Tuesday, September 1, 2009

Μ. Βρετανία: Σε υψηλά 15 μηνών οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων

Μ. Βρετανία: Σε υψηλά 15 μηνών οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών βρέθηκαν οι εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων στη Μεγάλη Βρετανία, δίνοντας μικρή ώθηση στην αγορά ακινήτων η οποία γνωρίζει τη χειρότερη κρίση της από την εποχή του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι βρετανικές τράπεζες ενέκριναν 50.123 δάνει κατοικίας τον Ιούλιο, σε αντίθεση με τον Ιούνιο που είχαν εγκρίνει 47,891 δάνεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας. Σ΄ αυτό βοήθησαν και οι χαμηλές τιμές των ακινήτων και το χαμηλό κόστος δανεισμού. Ωστόσο σύμφωνα με της εκτιμήσεις της Bank of England η πραγματική ανάκαμψη θα έρθει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οποιαδήποτε κίνηση ενίσχυσης της οικονομίας, επισκιάζεται από την υψηλή ανεργία, η οποία έχει φτάσει στα μεγαλύτερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.

reporter.gr

Νέα ''βουτιά'' για το αργό- Έχασε και τα 69 δολάρια

Νέα ''βουτιά'' για το αργό- Έχασε και τα 69 δολάρια

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας τις απώλειες από την μεγάλη χθεσινή πτώση λόγω των ανησυχιών για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε το αργό, το οποίο έκλεισε σε χαμηλά δύο εβδομάδων, και από την ενίσχυση του δολαρίου και την πτώση των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως.Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του αργού διαμορφώθηκε στα 68,90 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας «βουτιά» της τάξεως του 1,5%, ενώ ενδοσυνεδριακά η πτώση είχε αγγίξει ακόμα και το 2,7%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου Brent υποχώρησαν κατά 1,4% στα 68,65 δολάρια το βαρέλι.

Διάχυτη είναι η αίσθηση στους επενδυτικούς κύκλους ότι το ράλι που έχει σημειωθεί το τελευταίο εξάμηνο είναι υπερβολικό και ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα της οικονομίας. Συχνές είναι και οι αναφορές στην ανοδο κατά 52% που σημειώνει ο δείκτης S&P 500 από τις 9 Μαρτίου, ενώ η αποτίμηση του φτάνει τις 19 φορές παραπάνω από την κερδοφορία των εταιρειών του.

Αύριο ανακοινώνονται και τα αποθέματα του αργού της προηγούμενης εβδομάδας που έληξε στις 28 Αυγούστου, και για τα οποία αναμένεται πτώση της τάξεως των 900.000 βαρελιών. Ανάλογη πτώση αναμένεται και για την βενζίνη, ενώ για τα διυλισμένα αποθέματα αναμένεται να υπάρξει ανοδος της τάξεως των 775.000 βαρελιών.

reporter.gr

BofA: Προσπάθειες αποδέσμευσης από τη συμφωνία για τη Merrill

BofA: Προσπάθειες αποδέσμευσης από τη συμφωνία για τη Merrill

Το ενδεχόμενο επαναπληρωμής των κεφαλαίων που έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση συζητά η Bank of America, ώστε να δώσει ένα τέλος στη διόρθωση των τιμών των μετοχών της που προβλέπει η συμφωνία που είχε κάνει με την κυβέρνηση αναφορικά στην απόκτηση της Merrill Lynch. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στα ξένα μέσα ενημέρωσης η BofA προσέφερε «λίγα εκατομμύρια» ακόμη στην κυβέρνηση ώστε να ακυρωθούν οι όροι που προβλέπουν την απορρόφηση της Merrill Lynch. Η προσφορά που έκανε αγγίζει τα 20 δισ. δολάρια, ενώ από το πρόγραμμα Troubled Asset Relief Program είχε λάβει 45 δισ. δολάρια. Οι εν λόγω όροι είχαν συμπεριληφθεί, καθώς η BofA κάνει χρήση των κεφαλαίων της Merrill Lynch, το ύψος των οποίων έφτανε τα 118 δισ. δολάρια. Όμως η BofA υποστηρίζει τον επαναπροσδιορισμό αυτών των όρων καθώς η συμφωνία ποτέ δεν είχε υπογραφεί, ενώ και τα κεφάλαια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal η τράπεζα πιθανόν να πληρώσει το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων, ώστε να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της τράπεζα Scott Silvestri αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

reporter.gr

Tudor: Δεν υπάρχει ανάκαμψη- Λάθος έκαναν οι Goldman Sachs και Morgan Stanley

Tudor: Δεν υπάρχει ανάκαμψη- Λάθος έκαναν οι Goldman Sachs και Morgan Stanley

Λάθος έκαναν η Goldman Sachs και η Morgan Stanley που έδωσαν το «σήμα» ότι έχει ήδη αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, υποστήριξε ο δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης του hedge-fund, Paul Tudor Jones, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι η εταιρεία του κράτησε μετριοπαθή στάση ενόψει της ανόδου των κεφαλαιαγορών, των ομολόγων και των εμπορευμάτων. Ο Tudor υποστήριξε ότι οι μεγάλες δαπάνες από πλευρά αμερικανικής κυβέρνησης, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην οικονομία, και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει νέα φάση ύφεσης και νέο market selloff.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των υπολοίπων παραγόντων της αγοράς, υπάρχει διχασμός σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς δεν είναι λίγες οι φωνές που πιστεύουν ότι το υψηλό έλλειμμα της χώρας μπορεί να καλυφθεί ανώδυνα, ενώ υπάρχει και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει ότι το έλλειμμα μπορεί να θέσει μεγαλύτερες προκλήσεις στην ηγεσία των ΗΠΑ.

reporter.gr

Νέο ρεκόρ ανεργίας

Νέο ρεκόρ ανεργίας



Στο 5,5% του εργατικού δυναμικού αναρριχήθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Ιούλιο σε σύγκριση με 5,4% τον Ιούνιο και μόλις 3,6% τον περσινό Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Η ανεργία Ιουλίου είναι η ψηλότερη των τελευταίων ετών και προμηνύει δύσκολους καιρούς για χιλιάδες εργαζόμενους, αφού προκύπτει σε περίοδο τουριστικής αιχμής. Το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν θα αρχίσουν να κλείνουν τα ξενοδοχεία, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Συγκριτικά, πάντως, η ανεργία στην Κύπρο παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Στην ευρωζώνη η ανεργία έφθασε το 9,5 % σε σύγκριση με 9,4% τον Ιούλιο και 7,5% τον Ιούλιο του 2008. Στην ΕΕ27, αναρριχήθηκε στο 9%, έναντι 8,9% και 7%, αντίστοιχα.

Η Eurostat εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ27 έφθασε τους 21,8 εκ., των οποίων οι 15,1 εκ. στην ευρωζώνη. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 225 χιλ. στην ΕΕ και κατά 167 χιλ. στην ευρωζώνη.

Η Ολλανδία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (3,4%), ενώ η Ισπανία (18,5%), η Λετονία (17,4%) και η Λιθουανία (16,7%) έχουν το ψηλότερο ποσοστό ανέργων.

stockwatch.com.cy

Sky Europe: Ρέκβιεμ για μια low cost αεροπορική


Sky Europe: Ρέκβιεμ για μια low cost αεροπορική


Δεν ήταν ακριβώς κεραυνός εν αιθρία η είδηση για τη χρεοκοπία της Sky Europe. Μήνες τώρα ήταν γνωστό ότι η εταιρεία είχε χρέη που δεν μπορούσε να πληρώσει, η βάση της στη Βιέννη είχε βγει από τις αρχές Αυγούστου εκτός λειτουργίας λόγω χρεών προς το αεροδρόμιο, και η δεύτερη βάση στην Πράγα θα έπαιρνε σύντομα τον ίδιο δρόμο. Ο στόλος της είχε μειωθεί πέρυσι στα 5 αεροσκάφη, από τα 15 που είχε, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων παρέμεναν στα ίδια χαμηλά επίπεδα με εκείνα των χρόνων που μεσουρανούσε.
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω
Η Sky Europe ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2001, και ξεκίνησε τις πτήσεις της από την πρώτη της βάση, στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, στις 13 Φεβρουαρίου του 2002. Αναπτυσσόμενη ταχύτατα, έφτασε να γίνει η μεγαλύτερη low cost αεροπορική της Κεντρικής Ευρώπης, και να κατέχει τον νεαρότερο στόλο. Πετούσε με τα φτερά της Boeing, με τα 737 της να θεωρούνται τα πλέον καλοσυντηρημένα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές low cost.

Η πρώτη εταιρεία σλοβακικών συμφερόντων που εισήχθη στα χρηματιστήρια της Βιέννης και της Βαρσοβίας, η Sky Europe είδε γρήγορα τη μετοχή της να ανεβαίνει, τα κέρδη της να αυξάνονται και το ενδιαφέρον των επενδυτών –μεταξύ των οποίων και η επενδυτική τράπεζα CA-IB, μέλος του HVB Group– να μεγαλώνει.

Το 2006 έγινε η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε αρνητικές τιμές εισιτηρίων –μείον 10 σλοβάκικες κορώνες, ήτοι έκπτωση στους φόρους αεροδρομίου που θα πλήρωναν οι επιβάτες της– και το 2007 άνοιξε δύο νέες βάσεις, στην Πράγα και τη Βιέννη. Το 2008 ανακοίνωσε αριθμό επιβατών δωδεκαμήνου που ξεπερνούσε τα 3,5 εκατομμύρια.

Δυστυχώς, όμως, τα εντυπωσιακά ανοίγματα ενέχουν το ρίσκο της εξίσου εντυπωσιακής πτώσης. Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα, η εταιρεία δεν κατάφερε ποτέ στην 7χρονη ιστορία της να βγάλει κέρδος. Το χρέος της προς το hedge fund York Global Finance II ανερχόταν σε 25 εκατομμύρια ευρώ, και έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου 2009. Στις 23 Ιουνίου 2009 η εταιρεία τέθηκε υπό επιμέλεια για να προστατευθεί από τους δανειστές της, από το δικαστήριο της Μπρατισλάβας.

Το κλείσιμο της πόρτας της κύριας πλέον βάσης της, αυτής στη Βιέννη, στις 11 Αυγούστου 2009, και η ανακοίνωση του αεροδρομίου της Πράγας, ότι θα ακολουθούσε την ίδια τακτική από 1ης Σεπτεμβρίου 2009, έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα.

Καθώς το κεφάλαιο για να ξεπληρωθούν τα χρέη προς τα δύο αεροδρόμια δε βρέθηκε, και η βάση στη Μπρατισλάβα –η μοναδική που έμενε από τη στιγμή που καταργούνταν οι άλλες δύο– δεν επαρκούσε για την ομαλή συνέχιση των δρομολογίων, η Sky Europe κήρυξε χρεοκοπία στις 31 Αυγούστου 2009. Η τελευταία πτήση που πραγματοποιήθηκε ήταν από την Αθήνα στην Μπρατισλάβα.

Από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, η Sky Europe δεν πετάει στους ευρωπαϊκούς ουρανούς.

Όσοι είχατε αγοράσει εισιτήρια online με την πιστωτική σας κάρτα, μπορείτε να αποζημιωθείτε από την τράπεζα η οποία εξέδωσε την κάρτα σας. Η διαδικασία είναι ουσιαστικά η ίδια που ακολουθείται για το αίτημα αμφισβήτησης συναλλαγών: τυπώνετε το e-mail που είχατε λάβει από την Sky Europe με την επιβεβαίωση της κράτησης, και είτε το e-mail που ανακοινώνει τη χρεοκοπία της –αν το έχετε λάβει– είτε την επίσημη ανακοίνωση στο site της, πηγαίνετε στην τράπεζα και συμπληρώνετε το Έντυπο Αμφισβήτησης Συναλλαγών, με αιτιολογία «δεν έλαβα ποτέ τις υπηρεσίες για τις οποίες πλήρωσα».

Η διαδικασία προβλέπεται χρονοβόρα, καθότι οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν πίσω τα χρήματα από την Sky Europe, αλλά κατά πάσα πιθανότητα το αντίτιμο του εισιτηρίου θα σας επιστραφεί. Έχετε τουλάχιστον πολύ περισσότερες πιθανότητες απ’ ότι αν είχατε καταθέσει τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό, περίπτωση για την οποία η επίσημη ανακοίνωση επισημαίνει ότι «η αποζημίωση ενδέχεται να μην είναι δυνατή».

Οι εναλλακτικές που απομένουν για απευθείας μετάβαση στην Πράγα και τη Βιέννη είναι η Czech Airlines στην πρώτη περίπτωση και οι Ολυμπιακή και Austrian στη δεύτερη, καμία εκ των οποίων, ως γνωστόν, δεν είναι low cost, ενώ η απευθείας σύνδεση της Αθήνας με την Μπρατισλάβα καταργείται.

Υποθέτουμε (ή μήπως ελπίζουμε;) πως κάποια low cost θα αδράξει την επαγγελματική ευκαιρία και θα καλύψει το κενό. Θα μας λείψουν, όμως, τα μπλε κόκκινα Boeing με το γενναιόδωρο χώρο ανάμεσα στα εξίσου μπλε κόκκινα δερμάτινα καθίσματα. Και τα Σαββατοκύριακα στην Πράγα, που τα πληρώναμε 70 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων. Ποσό που, προφανώς, ήταν πολύ καλό για να είναι κερδοφόρο.

capital.gr

EBay: Πούλησε το 65% της Skype προς 2 δισ. δολ.

EBay: Πούλησε το 65% της Skype προς 2 δισ. δολ.


Η EBay ανακοίνωσε, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες φήμες, ότι θα πωλήσει το 65% του βραχίονα τηλεφωνίας μέσω ιντερνέτ Skype, σε ομάδα επενδυτών όπου ηγείται η Silver Lake προς περίπου 2 δισ. δολ., προκειμένου να επικεντρωθεί στην προσπάθεια αναθέρμανσης των πωλήσεων στον κύριο δικτυακό τόπο ηλεκτρονικού εμπορίου.

Οι αγοραστές θα πληρώσουν 1,9 δισ. δολ. σε ρευστό και επίσης θα δώσουν στην EBay χρεόγραφα 125 εκατ. δολ.

Η Ebay, που είχε προγραμματίσει αρχικές δημόσιες εγγραφές για την Skype, θα κρατήσει το 35% της επιχείρησης.

Στους αγοραστές περιλαμβάνονται επίσης η Andreessen Horowitz και η Index Ventures.

euro2day.gr

Ελλάδα: Πάγωμα πλειστηριασμών για οφειλές έως €200 χιλ.

Ρύθμιση βάσει της οποίας θα παγώσουν οι πλειστηριασμοί για οφειλές προς τις τράπεζες για ποσό έως 200 χιλ. ευρώ μέχρι τις 31/12/2009 αναμένεται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η απόφαση ελήφθη στο υπουργείο Οικονομίας κατά τη συνάντηση του υπουργού κ. Παπαθανασίου με τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών κ. Αράπογλου, Νανόπουλο, Πανταλάκη και Ματζούνη, παρουσία του Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρ. Γκόρτσου.

Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση θα αφορά μόνο στις υποθέσεις όπου τον πρώτο λόγο μεταξύ των πιστωτών έχουν οι τράπεζες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όταν ο επισπεύδων είναι ιδιώτης, το Δημόσιο δεν μπορεί να τον εμποδίσει να προχωρήσει σε πλειστηριασμό.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παγώσει και στο Δημόσιο τις κινήσεις για πλειστηριασμούς κατά οφειλετών, αν όμως τα χρέη δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω της κρίσης και όχι για όσους έχουν βεβαιωμένες οφειλές παλαιότερων ετών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση του καρκινώματος αυτού.

Οι τραπεζίτες συζήτησαν με τον υπουργό με στόχο την εξεύρεση τρόπων ώστε να μειωθεί η έκδοση των μεταχρονολογημένων και των ακάλυπτων επιταγών αλλά και να θωρακιστεί η αγορά από την έξαρση των επιταγών που σκάνε σε μηνιαία βάση.


Κατά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γ. Παπαθανασίου δήλωσε πως "συμφωνήσαμε με τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών να μην επισπεύσουν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών μέχρι τις 31/12/2009".

euro2day.gr

OPEC: Αύξηση της παραγωγής κατά 1,09% τον Αύγουστο

OPEC: Αύξηση της παραγωγής κατά 1,09% τον Αύγουστο

Αύξηση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα παρουσίασε η παραγωγή αργού από τις χώρες μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) τον Αύγουστο σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones Newswires.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του OPEC εκμεταλλευόμενα την άνοδο της τιμής του αργού πάνω από τα 70 δολ. το βαρέλι, αύξησαν την παραγωγή κατά 1,09%, ή 310.000 βαρέλια ημερησίως, στα 28,865 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μέλη του OPEC εφάρμοσαν κατά 65% τις ποσοστώσεις από τις οποίες δεσμεύονται, εκτός του Ιράκ, έναντι 73% τον Ιούλιο.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 3,2% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Αύξηση 3,2% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο



Ανοδικά για έκτο διαδοχικό μήνα κινήθηκαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο στις ΗΠΑ ενισχύοντας τα σημάδια για ανάκαμψη της αμερικανικής στεγαστικής αγοράς.

Ο δείκτης της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών (National Association of Realtor) για τις εκκρεμείς πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών σημείωσε άνοδο 3,2% τον Ιούνιο στις 97,6 μονάδες από 94,6 τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2007 όταν ήταν στις 100,7 μονάδες.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης είναι ενισχυμένος σε ποσοστό 12% σε σχέση με τα επίπεδα των 87,1 μονάδων που βρίσκονταν τον Ιούλιο του 2008.

Οι μέσες προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 2% τον Ιούλιο.

capital.gr

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση στις κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση στις κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιούλιο


Απρόσμενη μείωση κατέγραψαν οι κατασκευαστικές δαπάνες των ΗΠΑ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, η συνολική κατασκευαστική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2% και διαμορφώθηκε στα 958,04 δισ. δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν ότι η δαπάνη θα αυξηθεί κατά 0,2%.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο είχε καταγραφεί άνοδος 0,1%. Σε ετήσια βάση η δαπάνη τον Ιούλιο υποχώρησε 10,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008. Ειδικότερα, στον ιδιωτικό τομέα, η κατασκευαστική δαπάνη ενισχύθηκε κατά 0,1% στα 630,4 δισ. δολάρια. Αντίθετα, στο δημόσιο τομέα, οι δαπάνες μειώθηκαν έπειτα από πέντε συνεχόμενες αυξήσεις κατά 0,7% στα 327,6 δισ. δολάρια.

capital.gr

ΗΠΑ: Πάνω από τις 50 μονάδες ο δείκτης ISM μετά από 19 μήνες

ΗΠΑ: Πάνω από τις 50 μονάδες ο δείκτης ISM μετά από 19 μήνες


Σε τροχιά ανάπτυξης επέστρεψε τον Αύγουστο ο κλάδος της μεταποίησης στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και έδειξαν επιστροφή του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας ISM πάνω από τα επίπεδα των 50 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2008.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Supply Management ο δείκτης ενισχύθηκε στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο από 48,9 μονάδες τον Ιούλιο και 44,8 μονάδες τον Ιούνιο. Μετρήσεις πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων υποδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας, ενώ κάτω των 50 μονάδων υποδεικνύουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στις 50,5 μονάδες.

"Η υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας που κράτησε για ενάμιση χρόνο έφτασε στο τέλος της, καθώς οι 11 από τους 18 βιομηχανικούς τομείς ανέφεραν ανάπτυξη", δήλωσε ο Norbert Ore, επικεφαλής της έρευνας.

Ο δείκτης των νέων παραγγελιών ενισχύθηκε στις 64,9 μονάδες τον Αύγουστο από 55,3 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης παραγωγής ανήλθε στις 61,9 μονάδες από 57,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης αποθεμάτων διαμορφώθηκε στις 34,4 μονάδες από 33,5 μονάδες τον Ιούλιο.

Ο δείκτης απασχόλησης τέλος διαμορφώθηκε στις 46,4 μονάδες από 45,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

capital.gr

Βρετανία: Απρόσμενη κάμψη του PMI τον Αύγουστο

Βρετανία: Απρόσμενη κάμψη του PMI τον Αύγουστο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Συρρίκνωση εμφάνισε τον Αύγουστο ο μεταποιητικός κλάδος στη Βρετανία καθώς οι εταιρείες προχώρησαν σε απολύσεις και μείωση των παραγγελιών.

Ο δείκτης purchasing managers για το μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε στις 49,7 μονάδες τον Αύγουστο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 50,2 μονάδων τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Markit Economics and the Chartered Institute of Purchasing and Supply.

Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο των εκτιμήσεων καθώς οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο στις 52 μονάδες.

Η αρχική έρευνα του Markit για τον Ιούλιο τοποθετούσε τι δείκτη στις 50,8 μονάδες.

Τα μεγέθη άνω των 50 μονάδων αποτελούν ένδειξη επέκτασης ενώ κάτω των 50 μονάδων ένδειξη συρρίκνωσης.

capital.gr

Σε υψηλό 10 ετών η ανεργία

Σε υψηλό 10 ετών η ανεργία



Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστον, αναρριχήθηκε τον Ιούλιο το ποσοστό ανεργίας στις 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, καθώς ακόμη περισσότερες εταιρείες πραγματοποίησαν περικοπές θέσεων απασχόλησης, στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν της χειρότερης ύφεσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναλυτικά, το ποσοστο ανεργίας ανήλθε στο 9,5% από 9,4% τον Ιούνιο, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 1999, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία ήταν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων.

Η Eurostat ανακοίνωσε πως 167.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους στο εξεταζόμενο διάστημα, οδηγώντας το συνολικό αριθμό των ανέργων της Ευρωζώνης στους 15,09 εκατ., αριθμός που ξεπερνά τον πληθυσμό της Αυστρίας και την Ιρλανδίας μαζί.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των ατόμων που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, καθιστά απίθανη την ταχεία αναζωπύρωση της καταναλωτικής δαπάνης ακόμη και εάν η οικονομία του μπλοκ εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης αυτό το τρίμηνο.

Ωστόσο, παρατηρούνται σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της ανεργίας. Από την έρευνα του Αυγούστου για τη δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης προκύπτει πως τα εργοστάσια συνέχισαν να μειώνουν τις καταστάσεις μισθοδοσίας για 15ο διαδοχικό μήνα, ωστόσο με το χαμηλότερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2008.

Η ανεργία στο σύνολο του πληθυσμού κάτω των 25 ετών διαμορφώθηκε στο 19,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Eurostat.

Στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά 225.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους τον Ιούλιο, οδηγώντας το συνολικό αριθμό ανέργων στους 21,8 εκατ., που αντιστοιχεί στο 9% του εργατικού δυναμικού.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ένωση κατέγραψε η Ισπανία (18,5%), ενώ το χαμηλότερο η Ολλανδία (3,4%).


capital.gr

Εθνική Τράπεζα: Στα 26 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο η UBS

Εθνική Τράπεζα: Στα 26 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο η UBS


Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε η UBS. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires ο ελβετικός οίκος αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 26 ευρώ, από τα 24 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση «neutral», μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου.

«Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου κινήθηκαν κατά 18% υψηλότερα των μέσων εκτιμήσεων της αγοράς, λόγω των ισχυρών κερδών από συναλλαγές» τονίζει ο οίκος.

«Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 391 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 23% σε τριμηνιαία βάση. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για πολύ ισχυρά μεγέθη, με τα καθαρά έσοδα από τόκους και τις προμήθειες να οδηγούν σε καλές επιδόσεις, παρά το γεγονός ότι τα καλύτερα του αναμενόμενου μεγέθη είναι αποτέλεσμα κυρίως των εσόδων από συναλλαγές».


capital.gr

Petrobras: Έχασε κεφαλαιοποίηση $7 δισ. σε μία ημέρα

Petrobras: Έχασε κεφαλαιοποίηση $7 δισ. σε μία ημέρα


Τα σχέδια του προέδρου της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva αναφορικά με την ανάπτυξη των πετρελαιοπηγών της χώρας οδήγησαν στη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της Petroleo Brasileiro (γνωστής ως Petrobras) κατά 7 δισ. δολάρια σε μια ημέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα έξι μηνών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα πλάνα του προέδρου που ανακοινώθηκαν χθες, είναι πιθανό να επιτρέψουν στο κράτος να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία και να διασφαλίσει ότι περισσότερα έσοδα από την εξόρυξη πετρελαίου “θα μείνουν στα χέρια του κόσμου”, όπως δήλωσε ο Lula στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των προνομιούχων και κοινών μετοχών της Petrobras μειώθηκε κατά 13,3 δισ. ρεάλ (7 δισ. δολάρια), στα 306,5 δισ. ρεάλ, από 319,8 δισ. ρεάλ στις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Σημειώνεται ότι η Petrobras είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο.

“Η Petrobras σημείωσε πτώση γιατί κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο ακριβής ρόλος της εταιρείας”, δήλωσε ο David Zylberstajn, πρώην πρόεδρος της εθνικής υπηρεσίας πετρελαίου της Βραζιλίας και καθηγητής στο Catholic University του Sao Paulo.

capital.gr

Ρωσία: Αναθεώρηση επέκτασης του ΑΕΠ από το 2010 έως το 2012

Ρωσία: Αναθεώρηση επέκτασης του ΑΕΠ από το 2010 έως το 2012


Dow Jones – Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας από το 2010 έως το 2012 λόγω των υψηλότερων τιμών του αργού, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο προβλέπει άνοδο του ρυθμού επέκτασης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 1,6% το 2010, έναντι 1% προηγουμένως, στο 3% αντί 2,6% για το 2011 και στο 4,3% από 3,8% για το 2012.

Η παραπάνω κίνηση τοποθετεί το ρυθμό επέκτασης του ΑΕΠ στα επίπεδο πριν από την κρίση έως το 2012 έπειτα από τη σημαντική φετινή συρρίκνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο η μέση τιμή του αργού το 2009 θα είναι 57 δολ. το βαρέλι έναντι 54 δολ. ενώ έως το 2012 αναμένεται να φτάσει έως τα 60 δολ.

Επίσης αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό το 2009 στο 11,6% έως 12% από 12% έως 12,5%, και το 2010 από 9% έως 10% από 10%.

capital.gr

City of London: Το 2013 η αποκατάσταση της απασχόλησης σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

City of London: Το 2013 η αποκατάσταση της απασχόλησης σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

Το 2013 αναμένεται να επιστρέψουν τα ποσοστά της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στα περσινά επίπεδα, προειδοποιεί η τελευταία μελέτη του City of London.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Βρετανία θα υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές εργασίας, οι οποίες θα ανέλθουν σε 10.000 θέσεις εργασίας στις τράπεζες, τις ασφάλειες και τη διαχείριση κεφαλαίων το 2013, σε σύγκριση με το 2008. Η ενδεχόμενη ανάκαμψη των προσλήψεων θα εξαρτηθεί από την οικονομική ανάπτυξη, επισημαίνει ο επικεφαλής πολιτικής του City of London, Στιούαρντ Φρέιζερ.

«Η ανάκαμψη θα είναι αργή για τα προσεχή έτη και δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2013 ή το 2014», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg. «Ας ελπίσουμε ότι έως τότε θα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από δημοσιονομικής απόψεως ώστε να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη».

Η παραγωγή του κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,2% το τρέχον έτος και η συρρίκνωσή του θα συνεχιστεί το 2010 μέχρι το επόμενο έτος που θα αρχίσει η ανάπτυξη», αναφέρει η έκθεση που καταρτίστηκε από τη συμβουλευτική εταιρεία London Economics. Η ανάκαμψη θα πραγματοποιηθεί «με πολύ πιο συγκρατημένους ρυθμούς σε σύγκριση με το διάστημα 2000-2007».

naftemporiki

Ελληνική Τράπεζα: Μείωση επιτοκίων χορηγήσεων και δανείων

Ελληνική Τράπεζα: Μείωση επιτοκίων χορηγήσεων και δανείων

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση των ακολούθων επιτοκίων χορηγήσεων και δανείων ως εξής:

Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων (Β.Ε.Χ.) από 6,35% σε 6,30%

Βασικό Επιτόκιο Στεγαστικών δανείων (Β.Ε.Σ.) από 4,85% σε 4,80%

Προνομιακό Επιτόκιο Χορηγήσεων (Π.Ε.Χ.) από 5,85% σε 5,80%

Πιστωτική Κάρτα Hellenicard VISA (κλασική) από 14,85% σε 14,80%

Οι αναπροσαρμογές των παραπάνω επιτοκίων είναι αποτέλεσμα της μείωσης στο επιτόκιο Euribor 3μηνης διάρκειας και ισχύουν από 01/09/2009.

Ειδικότερα για την Πιστωτική Κάρτα Hellenicard VISA (χρυσή), η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ανακοινώνει περαιτέρω μείωση 0,50%, από 14,85% σε 14,30%, σε σχέση με την Hellenicard VISA (κλασική).


naftemporiki

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 14 μηνών ο μεταποιητικός PMI τον Αύγουστο

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 14 μηνών ο μεταποιητικός PMI τον Αύγουστο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Η συρρίκνωση στον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης ελαττώθηκε τον Αύγουστο περισσότερο από το αναμενόμενο, το πιο πρόσφατο σημάδι πως η οικονομία των χωρών της Ευρωζώνης ξεπέρασε το χειρότερο της ύφεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit Economics.

Τα τελικά στοιχεία για τον μεταποιητικό PMI – μέτρο της δραστηριότητας του τομέα – ανήλθε σε υψηλό 14 μηνών στις 48,2 μονάδες τον Αύγουστο από 46,3 μονάδες τον Ιούλιο. Σημειώνεται πως τα μεγέθη κάτω των 50 μονάδων υποδεικνύουν ότι ο τομέας συρρικνώνεται ενώ πάνω από τις 50 μονάδες διευρύνεται.

Οι οικονομολόγοι είχαν κάνει λόγο για αύξηση στις 47,9 μονάδες, στο πλαίσιο του αρχικού μεγέθους που είχε δημοσιευτεί στις 24 Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.


capital.gr

Με μηνιαία άνοδο αποχαιρετά το καλοκαίρι η Wall Street

Με μηνιαία άνοδο αποχαιρετά το καλοκαίρι η Wall Street


Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές του Αυγούστου οι βασικοί δείκτες της Wall Street παρά το “στραβοπάτημα” της Δευτέρας. Ο δείκτης των blue chips ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,5% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίστοιχη άνοδο, της τάξης του 3,4% σημείωσε ο ευρύτερος S&P 500. Ο τεχνολογικός Nasdaq αποχαιρέτισε το καλοκαίρι με μηνιαία κέρδη 1,5%. Ήταν η έκτη διαδοχική άνοδος σε επίπεδο μήνα για τους S&P 500 και Nasdaq και η πέμπτη για τον Dow Jones. Oι τρεις δείκτες αποδείχθηκαν επίσης ιδιαίτερα ανθεκτικοί στη ζέστη καθώς κατέγραψαν σημαντικά κέρδη και σε επίπεδο τριμήνου. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 11,7% από τα τέλη Μαΐου, ο S&P 500 11% και ο Nasdaq 13,2%.


Σήμερα ξεκινά ο χειρότερος παραδοσιακά μήνας του έτους για την αμερικανική αγορά και οι αναλυτές διχάζονται για το εάν τελικά ο Σεπτέμβριος επαληθεύσει τη φήμη του ως ο μήνας κατά τον οποίο ο S&P 500 καταγράφει τη χειρότερη του επίδοση αλλά και πτώση με τη μεγαλύτερη συχνότητα.

Αναλυτές της S&P΄s μάλιστα, εκτιμούν πως στη συνέχεια ο δείκτης ενδέχεται να υποχωρήσει έως και τις 940 μονάδες, προτού ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης για να σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά.

Υπάρχουν ωστόσο και οι περισσότερο αισιόδοξοι που υποστηρίζουν πως οι μετοχές δεν είναι καταδικασμένες να υποφέρουν μια μεγάλη διόρθωση το Σεπτέμβριο. “Ίσως η αγορά μας λέει πως η ιδέα μιας επώδυνα αργής οικονομικής ανάκαμψης τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως είναι λανθασμένη”, υποστηρίζει η Michael Darda, επικεφαλής οικονομολόγος της MKM Partners.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 47,92 μονάδες (-0,50%) κλείνοντας στις 9496.28 μονάδες. Την τελευταία ώρα της συνεδρίασης ο δείκτης κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες του στο μισό. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 19,71 μονάδων (-0,97%) και έκλεισε στις 2.009,06 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 8,31 μονάδων (-0.81%) κλείνοντας στις 1.020,62 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Procter and Gamble κλείνοντας στα 54,11 δολάρια με άνοδο 0,92 δολάρια ή σε ποσοστό 1,73%. Ακολούθησαν η Travelers Companies με κέρδη 1,63% και κλείσιμο στα 50,42 δολάρια και η JP Morgan Chase, η οποία έκλεισε στα 43,46 δολάρια με άνοδο 1,26%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η Alcoa (3,60%), η Caterpillar (-3,00%) και η Walt Disney (-2,98%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Το χρηματιστήριο της Σανγκάης δέχτηκε έντονες πιέσεις σήμερα καθώς σημειώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις εν μέσω ανησυχιών ότι μεγάλες εταιρείες θα προχωρήσουν σε έκδοση νέων μετοχών, μειώνοντας την αξία των υφιστάμενων, ενώ ήδη αρκετές έχουν ξεκινήσει τις ΑΜΚ. Επίσης, η αγορά δέχτηκε πλήγμα από τις ανησυχίες ότι η επιβράδυνση του τραπεζικού δανεισμού θα αποτελέσει τροχοπέδη στην πορεία της κινεζικής οικονομίας προς την ανάκαμψη. Ως αποτέλεσμα αναλυτές και επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό η ρευστότητα της αγοράς που οδήγησε στην άνοδο των χρηματιστηρίων μέσα στο χρόνο.

Στις ειδήσεις από το μέτωπο των αμερικανικών επιχειρήσεων, η Baker Hughes Inc., η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της BJ Services Co. έναντι 5,5 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές. Η τιμή αντιπροσωπεύει premium 16,3% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της BJ Services στις 28 Αυγούστου. Η μετοχή της τελευταίας έκλεισε με κέρδη 4,08%.

Παράλληλα, στην εξαγορά της Marvel Entertainment προχωρά η Disney έναντι 4 δισ. δολαρίων, με το πακέτο πληρωμής να περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές.

Σε ανακοίνωση της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Bob Iger σημείωσε ότι “προσθέτοντας την Marvel στο μοναδικό χαρτοφυλάκιο εμπορικών σημάτων της Disney εμφανίζονται σημαντικές ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη”.

Οι μέτοχοι της Disney θα λάβουν συνολικά 30 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά και επιπρόσθετα σχεδόν 0,745 μετοχές της Disney για κάθε μετοχή της Marvel. Η μετοχή της τελευταίας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας με "άλμα" 25,15%.

Στο μεταξύ, σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Morgan Stanley σε “neutral” από “buy” προχώρησε η Bank of America-Merrill Lynch, μειώνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 32 δολάρια.

"Η μετοχή δεν θεωρείται πλέον βαθιά υποτιμημένη", σημειώνει ο αναλυτής Guy Moszkowski. Η μετοχή της Morgan Stanley έχει αναρριχηθεί 84% από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Στις εξελίξεις στην οικονομία, ο πρόεδρος της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, William Dudley δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πολύ πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να γνωρίσουν "αξιοπρεπή ανάπτυξη" της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο CNBC, ο Dudley είπε επίσης ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να γνωρίζουν μείωση του πληθωρισμού.

Ο ίδιος χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες για διόγκωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed, επισημαίνοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι σε θέση να αποσύρει τη πλεονάζουσα ρευστότητα από την αγορά προκειμένου να εμποδίσει ενδεχόμενη άνοδο των τιμών.

Εξάλλου, η αμερικανική οικονομία δεν χρειάζεται και δεύτερο πακέτο ενίσχυσης, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της NABE (Εθνική Ένωση Οικονομολόγων) στη τελευταία εξαμηνιαία δημοσκόπηση της Ένωσης, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,27 δολάρια ή σε ποσοστό 4,05% και έκλεισε στα 6,39 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,64 δολάρια ή σε ποσοστό 8,06% και έκλεισε στα 7,30 δολάρια.


capital.gr

Αναστολή δραστηριοτήτων της αεροπορικής Sky Europe

Αναστολή δραστηριοτήτων της αεροπορικής Sky Europe


Αναστέλλει τις δραστηριότητές της η σλοβακική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Sky Europe. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εταιρεία βρισκόταν ήδη υπό το καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, ωστόσο οι προσπάθειες σύναψης επενδυτικής συμφωνίας απέτυχαν.

capital.gr

Μείωση τζίρου στις υπηρεσίες μέχρι 28%

Μείωση τζίρου στις υπηρεσίες μέχρι 28%



Τη συρρίκνωση του κλάδου υπηρεσιών κατέγραψαν χθες τα κοντέρ της Στατιστικής Υπηρεσίας, διαφοροποιώντας την εντύπωση που είχε δοθεί προηγουμένως ότι ο κλάδος υπηρεσιών είναι από τους λίγους που δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Σύμφωνα με τη Cystat, ο κύκλος εργασιών του κλάδου υπηρεσιών συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 3,3% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Τα ίδια στοιχεία, που δίνονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα σε αυτή τη μορφή, δείχνουν επίσης πως ο κύκλος εργασιών του πρώτου τριμήνου επίσης συρρικνώθηκε κατά 2,6%.


Οι υπολογισμοί της Cystat για το ΑΕΠ πρώτου και δεύτερου τριμήνου 2009 είχαν στηριχθεί σε μετρήσεις που έδειχναν πως ο ευρύτερος κλάδος υπηρεσιών παρουσίαζε μεγέθυνση σε ετήσια βάση.

Η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες οφείλεται εν μέρει στη μείωση 12,6% που παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο ο κλάδος ξενοδοχείων και στη μείωση των εργασιών ταξιδιωτικών πρακτόρων κατά 28,2%.

Από την ύφεση που υπάρχει στην οικονομία επηρεάστηκε και ο τομέας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι προγραμματιστές είχαν μείωση 13,9% στις εργασίες τους και οι παροχείς υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπολογιστών 11,7%.

Μετά από τρία χρόνια σημαντικής μεγέθυνσης του κλάδου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι δικηγόροι και οι λογιστές είχαν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 2%.

Για αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, η μείωση που κατέγραψαν τα surveys της Cystat περιορίζεται στο 2,6%. Στην κατηγορία των συμβούλων διαχείρισης καταγράφεται επίσης μείωση 26% και σε αυτήν ενδέχεται να περιλαμβάνονται και μεσίτες ακινήτων.

Από την ευρύτερη συρρίκνωση των εργασιών στις υπηρεσίες ξέφυγαν οι διαφημιστές και οι εταιρείες έρευνας αγοράς, ενδεχομένως λόγω των ευρωπαϊκών εκλογών. Ο κύκλος εργασιών τους παρουσιάζει ετήσια αύξηση 23,4%.

Η αύξηση της ανεργίας φαίνεται να ευνόησε επίσης τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης, με το τζίρο τους να αυξάνεται κατά 32,9%.

Τέλος, οι επικοινωνίες μεγέθυναν το τζίρο τους κατά 3,5% και οι εκτυπωτικές εταιρείες κατά 3,5%.

stockwatch.com.cy

Σε συμφωνία Lloyds και βρετανική κυβέρνηση για ενίσχυση ύψους £1 δισ.

Σε συμφωνία Lloyds και βρετανική κυβέρνηση για ενίσχυση ύψους £1 δισ.


Σε συμφωνία κατέληξαν η Lloyds Banking Group Plc (LYG) και η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας για δεύτερη δόση κρατικής ενίσχυσης ύψους 1 δισ. λίρες προκειμένου να προωθήσει τις δραστηριότητες δανεισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η συμφωνία που είχε “κλείσει” μέρες νωρίτερα, προβλέπει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εγγυηθεί του μισού χαρτοφυλακίου των υφιστάμενων βραχυπρόθεσμων δανείων της Lloyds προς τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται πως το δημοσίευμα των FT δεν ανέφερε πως απέκτησε τις πληροφορίες αυτές.

Η τράπεζα σε ανταπόδοση εγγυήθηκε περισσότερα επιχειρηματικά δάνεια. Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο, είχε πραγματοποιηθεί παρόμοια συμφωνία, παρόμοιου ποσού μεταξύ της κυβέρνησης και της Royal Bank of Scotland (RBS.LN) και της Lloyds.

capital.gr

EBay: Πώληση της Skype σε ιδιώτες επενδυτές

EBay: Πώληση της Skype σε ιδιώτες επενδυτές

Συμφωνία για πώληση της μονάδας online τηλεφωνίας Skype σε ιδιώτες επενδυτές «έκλεισε» η EBay, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα μεταξύ των αγοραστών είναι και ο κ. Andreessen Horowitz αλλά και το Index Ventures & Silver Partners, με έδρα το Λονδίνο. Η αξία της πώλησης δεν έχει ανακοινωθεί, αν και στο παρελθόν –όταν υπήρξαν προτάσεις για εξαγορά της θυγατρικής- ο επικεφαλής της EBay, κ. John Donahoe είχε δηλώσει ότι η αξία της ξεπερνά τα δύο δισ. δολάρια.

euro2day.gr

Τρ.Κύπρου: Πως σχολιάζουν Goldman Sachs και Deutsche Bank τα αποτελέσματα

Τρ.Κύπρου: Πως σχολιάζουν Goldman Sachs και Deutsche Bank τα αποτελέσματα

Ανώτερα των εκτιμήσεων της Goldman Sachs ήταν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου και ο οίκος τα χαρακτηρίζει ισχυρά λόγω της καλύτερης των εκτιμήσεων πορείας των καθαρών εσόδων από τόκους και τη θετική συνεισφορά της φορολογίας στο τρίμηνο. Ο οίκος πάντως διατηρεί τη σύσταση πώλησης για τη μετοχή τις εκτιμήσεις του για την κερδοφορία και την τιμή στόχο των 3,6 ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας διατήρησε την εκτίμηση για καθαρά κέρδη μετά από φόρους το 2009 300 με 400 εκατ. ευρώ. Από την άλλη η Deutsche Bank χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα μικτά και σημειώνει πως υπήρξε έκπληξη από την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους αλλά η εξέλιξη των περιουσιακών στοιχείων ήταν απογοητευτική. Εμπεριέχει προκλήσεις σημειώνει ο οίκος η εκτίμηση για την καθαρή κερδοφορία που έχει δώσει η διοίκηση. Μέχρι την τηλεδιάσκεψη διατηρεί τη σύσταση διακράτησης και την τιμή στόχο των 4,2 ευρώ.

reporter.gr

Κίνα: Αύξηση-ρεκόρ της βιομηχανικής παραγωγής Αυγούστου

Κίνα: Αύξηση-ρεκόρ της βιομηχανικής παραγωγής Αυγούστου

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών ενισχύθηκε τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα πρωτοφανή επίπεδα δανεισμού του πρώτου εξαμήνου.

Ο δείκτης PMI αυξήθηκε σε 54 από 53,3 (χωρίς τις επιδράσεις της εποχικότητας) τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή δήλωση της Ομοσπονδίας Διοικητικής Μέριμνας και Αγορών στο Πεκίνο. Άνοδο σημείωσε και ο δείκτης PMI που καταρτίζεται από την HSBC Holdings Plc.

Οι ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στην παραγωγή, τις παραγγελίες και τις θέσεις εργασίες ενίσχυσαν την άποψη ότι ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, μπορεί να υλοποιήσει το στόχο του για ρυθμό ανάπτυξης 8% για το έτος, καθώς το πακέτο κινήτρων που έχει εκπονηθεί αντισταθμίζει τις επιπτώσεις από την υποχώρηση των εξαγωγών.

«Η αγορά μετοχών της Κίνας έχει δεχθεί πλήγμα τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη», σχολιάζει ο Μπράιαν Τζάκσον της Royal Bank of Canada στο Χονγκ Κονγκ. «Το Πεκίνο εξακολουθεί να είναι επιφορτισμένο με το δύσκολο έργο της διαχείρισης των συνθηκών ρευστότητας προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία φούσκας ή το σπάσιμο αυτής».

naftemporiki

Γερμανία: Αύξηση λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο

Γερμανία: Αύξηση λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο

Αυξήθηκαν τον Ιούλιο –για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες– οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, καθώς οι χαμηλότερες τιμές ενίσχυσαν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι οποίοι φαίνονται πιο αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας τους.

Οι πωλήσεις, μετά την προσαρμογή του πληθωρισμού και των εποχιακών διακυμάνσεων, αυξήθηκαν κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο όπου είχαν υποχωρήσει κατά 1,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στο φως η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των 26 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα της Bloomberg News.

Η αύξηση των πωλήσεων τον Ιούλιο «αποτελεί ουσιαστικά διόρθωση από τα αρνητικά νούμερα των προηγούμενων μηνών», σχολιάζει ο Τζέργκεν Μάικελς, οικονομολόγος της Citigroup Inc. στο Λονδίνο. «Η αύξηση της ανεργίας και οι επιπτώσεις των χαμηλών επιπέδων πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι δεν θα σημειωθεί εντυπωσιακή ανάκαμψη τους προσεχείς μήνες», συμπληρώνει.

naftemporiki

ΕΤΕ: Αύξηση τιμής - στόχου από Deutsche Bank

ΕΤΕ: Αύξηση τιμής - στόχου από Deutsche Bank

Η Deutsche Bank αύξησε την τιμή-στόχο για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 27,5 ευρώ από τα 24,5 ευρώ, όπως μετέδωσε το Reuters.


naftemporiki

Στη μέγγενη επισφαλειών οι τράπεζες

Στη μέγγενη επισφαλειών οι τράπεζες


Από τη μέγγενη των επισφαλειών θα περάσουν τους επόμενους μήνες τα νεαρά δανειστικά χαρτοφυλάκια των μεγάλων ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, καθορίζοντας τη μελλοντική πορεία των κερδών τους. Τα αποτελέσματα εξαμήνου αποτυπώνουν τις αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην είσπραξη των δανείων τους και αναδεικνύουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα μεγάλα δανειστικά ανοίγματα της τελευταίας τριετίας.

Αν και τα καθαρά έσοδα των τραπεζών βελτιώνονται, όσο βαθαίνει η οικονομική ύφεση σε Ελλάδα και Κύπρο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται στις δόσεις αναγκάζοντας τα τραπεζικά επιτελεία να προχωρούν σε προβλέψεις ότι τα δάνεια αυτά δεν θα αποπληρωθούν.

Τα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch δείχνουν τις τάσεις που δημιουργούνται στους ισολογισμούς επτά ελληνικών και κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.


Το ξεσκόνισμα των δανειστικών τους χαρτοφυλακίων στο τέλος του 2008 είχε αναγκάσει τις τράπεζες να κάνουν προβλέψεις €1,4 δισ., τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Το πρώτο φετινό τρίμηνο οι προβλέψεις περιορίστηκαν στο €0,8 δισ., δημιουργώντας προσδοκίες για σταθεροποίηση της κατάστασης. Το δεύτερο τρίμηνο διέψευσε τις όποιες προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης αφού οι προβλέψεις εκτινάχθηκαν στο €1 δισ.

Μεγαλύτερες προβλέψεις στην Ελλάδα

Αν και όλες σχεδόν οι τράπεζες παρουσίασαν αύξηση των προβλέψεων τους το δεύτερο τρίμηνο του 2009, το ύψος των προβλέψεων που έκριναν ότι πρέπει να περιλάβουν στους ισολογισμούς τους διαφέρει σημαντικά.

Οι τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες έχουν γενικά χαμηλή αναλογία προβλέψεων προς δάνεια. Οι προβλέψεις €96 εκ. που περιέλαβε η Τρ. Κύπρου στα βιβλία της για το πρώτο εξάμηνο αντιστοιχούν με το 0,76% των συνολικών της δανείων. Η αντίστοιχη αναλογία είναι 1,01% στην περίπτωση της Marfin και 1,20% στην περίπτωση της Ελληνικής.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μεγαλύτερες προβλέψεις. Η Eurobank έκανε προβλέψεις που αντιστοιχούν με το 1,98% των συνολικών της δανείων, η Εθνική 1,50%, η Alpha 1,30% και η Τρ. Πειραιώς 1,07%.

Η διαφορά οφείλεται εν μέρει στη μεγαλύτερη έκθεση που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην ελληνική αγορά και στη νοτιανατολική Ευρώπη, όπου οι οικονομικές συνθήκες είναι χειρότερες από ότι στην Κύπρο. Άλλωστε, μεγάλο μέρος των επισφαλειών των κυπριακών τραπεζών προέρχεται από την Ελλάδα.

Η διαφορά ενδεχομένως να οφείλεται, όμως, και στην χρονική υστέρηση που υπάρχει στις επιδράσεις της διεθνούς ύφεσης στην Κύπρο. Αυτό συνεπάγεται απότομη αύξηση των προβλέψεων για τα κυπριακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών τα επόμενα τρίμηνα, που θα διαβρώσει τα όποια οφέλη από τα αυξημένα τους έσοδα.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ποσοστού των προβλέψεων υποδηλώνει και η αύξηση που παρουσιάζεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κυπριακών τραπεζών, που είναι – κατά αναλογία – περισσότερα από ότι αυτά των ελληνικών τραπεζών.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τρ. Κύπρου έφθασαν το πρώτο εξάμηνο το 4,9% του δανειστικού της χαρτοφυλακίου έναντι 3,6% που ήταν πέρσι. Ο αντίστοιχος δείκτης της Marfin είναι 5,9% και της Ελληνικής 7,4%.

Ο προθάλαμος επισφαλειών είναι σημαντικά μικρότερος στις περιπτώσεις των ελληνικών τραπεζών. Κυμαίνεται μεταξύ 4,1% στην περίπτωση της Eurobank και 4,5% για την Τρ. Πειραιώς.

stockwatch.com.cy

Today's Calendar (US)

10:00 AM
ISM Mfg Index
ISM


10:00 AM
Construction Spending
Dept of Commerce
Share |