Friday, February 26, 2010

Έλλειμμα 10% σε τρία χρόνια


Έλλειμμα 10% σε τρία χρόνια

Δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 10% του ΑΕΠ θα δημιουργηθεί την επόμενη τριετία αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών.

Με αφορμή τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, ο κ. Σταυράκης
ανέφερε ότι εντός των επόμενων δέκα ημερών η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει στην Ευρώπη το πρόγραμμα σταθερότητας της κυπριακής οικονομίας.

Εξήγησε ότι μέσα από το πρόγραμμα σταθερότητας η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις στους Ευρωπαίους, δηλαδή, για το πως θα διαχειριστεί το έλλειμμα της τάξης του 6% το 2009.

Ο υπουργός τόνισε παράλληλα ότι «θα πρέπει να δείχνουμε με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο πως το έλλειμμα του 6% του 2009, το οποίο χωρίς μέτρα θα πάει στο 10% σε τρία χρόνια, θα κατεβεί στο 3%».

Οι αρμόδιοι της ΕΕ αναμένουν από την Κυβέρνηση, είπε ο Υπουργός, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για ένα ψηλό έλλειμμα το οποίο ανεβαίνει, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει εντός των τριών – τεσσάρων χρόνων να κατέβει στο 3% με μια προσαρμογή πολλών, πολλών εκατομμύριων ευρώ».

Αυτό συνεπάγεται, δήλωσε, ο Χαρίλαος Σταυράκης με μειώσεις των μη παραγωγικών δαπανών του δημοσίου, αναφέροντας επίσης ότι «όλοι συμφωνούμε ότι οι παραγωγικές δαπάνες δεν πρέπει να μηδενιστούν».

Ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι εάν δεν ενισχυθούν τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου, τότε θα πληρώσουν τη νύφη οι απλοί πολίτες «δηλαδή», σημείωσε, θα προκύψουν «μειώσεις από τους μισθούς και τα ωφελήματα, ενώ θα αυξηθεί η ανεργία».

Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποκάλυψε ο κ.Σταυράκης, θα συζητήσει το πακέτο μέτρων για εξυγίανση της οικονομίας με τους αρχηγούς των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Εμφανώς προβληματισμένος τόνισε την ανάγκη για νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών για να μη γίνει τεράστια ζημιά στην οικονομία, γιατί προειδοποίησε ότι «οι επιπτώσεις στην Κύπρο θα είναι χειρότερες από την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι πιο κλειστή οικονομία από την Κύπρο».

Η οικονομία της Κύπρου, είπε, βασίζεται πάρα πολύ από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι υπογράμμισε «εάν αντιληφθούν ότι έχουμε χάσει τη δημοσιονομική μας αξιοπιστία, τα λεφτά τα οποία θα χάσουμε και θα πρέπει να μαζέψουμε με επιπρόσθετους φόρους είναι πολύ χειρότερα».

Δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ και τα άλλα κόμματα θα επιδιώξουν το πακέτο μέτρων να είναι κοινωνικά δίκαιο και να λύσει το πρόβλημα των δημόσιων οικονομικών.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |