Wednesday, November 26, 2008

Toyota: Χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα στο ΑΑ

Toyota: Χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα στο ΑΑ


Στην προς τα κάτω αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Toyota Motor Corp., για πρώτη φορά σε 10 χρόνια, προχώρησε η Fitch Ratings, καθώς η μείωση της πώλησης αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ωθούν χαμηλότερα τα κέρδη της εταιρείας με την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα.

Η Fitch μείωση την πιστοληπτική ικανότητα της Toyota κατά δύο βαθμίδες στο ΑΑ από το ΑΑΑ, λέγοντας ότι η προοπτική της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι αρνητική. Οι μετοχές της Toyota σημείωσαν απώλειες 4,6% - τα μέγιστα σε δύο εβδομάδες – φθάνοντας στα 2.985 γιέν [JPY=X] η μία.

Φέτος οι μετοχές της έχουν σημειώσει απώλειες 51%, οδεύοντας να έχουν τη χειρότερη ετήσια επίδοση τουλάχιστον από το 1975. Ωστόσο ακόμη η χρηματιστηριακή αξία της Toyota είναι 18 φορές υψηλότερη από τη συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία της General Motors και τη Ford Motor Co. Ο εκπρόσωπος της Toyota, Χιντεάκι Χόμα, αρνήθηκε να σχολιάσει την αναθεώρηση της Fitch.

Το πρώτο εξάμηνο της χρήσης η αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε λειτουργικές ζημίες 34,6 δισ. γιέν στη Βόρεια Αμερική. Οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ έως και τον Οκτώβριο μειώθηκαν 12%, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση πωλήσεων τουλάχιστον από το 1980, καθώς συνολικά οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν 15%.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, μόνο πέντε εταιρείες βρίσκονται στο ΑΑΑ από την Fitch: η Exxon Mobil Corp. και η Johnson & Johnson στις ΗΠΑ και οι: Regie Autonome des Transports Parisiens, Reseau Ferre de France και Societe Nationale des Chemins de Fer Francais στην Γαλλία.

Η μείωση της ζήτησης ανάγκασε τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας να μειώσει το προσωπικό μερικούς απασχόλησης στη χώρα κατά 50% στους 3.000 εργαζομένους μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η αδύναμη αγορά ώθησε τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να ζητήσουν τη στήριξη της κυβέρνησης, ενώ η General Motors είπε ότι ενδέχεται να μείνει χωρίς κεφάλαια κίνησης έως τα τέλη του έτους.

H Toyota αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα κέρδη της κατά 56% νωρίτερα αυτόν τον μήνα καθώς το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ και η χρηματοπιστωτική κρίση ώθησε τις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1983.

Το γιέν έχει ανατιμηθεί 18% έναντι του δολαρίου φέτος και κατά 32% έναντι του ευρώ.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |