυξανόμενα χρέη της μπορεί ουσιαστικά να σπρώχνουν τη χώρα πιο κοντά στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, ισχυρίζονται οι κ. Nelson D. Schwartz και Eric Dash σε άρθρο τους στους "New York Times".

Σύμφωνα με traders και διαχειριστές, γράφει το άρθρο, απηχώντας το είδος των διαπραγματεύσεων που σχεδόν οδήγησαν στην κατάρρευση της AIG, η ολοένα και περισσότερο δημοφιλής ασφάλιση έναντι του κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας καθιστά ακόμα δυσκολότερο για την Αθήνα να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται για να ξεπληρώσει τους λογαριασμούς της.

Τα συμβόλαια αυτά, γνωστά ως credit default swaps, στην ουσία αφήνουν τις τράπεζες και τα hedge funds να στοιχηματίζουν στην πτώχευση μιας εταιρίας ή, στην περίπτωση της Ελλάδας, μιας ολόκληρης χώρας. Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, οι traders που κατέχουν τέτοια swaps θα βγάλουν κέρδος.

"Είναι σαν να αγοράζεις ασφάλεια πυρός για το σπίτι του γείτονά σου. Δημιουργείς ένα κίνητρο για να του το κάψεις", δήλωσε ο κ. Φίλιππος Γισδάκης, επικεφαλής του τμήματος credit strategy της UniCredit στο Μόναχο.

Καθώς η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώθηκε, υποδαυλίζοντας το ευρώ, ο ρόλος της Goldman Sachs και άλλων μεγάλων τραπεζών στην απόκρυψη της πραγματικής έκτασης των προβλημάτων της χώρας έχει προκαλέσει την αντίδραση Ευρωπαίων ηγετών.


Όμως, ακόμα και πριν από την αποκάλυψη του θέματος, μια όχι και τόσο γνωστή εταιρία, η οποία είχε τη στήριξη της Goldman, της JP Morgan Chase καθώς και καμιά δεκαριά άλλων τραπεζών, είχε ήδη δημιουργήσει έναν δείκτη που επέτρεπε στους παίκτες της αγοράς να στοιχηματίσουν για το αν η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα χρεοκοπούσαν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρία αυτή, η Markit Group of London, παρουσίασε τον δείκτη iTraxx SovX Western Europe, ο οποίος βασίζεται σε τέτοια swaps, και άφηνε τους traders να "τζογάρουν" στην πλάτη της Ελλάδας λίγο πριν από την κρίση. Τέτοια παράγωγα έχουν αναλάβει έναν ασυνήθιστα μεγάλο ρόλο στη δημοσιονομική κρίση της Ευρώπης, καθώς οι traders επικεντρώνουν την προσοχή τους στις ημερήσιες μεταβολές τους.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, σύμφωνα με ορισμένους traders. Καθώς τράπεζες και άλλοι σπεύδουν να αποκτήσουν τέτοια swaps, το κόστος ασφάλισης του χρέους της Ελλάδας αυξάνεται. Θορυβημένοι από το σινιάλο αυτό, οι επενδυτές ομολόγων στη συνέχεια αποφεύγουν τα ελληνικά ομόλογα, καθιστώντας πιο δύσκολο για τη χώρα τον δανεισμό. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει τις ανησυχίες κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, στα trading desks υπάρχει έντονη διαμάχη σχετικά με το τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από τα προβλήματα της Ελλάδας. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως τα swaps επιδείνωσαν το πρόβλημα, ενώ άλλοι ρίχνουν την ευθύνη στα επιδεινούμενα δημοσιονομικά της χώρας.

Όμως, αν και ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες επιρρίπτουν ευθύνες γενικά στους κερδοσκόπους για την επιδεινούμενη κρίση, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, κ. Christine Lagarde, την προηγούμενη εβδομάδα, "έδειξε" συγκεκριμένα τα CDS. Η κ. Lagarde δήλωσε πως ελάχιστοι παίκτες κυριαρχούν στην αρένα αυτή, η οποία χρειάζεται αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Οι συναλλαγές στον δείκτη κρατικών πιστωτικών παραγώγων Markit εκτινάχτηκαν φέτος, βοηθώντας ώστε να αυξηθεί το κόστος ασφάλισης του ελληνικού χρέους και, συνεπώς, του κόστους δανεισμού για την Αθήνα. Το κόστος ασφάλισης ελληνικών ομολόγων ύψους 10 εκατ. δολαρίων, για παράδειγμα, αυξήθηκε σε πάνω από 400.000 δολάρια τον Φεβρουάριο, από 282.000 δολάρια τον Ιανουάριο.

Μάλιστα, αρκετές φορές τον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς η ζήτηση για προστασία από τα swaps εκτινάχτηκε, δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές ελληνικών ομολόγων που απομακρύνθηκαν από την αγορά, αυξάνοντας τις αμφιβολίες σχετικά με το αν η Ελλάδα θα βρει αγοραστές για την ερχόμενη έκδοση ομολόγων της, σημειώνουν οι "N.Y. Times".

"Το iTraxx SovX δεν δημιούργησε την κατάσταση αυτή, αλλά τη διόγκωσε", υποστήριξε ο κ. Sylvain R. Raynes της R&R Consulting.

Ο δείκτης Markit απαρτίζεται από τα 15 CDS της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη συναλλακτικότητα και καλύπτει άλλες προβληματικές οικονομίες όπως αυτές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Και καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τα χρέη αυτών των χωρών ήταν που κίνησαν τις αγορές τον Φεβρουάριο, το trading στον δείκτη εκτινάχτηκε.

Τον Φεβρουάριο, η ζήτηση για τέτοια συμβόλαια άγγιξε τα 109,3 δισ. δολάρια, από 52,9 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο. Το Markit παίρνει μια σταθερή, μικρή αμοιβή από την αδειοδότηση των brokers να διαπραγματεύονται στον δείκτη.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, σύμφωνα με traders και τραπεζίτες, οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να σχολιάσουν δημοσίως, ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Credit Suisse, UBS, Societe Generale, BNP Paribas και Deutsche Bank, ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών ασφάλισης swaps.

Αυτό διότι αυτές οι χώρες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η έκθεση των γαλλικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα ανέρχεται στα 75,4 δισ. δολάρια, των ελβετικών στα 64 δισ. δολάρια, ενώ η έκθεση της Γερμανίας διαμορφώνεται στα 43,2 δισ. δολάρια.

Άνοδο εμφανίζει και το trading σε CDS που σχετίζονται μόνο με το ελληνικό χρέος, ωστόσο παραμένει σε επίπεδο χαμηλότερο από το πραγματικό χρέος των 300 δισ. δολαρίων. Το συνολικό ποσό της ασφάλισης επί του ελληνικού χρέους άγγιξε τα 85 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, από τα 38 δισ. δολάρια πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με την Depository Trust and Clearing Corporation.

Η Markit από την πλευρά της τονίζει ότι ο δείκτης αποτελεί ένα εργαλείο για τους traders και όχι έναν δείκτη που καθορίζει την πορεία των αγορών.

Σε ανακοίνωσή της, η Markit ανέφερε ότι ο δείκτης της δημιουργήθηκε προκειμένου να ικανοποιήσει τη ζήτηση της αγοράς και ότι βελτίωσε την ικανότητα των traders να αντισταθμίζουν τους κινδύνους τους. Ο δείκτης αυτός, όπως και παρόμοια προϊόντα, υποστήριξε η Markit, ουσιαστικά διευκόλυνε τους αγοραστές και τους πωλητές να προσδιορίσουν τιμές για εργαλεία που διαπραγματεύονται μεταξύ των παικτών OTC, αντί στις χρηματιστηριακές αγορές.

"Αυτοί οι δείκτες έχουν βοηθήσει ώστε να υπάρξει διαφάνεια στην αγορά κρατικών CDS", σύμφωνα με τη Markit.

Ορισμένοι διαχειριστές υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση μόνο ελληνικών swaps, και όχι του ευρύτερου δείκτη, είναι το πρόβλημα, γράφουν οι "N.Y. Times".

Οι επικριτές τέτοιων εργαλείων διατείνονται ότι τα swaps συνέβαλαν στην κατάρρευση της Lehman Brothers. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα η ζήτηση για ασφάλιση έναντι κρατικού χρέους ήταν ελάχιστη. Η πιθανότητα χρεοκοπίας μιας χώρας του ανεπτυγμένου κόσμου φαινόταν μακρινή.

Ως αποτέλεσμα, πολλές ξένες τράπεζες που κατείχαν ελληνικά ομόλογα ή άλλες οικονομικές συναλλαγές με την ελληνική κυβέρνηση δεν αντιστάθμιζαν έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας. Τώρα όμως αγωνίζονται να βρουν εξασφάλιση.

"Η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή χώρα", σημείωσε ο κ. Ryanes. "Τα credit default swaps δημιουργούν την ψευδαίσθηση της ασφάλειας, στην πραγματικότητα όμως αυξάνουν τον συστημικό κίνδυνο", καταλήγει το δημοσίευμα των "N.Y. Times".

source: euro2day.gr

Microsoft-Yahoο: Ακονίζουν μαχαίρια απέναντι στη Google


Microsoft-Yahoο: Ακονίζουν μαχαίρια απέναντι στη Google

Και μετά το «πράσινο» φως που έλαβαν οι δύο αμερικανικοί διαδικτυακοί κολοσσοί για τη συνεργασία τους στον τομέα της ιντερνετικής αναζήτησης από την Κομισιόν, οι Microsoft και Yahoo είναι έτοιμες να «παλέψουν» και να μείνουν προσηλωμένες στο κυνήγι των διαφημιστών.



Με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς που «αγγίζει» το 6,16% για τη Υahoo και το μόλις 3,17% για τη Bing, τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, οι δύο εταιρείες προετοιμάζονται να ριχτούν βαθιά στη μάχη του ανταγωνισμού, σε μία προσπάθεια να «εκθρονίσουν» τη Google, η οποία κρατάει το 85,78%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Yahoo και η Microsoft πρέπει να εκσυγχρονίσουν τις μεθόδους αναζήτησης πληροφοριών ώστε να είναι πιο ακριβείς και καινοτόμες, αλλά και ταυτόχρονα να διαφημίζουν περισσότερο τη Bing. «Είναι δύσκολο να πείσεις τους καταναλωτές να βρουν ένα λόγο και να αλλάξουν συνήθειες και προϊόντα», δηλώνει ο Mark Read, διευθυντής ψηφιακής στρατηγικής στη WPP.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η WPP, αλλά και άλλοι μεγάλοι παίχτες της διαφημιστικής αγοράς, όπως οι Omnicom και Publicis, τάχθηκαν, αμέσως, υπέρ της συμφωνίας, αφήνοντας την Google στο περιθώριο. Ωστόσο, κάποιοι εκτιμούν ότι η συμφωνία αυτή θα μετατρέψει τη Yahoo σε έναν ακόμη όμιλο ΜΜΕ, ο οποίος θα εξαρτάται από τις διαφημίσεις που θα προσελκύει, πλήττοντας την αμιγώς ιντερνετική της εικόνα.

Θα βγει κανείς, άραγε, κερδισμένος;


Ακόμη και μικρή επιτυχία να έχει ένα τέτοιο «deal», και οι δύο εταιρείες θα βγουν κερδισμένες. Σύμφωνα με το eMarketer, οι Αμερικανοί διαφημιστές ξόδεψαν 10,8 δισ. δολάρια σε διαδικτυακές διαφημίσεις το 2009, ενώ η αγορά αναμένεται να αντλήσει 15,8 δισ. δολάρια μέχρι το 2014. Αν υποθέσουμε ότι το ποσοστό της Google μειωθεί στο 65%, τότε τα κέρδη θα είναι πολύ σημαντικά και για τους δύο ιντερνετικούς γίγαντες.

Ωστόσο, το μερίδιο της Google παραμένει σταθερό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ της Yahoo έχει συρρικνωθεί από τότε που ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Microsoft.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα ότι η συμφωνία τους εγκρίθηκε χωρίς περιορισμούς τόσο από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σταδιακή εφαρμογή της αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2010 και να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012.

source: reporter.gr

Μειώνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Nomura


Μειώνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Nomura

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Nomura. Ο οίκος μείωσε τις τιμές στόχους και σημειώνει πως κορυφαία του επιλογή είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Πιο συγκεκριμένα μείωσε την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΕΤΕ στα 21 ευρώ από 30 ευρώ, και την τιμή στόχο για τη Eurobank στα 8,5 ευρώ από 14 ευρώ. Και για τις δύο τράπεζες έχει σύσταση αγοράς.

Για την Alpha Bank δίνει ουδέτερη σύσταση και τιμή στόχο τα 8,3 ευρώ από 10,2 ευρώ. Για την Πειραιώς συστήνει μείωση θέσεων με τιμή στόχο τα 6 ευρώ από 10 ευρώ.

Ο οίκος σημειώνει πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών επηρεάζονται ακόμα από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά δημόσια οικονομικά και τις αβεβαιότητες γύρω από την αναχρηματοδότηση του χρέους από τις ιδιωτικές αγορές. Μείωσε ο οίκος τις εκτιμήσεις του για να ενσωματώνουν την επίδραση της τρέχουσας κατάστασης και της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση το 2010. Ωστόσο παρά την ύφεση που αναμένει πιστεύει πως η Εθνική Τράπεζα μπορεί να δημιουργήσει κέρδη πάνω από το μέσο όρο λόγω της έκθεσης στην Τουρκία και γι΄ αυτό διατηρεί τη σύσταση αγοράς.

Τα κέρδη ανά μετοχή της περιόδου 2010-12 μειώθηκαν κατά μέσο όρο 35%.

source: reporter.gr

Lloyds: Ζημίες 6,3 δισ. στερλινών το 2009


Lloyds: Ζημίες 6,3 δισ. στερλινών το 2009


Ετήσιες προ φόρων ζημίες ύψους 6,3 δισ. στερλινών εμφάνισε η Lloyds Banking Group, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Σημειώνεται ότι το 2008 οι ζημίες είχαν ανέλθει σε 6,7 δισ. στερλίνες.

Οι ζημίες της ημι-κρατικοποιημένης τράπεζας αποδίδονται στην απώλεια 24 δισ. στερλινών λόγω των δανείων που δεν εξελίχθηκαν ομαλώς, κυρίως από τις παλιές μονάδες της HBOS. Η διοίκηση της Lloyds εκτιμά ότι οι απώλειες από «κακά» δάνεια θα μειωθούν φέτος.

Η βρετανική τράπεζα, η οποία ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιανουάριο την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της HBOS και ανήκει σε ποσοστό 41% στο κράτος, εκτιμά ότι τα περιθώρια θα βελτιωθούν το 2010, η οικονομία θα ανακάμψει ελαφρώς και «βλέπει» σημαντική βελτίωση των δραστηριοτήτων της.

source: naftemporiki

Η ποντοπόρος ναυτιλία «πιάνει λιμάνι» στο Χ.Α.


Η ποντοπόρος ναυτιλία «πιάνει λιμάνι» στο Χ.Α.


Αποφασισμένη να μη χάσει τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται δείχνει η διοίκηση του Χ.Α. η οποία δεν αποκλείεται να κάνει το επόμενο διάστημα τη μεγάλη έκπληξη και να υποδεχθεί στην οδό Αθηνών την πρώτη εταιρεία της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ν», το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι επαφές παραγόντων ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών με τις διοικήσεις του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μια εξ αυτών εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο εισαγωγής της στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του Χ.Α. και ανεξάρτητα από την έκβαση της προαναφερόμενης υπόθεσης, η οποία θα εξαρτηθεί και από τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, τον τελευταίο χρόνο πολλά έχουν αλλάξει στη σχέση ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας και χρηματιστηρίου. Το πιο σημαντικό εξ αυτών που αποτελούσε μέχρι σήμερα αξεπέραστο εμπόδιο, είναι η στάση των αναδόχων.


Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι επαφές παραγόντων ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών με τις διοικήσεις του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η στενότητα στις χρηματοδοτήσεις άλλαξαν και τις προτεραιότητες των αναδόχων οι οποίοι βλέπουν τώρα με καλό μάτι τα έσοδα από τις δημόσιες εγγραφές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που οι τράπεζες είχαν πλήρως ανοικτές τις πόρτες τους για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Επίσης, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, πέραν της αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων σχετικά με θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής, και η ενημέρωση των Ελλήνων πλοιοκτητών είναι τώρα καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν.

Τέλος και ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι ότι τα χρηματιστήρια φαντάζουν πλέον και πάλι ως μία φθηνή συμφέρουσα λύση χρηματοδότησης προκειμένου οι ναυτιλιακές εταιρείες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά πλοίων. Μπορεί και οι αξίες των πλοίων να είμαι χαμηλές άρα και η τιμή διάθεσης των μετοχών ανάλογη, ωστόσο όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, αυτό εναπόκειται στην κάθε εταιρεία να το ζυγίσει, ανάλογα με την επενδυτική της στρατηγική.

Ορισμένες εισηγμένες ήδη ναυτιλιακές εταιρείες προχωρούν στη διάθεση επιπλέον μετοχών ενώ τα πρώτα σχέδια για αρχική δημόσια προσφορά (IPO) ακούγονται και πάλι.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ο Ελληνας εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος για να εισαγάγει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία που θα δραστηριοποιείται στα δεξαμενόπλοια και ειδικότερα στη μεταφορά αργού. Επίσης και άλλες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες δημοσιοποιούν σχέδια για δημόσιες προσφορές.

Στα υπέρ πάντως του ελληνικού χρηματιστηρίου συνηγορεί ακόμη το γεγονός ότι έχει πλήρως διεθνοποιηθεί όπως έχουν δείξει και οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και της MIG που έγιναν με μεγάλη επιτυχία πριν από την κρίση και απέδειξαν ότι το Χ.Α. όταν έχει «στόρι» μπορεί να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια.

Επίσης διεθνή funds είναι υποχρεωμένα από τον κανονισμό τους να έχουν τοποθετήσεις σε μετοχές χρηματιστηρίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ και οι κινήσεις αγοραπωλησίας μετοχών είναι σε πολύ καλά επίπεδα αναλογικά πάντα, με το αμερικάνικο χρηματιστήριο και το βρετανικό.

Άλλωστε η μετοχή μιας εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο ναυτιλιακής εταιρείας θα έχει πολύ μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα από ό,τι ενδεχομένως στο βρετανικό σημειώνουν τα στελέχη του Χ.Α., με βάση και τις σχετικές μελέτες που έχουν κάνει για το θέμα αυτό. Επίσης και το κενό της έλλειψης ειδικών αναλυτών αρχίζει να καλύπτεται καθώς οι πρώτες εταιρείες παίρνουν ήδη θέση.

Να σημειωθεί πάντως ότι επισήμως η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών δεν έβλεπε πολύ θετικά την εισαγωγή στο ελληνικό χρηματιστήριο ναυτιλιακών εταιρειών.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του πρώην προέδρου της ΕΕΕ Νίκου Ευθυμίου σε συνέντευξη Τύπου ένα χρόνο πριν. Αναφερόμενος στην πτώση των μετοχών των ναυτιλιακών εταιρειών, τόνισε ότι «δικαιωνόμαστε για άλλη μία φορά, γιατί εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουμε πει ναι στην είσοδο ναυτιλιακών εταιρειών στο Χ.Α.».

source: naftemporiki

Μ. Βρετανία: Πτώση στις τιμές κατοικιών το Φεβρουάριο


Μ. Βρετανία: Πτώση στις τιμές κατοικιών το Φεβρουάριο

Για πρώτη φορά σε διάστημα δέκα μηνών υποχώρησε η μέση τιμή κατοικίας της Μ. Βρετανίας το Φεβρουάριο, καθώς η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων επηρεάστηκε από τον κακό καιρό.

Η μέση τιμή κατοικίας μειώθηκε 1% στις 161.320 λίρες από τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με το Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκαν κατά 9,2% υψηλότερα.

Τον Ιανουάριο οι τιμές είχαν ενισχυθεί κατά 1,4% σε μηνιαία βάση και κατά 8,6% σε ετήσια.

Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν πως οι τιμές θα ενισχυόντουσαν κατά 0,3% το Φεβρουάριο, και κατά 11% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Martin Gahbauer, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, ανέφερε πως υπάρχουν στοιχεία ότι ο κρύος καιρός και το τέλος μιας προσωρινής περιόδου φορολογικών ελαφρύνσεων σε κάποια ακίνητα στο τέλος του 2009 επηρέασαν τη ζήτηση το Φεβρουάριο, ωστόσο το outlook παραμένει αβέβαιο.

source: capital.gr

Ιαπωνία: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής για ενδέκατο διαδοχικό μήνα


Ιαπωνία: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής για ενδέκατο διαδοχικό μήνα

Μικτή εικόνα για την οικονομία της Ιαπωνίας δίνουν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, ωστόσο οι τιμές καταναλωτή βρίσκονται ακόμη στα «δίχτυα» του αποπληθωρισμού.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,5%, σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, τον Ιανουάριο, έναντι του Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Πρόκειται για τον ενδέκατο διαδοχικό μήνα αύξησης. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 1,1%.

Επίσης, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν σε ποσοστό 2,6% τον Ιανουάριο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, στην πρώτη αύξηση σε διάστημα 17 μηνών.

Στον αντίποδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο μειώθηκε 1,3% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η πτώση σηματοδοτεί τον ενδέκατο διαδοχικό μήνα αποπληθωρισμού για τη χώρα.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Ενίσχυση 0,8% του δείκτη leading indicator τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Ενίσχυση 0,8% του δείκτη leading indicator τον Ιανουάριο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Ο σύνθετος δείκτης leading indicators για την οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύθηκε 0,8% τον Ιανουάριο στις 107,4 μονάδες, δείχνοντας πως η ανάκαμψη αρχίζει να επιβραδύνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board.

Η αύξηση του Ιανουαρίου ακολουθεί την άνοδο 0,9% του Δεκεμβρίου. Ο δείκτης ωστόσο εμφάνιζε πιο ισχυρούς ρυθμούς βελτίωσης το περασμένο φθινόπωρο, σημειώνοντας αύξηση 1,2% τον Σεπτέμβριο και 1,8% τον Αύγουστο.

"Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες στη ζώνη του ευρώ έχουν εξασθενήσει", επισημαίνει ο Jean-Claude Manini, οικονομολόγος του Conference Board.

Ο leading indicator, ο οποίος συνδυάζει μεγάλο αριθμό στοιχείων για μελλοντικές εξελίξεις με αποτελέσματα ερευνών, μπορεί να αναδείξει σημεία καμπής στον οικονομικό κύκλο.

Το Conference Board, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ, άρχισε να δημοσιεύει στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης το Δεκέμβριο του 2008.

source: capital.gr

Πρόσθετα μέτρα €4 δισ. ζητούν οι Βρυξέλλες

Πρόσθετα μέτρα €4 δισ. ζητούν οι Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τις πιέσεις προς την Ελλάδα για την ανάληψη επιπλέον μέτρων ύψους άνω 4 δισ. ευρω - πέρα από τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί - στη κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ αυτό το έτος, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι "μας λένε πως τα υφιστάμενα μέτρα θα μειώσουν το έλλειμμα μόνο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ασκούν έντονες πιέσεις για άλλο ένα πακέτο μέτρων ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Dow Jones Newswires.

"Η Ελλάδα πιστεύει ότι ένα πακέτο μέτρων της τάξης των 2 δισ. με 2,5 δισ. ευρώ θα είναι αρκετό για την επίτευξη των στόχων", δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Όπως άλλωστε μετέδωσε χθες το Capital οι ελεγκτές της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ βρήκαν αποκλίσεις έως 4,8 δισ. ευρώ στο ΠΣΑ.

source: capital.gr

Εφορία: Στο σφυρί τα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου


Εφορία: Στο σφυρί τα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου


Στο «σφυρί» ετοιμάζεται να βγάλει η Εφορία τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου. Ήδη, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων μέσα από τις διασταυρώσεις που πραγματοποιεί και αντλώντας στοιχεία από το περιουσιολόγιο, εντόπισε 26.165 φορολογούμενους με οφειλές προς το δημόσιο άνω των 519 εκατ. ευρώ να έχουν στην κατοχή τους συνολικά 103.290 κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης. Κάθε οφειλέτης, δηλαδή διαθέτει 4 ακίνητα κατά μέσο όρο. Μάλιστα η συνολική αξία των ακινήτων αυτών, υπερβαίνει τα 5,2 δις. ευρώ.

Συγκεκριμένα, για τους 26.165 οφειλέτες του δημοσίου αυτούς, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι οφειλέτες θα κληθούν να προσέλθουν στην εφορία για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Όσοι αδιαφορήσουν και δεν προσέλθουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει εντολή στον φοροελεγκτικό μηχανισμό για στενό «μαρκάρισμα» των 700.000 οφειλετών του δημοσίου προκειμένου να βάλει στα ταμεία του δημοσίου το ποσό του 1,8 δις ευρώ. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών φθάνει τα 30 δις. ευρώ από τα οποία εισπράξιμα θεωρούνται περίπου 10 δισ. ευρώ.

Παράλληλα στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται Έλληνες φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίοι «ξέχασαν» να δηλώσουν στην εφορία τους τόκους που εισέπραξαν αποφεύγοντας έτσι τη φορολογία.

Οι φορολογούμενοι αυτοί, εντοπίστηκαν μέσα από τις διασταυρώσεις που έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στις φορολογικές δηλώσεις με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από τράπεζες του εξωτερικού για τους Έλληνες, οι οποίοι εμφανίζονται να εισπράττουν τόκους από καταθέσεις που διατηρούν στο εξωτερικό.

«Έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από το 2005 σε συνεργασία με ξένες τράπεζες προκειμένου να εντοπίσουμε τους φορολογούμενους με καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις, τους τόκους- όπως έχουν υποχρέωση- και αποφεύγουν έτσι τη φορολόγηση» δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Διομ. Σπινέλης.

Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, η φορολόγηση των τόκων από αποταμιεύσεις γίνεται στο κράτος της κατοικίας του δικαιούχου. Δηλαδή ο Έλληνας που εισπράττει τόκους από το εξωτερικό έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την εξαίρεσή του από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή (δηλαδή στο κράτος που έχει τις καταθέσεις) και να φορολογείται για αυτούς στην Ελλάδα αυτοτελώς με συντελεστή 10% με την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.

Όμως, οι διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ έδειξαν ότι πολλοί Έλληνες με καταθέσεις στο εξωτερικό εισέπρατταν τους τόκους αλλά δεν τους δήλωναν στην φορολογική τους δήλωση με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για το εισόδημα που είχαν εισπράξει από το εξωτερικό και το δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα. Οι φορολογούμενοι αυτοί, θα κληθούν από την εφορία να δώσουν διευκρινήσεις και αντιμετωπίζουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.

source: stockwatch.com.cy
Share |