Wednesday, November 26, 2008

Εθνική: Στα 1,190 - 1,2 δισ. τα κέρδη- Τι συμβαίνει με ρευστότητα και δάνεια

Εθνική: Στα 1,190 - 1,2 δισ. τα κέρδη- Τι συμβαίνει με ρευστότητα και δάνεια

Μεταξύ 1,190 δις και 1,2 δις ευρώ θα διαμορφωθούν τα κέρδη της Εθνικής στο 9μηνο που θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, καταγράφοντας πτώση 6% σε σχέση με τα 1,313 δις ευρώ που ήταν στο 9μηνο του 2007. Η Εθνική με πλεονάζουσα ρευστότητα που αγγίζει τα 5 δις ευρώ και με ίδια κεφάλαια κοντά στα 6,7 δις ευρώ παρ΄ ότι δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει τα μέτρα του ελληνικού δημοσίου για την στήριξη των τραπεζών μάλλον θα χρησιμοποιήσει μόνο το σκέλος της ρευστότητας για πολιτικούς κυρίους λόγους.
Η Εθνική διαθέτει πραγματική πλεονάζουσα ρευστότητα 5 δις ευρώ η οποία προέρχεται από καταθέσεις και όχι από δανεισμό μέσω ομολογιακών ή τιτλοποιήσεων. Στο διάστημα Αυγούστου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου σημειώθηκε ρεκόρ εισροής καταθέσεων αυξάνοντας την πλεονάζουσα ρευστότητα. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι ισχυροί αφού ενδεικτικά το tier 1 ο βασικός δείκτης διαμορφώνεται στο 9,9%.

Ο συνολικός δείκτης διαμορφώνεται στο 10,7% ενώ αναμένεται προσεχώς να ενισχυθεί. Η Εθνική θα κάνει χρήση των μέτρων ενίσχυσηςτων τραπεζών. Επίσης και μια περίοδο όπου όλες οι τράπεζες ανακρούουν πρύμαν όσον αφορά την πιστωτική επέκταση τουςλόγω προβλημάτων ρευστότητας η Εθνική με βάση στοιχεία Οκτωβρίου δηλαδή 4ου τριμήνου δεν έχει ανακόψει την πιστωτική της επέκταση. Πηγές στην τράπεζα αναφέρουν ότι χορηγούμενα δάνεια κυρίως επιχειρηματικά αλλά και στην λιανή αυξάνονται με πολύ καλούς ρυθμούς τηρουμένων των αναλογιών και της κρίσης.

Η Εθνική σε μια περίοδο όπου ζητούμενο για την πολιτεία καιτην κοινωνία είναι η συνεχής χρηματοδότηση , επιχειρήσεων και νοικοκυριών συνεχίζει να χορηγεί δάνεια με υψηλούς ρυθμούς. Στο γ΄ τρίμηνο τα δάνεια αναπτύχθηκαν με ρυθμό παραπλήσιο με αυτό της αγοράς ωστόσο τον Οκτώβριο παρατηρείται ενίσχυση του ρυθμού αύξησης των χορηγούμενων δανείων , τάση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την γενικότερη εικόνα των τραπεζών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |