Wednesday, November 26, 2008

Στο 7,2% τα κέρδη του αργού- Κοντά στα 55 δολ.

Στο 7,2% τα κέρδη του αργού- Κοντά στα 55 δολ.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, παρόλο που η ανακοίνωση των αποθεμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία σημείωσαν αναπάντεχη σημαντική ανοδο, παραδοσιακά θα προκαλούσαν «κατακόρυφη» πτώση. Κύριος μοχλός ανόδου στάθηκε η νέα μεγάλη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, που δημιούργησε ελπίδες μικρότερης της προβλεπόμενης μείωσης της ζήτησης στη χώρα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας παγκοσμίως. Σημαντική ώθηση στο αργό έδωσαν και οι προσδοκίες ότι οι υπουργοί πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ που θα συναντηθούν στις 29 Νοεμβρίου στο Κάιρο και στις 17 Δεκεμβρίου στο Οράν της Αλγερίας, θα προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 7,2%, στα 54,44 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ ενισχύθηκε κατά 4,76% στα 50,95 δολάρια το βαρέλι.

Κατά 7,3 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληξε στις 21 Νοεμβρίου, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τελευταίων ετών, διαμορφούμενα στα 320,8 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ανοδο 400.000 βαρελιών. Τα διυλισμένα, ωστόσο αποθέματα, σημείωσαν πτώση κατά 200.000 βαρέλια, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια.

Ωστόσο, από την άλλη, η Merrill Lynch προβαίνει σε μεγάλες μειώσεις των εκτιμήσεων της για τη ζήτηση τα επόμενα δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, στα 50 δολάρια το βαρέλι, από 90 δολάρια προηγουμένως, χαμηλώνει τον πήχη για την τιμή του πετρελαίου το 2009 η Merrill Lynch, λόγω της εξαιρετικά αδύναμης οικονομίας και της μείωσης της ζήτησης για «μαύρο χρυσό» σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ML εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου για το 2010 θα διαμορφωθεί στα 70 δολάρια, από 100 δολάρια που ανέφερε σε παλαιότερες προβλέψεις της.

Υπενθυμίζεται ότι η Merrill Lynch είχε αναφέρει στις αρχές του μήνα ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί κατά 400.000 βαρέλι του χρόνου.

REPORTER.GR

FDIC: Ανοίγει το κύκλο υποψήφιων αγοραστών χρεοκοπημένων τραπεζών

FDIC: Ανοίγει το κύκλο υποψήφιων αγοραστών χρεοκοπημένων τραπεζών

Την κατάργηση των απαιτούμενων που χρειάζονταν για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς για την απόκτηση των παγίων και των καταθέσεων τραπεζικών ιδρυμάτων που κατέρρευσαν, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Τραπεζικών Καταθέσεων (FDIC). Συγκεκριμένα, η FDIC, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι στους εν λόγω διαγωνισμούς μπορούν να παίρνουν μέρος μη τραπεζικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των private-equity, αφού πρώτα έχουν εγκριθεί για την ασφάλιση των καταθέσεωνΟι νέες αυτές αλλαγές σηματοδοτούν την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από τις καταρρεύσεις τραπεζών, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τη FDIC.

REPORTER.GR

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Εποπτεία της Αγοράς και το ΤΕΜΠΜΕ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Εποπτεία της Αγοράς και το ΤΕΜΠΜΕ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την ίδρυση Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς, στο οποίο εντάσσονται και τρεις τροπολογίες, μεταξύ των οποίων του Γ.Σουφλιά για το Κτηματολόγιο και του Αλ.Κοντού για τους εργαζόμενους τις επιχειρήσεις ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ της Θράκης.Επιπλέον ενσωματώθηκε η διάταξη για «την βελτίωση των διατάξεων που διέπουν το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ)» σύμφωνα με την οποία -μεταξύ άλλων- διευκολύνεται η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω τραπεζικού δανεισμού και μειώνεται στο 1% από 1,5% το ποσοστό της προμήθειας που λαμβάνει το Ταμείο για τις εγγυήσεις επί δανείων.

Στο σχέδιο νόμου ενσωματώθηκε και η τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης, Χρ.Φώλια, για τους κανόνες τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών, με την οποία υποχρεώνονται οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις (εκείνες δηλαδή που ανήκουν στον ίδιο όμιλο) να τεκμηριώνουν την τιμή των προϊόντων στη χώρα μας με βάση την τιμή που έχουν καθορίσει για τις υπόλοιπες χώρες.

REPORTER.GR

Μαθήματα ευελιξίας από τον Buffett

Μαθήματα ευελιξίας από τον Buffett

Την ώρα που επικρατούσαν μαζικά κύματα πωλήσεων στη Wall, ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett, αποφάσιζε να αυξήσει τη συμμετοχή του στις αμερικανικές τράπεζες, όπως η Wells Fargo και U.S. Bancorp, με αποτέλεσμα τα κέρδη του τρίτου τριμήνου που σχετίζονται με επενδύσεις σε τραπεζικές μετοχές να αυξηθούν κατά 36%. Την ίδια ώρα, τα κέρδη των εταιρείων του κλάδου των εταιρειών συμμετοχών, στον οποίο ανήκει και η Berkshire, του Buffett, υποχώρησαν κατά 0,2%.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Berkshire, έχει αρχίσει να «αποσύρεται» από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών από τις 30 Σεπτεμβρίου, εξαιρουμένων των 5 δισ. δολαρίων που είναι η συμμετοχή της στη Goldman Sachs. Η πτώση του τραπεζικού κλάδου του δείκτη S&P είναι μέχρι αυτήν την ώρα της τάξεως του 41%.

REPORTER.GR

Στον πάτο η κατανάλωση στις ΗΠΑ

Στον πάτο η κατανάλωση στις ΗΠΑ

Κάμψη ύψους 1% κατέγραψαν οι προσωπικές δαπάνες τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη κάμψη από το Σεπτέμβριο του 2001, από το τρομοκρατικό χτύπημα δηλαδή στους Δίδυμους Πύργους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Η μείωση ήταν πάντως σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών Το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,3% τον Οκτώβριο, μετά από άνοδο 0,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,1% και τον Οκτώβριο.

«Βουτιά» δύο ετών στις παραγγελίες διαρκών αγαθών

Τη μεγαλύτερη «βουτιά» των τελευταίων δύο ετών κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ υποχωρώντας κατά 6,2% και καταγράφοντας την τρίτη διαδοχική μηναία κάμψη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου.

Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση τους κατά 2,5%. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στον τομέα των μεταφορών ύψους 11,1%, ενώ εξαιρουμένου αυτού σημειώθηκε κάμψη 4,4%.

Ακόμη, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά σε κάμψη της τάξεως του 0,2%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για άνοδο 0,9%.

REPORTER.GR

Έρευνα κατά πρώην στελέχους της AIG για παραπλάνηση

Έρευνα κατά πρώην στελέχους της AIG για παραπλάνηση

Έρευνα διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές κατά του πρώην διοικητικού στελέχους της American International Group, Joseph Cassano, εξετάζοντας το ενδεχόμενο παραπλάνησης επενδυτών και ορκωτών ελεγκτών όσον αφορά την έκθεση της εταιρίας σε subprime δάνεια. Οι αρχές έχουν απευθυνθεί στην PricewaterhouseCoopers σχετικά με τα memos που είχαν γράψει πέρσι το φθινόπωρο για το πώς ο Cassano και άλλα στελέχη του ασφαλιστικού κολοσσού αξιολογούσαν τα συμβόλαια, προκειμένου να προστατεύσουν 62 δις. δολάρια από χρεόγραφα που προέρχονταν από τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων ενυπόθηκων δανείων

Ο Cassano ήταν ο επικεφαλής της AIG Financial Products, που ήταν η πηγή ζημιών ύψους δισ. δολαρίων και οδήγησαν στη αναγκαστική διάσωση της AIG από τις αρχές το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την PwC, ο ίδιος δεν ανέφερε στους επενδυτές που είχαν συγκεντρωθεί στις 5 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη τις ανησυχίες που του είχε εκφράσει η ελεγκτική αρχή, αλλά είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια.

REPORTER.GR

Ελλάδα: Πόσο κάνει η... παράβαση του νόμου περί δημοσίων προτάσεων;

Ως μέγα σκάνδαλο χαρακτηρίστηκε προσφάτως η υπόθεση «Ρόκας» και το γεγονός ότι ο βασικός της μέτοχος, η ισπανική εταιρεία Iberdrola, απέφυγε να υποβάλει δημόσια πρόταση το 2007 ως όφειλε, γλιτώνοντας 40-45 εκατ. ευρώ. Όμως δεν ειπώθηκε τίποτα για τη στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία από τη μια επέβαλε φαινομενικά υψηλό πρόστιμο 300.000 ευρώ για να «κλείσει» την υπόθεση, αλλά παράλληλα με την ίδια απόφασή της άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για μελλοντική κατάλυση του νόμου περί Δημοσίων Προτάσεων.
Στην πράξη δημιούργησε ένα είδος «δεδικασμένου» αφού στην πραγματικότητα «τιμολόγησε» την παραβίαση του νόμου περί δημοσίων προτάσεων (αυτό γίνεται την ώρα που υπάρχει και ένα ανοικτό μέτωπο για την μη υποβολή δημόσιας πρότασης από την Deutsche Telekom στην περίπτωση του ΟΤΕ).

Το reporter.gr, που πρώτο είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι κάτι δεν πάει καλά με την υπόθεση «Ρόκας», επανέρχεται με αφιέρωμα, για να δείξει ότι το επενδυτικό κοινό είναι εκτεθειμένο στις ορέξεις των ισχυρών, αλλά και γιατί ακόμα και σήμερα μετά όσα μεσολάβησαν, το πληροφοριακό δελτίο της Iberdrola δεν παρέχει επαρκή ενημέρωση (!)

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη χρονική τους σειρά.

1. Στις αρχές Ιουλίου 2008 η ισπανική εταιρεία Iberdrola, βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο ΧΑ, Ρόκας (κάτοχος του 52,7% των κοινών και 47,32% των προνομιούχων μετοχών), αποφασίζει να υποβάλει προαιρετική δημόσια πρόταση για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών της εισηγμένης και καταθέτει πληροφοριακό δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η πρόταση προβλέπει τίμημα 16 ευρώ ανά μετοχή για τις κοινές μετοχές και 11 ευρώ για τις προνομιούχες. Ετσι, η Iberdrola χρειάζεται 174 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τις υπόλοιπες μετοχές που δεν κατέχει.

2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν εγκρίνει το πληροφοριακό δελτίο εντός του προβλεπόμενου διαστήματος (συνήθως 10 ημέρες) με αποτέλεσμα να μην έχει ισχύ και η δημόσια πρόταση.

Στην πράξη βέβαια, η Iberdrola έχει διαμορφώσει μία de facto κατάσταση, καθώς αγοράζει μετοχές της Ρόκας μέσω του Χρηματιστηρίου στην τιμή των 16 ευρώ. Δηλαδή η δημόσια πρόταση ισχύει στο ταμπλό, αλλά όχι επισήμως.

3. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2008, το reporter.gr κάνει αναφορά στη δίμηνη καθυστέρηση της έγκρισης του πληροφοριακού δελτίου και στην αδιαφάνεια που κυριαρχεί γύρω από τη δημόσια πρόταση της Iberdrola.

4. Από τότε πέρασαν δύο μήνες ή τέσσερις από την υποβολή της δημόσιας πρότασης για να λύσει τη σιωπή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 31 Οκτωβρίου 2008. Ανακοινώνει την επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ στους Ισπανούς. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μετά από έλεγχο της ΕΚ, διαπιστώθηκε ότι τον Μάρτιο του 2007 η Iberdrola απέκτησε έμμεσα, μέσω σύναψης συμφωνιών ανταλλαγής (swaps) με πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, μετοχές της εταιρείας Ρόκας, οι οποίες υπερέβαιναν το 3% του συνόλου των μετοχών αυτής, χωρίς να υποβάλει την προβλεπόμενη από το νόμο υποχρεωτική δημόσια πρόταση.»

5. Αφού έβαλε το πρόστιμο, αποκαλύπτοντας και το μυστικό της καθυστέρησης, έπρεπε να τακτοποιήσει και την εκκρεμότητα, δηλαδή να εγκρίνει το πληροφοριακό δελτίο της δημόσιας πρότασης, το οποίο είχε υποβληθεί πριν από πολλούς μήνες. Τελικώς στις 14 Νοεμβρίου 2008 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγκρίνει το πληροφοριακό δελτίο σχετικά με την προαιρετική δημόσια πρόταση της Iberdrola προς τους μετόχους της Ρόκας.

Από τη λογική καταγραφή των γεγονότων προκύπτουν τα εξής:

1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να ελέγξει τις μετοχικές αλλαγές σε μία εταιρεία. Αρκεί ο μέτοχος μιας εισηγμένης να κάνει συμφωνίες ανταλλαγής μετοχών (swap) με τρίτους χωρίς να ουδείς πάρει «χαμπάρι» (ούτε η εποπτική αρχή με τον μηχανισμό της, ούτε οι επενδυτές). Αυτό έγινε ξεκάθαρα στην περίπτωση της Iberdrola ως βασικού μετόχους της Ρόκας τον Μάρτιο του 2007.

2. Από σύμπτωση, η Ε.Κ. διαπίστωσε την μετοχική μεταβολή. Εάν η Iberdrola δεν υπέβαλε δημόσια πρόταση τον Ιούλιο του 2008, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ίσως να μην διαπίστωνε την παράβαση του Μαρτίου του 2007.


3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθυστέρησε αρκετούς μήνες να εγκρίνει την δημόσια πρόταση, αφήνοντας όμως ελεύθερο το πεδίο στην Iberdrola να αγοράζει μετοχές του Ρόκα στην τιμή των 16 ευρώ (δηλαδή στην τιμή της δημόσιας πρότασης που υπεβλήθη, αλλά η έγκρισή της εκκρεμούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα). Πράγματι η Iberdrola υπέβαλλε την δημόσια πρόταση στις αρχές Ιουλίου 2008, αλλά αυτή εγκρίθηκε τεσσερσήμισι μήνες μετά, ήτοι στις 14 Νοεμβρίου 2008.


4. Φαίνεται πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προτίμησε να επιβάλει ένα πρόστιμο, χωρίς όμως να συνδέσει το ύψος της χρηματικής ποινής με το όφελος της Iberdrola από τη σχετική παράβαση. Το πρόστιμο ήταν μόλις 300.000 ευρώ ή ποσοστό μεταξύ 0,67%-0,75% του οφέλους 40-45 εκατ. ευρώ που γλίτωσε. Αν η Iberdrola έκανε δημόσια πρόταση τον Μάρτιο του 2007 θα χρειαζόταν 214-219 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το σύνολο των μετοχών της Ρόκας που δεν κατείχε. Τον Ιούλιο του 2008, όταν και υπέβαλε δημόσια πρόταση αρκούσαν λιγότερα, ήτοι 174 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό.

«Το δυστύχημα για τη διαφάνεια», όπως λένε ορισμένοι αναλυτές, είναι πως παρά τα όσα έγιναν παραμένει μεγάλο το έλλειμμα πληροφόρησης γύρω από την υπόθεση:

α) Στο πληροφοριακό δελτίο της δημόσιας πρότασης – αυτό που εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες - στο κεφάλαιο «2.4. Τα επιχειρηματικά σχέδια του Προτείνοντα αναφορικά με την Εταιρεία» δεν δίνονται πληροφορίες για τις προθέσεις του Προτείνοντα σχετικά με την δραστηριότητα του Ρόκα στην Τρίπολη, δηλαδή τον μηχανολογικό κλάδο (γερανογέφυρες) και το εργοστάσιο της Τρίπολης, στο οποίο απασχολούνται αρκετοί εργαζόμενοι (πάνω από 100). Είναι ένας κλάδος άσχετος με την Iberdrola και λογικά θα έπρεπε να έχει ερωτηθεί από την ΕΚ για το τι σχεδιάζει να κάνει (π.χ. πουλήσει).

β) Δεν αναφέρεται πουθενά στο Ενημερωτικό εάν ο Προτείνων προτίθεται να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές. Η ΕΚ θα όφειλε να ζητήσει δέσμευση για την πρόθεση μετατροπής ή μη μετατροπής όπως επίσης και περιγραφή των προϋποθέσεων και της συγκεκριμένης διαδικασίας, προκειμένου οι μέτοχοι να έχουν πλήρη πληροφόρηση.

γ) Τέλος υπάρχει ένα επιπλέον ερώτημα: Μήπως στα πιστωτικά ιδρύματα εξωτερικού, που σύναψαν τις συμφωνίες ανταλλαγής (swaps) που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Ε.Κ. για το πρόστιμο, περιλαμβάνεται και ο Σύμβουλος του Προτείνοντος χωρίς όμως να του επιβληθεί πρόστιμο, σε αντίθεση π.χ. με την περίπτωση UBS-ΕΛΠΕ;

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
427.98 ( -4.96%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1247.58 ( -4.90%)

Όγκος: € 7,019,972

=====================

XAA


Γενικός Δείκτης
1873.41 ( -1.47%)

FTSE®/Χ.Α. 20
969.02 ( -2.17%)

=====================

FTSE 100 INDEX 4,152.69 -18.56 -0.44%
CAC 40 INDEX 3,169.85 -39.71 -1.24%
DAX INDEX 4,560.50 0.08 0.00%

Marfin calls for lifting of “closed period”

Marfin calls for lifting of “closed period”
MIG purchases of MPB from “floor”


Marfin Popular Bank has submitted a petition to the Cyprus Securities & Exchange Commission (CySEC) to lift the ban on insider trading during the closed period, which according to local regulations is the period ahead of announcement of results and until the date of the announcement.

“These are exceptional times and it warrants exceptional action,” said MPB Vice-Chairman Andreas Vgenopoulos, speaking at a press briefing at the Bank’s head quarters in Nicosia.

As a MPB lawyer explained, the closed period issue has been introduced through regulation and is not in the legislation, which means if the CySEC wishes to amend it to suspend, it may do so at will.

MIG purchases from “floor”
Vgenopoulos told the Financial Mirror that the planned increase in the stake of Marfin Investment Group (MIG) in MPB from the current 9.7% to 30% will be made from the market and not from other investors selling their stakes.

“As far as we know, no major shareholder has expressed an interest to sell at current levels, which means any new purchases will be made from the market or the Exchange “floor” as per the terminology used in Cyprus,” said Vgenopoulos.

FINANCIAL MIRROR

EE: Σχέδιο στήριξης της οικονομίας ύψους 200 δισ. ευρώ

EE: Σχέδιο στήριξης της οικονομίας ύψους 200 δισ. ευρώ

"Πακέτο" στήριξης ύψους 200 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,5% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso. Το ποσό αυτό είναι κατά 130 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) υψηλότερο από εκείνο που συζητούνταν αρχικά, κατά την προετοιμασία του σχεδίου.Από τα 200 δισ. ευρώ, τα 170 δισ. θα προέλθουν από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα υπόλοιπα 30 δισ. από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για «έκτακτες καταστάσεις» που απαιτούν «έκτακτα μέτρα». Προειδοποίησε ότι οι θέσεις εργασίας και η οικονομική ευημερία των πολιτών της ευρωζώνης βρίσκονται σε κίνδυνο. Το εν λόγω σχέδιο της Επιτροπής βασίζεται στις προτάσεις που διατυπώθηκαν στις 29 Οκτωβρίου και «ενέπνευσαν» αρκετές χώρες μέλη να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Ο Barroso προειδοποίησε ότι αν οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν αναλάβουν δράση άμεσα, θα έρθουν αντιμέτωπες με μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αύξηση της ανεργίας και διόγκωση των ελλειμμάτων.

Στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν συντονισμένα την ύφεση, προτείνοντας δέσμη μέτρων στο πλαίσιο της οποίας οι εθνικές κυβερνήσεις θα αποφασίσουν αυτόνομα για τις κατάλληλες πολιτικές τόνωσης της ζήτησης.

Ειδικότερα, προτείνει αύξηση των δαπανών, μέσω των οποίων θα δοθεί μεν ώθηση στην οικονομία βραχυπρόθεσμα αλλά και θα τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στις προτάσεις της Eπιτροπής περιλαμβάνονται και «προσωρινές» μειώσεις φόρων και συγκεκριμένα η μείωση του ΦΠΑ (έως το κατώτατο όριο του 15%). Ζητά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας με 5 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, και την επιτάχυνση των πληρωμών, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, στα κράτη-μέλη από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Επίσης, η EE προτείνει και την «ελαστική» εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Μολονότι το όριο για έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ παραμένει ακλόνητο, ωστόσο «χαλαρώνουν» οι προθεσμίες μέσα στις οποίες τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να μειώσουν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους κάτω από το 3%.

REPORTER.GR

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που μυρίστηκε την κρίση...

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που μυρίστηκε την κρίση...

Μέσα σε ελάχιστους μήνες, η ελίτ της επιχειρηματικής Ρωσίας είδε την περιουσία της δισεκατομμυρίων δολαρίων να συρρικνώνεται επικινδύνως. Οχι ομως ο Mikhail Prokhorov. Οπως λέει, είδε την κρίση να έρχεται... Eνω οι Ρώσοι επιχειρηματίες προσπαθούν να προσεγγίσουν το Κρεμλίνο για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και να μπορέσουν να μεγαλώσουν την αυτοκρατορία τους και πάλι, ο 43άχρονος πρώην τραπεζίτης και δισεκατομμυριούχος και μεγαλομέτοχος ρωσικών κολοσσών και όχι μόνον κ. Prokhorov, απολαμβάνει τα 10 δισ δολάρια που κέρδισε από την πώληση των assets που είχε, ακριβώς πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι θεωρείται ο πιο περιζήτητος εργένης της Ρωσίας.
Οπως επισημαίνει, ολόκληρος ο κόσμος ήταν πνιγμένος στον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία και όπως κάθε σύστημα και κάθε μοντέλο είδε και αυτό το τέλος του. Ηταν αναπόφευκτο όπως δηλώνει, πως τα προβλήματα στην αμερικάνικη αγορά κατοικίας να αγγίξουν και το τραπεζικό σύστημα. Ως πρώην τραπεζίτης το ξέρει πολύ καλά αυτό.

Με τις τσέπες του γεμάτες μετρητά σε μία υπερχρεωμένη αγορά, κατάφερε λοιπόν να αγοράσει την μισή επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital για μόλις 500 εκατ. δολάρια. Επίσης, με τόσο πολλές καλές εταιρείες σήμερα να είναι υπερχρεωμένες, ο Prokhorov δηλώνει έτοιμος σήμερα να ξεπληρώσει ακόμη και τα δάνεια τους! Οπως λέει, «είμαι έτοιμος να σας χρηματοδοτήσω. Αγοράζω τώρα το 51% της εταιρείας σας. Αυτή είναι η νούμερο ένα business στη Ρωσία σήμερα».

Καθώς είναι πεπεισμένος πως πάρα πολλές ευκαιρίες για deals θα προκύψουν ακόμη, δεν βιάζεται γι αυτό όπως λέει και το κινεζικό ρητό « ένας καλός και έμπειρος στρατιώτης πρέπει να περιμένει και να κοιτά με προσοχή για τα καλά assets που έρχονται. Το καλύτερο πράγμα που έχει να κάνει κανείς τώρα είναι να περιμένει.

Το επιχειρηματικό μοντέλο του Ρώσου δισεκατομμυριούχου είναι το να ελέγχει τα assets του και να παραμένει μακριά από το χρέος. Για παράδειγμα η Polyus Gold της οποίας κατέχει το 30%, πάντα διατηρεί 1 δισ. δολάρια στα βιβλία της.

Τον Απρίλιο, ο Prokhorov κέρδισε δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας assets-κλειδιά. Εφυγε απο τις Norilsk Nickel και United Company RUSAL, ακριβώς πριν η χρηματιστηριακή τους αξία άρχισε να καταρρέει.

Επίσης, πούλησε assets του κλάδου της ακίνητης περιουσίας, των τραπεζών και των ασφαλειών στον Vladimir Potanin, τον πρώην συνέταιρό του.

Οπως τονίζει, η Renaissance Capital, έχει μετοχικό κεφάλαιο που αγγίζει το 1,4 δισ. δολάρια και θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές. Επίσης είναι σε εξαιρετική θέση στο να μπορέσει να προσελκύσει τα μεγαλύτερα ταλέντα από τις άλλες επενδυτικές τράπεζες. Οπως λέει «τώρα είναι η καλύτερη φάση να προσκαλέσεις του ανθρώπους των επενδυτικών τραπεζών όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan».

Επίσης, προσθέτει πως το πακέτο διάσωσης της κυβέρνησης που ξεπερνά τα 200 δισ. δολάρια, δεν θα μπορέσει να βοηθήσει και πολύ γιατί οι τράπεζες δεν πρόκειται ποτέ να περάσουν αυτήν την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ο λόγος είναι απλός! Οι ζημιές τους είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό το πακέτο. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ρωσίας είναι πως οι επιχειρηματίες και οι δισεκατομμυριούχοι της χώρας είναι οι περισσότεροι αυτοδημιούργητοι κι έτσι με τα κεφάλαια που διαθέτουν - εάν τολμήσουν - θα βοηθήσουν πολύ το σύστημα.

REPORTER.GR

Μείωση επιτοκίων στην Κίνα

Μείωση επιτοκίων στην Κίνα


Στη μεγαλύτερη μείωση του βασικού επιτοκίου της σε διάστημα 11 ετών προέβη η κεντρική τράπεζα της Κίνας, με σκοπό τη στήριξη του σχεδίου των 586 δισ. δολαρίων για την τόνωση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιό της κατά 108 μονάδες βάσης στο 5,58%. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% στο γ΄ τρίμηνο

Βρετανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% στο γ΄ τρίμηνο



Κατά 0,5% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Βρετανίας το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το 1990, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Το ετήσιο ποσοστό της ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,3%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1992.

Στο μεταξύ, οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 0,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το πρώτο τρίμηνο του 1995.

NAFTEMPORIKI

FORD

Η μείωση της ζήτησης θα υποχρεώσει την Ford να θέσει περίπου 5.000 από τους υπαλλήλους της στην Ισπανία σε τεχνική ανεργία για συνολικά 21 ημέρες το πρώτο εξάμηνο του 2009, έγινε χθες γνωστό από αξιωματούχο των συνδικάτων. Η μείωση της ζήτησης θα υποχρεώσει την Ford να θέσει περίπου 5.000 από τους υπαλλήλους της στην Ισπανία σε τεχνική ανεργία για συνολικά 21 ημέρες το πρώτο εξάμηνο του 2009, έγινε σήμερα γνωστό από αξιωματούχο των συνδικάτων.

NAFTEMPORIKI

Τρ.Κύπρου: Στα 5 ευρώ από 15 ευρώ μείωσε την τιμή στόχο η JP Morgan

Τρ.Κύπρου: Στα 5 ευρώ από 15 ευρώ μείωσε την τιμή στόχο η JP Morgan

Στα 5 ευρώ από 15 ευρώ μείωσε η JP Morgan την τιμή στόχο για την Τράπεζα Κύπρου διατηρώντας τη σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς, αλλά αφαιρώντας τη μετοχή από τις κορυφαίες της επιλογές. Ο οίκος μείωσε τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή των χρήσεων 2009 και 2010 κατά 65% περίπου.
Πλέον οι εκτιμήσεις του οίκου βρίσκονται περίπου 55% χαμηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg. Σημειώνεται πως σε ανάλογες υποβαθμίσεις είχε προχωρήσει ο οίκος πριν από λίγες ημέρες και για τις άλλες ελληνικές τράπεζες που παρακολουθεί.

Για το 2008 περιμένει πλέον 0,80 ευρώ κέρδη ανά μετοχή έναντι 0,90 ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, για το 2009 0,46 ευρώ από 1,15 ευρώ και για το 2010 0,46 ευρώ.

REPORTER.GR

Woolworths: Αναστολή διαπραγμάτευσης - Κοντά στη χρεοκοπία

Woolworths: Αναστολή διαπραγμάτευσης - Κοντά στη χρεοκοπία

Την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της βρετανικής αλυσίδας λιανικού εμπορίου Woolworths Group αποφάσισαν οι αρχές του London Stock Exchange, την ώρα που η εταιρεία βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης και αναζητά «σανίδα σωτηρίας».Η Woolworths, η οποία έχει πορεία 99 ετών στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση καταστημάτων της αλλά και του μεριδίου 40% που κατέχει στην 2 Entertain, που αποτελεί κοινοπραξία με την BBC Worldwide.

Και oι δύο προτάσεις δεν έχουν λάβει ακόμη το «πράσινο φως» από τους δανειστές της, γι αυτό και η εταιρεία ζήτησε την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της.

Ο δανεισμός της επιχείρησης στο τέλος του πρώτου εξαμήνου έφτανε τα 295 εκατ. λίρες, ήτοι 35% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Οι ζημίες της ανήλθαν σε 68 εκατ. λίρες και η εταιρεία αποφάσισε να μη διανείμει μέρισμα.

REPORTER.GR

Αύξηση 15,9% στα κέρδη εννεαμήνου του ΟΤΕ- Ανώτερα των εκτιμήσεων

Αύξηση 15,9% στα κέρδη εννεαμήνου του ΟΤΕ- Ανώτερα των εκτιμήσεων

Αύξηση κατά 0,7% στον κύκλο εργασιών του Ομίλου παρουσίασε ο ΟΤΕ στο τρίτο τρίμηνο και ανήλθε στα 1,638 δισ. από 1,627 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο εννεαμήνου οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,7% και στα 4,766 δισ. ευρώ από 4,687 δισ. ευρώ. Στην ανακοίνωση τονίζονται οι εξαιρετικές επιδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας ενώ τονίζονται και οι επιθετικές τιμολογιακές κινήσεις του ανταγωνισμού που επηρεάζουν την σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 201,3 εκατ. ευρώ από 155,5 εκατ. ευρώ στο περσινό τρίτο τρίμηνο αυξημένα κατά 29,5%, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 15,9% διαμορφούμενα στα 501,7 εκατ. από 433 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA (pro forma) ανήλθαν στα 620,3 εκατ. ευρώ από 613,2 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 1,2%.

Τα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου ήταν σημαντικά ανώτερα των μέσων εκτιμήσεων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Bloomberg. Οι αναλυτές περίμεναν καθαρά κέρδη 181 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 1.656 δισ. και EBITDA 616 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ κατά το Γ’ τρίμηνο 2008, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε: «Για άλλο ένα τρίμηνο, ο Όμιλος ΟΤΕ είχε σταθερές επιδόσεις σε ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικές αγορές και εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Η αντοχή που επιδεικνύει ο Όμιλος και η υγιής κερδοφορία στο τρίμηνο οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στις συνεχιζόμενες εξαιρετικές επιδόσεις στην κινητή τηλεφωνία, όπου όλες οι βασικές λειτουργικές μονάδες παρουσίασαν καλή αύξηση εσόδων και ακόμα ισχυρότερη βελτίωση στην κερδοφορία. Η Cosmote Ρουμανίας επιβεβαίωσε τη λειτουργική της κερδοφορία τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα. Η Cosmote Ελλάδας πέτυχε περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της χάρη στην πειθαρχημένη και στοχευμένη προσέγγισή της προς όλα τα τμήματα της αγοράς. Τα ισχυρά αποτελέσματα από τις δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία αντισταθμίζουν και με το παραπάνω τις μέτριες τριμηνιαίες επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδος, όπου συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ανταγωνιστές με εμπορικές προτάσεις που δεν είναι ούτε ορθολογικές ούτε βιώσιμες –και οι οποίες οδήγησαν σε περαιτέρω απώλεια γραμμών αυτό το τρίμηνο. Για να συγκρατήσουμε αυτή την απώλεια συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε νέα προϊόντα, να βελτιώνουμε την ποιότητα και την αξιοπιστία μας, καθώς και να υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα επικοινωνίας & μάρκετινγκ. Επίσης, η νέα μας οργανωτική δομή (διαχωρισμός οικιακών και εταιρικών / επιχειρησιακών πελατών) μας επιτρέπει να αναλύουμε και να ικανοποιούμε καλύτερα τις ανάγκες των πελατών μας. Η κερδοφορία στην σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος επηρεάστηκε αυτό το τρίμηνο από υψηλότερες προβλέψεις για επισφαλείς υποχρεώσεις, που οφείλονται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στις δυσκολίες ορισμένων εναλλακτικών παρόχων. Λόγω του παρελθόντος της ως κρατικό μονοπώλιο, η εταιρεία επιβαρύνεται από μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος από αυτό μίας ανταγωνιστικής εταιρείας του ιδιωτικού τομέα. Μελετάμε τρόπους να μειώσουμε αυτό το κόστος. Η Romtelecom είχε άλλο ένα καλό τρίμηνο. Ένα χρόνο πριν έχανε γραμμές με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 17%, που τώρα έχει μειωθεί στο 1,6%, καθώς οι πετυχημένες κινήσεις στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής τηλεόρασης ενίσχυσαν την πιστότητα των πελατών. Με τον πλήρη έλεγχο των δραστηριοτήτων μας στην κινητή τηλεφωνία, ισχυρότερες διοικητικές ομάδες σε όλες τις δραστηριότητές μας και την υποστήριξη ενός ισχυρού συνεργάτη, της Deutsche Telekom, πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να επιτύχουμε περαιτέρω βελτιώσεις στην κερδοφορία σε όλες τις μονάδες του Ομίλου.»



ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η Διοίκηση θεωρεί ότι οι τάσεις του εννεαμήνου θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από το ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ η RomTelecom θα επωφεληθεί από μικρότερη απώλεια πελατών και μείωση του κόστους της. Η όποια επιβράδυνση στις επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη συνεχιζόμενη ενδυνάμωση της κινητής τηλεφωνίας, λόγω της υπεροχής του Ομίλου Cosmote σε τεχνολογία και δίκτυο διανομής. Αν και κανένας τομέας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από την παρούσα οικονομική κρίση, ο ΟΤΕ αναμένει ότι η κερδοφορία του την επόμενη χρονιά θα είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με την τρέχουσα.

REPORTER.GR

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,213.22 -110.71 -1.33%
HANG SENG INDEX 13,369.45 490.85 3.81%
CSI 300 INDEX 1,843.50 9.20 0.50%

Borders no longer up for sale

Borders no longer up for sale

Book seller says progress made in turnaround effort will allow to remain independent; company's loss widens.


PORTLAND, Ore. (AP) -- Borders Group Inc. on Tuesday reported a widening loss for the third quarter and said it is no longer for sale. Its stock plummeted more than 50% in after-hours trading.

The Ann Arbor, Mich.-based bookseller has been in the midst of a turnaround for more than a year, during which it weighed the possible sale of its core business. But company executives said Tuesday that the progress made during that time will allow the company to stand on its own, even in the middle of an economic meltdown.

"We have smiles on our faces," George Jones, chief executive officer of Borders (BGP) said of the decision to take Borders off the block.

It may still sell its Paperchase Products Ltd. stationery business to Pershing Square Capital Management LP for $65 million, but the company also said it's discussing alternative financing with Pershing.

"We were making nice progress before the economic storm began," Jones said. "So basically we are in a mode right now where we are going to batten down the hatches ... .The storm is not going to last forever."

During the restructuring, Borders cut staff, sold some business units, revamped some stores and dramatically lowered its inventory and debt. But like most retailers, it is struggling with vastly lower traffic and sales as consumers limit their spending in the bleak economy. And the company continues to face competition from discounters such as Target (TGT, Fortune 500) and online booksellers such as Amazon.com (AMZN, Fortune 500).

Borders reported a net loss of $175.4 million, or $2.90 per share, compared with $161.1 million, or $2.74 per share, in the same quarter of last year. That includes a non-cash charge of more than $133 million for tax and asset impairments.

Revenue dropped to $693.4 million, from $765.2 million in the same quarter last year.

On an operating basis, the company said it lost $39 million, or 64 cents per share, for the quarter, compared with a loss of $42 million, or 71 cents per share, a year earlier.

The results missed Wall Street expectations. Analysts surveyed by Thomson Reuters expected a loss of 50 cents per share, on average, on revenue of $726.5 million for the quarter.

The news came after the regular trading session on Wall Street. Borders shares fell 88 cents, or 52%, to 80 cents in after-hours dealings.

The company saw its comparable store sales, a key indicator of a retailer's financial health, drop 12.8% at its Borders Superstores and 7.7% at Waldenbooks stores.

Borders executives say the company remains in the midst of a financial overhaul and they will continue to focus on ways to strengthen the company internally while larger economic forces are at play.

Among the top issues looming for Borders is the holiday shopping season, which is expected to be one of the toughest on record for retailers.

But company executives were optimistic, saying consumers are likely to turn to books as a cost-effective gift during tight times and that they have the stores prepped with the right stock and promotion for the season.

"We think it's going to be a very competitive holiday," Jones said.

Borders is expected to host a conference call Wednesday to discuss the results with analysts and investors.

CNN

Papantoniou: ΔΠ με premium 17%

Papantoniou: ΔΠ με premium 17%


Premium 16,8% από την τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης προσφέρουν οι κ.κ. Χαράλαμπος, Αντώνης & Κώστας Παπαντωνίου για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της C.A.C. Papantoniou.

Οι κ.κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσαν σήμερα την απόφαση τους να υποβάλλουν υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά του 100% της PAPA, δίνοντας €1,60 ανά μετοχή σε μετρητά.

Το σύνολο των εκδομένων μετοχών της PAPA είναι 22.804.160 ονομαστικής αξίας €0,34 ανά μετοχή.

Οι κ.κ. Χαράλαμπος, Αντώνης & Κώστας Παπαντωνίου μέχρι σήμερα κατέχουν 18.563.188 μετοχές ή 81,40% (άμεσα και έμμεσα) του συνόλου των μετοχών της PAPA. Η ΔΠ η θα θεωρείται επιτυχής εφόσον με την ολοκλήρωσή της οι κ.κ. Χαράλαμπος, Αντώνης & Κώστας Παπαντωνίου εξασφαλίσουν, μαζί με τις μετοχές που ήδη κατέχουν, πέραν του 90% του συνόλου των εκδομένων μετοχών της PAPA.

Η εταιρεία Παπαντωνίου σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του 2008 κέρδη €1,8 εκ. έναντι €1,5 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2007.

STOCKWATCH.COM.CY

Goldman ends talks on Sanyo stake sale

Goldman ends talks on Sanyo stake sale

U.S. bank says Panasonic offer to buy interest in electronics rival is unacceptable.

TOKYO (AP) -- Goldman Sachs said Wednesday it has ended negotiations to sell its Sanyo Electric Co. holdings to Panasonic Corp., potentially sinking Panasonic's attempt to buy its smaller electronics rival.

A spokeswoman for the U.S. bank says it could not accept the price or deal structure offered by Japan's Panasonic.

Panasonic and Sanyo earlier this month began talks on a buyout deal that could create one of the world's largest electronics companies as soon as year-end.

But Goldman (GS, Fortune 500)'s objections could delay or even sink the buyout.

Sanyo's biggest stakeholders are Goldman, Sumitomo Mitsui Banking Corp. and Daiwa Securities SMBC, which invested ¥300 billion in 2006 to rescue Sanyo. They have a combined stake of about 70%.

CNN

Εθνική: Στα 1,190 - 1,2 δισ. τα κέρδη- Τι συμβαίνει με ρευστότητα και δάνεια

Εθνική: Στα 1,190 - 1,2 δισ. τα κέρδη- Τι συμβαίνει με ρευστότητα και δάνεια

Μεταξύ 1,190 δις και 1,2 δις ευρώ θα διαμορφωθούν τα κέρδη της Εθνικής στο 9μηνο που θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, καταγράφοντας πτώση 6% σε σχέση με τα 1,313 δις ευρώ που ήταν στο 9μηνο του 2007. Η Εθνική με πλεονάζουσα ρευστότητα που αγγίζει τα 5 δις ευρώ και με ίδια κεφάλαια κοντά στα 6,7 δις ευρώ παρ΄ ότι δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει τα μέτρα του ελληνικού δημοσίου για την στήριξη των τραπεζών μάλλον θα χρησιμοποιήσει μόνο το σκέλος της ρευστότητας για πολιτικούς κυρίους λόγους.
Η Εθνική διαθέτει πραγματική πλεονάζουσα ρευστότητα 5 δις ευρώ η οποία προέρχεται από καταθέσεις και όχι από δανεισμό μέσω ομολογιακών ή τιτλοποιήσεων. Στο διάστημα Αυγούστου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου σημειώθηκε ρεκόρ εισροής καταθέσεων αυξάνοντας την πλεονάζουσα ρευστότητα. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι ισχυροί αφού ενδεικτικά το tier 1 ο βασικός δείκτης διαμορφώνεται στο 9,9%.

Ο συνολικός δείκτης διαμορφώνεται στο 10,7% ενώ αναμένεται προσεχώς να ενισχυθεί. Η Εθνική θα κάνει χρήση των μέτρων ενίσχυσηςτων τραπεζών. Επίσης και μια περίοδο όπου όλες οι τράπεζες ανακρούουν πρύμαν όσον αφορά την πιστωτική επέκταση τουςλόγω προβλημάτων ρευστότητας η Εθνική με βάση στοιχεία Οκτωβρίου δηλαδή 4ου τριμήνου δεν έχει ανακόψει την πιστωτική της επέκταση. Πηγές στην τράπεζα αναφέρουν ότι χορηγούμενα δάνεια κυρίως επιχειρηματικά αλλά και στην λιανή αυξάνονται με πολύ καλούς ρυθμούς τηρουμένων των αναλογιών και της κρίσης.

Η Εθνική σε μια περίοδο όπου ζητούμενο για την πολιτεία καιτην κοινωνία είναι η συνεχής χρηματοδότηση , επιχειρήσεων και νοικοκυριών συνεχίζει να χορηγεί δάνεια με υψηλούς ρυθμούς. Στο γ΄ τρίμηνο τα δάνεια αναπτύχθηκαν με ρυθμό παραπλήσιο με αυτό της αγοράς ωστόσο τον Οκτώβριο παρατηρείται ενίσχυση του ρυθμού αύξησης των χορηγούμενων δανείων , τάση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την γενικότερη εικόνα των τραπεζών.

REPORTER.GR

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Durable Goods Orders
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


8:30 AM
Personal Income and Outlays
Dept of Commerce


10:00 AM
New Home Sales
Dept of Commerce


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

Αποσύρσεις ρεκορ από τα αμοιβαία κεφάλαια

Αποσύρσεις ρεκορ από τα αμοιβαία κεφάλαια


To 21% αξίας τους έχασαν μέσα στουςπέντε τελευαταίους μήνες τα αμοιβαία κεφάλαια, όλων των τύπων σύμφωνα με μελέτη της Lipper. Τον Μάϊο τα κεφάλαια τους ήταν 12 τρισ. δολάρια, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου 9,5 τρισ. Στο δεκάμηνο, οι αξία τους είχε υποχωρήσει κατά 19,3%.Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη κάμψη από τότε που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Το 1974 είχαν υποχωρήσει κατά 21,4% και το 1973 κατά 20,4%.Οι αναλυτές προβλέπουν πως το 2009 θα είναι μία δεύτερη πολύ δύσκολη χρονιά, ίσωςσαν την περίπτωση του 1973, και του 1974.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Lipper, στο τέλος του 2007 τα αμοιβάια κεφάλαια ανήρχοντο σε 11,7 τρισ. δολάρια και το 2006 σε 10 τρισ, ωστόσο θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι για το 2008 πρέπει να προσμετρηθούν ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος.

Εν τω μεταξύ πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει, και ότι πολλοί πελάτες θα επιστρέψουν σε αυτά από το καλοκαίρι του 2009. Αυτή την εποχή, προτιμούν να αποσύρουν τα κεφάλαια τους ρευστοποιώντας τα μερίδια τους, αφού είδαν τις αποδόσεις να μειώνονται ως και 50%.

Τον Οκτώβριο, αποσύρθηκαν από τα μετοχικά αμοβαία, κεφάλαια ύψους 86 δισ. δολαρίων, ποσό ρεκόρ όλων των εποχών για μηνιαία απόσυρση, ενώ όσον αφορά τα αμοιβαία fixed assets, αποσύρθηκαν 44.3 δισ. δολ., επίσης απόσυρση ρεκόρ για το είδος αυτό. Η δεύτερη χειρότερη ήταν τον Σεπτέμβριο του 1992.

Ο μόνος κερδισμένος κλάδος ήταν αυτός των αμοιβαίων κεφαλαίων σε νομισματικές τοποθετήσεις, όπου τον Οκτώβριο διαπιστώθηκε καθαρή εισροή 189 δισ. δολαρίων. Ωστόσο επρόκειτο για επιστοφή όσων τα είχαν εγκαταλείψει έντρομοι τον Σεπτέμβριο, όταν μέσα σε μία μόνο εβδομάδα, στην κορύφωση της κρίσης, είχαν αποσυρθεί κεφάλαια ύψους 120 δισ. δολαρίων. Το ότι τα προτιμούν οι επενδυτές είναι κυρίως γιατί προσφέρουν προϊόντα βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεωνσε αντίθεση με τους άλλους κλάδους των αμοιβαίων.

REPORTER.GR

Προληπτική αύξηση προβλέψεων έως 14 δις ευρώ στις τράπεζες;

Προληπτική αύξηση προβλέψεων έως 14 δις ευρώ στις τράπεζες;


H προληπτική αύξηση των προβλέψεων αποτελεί ένα νέο όρο που εισάγει η Alpha bank στην τραπεζική ορολογία και όπως διαφαίνεται θα υιοθετηθεί από μεγάλη μερίδα τραπεζών στα επόμενα τρίμηνα. Η ΤτΕ και οι τραπεζίτες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι στο μέλλον η αύξηση των επισφαλειών. Πόσο όμως μπορεί να αυξηθούν οι επισφάλειες στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες η ΤτΕ μεταξύ των εναλλακτικών μοντέλων , stress test , που έχει διερευνήσει είναι καιμια ενδεχόμενη αύξηση του NPL δηλαδή του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 4,7% περίπου στο 9% ή αν ο αντίκτυπος της κρίσης είναι χαμηλότερος τότε θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 6% επί του συνόλου των χορηγήσεων.

Με τα δάνεια να διαμορφώνονται στα 230 δις ευρώ την τρέχουσα περίοδο και το NPL να διαμορφώνεται στο 4,7% ή περίπου 10 δις ευρώ προβληματικά δάνεια στο σύστηματότε οι επισφάλειες μπορεί να εκτοξευθούν με βάση την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη έως τα 20 δις ευρώ.

Όμως και ενώ η ΤτΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους και να αξιολογεί όλα τα δεδομένα, ανάλογα μοντέλα έχουν χρησιμοποιήσει και τράπεζες και μεταξύ αυτών και η Εθνική. Με βάση πληροφορίες μεταξύ των πιθανών σεναρίων που έχουν ληφθεί από την Εθνική για τις επισφάλειες είναι το NPL στο τραπεζικό σύστημα να υπερβεί το 10% και ουσιαστικά να εκτοξευθούν οι προβλέψεις στα 23 με 24 δις ευρώ. Θα έχουν δημιουργηθεί δηλαδή 13 με 14 δις ευρώ νέα προβληματικά δάνεια.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι περίπου για το 52% των δανείων υπάρχουν προβλέψεις και για το 48% εξασφαλίσεις προκύπτει ουσιαστικά ότι σε μια δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας από τα 13 με1 4 δις ευρώ προβληματικά δάνεια που θα μπορούσαν να προκύψουν περίπου τα μισά δηλαδή 6 με 7 δις ευρώ θα αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα του προβλήματος για το οποίο οι τράπεζες θα υποχρεώνονταν να περάσουν τις ζημίες από τα αποτελέσματα και εν συνεχεία από την καθαρή θέση.

Όμως αν οι τράπεζες διενεργούσαν πρόσθετες προβλέψεις 6 με 7 δις ευρώ θα ναρκοθετούσαν τα κέρδη τους και ή θα εμφάνιζαν δραματική πτώση ή ακόμη και ζημίες. Που όμως εδράζετε αυτή η απαισιόδοξη εκτίμηση που μπορεί να πλήξει τα κέρδη των τραπεζών το 2009 και το 2010;

1)Η παρελθούσα εμπειρία έχει αποδείξει ότι η κορύφωση των επισφαλειών εμφανίζεται 6 μήνες μετά την σταδιακή σταθεροποίηση και ανάκαμψη των χρηματιστηρίων μετά από μια μεγάλη κρίση. Ουσιαστικά τα προβληματικά δάνεια θα κορυφωθούν προς το τέλος του 2009 ή αρχές του 2010.

2)Το Αύγουστο του 1991 (μετά την κρίση) καταγράφηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η χειρότερη επίδοση των τραπεζών στα προβληματικά δάνεια είχαν ανέλθει στο 11,9%.

Το 2002 το NPL σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είχε διαμορφωθεί στο 10,4%.Το 2009 με 2010 , είναι ενδεχόμενο το NPL να αγγίξει εκ νέου διψήφιο αριθμό κοντά στο 10% και αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν τότε κέρδη και ίδια κεφάλαια θα πληγούν καίρια.

REPORTER.GR

Toyota: Χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα στο ΑΑ

Toyota: Χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα στο ΑΑ


Στην προς τα κάτω αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Toyota Motor Corp., για πρώτη φορά σε 10 χρόνια, προχώρησε η Fitch Ratings, καθώς η μείωση της πώλησης αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ωθούν χαμηλότερα τα κέρδη της εταιρείας με την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα.

Η Fitch μείωση την πιστοληπτική ικανότητα της Toyota κατά δύο βαθμίδες στο ΑΑ από το ΑΑΑ, λέγοντας ότι η προοπτική της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι αρνητική. Οι μετοχές της Toyota σημείωσαν απώλειες 4,6% - τα μέγιστα σε δύο εβδομάδες – φθάνοντας στα 2.985 γιέν [JPY=X] η μία.

Φέτος οι μετοχές της έχουν σημειώσει απώλειες 51%, οδεύοντας να έχουν τη χειρότερη ετήσια επίδοση τουλάχιστον από το 1975. Ωστόσο ακόμη η χρηματιστηριακή αξία της Toyota είναι 18 φορές υψηλότερη από τη συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία της General Motors και τη Ford Motor Co. Ο εκπρόσωπος της Toyota, Χιντεάκι Χόμα, αρνήθηκε να σχολιάσει την αναθεώρηση της Fitch.

Το πρώτο εξάμηνο της χρήσης η αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε λειτουργικές ζημίες 34,6 δισ. γιέν στη Βόρεια Αμερική. Οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ έως και τον Οκτώβριο μειώθηκαν 12%, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση πωλήσεων τουλάχιστον από το 1980, καθώς συνολικά οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν 15%.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, μόνο πέντε εταιρείες βρίσκονται στο ΑΑΑ από την Fitch: η Exxon Mobil Corp. και η Johnson & Johnson στις ΗΠΑ και οι: Regie Autonome des Transports Parisiens, Reseau Ferre de France και Societe Nationale des Chemins de Fer Francais στην Γαλλία.

Η μείωση της ζήτησης ανάγκασε τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας να μειώσει το προσωπικό μερικούς απασχόλησης στη χώρα κατά 50% στους 3.000 εργαζομένους μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η αδύναμη αγορά ώθησε τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να ζητήσουν τη στήριξη της κυβέρνησης, ενώ η General Motors είπε ότι ενδέχεται να μείνει χωρίς κεφάλαια κίνησης έως τα τέλη του έτους.

H Toyota αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα κέρδη της κατά 56% νωρίτερα αυτόν τον μήνα καθώς το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ και η χρηματοπιστωτική κρίση ώθησε τις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1983.

Το γιέν έχει ανατιμηθεί 18% έναντι του δολαρίου φέτος και κατά 32% έναντι του ευρώ.


NAFTEMPORIKI

ΕΣΡ: Πρόστιμο 200.000 ευρώ στον Antenna για τηλεπαιχνίδι

ΕΣΡ: Πρόστιμο 200.000 ευρώ στον Antenna για τηλεπαιχνίδι

«Χρυσή» καλείται να πληρώσει τελικά ο Antenna τη «Στιγμή της Αλήθειας», αφού χθες επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό το υψηλό πρόστιμο των 200.000 ευρώ, μετά από σχετική απόφαση του ΕΣΡ η οποία επαναφέρει το ύψος των οικονομικών κυρώσεων στα επίπεδα της πρώτης θητείας του Συμβουλίου.

Ειδικότερα, η ανεξάρτητη αρχή, πήρε την απόφαση της επιβολής του προστίμου στο τηλεπαιχνίδι που παρουσιάζει η κα Ευγ. Μανωλίδου, κατά πλειοψηφία (4-3), αφού όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης, εκτός από τα άλλα τέσσερα μέλη που εισηγήθηκαν την επιβολή του προαναφερθέντος προστίμου, το μέλος Ίρις Αυδή ζήτησε την οριστική διακοπή της εκπομπής, το μέλος Κώστας Τσουράκης πρόστιμο 50.000 ευρώ, ενώ ο ίδιος εισηγήθηκε την προσωρινή διακοπή της για ένα μήνα.

Το Συμβούλιο επέβαλε την κύρωση εξετάζοντας παλαιότερες εκπομπές -του μηνός Οκτωβρίου- όπου διαπίστωσε ότι έγιναν στους συμμετέχοντες, εντελώς προσωπικές ερωτήσεις, οι οποίες δεν θα ετίθεντο σε κοινή θέα εάν δεν υπήρχε το κίνητρο της αμοιβής.

Ακριβώς για αυτό το λόγο και ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Λασκαρίδης, «επειδή διαπιστώθηκε ότι επ΄ αμοιβή ωθούνται τα πρόσωπα σε εξευτελισμό» επιβλήθηκε η κύρωση για «προσβολή της προσωπικότητας και της αξίας του ανθρώπου», πράγμα που προστατεύεται από τις Συνταγματικές διατάξεις.

Ο κ. Λασκαρίδης, πάντως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί το Συμβούλιο δεν ακολούθησε την ίδια τακτική και σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων τηλεοπτικών σταθμών όπου επ' αμοιβή, επίσης, εξευτελίζονται πρόσωπα τα οποία μάλιστα ενδεχομένως δεν συνειδητοποιούν επακριβώς το τι συμβαίνει, απάντησε ότι «όπου δεν ακολουθήθηκε ανάλογη τακτική, έγινε λάθος».

Διεθνές τηλεοπτικό προϊόν

Να αναφερθεί ότι το τηλεπαιχνίδι «Η Στιγμή της Αλήθειας» είναι εισαγόμενο τηλεοπτικό προϊόν, το οποίο προβάλλεται σε περισσότερες από 30 χώρες από τη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι και το Πακιστάν και σε καμία άλλη χώρα δεν έχει απασχολήσει τις τοπικές ραδιοτηλεοπτικές αρχές.

Το γεγονός αυτό αναφέρθηκε από τους υπευθύνους του καναλιού, στο πλαίσιο της υπεράσπισης, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε ότι «στόχος του παιχνιδιού είναι να επιβραβεύσει την ειλικρίνεια, μέσα από μια σειρά ερωτήσεων που δεν αγγίζουν γεγονότα και καταστάσεις που δεν είναι ευρύτερα αποδεκτές από τις σύγχρονες και δημοκρατικές κοινωνίες».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αμοιβής, υποστηρίζεται ότι σε όλα τα τηλεπαιχνίδια προσφέρεται αμοιβή και εν πάση περιπτώσει το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι, δεν προβάλλει κάτι περισσότερο από ό,τι παρουσιάζεται σε άλλες τηλεοπτικές εκπομπές, όπου υπάρχει κοινό που εξομολογείται δημοσίως».

Η διασταύρωση της αλήθειας

Επί τάπητος εξάλλου τέθηκε και το θέμα της διασταύρωσης της αλήθειας των απαντήσεων των συμμετασχόντων, πράγμα που αφορά ευθέως την ουσία του παιχνιδιού και των όρων συμμετοχής.

Όπως ανέφερε ο κ. Λασκαρίδης, ο σταθμός ερωτήθηκε για το θέμα αυτό και διευκρίνισε ότι το μηχάνημα που χρησιμοποιείται (πολύγραφος) είναι συμβουλευτικό και υπάρχει μόνον ως μια παράμετρος αντικειμενικότητας, που ωστόσο δεν αποδεικνύει την αλήθεια οποιασδήποτε απάντησης. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται και από ερωτήσεις που έχουν γίνει στο στενό περιβάλλον των συμμετασχόντων.

NAFTEMPORIKI

Η MIG σχεδιάζει αλλαγές στην μετοχική σύνθεση της Vivartia

Η MIG σχεδιάζει αλλαγές στην μετοχική σύνθεση της Vivartia


Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Vivartia, με αναβάθμιση της συμμετοχής του διευθύνοντος συμβούλου, κ. Σπ. Θεοδωρόπουλου, αλλά και την είσοδο στην εισηγμένη νέων - ξένων, καθώς και Eλλήνων θεσμικών επενδυτών, σχεδιάζει η MIG.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Ν», τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, η Vivartia θα ανακοινώσει τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο μετοχικό της κεφάλαιο, για τις οποίες βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με επενδυτικές εταιρείες.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η MIG συζητά με τον κ. Σπ. Θεοδωρόπουλο, το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής του στο μ/κ της εισηγμένης, που σήμερα διαμορφώνεται κοντά στο 6%.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτή τη φάση φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί βασικά σημεία της επιχειρούμενης συμφωνίας και ειδικότερα το ποσοστό στο οποίο θα αυξήσει τη συμμετοχή του στη Vivartia ο κ. Θεοδωρόπουλος, τα ποσοστά συμμετοχής των νέων επενδυτών στην εταιρεία, αλλά και η τιμή στην οποία θα πουληθούν οι μετοχές.

Μένει ακόμη να φανεί αν ο κ. Θεοδωρόπουλος και οι ξένοι επενδυτές θα ελέγξουν από κοινού το 50 συν 1 του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, όπως επίσης αν οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας θα σηματοδοτήσουν και αλλαγές στη στρατηγική της.

Πάντως, για τη MIG θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει άμεσα σε αποεπένδυση από τη Vivartia, παρά το γεγονός μάλιστα ότι τα οικονομικά στοιχεία της θυγατρικής της εξελίσσονται και φέτος θετικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, χθες, η Vivartia ανακοίνωσε -σε ενοποιημένο επίπεδο- άνοδο πωλήσεων, καθώς και κέρδη για το εννεάμηνο του 2008 έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις του ομίλου για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2008 ανήλθαν σε 1,039 δισ. έναντι 822 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 26,4%. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Nonni's ενσωματώθηκε στα αποτελέσματα του Ομίλου για έξι μήνες, ενώ ο Όμιλος Everest [EVEr.AT] και η Olympic Catering [OLCr.AT] ενσωματώθηκαν για περίοδο τρεισήμισι μηνών.

Στο ίδιο διάστημα, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) παρέμειναν σταθερά και ανήλθαν σε 109,5 εκατ. ευρώ, έναντι 109,2 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2007.

Τέλος τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 20,2 εκατ. ευρώ έναντι 39,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007 παρουσιάζοντας μείωση 48,8%, κυρίως λόγω της ύπαρξης, κατά το 2007, εκτάκτων χρηματοοικονομικών εσόδων.

Σχολιάζοντας τις οικονομικές καταστάσεις της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2008, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι ο Όμιλος κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου ανέκαμψε σημαντικά ως προς την κερδοφορία του μετά την υστέρηση που παρατηρήθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

«Το γεγονός ότι η κερδοφορία του εννιαμήνου σε επίπεδο κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτά της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, επιβεβαιώνει τις προηγούμενες προβλέψεις της διοίκησης ότι τα αποτελέσματα του Ομίλου για το έτος 2008 θα είναι ενισχυμένα τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας (EBITDA) σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2007» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα αυτά θα επιτευχθούν παρ' όλη τη σημαντική μείωση της κερδοφορίας του κλάδου γαλακτοκομικών και ποτών, ως συνέπεια του αυξημένου κόστους γάλακτος κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και της μείωσης της τιμής πώλησης στον καταναλωτή η οποία έγινε τον Ιούνιο του 2008.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Νέα ανακοίνωση Μπαράκ Ομπάμα για το οικονομικό του επιτελείο

ΗΠΑ: Νέα ανακοίνωση Μπαράκ Ομπάμα για το οικονομικό του επιτελείο



Ενα ακόμα βήμα για τη στήριξη της οικονομίας κάνει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της επιθετικής προσπάθειας του οικονομικού του επιτελείου να αντιμετωπίσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Στην τρίτη κατά σειρά συνέντευξή του αυτήν την εβδομάδα, ο Ομπάμα θα κάνει «οικονομική ανακοίνωση» στις 10:45 π.μ. τοπική ώρα (1545 ώρα Γκρίνουϊτς), όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, μετά τη χθεσινή παρουσίαση στων συνεργατών του που θα τον συνοδεύσουν στον Λευκό Οίκο

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Wall Street Journal ο Ομπάμα θα διορίσει επικεφαλής του νέου οικονομικού του συμβουλίου που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και για την έξοδο της χώρας από την ύφεση, τον πρώην διοικητή της Federal Reserve, Πολ Βόλκερ,

Το δημοσίευμα, στο Web site της WSJ, επικαλούμενο αξιωματούχους των Δημοκρατικών ανέφερε ότι ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγο και ο σύμβουλος του Ομπάμα, Οσταν Γκούλσμπι, θα είναι επίσης στο συμβούλιο.

Το ενδιαφέρον του Ομπάμα επικεντρώνεται στην οικονομία και στην αντιμετώπιση της κρίσης που διέρχεται η χώρα.


NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Κάμψη 3,6% στις τιμές εισαγωγών Οκτωβρίου

Γερμανία: Κάμψη 3,6% στις τιμές εισαγωγών Οκτωβρίου


Κάμψη 3,6% κατέγραψαν, σε μηνιαία βάση, τον Οκτώβριο οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία, ενώ σε ετήσια βάση εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 2,9%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση της τάξεως του 1,4% και αύξηση 5,4%, αντίστοιχα.

NAFTEMPORIKI

Marfin: Αγορά 150 χιλ. μετοχών από Β. Θεοχαράκη προς €319,4 χιλ.

Marfin: Αγορά 150 χιλ. μετοχών από Β. Θεοχαράκη προς €319,4 χιλ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 3556/2007 & ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 190(Ι)/2007

Η Marfin Popular Bank Public Co Ltd ανακοινώνει με βάση τον Ελληνικό Νόμο 3556/2007, την Απόφαση 1/434/3.7.2007, την Εγκύκλιο 33 της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον Κυπριακό Νόμο 190(Ι)/2007, ότι στις 25/11/2008 ο κ. Βασίλειος Θεοχαράκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, προέβη στην αγορά 150.000 μετοχών της Marfin Popular Bank συνολικής αξίας €319.403,35.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |