Tuesday, May 26, 2009

Κύπρος: Επαναδιατυπώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑ-" η Fitch

Κύπρος: Επαναδιατυπώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑ-" η Fitch


Τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου "ΑΑ-" επαναδιατύπωσε ο οίκος Fitch Ratings διατηρώντας "σταθερό" το outlook. Παράλληλα, επιβεβαίωσε το βραχυπρόθεσμο IDR συναλλάγματος σε "F1+", ενώ για το εγχώριο νόμισμα διατήρησε την αξιολόγηση "ΑΑ-".

Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως το ΑΕΠ της χώρας έχει αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς την τελευταία δεκαετία, ενώ δεν αποκλείεται να αναπτυχθεί και το τρέχον έτος, παρά την εκτιμώμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω της παγκόσμιας ύφεσης.

Τα δημόσια οικονομικά της χώρας, τα οποία σύμφωνα με τον οίκο "δεν παρουσιάζουν κλυδωνισμούς", στηρίζουν απόλυτα την αξιολόγηση. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό η διετής περίοδος δημοσιονομικού πλεονάσματος να λήξει στα τέλη του 2009 αν και η κυβέρνηση κάνει λόγο για εμφάνιση συγκριτικά πολύ μικρού ελλείμματος.

Εξάλλου, ο οίκος εμφανίζεται προβληματισμένος για την μεγάλη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αντανακλά την συρρίκνωση της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο αλλά και την αύξηση των τιμών εμπορευμάτων.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |