Friday, February 26, 2010

Ανακαλείται το πλαφόν


Ανακαλείται το πλαφόν


Με διάταγμα το οποίο εξέδωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, ανακαλείται το πρώτο διάταγμα που είχε εκδοθεί τη Δευτέρα και καθόριζε ανώτατη λιανική τιμή πώλησης των καυσίμων.

Επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου αναφέρει ότι «ο υπουργός Εμπορίου ανακοινώνει ότι σε έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010, δημοσιεύεται διάταγμα του με βάση τις πρόνοιες του περί Πετρελαιοειδών (Καθορισμός Ανωτάτων Τιμών Λιανικής Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις) Νόμου του 2004».

Προστίθεται ότι «με το νέο διάταγμα ανακαλείται το διάταγμα της 22ας Φεβρουαρίου 2010, με το οποίο καθορίστηκε, για περίοδο 8 ημερών, ανώτατη λιανική τιμή πώλησης για τη βενζίνη 98 οκτανίων, τη βενζίνη 95 οκτανίων και το πετρέλαιο κίνησης».

Σημειώνεται ότι με την ανάκληση του διατάγματος απελευθερώνονται οι τιμές των εν λόγω πετρελαιοειδών.

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο υπουργός Εμπορίου έκρινε αναγκαία την ανάκληση του διατάγματος αφού εκτίμησε εκ νέου την παρούσα κατάσταση στην αγορά καυσίμων μετά από την υποβολή νέων στοιχείων από την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του υπουργείου.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, ο υπουργός Εμπορίου τονίζει ότι το υπουργείο Εμπορίου έχοντας ως βασικό στόχο την προστασία των καταναλωτών, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τον τομέα των πετρελαιοειδών με σκοπό να διασφαλίζεται ότι οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο ακολουθούν αναλογικά τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στη διεθνή αγορά και ειδικότερα στις αντίστοιχες τιμές εισαγωγής.

Ο Υπουργός Εμπορίου δήλωσε αργότερα ότι στην απόφαση του λήφθηκαν υπόψη τα νέα στοιχεία που έδωσε η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου για τις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

«Έχοντας υπόψη τα αποθέματα των εταιρειών προ του διατάγματος, τα οποία έχουν σχεδόν εξαντληθεί, αλλά και τη διαφοροποίηση των τιμών διεθνώς αποφασίσαμε για πρακτικούς λόγους να ανακαλέσουμε νωρίτερα το διάταγμα», επεσήμανε ο υπουργός.

Παράλληλα οι λειτουργοί του ΥΠΕΜΠ υπέδειξαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανεβούν αυτόματα οι τιμές των καυσίμων, αλλά ούτε και είναι υποχρεωμένοι οι πρατηριούχοι να κρατήσουν τις τιμές στις τιμές του πλαφόν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των πρατηριούχων, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του στη StockWatch επεσήμανε ότι από τις 6 μμ οι τιμές των καυσίμων επανήλθαν στις τιμές πώλησης προ του διατάγματος.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ζημιά που έχουν υποστεί οι πρατηριούχοι, που εργάστηκαν μόνο μια ημέρα με τις τιμές που καθόριζε το πλαφόν, δεν ξεπερνά τις €50 χιλ.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |