Friday, February 26, 2010

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 11 μηνών ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση


Ευρωζώνη: Σε υψηλό 11 μηνών ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Οι τιμές καταναλωτή στα 16 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ ανήλθαν στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδο σε διάστημα 11 μηνών τον Ιανουάριο, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε την ισχυρότερη μηνιαία πτώση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης, Eurostat, ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση από 0,9% το Δεκέμβριο, στο πλαίσιο των προκαταρκτικών στοιχείων και των εκτιμήσεων σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε 0,8% τον Ιανουάριο, σημειώνοντας την ισχυρότερη πτώση από τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους και διαμορφωμένος λίγο υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για μείωση 0,7%. Σημειώνεται πως το Δεκέμβριο οι τιμές καταναλωτή είχαν ενισχυθεί κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με την Eurostat, η κάμψη σε μηνιαίο επίπεδο προκλήθηκε από τις χαμηλότερες τιμές ενδυμάτων, πακέτων διακοπών και υπόδησης.

Παράλληλα, τα στοιχεία έδειξαν πως ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοολούχων ποτών και καπνού, υποχώρησε 1,5% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1996. Το ετήσιο ποσοστό αύξησης μειώθηκε στο 0,9% από 1,1% το Δεκέμβριο.

Η άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει θέσει ως ετήσιο στόχο το 2% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, έχει αναφέρει πως οι εξελίξεις στον τομέα των τιμών θα παραμείνουν καθηλομένες. Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 1% από το Μάιο του περασμένου έτους.

source: capital.gr

No comments:

Share |