Tuesday, May 26, 2009

Τρύπα €95 εκ. από ακίνητα

Τρύπα €95 εκ. από ακίνητα


Τρύπα €95 εκ. έχει ανοίξει στον κρατικό κορβανά η απότομη μείωση της δραστηριότητας στον κλάδο ακινήτων, καθιστώντας ορατό πλέον τον κίνδυνο η κυβέρνηση να μην μπορέσει τα επόμενα χρόνια να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για κοινωνικές παροχές χωρίς μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα ή επιβολή αυξημένων φόρων. Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί στους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνηση η ύφεση που υπάρχει στον κλάδο ακινήτων.


Τα έσοδα από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών περιορίστηκαν στα €21,3 εκ. το πρώτο τετράμηνο έναντι €116 εκ. που ήταν πέρσι. Η κυβέρνηση προϋπολόγισε για ολόκληρο το έτος εισπράξεις €350 εκ. εκτιμώντας ότι η μείωση στα έσοδα θα περιοριστεί στο 7% σε σύγκριση με το 2008. Η μείωση όμως έφθασε το 82%.

Η μείωση είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πτώση στις πωλήσεις ακινήτων που έφθασε το 62%. Η ψαλίδα μεταξύ όγκου πωλήσεων και εσόδων ενδεχομένως να δεικνύει τη σημαντική μείωση τιμών που προέκυψε από τις αρχές του έτους.

Τα προβλήματα στις εισπράξεις του κράτους δεν περιορίζονται μόνο στα ακίνητα, αλλά και στα τέλη που εισπράττονται από χαρτόσημα. Μειώθηκαν κατά 42%, από €22,6 εκ. το 2008 στα €13 εκ.

Ελπίδες για την πορεία των δημοσίων οικονομικών δημιουργούν οι εισπράξεις από εταιρείες και ιδιώτες. Το πρώτο τετράμηνο, το κράτος εισέπραξε €28 εκ. περισσότερα από υπαλλήλους, €2 εκ. από αυτοεργοδοτούμενους και €7 εκ. από τον εταιρικό φόρο.

Σημαντική η συμβολή στον κρατικό κορβανά και από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα καθώς αυξήθηκε κατά 4,3% ή €7 εκ. το πρώτο τετράμηνο του 2009. Στην έκτακτη εισφορά για την άμυνα περιλαμβάνονται και τα μερίσματα εταιρειών.


Η αύξηση των εισπράξεων από άλλους τους τομείς έχει περιορίσει τις συνολικές απώλειες του κράτους. Εντούτοις, η ροή εσόδων από άμεσους φόρους εξακολουθεί να υστερεί σε σύγκριση με πέρσι. Οι συνολικές εισπράξεις του ΤΕΠ το πρώτο τετράμηνο του 2009 συρρικνώθηκαν στα €487,1 εκ. σε σύγκριση με €544,2 εκ. το αντίστοιχο τετράμηνο του 2008, σημειώνοντας σημαντική μείωση κατά 10,5% ή €57 εκ.

Μείωση 4,7% ή €45 εκ. παρατηρήθηκε το τετράμηνο και στην ροή εσόδων από έμμεσους φόρους, όπως το ΦΠΑ.

Η απότομη και απροσδόκητη μείωση στην ροή εσόδων έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση που επιχειρεί να μειώσει τις τρέχουσες δαπάνες του κράτους κατά €250 εκ. Οι περικοπές αντιστοιχούν με 1,5% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το φετινό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 0,9% του ΑΕΠ αλλά θα αυξάνεται μέχρι το 2012, παρά την ανάκαμψη της ροής εσόδων, λόγω αύξησης των κοινωνικών δαπανών.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |