Wednesday, November 26, 2008

Προληπτική αύξηση προβλέψεων έως 14 δις ευρώ στις τράπεζες;

Προληπτική αύξηση προβλέψεων έως 14 δις ευρώ στις τράπεζες;


H προληπτική αύξηση των προβλέψεων αποτελεί ένα νέο όρο που εισάγει η Alpha bank στην τραπεζική ορολογία και όπως διαφαίνεται θα υιοθετηθεί από μεγάλη μερίδα τραπεζών στα επόμενα τρίμηνα. Η ΤτΕ και οι τραπεζίτες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι στο μέλλον η αύξηση των επισφαλειών. Πόσο όμως μπορεί να αυξηθούν οι επισφάλειες στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες η ΤτΕ μεταξύ των εναλλακτικών μοντέλων , stress test , που έχει διερευνήσει είναι καιμια ενδεχόμενη αύξηση του NPL δηλαδή του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 4,7% περίπου στο 9% ή αν ο αντίκτυπος της κρίσης είναι χαμηλότερος τότε θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 6% επί του συνόλου των χορηγήσεων.

Με τα δάνεια να διαμορφώνονται στα 230 δις ευρώ την τρέχουσα περίοδο και το NPL να διαμορφώνεται στο 4,7% ή περίπου 10 δις ευρώ προβληματικά δάνεια στο σύστηματότε οι επισφάλειες μπορεί να εκτοξευθούν με βάση την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη έως τα 20 δις ευρώ.

Όμως και ενώ η ΤτΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους και να αξιολογεί όλα τα δεδομένα, ανάλογα μοντέλα έχουν χρησιμοποιήσει και τράπεζες και μεταξύ αυτών και η Εθνική. Με βάση πληροφορίες μεταξύ των πιθανών σεναρίων που έχουν ληφθεί από την Εθνική για τις επισφάλειες είναι το NPL στο τραπεζικό σύστημα να υπερβεί το 10% και ουσιαστικά να εκτοξευθούν οι προβλέψεις στα 23 με 24 δις ευρώ. Θα έχουν δημιουργηθεί δηλαδή 13 με 14 δις ευρώ νέα προβληματικά δάνεια.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι περίπου για το 52% των δανείων υπάρχουν προβλέψεις και για το 48% εξασφαλίσεις προκύπτει ουσιαστικά ότι σε μια δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας από τα 13 με1 4 δις ευρώ προβληματικά δάνεια που θα μπορούσαν να προκύψουν περίπου τα μισά δηλαδή 6 με 7 δις ευρώ θα αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα του προβλήματος για το οποίο οι τράπεζες θα υποχρεώνονταν να περάσουν τις ζημίες από τα αποτελέσματα και εν συνεχεία από την καθαρή θέση.

Όμως αν οι τράπεζες διενεργούσαν πρόσθετες προβλέψεις 6 με 7 δις ευρώ θα ναρκοθετούσαν τα κέρδη τους και ή θα εμφάνιζαν δραματική πτώση ή ακόμη και ζημίες. Που όμως εδράζετε αυτή η απαισιόδοξη εκτίμηση που μπορεί να πλήξει τα κέρδη των τραπεζών το 2009 και το 2010;

1)Η παρελθούσα εμπειρία έχει αποδείξει ότι η κορύφωση των επισφαλειών εμφανίζεται 6 μήνες μετά την σταδιακή σταθεροποίηση και ανάκαμψη των χρηματιστηρίων μετά από μια μεγάλη κρίση. Ουσιαστικά τα προβληματικά δάνεια θα κορυφωθούν προς το τέλος του 2009 ή αρχές του 2010.

2)Το Αύγουστο του 1991 (μετά την κρίση) καταγράφηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η χειρότερη επίδοση των τραπεζών στα προβληματικά δάνεια είχαν ανέλθει στο 11,9%.

Το 2002 το NPL σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είχε διαμορφωθεί στο 10,4%.Το 2009 με 2010 , είναι ενδεχόμενο το NPL να αγγίξει εκ νέου διψήφιο αριθμό κοντά στο 10% και αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν τότε κέρδη και ίδια κεφάλαια θα πληγούν καίρια.

REPORTER.GR

No comments:

Share |