Tuesday, May 26, 2009

Pfizer: Πώληση ομολόγων 10,6 δισ. δολαρίων

Pfizer: Πώληση ομολόγων 10,6 δισ. δολαρίων

Το ποσό των 10,6 δισ. δολαρίων σκοπεύει να συγκεντρώσει η Pfizer, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως από πωλήσεις ομολόγων σε ευρώ (τα πρώτα από το 2007) και σε στερλίνες (τα πρώτα στην ιστορία της). Η Pfizer προχωρά σε πώληση 1,85 δισ. ευρώ σε τετραετή ομόλογα, 2 δισ. ευρώ σε επταετή και 2 δισ. ευρώ σε 12ετή. Ακόμη, η εταιρία θα εκδώσει χρεόγραφα ύψους 1,5 δισ. στερλινών λήξης 2038.

Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες απευθύνονται στις ομολογιακές αγορές για να χρηματοδοτήσουν εξαγορές και συγχωνεύσεις, «εκμεταλλευόμενες» την επενδυτική ζήτηση για εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας.

Οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρίες των υπηρεσιών υγείας έχουν εκδώσει συνολικά φέτος ομόλογα ύψους 20 δισ. δολ. σε ευρώ και στερλίνες, έναντι 1,2 δισ. δολ. στο σύνολο του 2008.

REPORTER.GR

Bank of Montreal: Περικοπές 1.100 θέσεων εργασίας

Bank of Montreal: Περικοπές 1.100 θέσεων εργασίας

Πτώση 44% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη δευτέρου τριμήνου της Bank of Montreal, της πρώτης τράπεζας του Καναδά που ανακοίνωσε αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 1.100 θέσεων εργασίας. Παρόλα αυτά η μετοχή της κατέγραψε ισχυρή άνοδο καθώς τα αποτελέσματα ήταν άνω των εκτιμήσεων. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας στο τρίμηνο που έληγε στις 30 Απριλίου υποχώρησαν στα 358 εκατ. δολάρια Καναδά (316 εκατ. δολάρια), ή 61 σεντς ανά μετοχή, έναντι 642 εκατ. δολαρίων Καναδά ή 1,25 δολ. Καναδά ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Εξαιρουμένων έκτακτων δαπανών τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 93 σεντς ανά μετοχή έναντι 88 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.

REPORTER.GR

Με 17,5% η UAW στη General Motors

Με 17,5% η UAW στη General Motors

Το 17,5% του μετοχικού κεφαλαίου της συμφώνησε να δώσει η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors στην UAW, το μεγαλύτερο αμερικανικό εργατικό σωματείο του κλάδου μόλις ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων από λεπτομέρειες της συμφωνίας που έχουν διαρρεύσει. Ακόμη, η GM θα παρέχει επίσης στην UAW προνομιούχες μετοχές ύψους 6,5 δισ. ευρώ και τίτλους 2,5 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση trust που θα αναλάβει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων της από το 2010.

Οι εν λόγω αποφάσεις είναι μέρος των προσπαθειών της εταιρίας για αναδιάρθρωσή της εντός της διορίας της 1ης Ιουνίου που της έχει δοθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

REPORTER.GR

Alpha Bank: Στα 85,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη α΄ τριμήνου- Αυξημένες οι προβλέψεις

Alpha Bank: Στα 85,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη α΄ τριμήνου- Αυξημένες οι προβλέψεις

Στα 85,7 εκατ ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα κέρδη της Alpha bank στο α΄ τρίμηνο του 2009 καταγράφοντας πτώση 58% σε σχέση με τα 205 εκατ ευρώ που είχαν επιτευχθεί στο α΄ τρίμηνο του 2008. Είναι πάντως σημαντικό να τονιστεί ότι σε προ φόρων βάση τα κέρδη από την Ελλάδα μειώθηκαν 65% και από το εξωτερικό 36% και διαμορφώθηκαν στα 27,6 εκατ ευρώ.

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις αυξημένες προβλέψεις που ανήλθανστα 157 εκατ ευρώ αλλά και από το γεγονός ότι τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατά 8,4% ως αποτέλεσμα κυρίως των αυξημένων εξόδων από τόκους στις καταθέσεις.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή των εκτάκτων κερδών που διαμορφώθηκαν στα 30 εκατ ευρώ περίπου. Τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 14,5% ωστόσο προκύπτει ότι μεταξύ του α΄ τριμήνου του 2009 και του δ΄ τριμήνου του 2008 οι χορηγήσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 100 εκατ ευρώ.

Οι επιδόσεις της Alpha bank στο α΄ τρίμηνο δεν εκπλήσσουν , κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα ωστόσο υπάρχει προσδοκία ότι οι επιδόσεις του ομίλου θα βελτιωθούν τα προσεχή τρίμηνα. Η διοίκηση της Alpha bank υποστηρίζει ότι έμφαση δίδεται στην ενδυνάμωση του ισολογισμού ενώ τονίζεται ότι ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης διαμορφώνεται πάνω από 10%.

Ο πρόεδρος της Alpha bank Γ Κωστόπουλος επισημαίνει «ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώσαμε την επάρκεια της κερδοφορίας μας, καθώς ο προσανατολισμός μας στη συντηρητική ανάληψη κινδύνων και στην εξυπηρέτηση της πελατείας μας, αποτελεί ισχυρό αντιστάθμισμα στην αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων που επικρατούν στο οικονομικό περιβάλλον.

Παράλληλα τονίζεται ότι θα συνεχισθεί η κερδοφόρος πορεία και στο μέλλον ωστόσο η διοίκηση της Alpha παραμένει επιφυλακτική για τις προοπτικές οικονομίας στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δ. Μαντζούνης τόνισε ότι λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της κερδοφορίας μειώνοντας το κόστος των καταθέσεων , αναπροσαρμόζοντας τα περιθώρια των στοιχείων του ενεργητικού ενώ έμφαση θα δοθεί στον μηχανισμό είσπραξης οφειλών.

Η διάρθρωση της κερδοφορίας

Τα συνολικά έσοδα της Alpha bank διαμορφώθηκαν στα 541,4 εκατ ευρώ καταγράφοντας πτώση 8,4%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν 9,4% , οι προμήθειες 19,5% ενώ τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις σημείωσαν αύξηση 74,7% και διαμορφώθηκαν στα 30 εκατ ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 5,8% στα 279 εκατ ευρώ.

Οι ζημίες απομείωσης διαμορφώθηκαν στα 157,3 εκατ ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι προβλέψεις ήταν οι δεύτερες υψηλότερες μετά το δ΄ τρίμηνο του 2008 που είχαν διαμορφωθεί στα 275,7 εκατ ευρώ.

Πορεία δανείων

Κατά 15,3% αυξήθηκαν τα δάνεια της Alpha bank στο α΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 52,15 δις ευρώ. Στην Ελλάδα η αύξηση των δανείων ήταν 12%.

Τα στεγαστικά στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 9,6% τα καταναλωτικά κατά 16,5% και των μικρών επιχειρήσεων κατά 9,9%. Τα δάνεια στην νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν με ρυθμό 30,6% και ξεπέρασαν τα 11 δις ευρώ.

Ισχυρά κεφάλαια

Μετά την ενσωμάτωση των προνομιούχων μετοχών ύψους 940 εκατ ευρώ η Alpha bank θα εμφανίζει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας 10% στο tier 1 από 7,9% στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2009. Τα ίδια κεφάλαια της Alpha bank διαμορφώθηκαν στα 3 δις ευρώ ενώ στο τέλος του α΄ 6μήνου θα ανέλθουν στα 4 δις ευρώ περίπου.

REPORTER.GR

Digital Sky: Επένδυση 200 εκατ. δολ. στη Facebook

Digital Sky: Επένδυση 200 εκατ. δολ. στη Facebook


Το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων έλαβε ως επένδυση η Facebook από ρωσική εταιρία Internet, ανεβάζοντας έτσι το σύνολο τη χρηματιστηριακή αξία του ιστοχώρου κοινωνικής δικτύωσης στα 10 δισ. δολάρια. Σε ανακοίνωσή της η Facebook σημειώνει ότι η Digital Sky Technologies προχώρησε σε αγορά μεριδίου ύψους 1,96%, ενώ σκοπεύει να προχωρήσει στην εξαγορά υπαρχουσών κοινών μετοχών ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων. Η Digital Sky δε θα λαμβάνει μέρος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2007 η Microsoft επένδυσε το ποσό των 240 εκατ. δολαρίων για ποσοστό ύψους 1,6%.

REPORTER.GR

Αμερικανικές επενδύσεις $379 εκ.

Αμερικανικές επενδύσεις $379 εκ.


Οι αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο ξεπερνούν τα $379 εκ, δήλωσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Κύπρο Frac Urbancic, σημειώνοντας πως το ποσό αυτό σύντομα θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς μια αμερικανική εταιρεία ενέργειας θα αρχίσει να εξερευνά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο νοτιοδυτικά των ακτών της Κύπρου.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε ομιλία του σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Αμερικανικό Περίπτερο στη Διεθνή Κρατική Έκθεση Κύπρου, ο κ. Urbancic ανέφερε πως τον περασμένο χρόνο οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 73,6%.

Όπως ανέφερε, το ασθενές δολάριο έπαιξε ρόλο σε αυτά και τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν και εισαγωγές προϊόντων στην Κύπρο που επανεξάγονται σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα πολύτιμα μέταλλα, που παρουσίασαν μιαν αύξηση στο 2008.

Όπως είπε, παρόλο που μέρος αυτής της αύξησης στις συνολικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ οφείλονται σε αυτούς τους δύο λόγους, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα αμερικανικά προϊόντα έχουν καλή απήχηση στην τοπική αγορά.

Είπε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι επίσης ένας αξιόπιστος εξαγωγικός προορισμός για την Κύπρο, με σημαντικές ανεκμετάλλευτες μέχρι στιγμής προοπτικές.

Όπως ανέφερε, πολλά κυπριακά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, άλας και ορυκτά έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, και άλλα, όπως φρέσκα ψάρια, έχουν πολλές προοπτικές αύξησης. Ο ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές βιομηχανίες μας ανέφερε ότι δεν προλαμβάνει να ανταποκρίνεται στην αυξημένη αμερικανική ζήτηση για χαλούμι, ανέφερε ο κ. Urbancic εκφράζοντας και την προσωπική του προτίμηση σε αυτό το προϊόν.

Σε ερώτηση για την εταιρεία που θα αρχίσει να εξερευνά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο νοτιοδυτικά των ακτών της Κύπρου, ο Επικεφαλής του Οικονομικού και Εμπορικού Τμήματος της αμερικανικής Πρεσβείας, James Carouso, υπενθύμισε την προκήρυξη διεθνούς προσφοράς από την Κύπρο για τη διεξαγωγή έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, προσθέτοντας πως ύστερα από διαβουλεύσεις με την Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου η προσφορά κατακυρώθηκε σε μια αμερικανική εταιρεία, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα τις έρευνες στα νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη, οι στατιστικές εμπορίου για το 2008 και τα πρόσφατα χρόνια δείχνουν ότι οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Κύπρο με αγαθά ύψους $188,5 εκ. πέρσι, ποσό που αντιπροσωπεύει το 1,7% των συνολικών εισαγωγών της χώρας.

Σε σχέση με τις κυπριακές εξαγωγές στις ΗΠΑ, αναφέρεται πως το 2008 οι ΗΠΑ απορρόφησαν $11,7 εκ. ή 0,7% των συνολικών εξαγωγών του νησιού.

STOCKWATCH.COM.CY

Στη Vouros το λιμάνι Λάρνακας

Στη Vouros το λιμάνι Λάρνακας


Στην κοινοπραξία Vouros κατακύρωσε το έργο της ανάπλασης και ανάπτυξης του ενιαίου χώρου του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, το Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείου Συγκοινωνιών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της StockWatch, η απόφαση λήφθηκε σε σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου, με οριακή πλειοψηφία 3-2.

Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί συνέχεια του πορίσματος το οποίο εξέδωσε η ad hoc επιτροπή που είχε διοριστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο για να επαναξιολογήσει το πόρισμα της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών (ΑΑΠ) της 28ης Νοεμβρίου, που έκρινε δικαιολογημένη την προσφυγή της αποτυχούσας κοινοπραξίας Vouros εναντίον της κοινοπραξίας Zenon.

Η ad hoc επιτροπή, επιβεβαίωσε τη βαθμολογία για το οικονομικό σκέλος των προσφορών υπέρ της κοινοπραξίας Vouros (75%) έναντι (74,3%) της κοινοπραξίας Zenon, η οποία είχε προεπιλεγεί τον Ιούλιο του 2008 για την ανάθεση της κατασκευής του έργου τον περασμένο καλοκαίρι.

Παρά την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες η τροπή του σίριαλ για το μεγαλεπήβολο έργο της ενιαίας ανάπτυξης της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας, παραμένει άγνωστη, καθώς η Zenon αναμένεται να προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, προσβάλλοντας τη σημερινή απόφαση.

Την κοινοπραξία A. Vouros Investments Ltd αποτελούν οι εταιρείες Singapore Cruise Center Pte Ltd, DP Architects Pte Ltd, Ioannou & Paraskevaides Ltd, J&P - AVAX S.A, Ioannou & Paraskevaides (Overseas) Limited, Ariadne Australia Limited και Cybarco Plc.

Στην κοινοπραξία Zenon, συμμετέχει η γαλλική εταιρεία η οποία είναι μέρος της κοινοπραξίας Hermes για τα αεροδρόμια Bouyques Batiment International (17,5%), η Iacovou Brothers (17,5%), η Amsterdam Logistics Group B.V. και η Lievense Consulting Engineers (λιμάνι του Άμστερνταμ, 2%), η Louis Public Company Ltd (22%), η Costa Cruises (ιταλική θυγατρική εταιρεία της Αμερικανικής Carvinal Cruises, 10%), η Marinaman Ltd (8,5%), η Petrolina (Holdings) Public Ltd (17,5%) και η Εταιρεία Γενικών Κατασκευών (5%).

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
515.97 ( -0.62%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1514.66 ( -0.45%)

Όγκος: € 53,207,203

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2234.81 ( -1.93%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1155.39 ( -2.02%)

ΗΠΑ: Στις 54,9 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΗΠΑ: Στις 54,9 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ το Μάιο και διαμορφώθηκε στις 54,9 μονάδες έναντι 40,8 τον Απρίλιο καθώς οι προσδοκίες για την κατάσταση στην αγορά εργασίας δείχνουν να έχουν αναπτερωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα 32 ετών που διεξάγεται η έρευνα και ο δείκτης βρίσκεται ακόμη σε υψηλά οκτώ μηνών. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 43 μονάδες.

«Οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες και η αγορά εργασίας και τα έσοδα θα βελτιωθούν τους επόμενους μήνες», σημείωσε ο επικεφαλής του Conference Board, Lynn Franc.

REPORTER.GR

Ρωσία: Κατά 10,5% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ τον Απρίλιο

Ρωσία: Κατά 10,5% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ τον Απρίλιο


ΜΟΣΧΑ (AFP) – Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,5% τον Απρίλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Andrei Klepach, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η μείωση του ΑΕΠ για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους ήταν 9,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περιοδο του 2008, σημείωσε ο ίδιος.

Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε 0,4% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, παρουσιάζοντας μικρότερη μείωση σε σχέση με την πτώση κατά 0,8% τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο.

Επισήμανε παράλληλα ότι το υπουργείο Οικονομίας διατηρεί τις προβλέψεις του για συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ από 6% έως 8% το 2009, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Από τα απογοητευτικά στοιχεία για την ρωσική οικονομία, ξεχωρίζει η μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Ρωσίας κατά το ήμισυ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, στα 7,5 δισ. δολ. από 14,8 δισ. δολ.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed


Σημαντική βελτίωση κατέγραψε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας που καταρτίζει η Federal Reserve Bank του Σικάγο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι η αμερικανική οικονομία αρχίζει να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

Ο δείκτης Εθνικής Δραστηριότητας που καταρτίζει η τράπεζα βελτιώθηκε στις -2,06 μονάδες τον Απρίλιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των -3,36 μονάδων για τον Μάρτιο.

Ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών βελτιώθηκε στις -2,65 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο για τρίτη διαδοχική φορά για να αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008. Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης βρίσκονταν στις -3,29 μονάδες.

CAPITAL.GR

Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε η πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες το Μάρτιο

Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε η πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες το Μάρτιο

Μείωση κατά 0,8% εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες το Μάρτιο στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Σε ετήσια βάση, οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 26,9%. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση 0,8% και πτώση 30,1% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

REPORTER.GR

Ελλάδα: Στοιχεία-σοκ για την ανεργία

Στοιχεία-σοκ για την ανεργία


Τουλάχιστον 230 χιλιάδες νέοι άνεργοι αναμένεται να προκύψουν έως το τέλος του 2009 καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, το 12% των μικρών επιχειρήσεων απειλείται με χρεοκοπία, ενώ το 15% θα προχωρήσει άμεσα σε μείωση προσωπικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Marc για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας, η μείωση του τζίρου, η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών, αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων, λόγω της κρίσης.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, καταγράφεται κλίμα απογοήτευσης στην αγορά, το οποίο επιτείνεται από τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης, που εκτιμάται ότι ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.


CAPITAL.GR

Moody΄s: Αρνητικό outlook για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Moody΄s: Αρνητικό outlook για τις αυτοκινητοβιομηχανίες


Το outlook για τους παγκόσμιους κατασκευαστές αυτοκινήτων είναι αρνητικό, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για την βιομηχανία και κυρίως την δραματική μείωση στη ζήτηση νέων οχημάτων λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, όπως αναφέρει η Moody΄s Investors Service σε νέα έκθεση.

Επιπλέον, οι χρηματοδοτικοί βραχίονες των κατασκευαστών συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ποιότητα των παγίων τους, αλλά και στη προσπάθεια τους να αντλήσουν χρηματοδότηση λόγω των αδύναμων οικονομικών συνθηκών.

"Η Moody΄s εξακολουθεί να προβλέπει μείωση του παγκόσμιου όγκου με διψήφιο ποσοστό για τον κλάδο το 2009, με περιορισμένες προοπτικές για ουσιαστική ανάκαμψη το 2010", αναφέρει ο Falk Frey, της Moody΄s Corporate Finance Group, ενώ εκτιμά ότι "η λειτουργική κερδοφορία και οι ταμειακές ροές αναμένεται να παραμείνουν αδύναμες στην ενδιάμεση περίοδο".

Η Moody΄s εκτιμά ότι οι όγκοι των παγκόσμιων πωλήσεων θα υποχωρήσουν 13% από τα ήδη χαμηλά επίπεδα του 2008 με βάση το κεντρικό σενάριο του οίκου.

CAPITAL.GR

Κάτω απο τα $60 το αργό εν μέσω ανησυχιών για την ζήτηση πετρελαίου

Κάτω απο τα $60 το αργό εν μέσω ανησυχιών για την ζήτηση πετρελαίου



Κάτω από τα 60 δολάρια κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου, καταγράφοντας πτώση της τάξης περίπου 3%, εν αναμονή της συνάντησης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC). Τα μέλη του OPEC αναμένεται να κρατήσουν σταθερή την παραγωγή του αργού παρά την κάμψη που σημειώνεται στη ζήτηση εξαιτίας της ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου light, sweet παραδόσεως Ιουλίου υποχωρεί κατά 3,06% ήτοι 1,89 δολάρια στα 59,78 δολάρια ανά βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο του αργού τύπου brent κινείται καθοδικά κατά 2,23% ή 1,23 δολάρια στα 58,98 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Ο OPEC έχει προγραμματίσει συνάντηση στη Βιέννη με αντικείμενο την παραγωγή και τις τιμές πετρελαίου. Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Οργανισμός θα αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή για δεύτερη συνεχή φορά, παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα του αργού συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τα αποθέματα που ελέγχονται από 28 κράτη, ανήλθαν στις 62 μέρες ζήτησης στο πρώτο τρίμηνο από τις 54 μέρες ζήτησης κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο και από τις 58 στο τέταρτο τρίμηνο του 2008. Ο επιθυμητός αριθμός μερών από τους αναλυτές είναι μεταξύ 52 και 54 μέρες.

CAPITAL.GR

Κύπρος: Επαναδιατυπώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑ-" η Fitch

Κύπρος: Επαναδιατυπώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑ-" η Fitch


Τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου "ΑΑ-" επαναδιατύπωσε ο οίκος Fitch Ratings διατηρώντας "σταθερό" το outlook. Παράλληλα, επιβεβαίωσε το βραχυπρόθεσμο IDR συναλλάγματος σε "F1+", ενώ για το εγχώριο νόμισμα διατήρησε την αξιολόγηση "ΑΑ-".

Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως το ΑΕΠ της χώρας έχει αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς την τελευταία δεκαετία, ενώ δεν αποκλείεται να αναπτυχθεί και το τρέχον έτος, παρά την εκτιμώμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω της παγκόσμιας ύφεσης.

Τα δημόσια οικονομικά της χώρας, τα οποία σύμφωνα με τον οίκο "δεν παρουσιάζουν κλυδωνισμούς", στηρίζουν απόλυτα την αξιολόγηση. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό η διετής περίοδος δημοσιονομικού πλεονάσματος να λήξει στα τέλη του 2009 αν και η κυβέρνηση κάνει λόγο για εμφάνιση συγκριτικά πολύ μικρού ελλείμματος.

Εξάλλου, ο οίκος εμφανίζεται προβληματισμένος για την μεγάλη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αντανακλά την συρρίκνωση της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο αλλά και την αύξηση των τιμών εμπορευμάτων.

CAPITAL.GR

DB: Αυξάνει τιμή-στόχο για Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular Bank

DB: Αυξάνει τιμή-στόχο για Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular Bank


Νέες υψηλότερες τιμές - στόχους θέτει η Deutsche Bank για τις μετοχές των Τράπεζας Κύπρου και Marfin Popular Bank σε έκθεση της με ημερομηνία 24/5 με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου.

Ειδικότερα ο οίκος αυξάνει την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Κύπρου στα 3,7 ευρώ, από 2,6 ευρώ και για την Marfin Popular Bank στα 2,3 ευρώ, από 1,9 ευρώ, ενώ παράλληλα διατηρεί τη σύσταση “hold” και για τις δύο τράπεζες.

Αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου η Deutsche Bank εκτιμά ότι θα εμφανίσει "αδύναμα" οικονομικά στοιχεία παρά την συγχώνευση με την Uniastrum, με τα καθαρά κερδη να τοποθετούνται στα 43 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 63% σε ετήσια βάση και τα καθαρά έσοδα από τόκους να εμφανίζουν πτώση 13% σε τριμηνιαία βάση.

Τα αποτελέσματα της Marfin Popular Bank αναμένονται ακόμη πιο αδύναμα με τα καθαρά κέρδη στα 25 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 76% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Εξάλλου τα κααθρά έσοδα από τόκους προβλέπεται να σημειώσουν πτώση 21% σε ετήσια βάση.

CAPITAL.GR

Δέσμευση περιουσίας ασφαλιστικών Aspis

Δέσμευση περιουσίας ασφαλιστικών Aspis


Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ και Commercial Value AAE, αποφάσισε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Ελλάδας. Η απόφαση της Επιτροπής λήφθηκε στις 21 Μαΐου 2009 αλλά ανακοινώθηκε χθες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «απαγορεύεται η ελεύθερη διάθεση (δέσμευση) του συνόλου των, κατά την έκδοση της παρούσας υφιστάμενων, σε ασφαλιστική τοποθέτηση και ελεύθερων, παγίων περιουσιακών στοιχείων και χρηματοπιστωτικών μέσων, της ασφαλιστικής εταιρείας με την επωνυμία «Ασπίς Πρόνοια Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων (ΑΕΓΑ).

Το ΔΣ της ΕΠΕΙΑ αποφάσισε επίσης, ότι «απαγορεύεται η ελεύθερη διάθεση (δέσμευση) του συνόλου των, κατά την έκδοση της παρούσας υφιστάμενων, σε ασφαλιστική τοποθέτηση και ελεύθερων, παγίων περιουσιακών στοιχείων και χρηματοπιστωτικών μέσων, της ασφαλιστικής εταιρείας με την επωνυμία «Ασπίς Πρόνοια Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλίσεων Ζημιών (Α.Ε.Α.Ζ.)».

Ακόμη, το ΔΣ της ΕΠΕΙΑ αποφάσισε ομόφωνα ότι «απαγορεύεται η ελεύθερη διάθεση (δέσμευση) του συνόλου των, κατά την έκδοση της παρούσας υφιστάμενων, σε ασφαλιστική τοποθέτηση, παγίων περιουσιακών στοιχείων, χρηματοπιστωτικών μέσων και υπολοίπων διαθεσίμων τραπεζικών λογαριασμών, της ασφαλιστικής εταιρείας με την επωνυμία Commercial Value AAE.

Επίσης, απαγορεύεται η ελεύθερη διάθεση (δέσμευση) του συνόλου των ελεύθερων, παγίων περιουσιακών στοιχείων, χρηματοπιστωτικών μέσων και υπολοίπων διαθεσίμων τραπεζικών λογαριασμών που η εταιρεία τηρεί σε τραπεζικά ιδρύματα της αλλοδαπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των τριών ασφαλιστικών εταιρειών, η ΕΠΕΙΑ προχώρησε και στις 30 Ιουλίου 2008. Η Commercial Value είχε προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου η οποία καλύφθηκε έναντι €90 εκ. από τον όμιλο Aspis.

STOCKWATCH.COM.CY

Porsche: Κίνδυνος απώλειας 24 δισ. δολ. από δικαιώματα προαίρεσης

Porsche: Κίνδυνος απώλειας 24 δισ. δολ. από δικαιώματα προαίρεσης



Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο απώλειας μέρους των κερδών που έχουν προκύψει από τα δικαιώματα αγοράς μετοχών της Volkswagen ύψους 17,3 δισ. ευρώ (24,3 δισ. δολ.), είναι η Porsche λόγω οικονομικής αδυναμίας να τα ασκήσει.

Η Porsche, η οποία αγωνίζεται να συγχωνευθεί με την VW, απέκτησε δικαιώματα προαίρεσης και μετοχές της VW για περισσότερα από τρία χρόνια και ελέγχει ποσοστό άνω του 70% της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη των Sanford C. Bernstein & Co., Sal. Oppenheim jr. & Cie. και FAIResearch GmbH & Co., η Porsche πιθανόν να μην καταφέρει τελικά να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα προκειμένου να ασκήσει τα ανωτέρω δικαιώματα.

Οι μετοχές της VW υποχώρησαν χθες στη Φρανκφούρτη κατά 0,4% στα 222,57 ευρώ, ενώ οι μετοχές της Porsche σημείωσαν πτώση 3,1% στα 43,76 ευρώ, στον απόηχο δημοσιεύματος των Financial Times Deutschland, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης τον Ιούνιο.

Ο εκπρόσωπός της, Άλμπρεχτ Μπάλμερ, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

NAFTEMPORIKI

Χωρίς μέρισμα από σήμερα οι μετοχές της Marfin Popular

Χωρίς μέρισμα από σήμερα οι μετοχές της Marfin Popular


Χωρίς το μέρισμα χρήσης 2008, ποσού 0,15 ευρώ ανά μετοχή, είναι διαπραγματεύσιμες από σήμερα 26/05/2009 στο Χ.Α. οι μετοχές της Marfin Popular Bank.

CAPITAL.GR

Γερμανία: Συρρίκνωση – ρεκόρ το α’ τρίμηνο

Γερμανία: Συρρίκνωση – ρεκόρ το α’ τρίμηνο



Συρρίκνωση – ρεκόρ της τάξης του 3,8% εμφάνισε το γερμανικό ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, εξαιτίας της κατάρρευσης των εξαγωγών και των επενδύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές προβλέψεις της, η γερμανική υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης, ότι σε ετήσια βάση η οικονομία συρρικνώθηκε σε ποσοστό 6,7%.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 9,7% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι ακαθάριστες κεφαλαιουχικές επενδύσεις σημείωσαν πτώση 7,9%.

NAFTEMPORIKI

Απώλειες για το αργό- Λίγο πάνω από τα 61 δολάρια

Απώλειες για το αργό- Λίγο πάνω από τα 61 δολάρια

Με απώλειες διαμορφώθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο αφενός των εκτιμήσεων ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν θα προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής και αφετέρου της ανόδου που πραγματοποιεί το δολάριο μετά την επιτυχία των πυρηνικών δοκιμών από την Βόρεια Κορέα.Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,75% στα 61,21 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του brent υποχώρησε κατά 1,28% στα 59,08 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το αργό διαπραγματεύτηκε σήμερα στην αγορά της Σιγκαπούρης και στις ηλεκτρονικές αγορές λόγω αργίας στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al- Naimi, η χώρα του θα παραμείνει πιστή στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ. Σημειώνεται ότι ο OPEC συμβάλει στο 40% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι στην επόμενη συνάντηση των μελών στις 28 Μαΐου στη Ρώμη δεν θα προχωρήσουν σε περεταίρω μείωση της παραγωγής. Επιπλέον, εκτιμάται ότι στη σύνοδο του καρτελ δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική απόφαση, καθώς οι τιμή του αργού ακολουθεί την ανιούσα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της National Oil Corp της Λιβύης, Shokri Ghanem, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί νέα μείωση της παραγωγής, αφού τα μέλη θέλουν την τιμή του αργού να φτάσει τα 70 δολάρια.

Το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι κατόρθωσε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, προκαλώντας την αύξηση της ζήτησης για το αμερικανικό νόμισμα ως επένδυση ασφάλειας. Αυτή τη στιγμή το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται στα 1,4004 δολάρια/ευρώ.

Την αποψη ότι η διατήρηση των τιμών του αργού πάνω από τα 50 δολάρια θα «σώσει» τα κράτη του Περσικού Κόλπου από την παγκόσμια οικονομική κρίση εκφράζουν οι αναλυτές του κλάδου. Σύμφωνα με αυτούς, λόγω της μικρής διαφορετικότητας των οικονομιών αυτών, τα κράτη του Περσικού στηρίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας του στις εξαγωγές πετρελαίου και στις κεφαλαιαγορές, στοιχεία που αλληλοσυνδέονται όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο αλλά και στο παρελθόν αυτών των οικονομιών. Η τιμή του πετρελαίου πρέπει να σταθεροποιηθεί σαφώς πάνω από τα 50 δολάρια, ώστε αυτές οι οικονομίες να μην αντιμετωπίσουν στο βαθμό που τα δυτικά κράτη αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης. Αν αυτό γίνει, τότε θα είναι οι πρώτοι που θα ανακάμψουν από την κρίση, εκτιμά η πλειονότητα των αναλυτών.

REPORTER.GR

Marfin PB:Πτώση 77% στα κέρδη α΄ τριμήνου - Bελτίωση προσεχώς

Marfin PB:Πτώση 77% στα κέρδη α΄ τριμήνου - Bελτίωση προσεχώς

Πτώση κερδών 77% θα εμφανίσει στο α΄ τρίμηνο του 2009 η Marfin Popular Bank ως αποτέλεσμα των αυξημένων εξόδων από τόκους , των σχετικά περιορισμένων εσόδων από δάνεια και των σχετικά αυξημένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Τα κέρδη α΄ τριμήνου , τα οποία ανακοινώνονται στις 28 Μαΐου , έχουν κατέλθει στα 24 εκατ ευρώ έναντι 104,4 εκατ ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο α΄ τρίμηνο του 2008. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις το α΄ τρίμηνο του 2009 μάλλον και θα είναι το χειρότερο καθώς ήδη από το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται βελτίωση στην κερδοφορία λόγω της μείωσης των εξόδων από τόκους και της αύξησης των δανείων. Η Marfin Popular bank εμφανίζει ισχυρά ίδια κεφάλαια περί τα 3,2 δις ευρώ διαμορφώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,2%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Marfin ενισχύθηκε πρόσφατα μέσω της έκδοσης αξιογράφων κεφαλαίου 242 εκατ ευρώ και πλέον διαθέτει επαρκή κεφάλαια.

Ο όμιλος της Marfin βρίσκεται στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα μετά μάλιστα και την απόφαση για συγχώνευση της Marfin Popular και της Marfin Εγνατίας. Ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Standard and Poor’s με αφορμή την κίνηση αυτή υποβαθμίζει τις προοπτικές των δύο τραπεζών κυρίως με το επιχείρημα ότι η Marfin θα χάσει ένα πλεονέκτημα που διέθετε από την υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης. Σημειώνεται επίσης ότι η Marfin έχει εδώ και μήνες δηλώσει στην S&P ότι διακόπτουν την συνεργασία τους.

Στον όμιλο της Marfin σημειώνονται εσχάτως μεγάλοι όγκοι συναλλαγών. Μάλιστα το πακέτο που διακινήθηκε και αφορούσε περίπου το 5% αποτελούσε γύρισμα της MIG στην Marfin Popular. H MIG κατέχει το 9,7% της Marfin Popular.

REPORTER.GR

Πτώση κερδών για την MIG στο α΄ τρίμηνο - 9 Ιουνίου η α΄ επαν. ΓΣ

Πτώση κερδών για την MIG στο α΄ τρίμηνο - 9 Ιουνίου η α΄ επαν. ΓΣ

Σημαντική πτώση κερδών εκτιμάται ότι θα εμφανίσει στο α΄ τρίμηνο του 2009 η MIG λόγω υποαξιών από ορισμένες συμμετοχές. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν 29 Μαΐου. Τα κέρδη εκτιμώνται περί τα 15 εκατ ευρώ έναντι 202 εκατ ευρώ περίπου που ήταν τα κέρδη του α΄ τριμήνου του 2008 συμπεριλαμβανομένων και των εκτάκτων κερδών από την πώληση του ΟΤΕ ύψους 145 εκατ ευρώ περίπου δηλαδή πτώση 92,5% περίπου.
Συγκυριακά το α΄ τρίμηνο της MIG δεν είναι θετικό ωστόσο από τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται βελτίωση των χρηματοοικονομικών επιδόσεων της.

Σήμερα έχει προγραμματισθεί η γενική συνέλευση της MIG ωστόσο ελλείψει απαρτίας για το θέμα που αφορά το μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή θα ζητηθεί οι αποφάσεις να ληφθούν στην επόμενη συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιουνίου.

REPORTER.GR

Επενδύσεις: Ενδιαφέρον Βρετανών για ακίνητα σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Επενδύσεις: Ενδιαφέρον Βρετανών για ακίνητα σε άλλες χώρες της Ευρώπης



Οι μεγάλες πτώσεις των τιμών ακινήτων σε περιοχές «φιλέτα» και η σταδιακή ενίσχυση της στερλίνας [GBP=X] έναντι του ευρώ, ωθούν τους Βρετανούς επενδυτές που έχουν στα χέρια τους ρευστό να στρέψουν το ενδιαφέρον τους εν όψει καλοκαιριού σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Κτηματομεσιτικά γραφεία και ανταλλακτήρια συναλλάγματος αναφέρουν ότι έχει αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον των πλούσιων Βρετανών για την αγορά ακινήτων σε δημοφιλείς περιοχές στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Η Currencies Direct, υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των Βρετανών που αγοράζουν ευρώ για να προχωρήσουν στην απόκτηση ακινήτων στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Η έκρηξη αυτή, έρχεται μετά από μήνες περιορισμένων πωλήσεων, καθώς οι Βρετανοί αγοραστές ήταν επιφυλακτικοί να διοχετεύσουν ρευστό στην Ευρώπη όσο η στερλίνα [GBP=X] έπεφτε σε σχέση με το ευρώ [EUR=X] . Τώρα όμως που η στερλίνα ανακάμπτει και οι τιμές ακινήτων σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία πέφτουν κατακόρυφα, όλο και περισσότεροι προχωρούν σε αγορές.


NAFTEMPORIKI

Τα «τσούγκρισαν» Marfin – S&P

Τα «τσούγκρισαν» Marfin – S&P


Σε απόσυρση των διαβαθμίσεων του για τη Marfin Popular Bank προέβηκε ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Standard and Poor’s, μετά από αίτημα της ίδιας της Τράπεζας. Ο οίκος είχε θέσει την Παρασκευή σε αρνητικό ορίζοντα την πιστοληπτική διαβάθμιση τόσο της Marfin όσο και της Marfin Egnatia λόγω της απόφασης της διοίκησης να μεταφέρει την έδρα της στην Ελλάδα.

Η εξήγηση που δόθηκε από τους S&P ήταν ότι η αλλαγή της έδρας μειώνει τις πιθανότητες στήριξης του Ομίλου από την κυπριακή κυβέρνηση σε περίπτωση ανάγκης.

«Εκτιμούμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να παρέχει ιδιαίτερη στήριξη στον Όμιλο ως σύνολο σε περίπτωση χρηματοοικονομικής κρίσης από ότι όταν ο Όμιλος βρισκόταν κάτω από την κυπριακή μητρική τράπεζα», αναφέρει σε σχετική έκθεση ο αναλυτής των S&P, Luigi Motti.

Κληθείς χθες από τη StockWatch να εξηγήσει την απόφαση του οίκου, ο κ. Motti δεν θέλησε να προβεί σε οιοδήποτε σχόλιο.

Ο οίκος είχε υποβαθμίσει τα ratings της Marfin το Δεκέμβριο και πριν λίγες βδομάδες, λόγω της επιδείνωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στην Κύπρο και στην Ελλάδα και λόγω ανησυχιών για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Marfin.

Οι τρεις διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) στηρίζουν εν μέρει τις αξιολογήσεις τους στο ότι τα μεγέθη της Marfin για το σύστημα καθιστούν σχεδόν βέβαιη την παρέμβαση του κράτους σε περίπτωση ανάγκης. Επειδή η Marfin δεν θα έχει το αντίστοιχο βάρος στο ελληνική σύστημα, οι S&P εκτίμησαν ότι η μεταφορά έδρας έχει πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στην διαβάθμιση του ομίλου.

Οι άλλοι δύο οίκοι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη επί της απόφασης της Marfin.

Αμέσως μετά την αλλαγή του outlook της Marfin, ο όμιλος ενημέρωσε τους S&P ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να τυγχάνει αξιολόγησης.

Εκπρόσωπος της Marfin ανέφερε ότι η απόφαση για διακοπή της συνεργασίας με τους S&P είχε ληφθεί προ καιρού λόγω κόστους.

Η Marfin διαφωνεί, είπε, με την εκτίμηση των S&P ότι η μεταφορά έδρας συνεπάγεται μικρότερες πιθανότητες στήριξης σε περίπτωση ανάγκης. Παρέπεμψε στην πρόσφατη στήριξη που δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση σε όσες τράπεζες εξέφρασαν την επιθυμία να την λάβουν, μικρές και μεγάλες. Επομένως, πρόσθεσε, το θέμα μεγέθους για το σύστημα είναι εντελώς θεωρητικό αφού το πρόσφατο παρελθόν ανέδειξε ακριβώς το αντίθετο.

STOCKWATCH.COM.CY

Τρύπα €95 εκ. από ακίνητα

Τρύπα €95 εκ. από ακίνητα


Τρύπα €95 εκ. έχει ανοίξει στον κρατικό κορβανά η απότομη μείωση της δραστηριότητας στον κλάδο ακινήτων, καθιστώντας ορατό πλέον τον κίνδυνο η κυβέρνηση να μην μπορέσει τα επόμενα χρόνια να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για κοινωνικές παροχές χωρίς μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα ή επιβολή αυξημένων φόρων. Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί στους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνηση η ύφεση που υπάρχει στον κλάδο ακινήτων.


Τα έσοδα από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών περιορίστηκαν στα €21,3 εκ. το πρώτο τετράμηνο έναντι €116 εκ. που ήταν πέρσι. Η κυβέρνηση προϋπολόγισε για ολόκληρο το έτος εισπράξεις €350 εκ. εκτιμώντας ότι η μείωση στα έσοδα θα περιοριστεί στο 7% σε σύγκριση με το 2008. Η μείωση όμως έφθασε το 82%.

Η μείωση είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πτώση στις πωλήσεις ακινήτων που έφθασε το 62%. Η ψαλίδα μεταξύ όγκου πωλήσεων και εσόδων ενδεχομένως να δεικνύει τη σημαντική μείωση τιμών που προέκυψε από τις αρχές του έτους.

Τα προβλήματα στις εισπράξεις του κράτους δεν περιορίζονται μόνο στα ακίνητα, αλλά και στα τέλη που εισπράττονται από χαρτόσημα. Μειώθηκαν κατά 42%, από €22,6 εκ. το 2008 στα €13 εκ.

Ελπίδες για την πορεία των δημοσίων οικονομικών δημιουργούν οι εισπράξεις από εταιρείες και ιδιώτες. Το πρώτο τετράμηνο, το κράτος εισέπραξε €28 εκ. περισσότερα από υπαλλήλους, €2 εκ. από αυτοεργοδοτούμενους και €7 εκ. από τον εταιρικό φόρο.

Σημαντική η συμβολή στον κρατικό κορβανά και από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα καθώς αυξήθηκε κατά 4,3% ή €7 εκ. το πρώτο τετράμηνο του 2009. Στην έκτακτη εισφορά για την άμυνα περιλαμβάνονται και τα μερίσματα εταιρειών.


Η αύξηση των εισπράξεων από άλλους τους τομείς έχει περιορίσει τις συνολικές απώλειες του κράτους. Εντούτοις, η ροή εσόδων από άμεσους φόρους εξακολουθεί να υστερεί σε σύγκριση με πέρσι. Οι συνολικές εισπράξεις του ΤΕΠ το πρώτο τετράμηνο του 2009 συρρικνώθηκαν στα €487,1 εκ. σε σύγκριση με €544,2 εκ. το αντίστοιχο τετράμηνο του 2008, σημειώνοντας σημαντική μείωση κατά 10,5% ή €57 εκ.

Μείωση 4,7% ή €45 εκ. παρατηρήθηκε το τετράμηνο και στην ροή εσόδων από έμμεσους φόρους, όπως το ΦΠΑ.

Η απότομη και απροσδόκητη μείωση στην ροή εσόδων έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση που επιχειρεί να μειώσει τις τρέχουσες δαπάνες του κράτους κατά €250 εκ. Οι περικοπές αντιστοιχούν με 1,5% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το φετινό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 0,9% του ΑΕΠ αλλά θα αυξάνεται μέχρι το 2012, παρά την ανάκαμψη της ροής εσόδων, λόγω αύξησης των κοινωνικών δαπανών.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |