Wednesday, November 26, 2008

Αύξηση 15,9% στα κέρδη εννεαμήνου του ΟΤΕ- Ανώτερα των εκτιμήσεων

Αύξηση 15,9% στα κέρδη εννεαμήνου του ΟΤΕ- Ανώτερα των εκτιμήσεων

Αύξηση κατά 0,7% στον κύκλο εργασιών του Ομίλου παρουσίασε ο ΟΤΕ στο τρίτο τρίμηνο και ανήλθε στα 1,638 δισ. από 1,627 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο εννεαμήνου οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,7% και στα 4,766 δισ. ευρώ από 4,687 δισ. ευρώ. Στην ανακοίνωση τονίζονται οι εξαιρετικές επιδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας ενώ τονίζονται και οι επιθετικές τιμολογιακές κινήσεις του ανταγωνισμού που επηρεάζουν την σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 201,3 εκατ. ευρώ από 155,5 εκατ. ευρώ στο περσινό τρίτο τρίμηνο αυξημένα κατά 29,5%, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 15,9% διαμορφούμενα στα 501,7 εκατ. από 433 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA (pro forma) ανήλθαν στα 620,3 εκατ. ευρώ από 613,2 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 1,2%.

Τα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου ήταν σημαντικά ανώτερα των μέσων εκτιμήσεων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Bloomberg. Οι αναλυτές περίμεναν καθαρά κέρδη 181 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 1.656 δισ. και EBITDA 616 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ κατά το Γ’ τρίμηνο 2008, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε: «Για άλλο ένα τρίμηνο, ο Όμιλος ΟΤΕ είχε σταθερές επιδόσεις σε ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικές αγορές και εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Η αντοχή που επιδεικνύει ο Όμιλος και η υγιής κερδοφορία στο τρίμηνο οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στις συνεχιζόμενες εξαιρετικές επιδόσεις στην κινητή τηλεφωνία, όπου όλες οι βασικές λειτουργικές μονάδες παρουσίασαν καλή αύξηση εσόδων και ακόμα ισχυρότερη βελτίωση στην κερδοφορία. Η Cosmote Ρουμανίας επιβεβαίωσε τη λειτουργική της κερδοφορία τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα. Η Cosmote Ελλάδας πέτυχε περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της χάρη στην πειθαρχημένη και στοχευμένη προσέγγισή της προς όλα τα τμήματα της αγοράς. Τα ισχυρά αποτελέσματα από τις δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία αντισταθμίζουν και με το παραπάνω τις μέτριες τριμηνιαίες επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδος, όπου συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ανταγωνιστές με εμπορικές προτάσεις που δεν είναι ούτε ορθολογικές ούτε βιώσιμες –και οι οποίες οδήγησαν σε περαιτέρω απώλεια γραμμών αυτό το τρίμηνο. Για να συγκρατήσουμε αυτή την απώλεια συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε νέα προϊόντα, να βελτιώνουμε την ποιότητα και την αξιοπιστία μας, καθώς και να υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα επικοινωνίας & μάρκετινγκ. Επίσης, η νέα μας οργανωτική δομή (διαχωρισμός οικιακών και εταιρικών / επιχειρησιακών πελατών) μας επιτρέπει να αναλύουμε και να ικανοποιούμε καλύτερα τις ανάγκες των πελατών μας. Η κερδοφορία στην σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος επηρεάστηκε αυτό το τρίμηνο από υψηλότερες προβλέψεις για επισφαλείς υποχρεώσεις, που οφείλονται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στις δυσκολίες ορισμένων εναλλακτικών παρόχων. Λόγω του παρελθόντος της ως κρατικό μονοπώλιο, η εταιρεία επιβαρύνεται από μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος από αυτό μίας ανταγωνιστικής εταιρείας του ιδιωτικού τομέα. Μελετάμε τρόπους να μειώσουμε αυτό το κόστος. Η Romtelecom είχε άλλο ένα καλό τρίμηνο. Ένα χρόνο πριν έχανε γραμμές με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 17%, που τώρα έχει μειωθεί στο 1,6%, καθώς οι πετυχημένες κινήσεις στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής τηλεόρασης ενίσχυσαν την πιστότητα των πελατών. Με τον πλήρη έλεγχο των δραστηριοτήτων μας στην κινητή τηλεφωνία, ισχυρότερες διοικητικές ομάδες σε όλες τις δραστηριότητές μας και την υποστήριξη ενός ισχυρού συνεργάτη, της Deutsche Telekom, πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να επιτύχουμε περαιτέρω βελτιώσεις στην κερδοφορία σε όλες τις μονάδες του Ομίλου.»



ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η Διοίκηση θεωρεί ότι οι τάσεις του εννεαμήνου θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από το ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ η RomTelecom θα επωφεληθεί από μικρότερη απώλεια πελατών και μείωση του κόστους της. Η όποια επιβράδυνση στις επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη συνεχιζόμενη ενδυνάμωση της κινητής τηλεφωνίας, λόγω της υπεροχής του Ομίλου Cosmote σε τεχνολογία και δίκτυο διανομής. Αν και κανένας τομέας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από την παρούσα οικονομική κρίση, ο ΟΤΕ αναμένει ότι η κερδοφορία του την επόμενη χρονιά θα είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με την τρέχουσα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |