Wednesday, November 26, 2008

EE: Σχέδιο στήριξης της οικονομίας ύψους 200 δισ. ευρώ

EE: Σχέδιο στήριξης της οικονομίας ύψους 200 δισ. ευρώ

"Πακέτο" στήριξης ύψους 200 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,5% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso. Το ποσό αυτό είναι κατά 130 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) υψηλότερο από εκείνο που συζητούνταν αρχικά, κατά την προετοιμασία του σχεδίου.Από τα 200 δισ. ευρώ, τα 170 δισ. θα προέλθουν από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα υπόλοιπα 30 δισ. από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για «έκτακτες καταστάσεις» που απαιτούν «έκτακτα μέτρα». Προειδοποίησε ότι οι θέσεις εργασίας και η οικονομική ευημερία των πολιτών της ευρωζώνης βρίσκονται σε κίνδυνο. Το εν λόγω σχέδιο της Επιτροπής βασίζεται στις προτάσεις που διατυπώθηκαν στις 29 Οκτωβρίου και «ενέπνευσαν» αρκετές χώρες μέλη να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Ο Barroso προειδοποίησε ότι αν οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν αναλάβουν δράση άμεσα, θα έρθουν αντιμέτωπες με μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αύξηση της ανεργίας και διόγκωση των ελλειμμάτων.

Στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν συντονισμένα την ύφεση, προτείνοντας δέσμη μέτρων στο πλαίσιο της οποίας οι εθνικές κυβερνήσεις θα αποφασίσουν αυτόνομα για τις κατάλληλες πολιτικές τόνωσης της ζήτησης.

Ειδικότερα, προτείνει αύξηση των δαπανών, μέσω των οποίων θα δοθεί μεν ώθηση στην οικονομία βραχυπρόθεσμα αλλά και θα τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στις προτάσεις της Eπιτροπής περιλαμβάνονται και «προσωρινές» μειώσεις φόρων και συγκεκριμένα η μείωση του ΦΠΑ (έως το κατώτατο όριο του 15%). Ζητά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας με 5 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, και την επιτάχυνση των πληρωμών, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, στα κράτη-μέλη από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Επίσης, η EE προτείνει και την «ελαστική» εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Μολονότι το όριο για έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ παραμένει ακλόνητο, ωστόσο «χαλαρώνουν» οι προθεσμίες μέσα στις οποίες τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να μειώσουν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους κάτω από το 3%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |