Wednesday, November 26, 2008

Στο 7,2% τα κέρδη του αργού- Κοντά στα 55 δολ.

Στο 7,2% τα κέρδη του αργού- Κοντά στα 55 δολ.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, παρόλο που η ανακοίνωση των αποθεμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία σημείωσαν αναπάντεχη σημαντική ανοδο, παραδοσιακά θα προκαλούσαν «κατακόρυφη» πτώση. Κύριος μοχλός ανόδου στάθηκε η νέα μεγάλη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, που δημιούργησε ελπίδες μικρότερης της προβλεπόμενης μείωσης της ζήτησης στη χώρα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας παγκοσμίως. Σημαντική ώθηση στο αργό έδωσαν και οι προσδοκίες ότι οι υπουργοί πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ που θα συναντηθούν στις 29 Νοεμβρίου στο Κάιρο και στις 17 Δεκεμβρίου στο Οράν της Αλγερίας, θα προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 7,2%, στα 54,44 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ ενισχύθηκε κατά 4,76% στα 50,95 δολάρια το βαρέλι.

Κατά 7,3 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληξε στις 21 Νοεμβρίου, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τελευταίων ετών, διαμορφούμενα στα 320,8 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ανοδο 400.000 βαρελιών. Τα διυλισμένα, ωστόσο αποθέματα, σημείωσαν πτώση κατά 200.000 βαρέλια, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια.

Ωστόσο, από την άλλη, η Merrill Lynch προβαίνει σε μεγάλες μειώσεις των εκτιμήσεων της για τη ζήτηση τα επόμενα δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, στα 50 δολάρια το βαρέλι, από 90 δολάρια προηγουμένως, χαμηλώνει τον πήχη για την τιμή του πετρελαίου το 2009 η Merrill Lynch, λόγω της εξαιρετικά αδύναμης οικονομίας και της μείωσης της ζήτησης για «μαύρο χρυσό» σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ML εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου για το 2010 θα διαμορφωθεί στα 70 δολάρια, από 100 δολάρια που ανέφερε σε παλαιότερες προβλέψεις της.

Υπενθυμίζεται ότι η Merrill Lynch είχε αναφέρει στις αρχές του μήνα ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί κατά 400.000 βαρέλι του χρόνου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |