Tuesday, September 1, 2009

Με μηνιαία άνοδο αποχαιρετά το καλοκαίρι η Wall Street

Με μηνιαία άνοδο αποχαιρετά το καλοκαίρι η Wall Street


Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές του Αυγούστου οι βασικοί δείκτες της Wall Street παρά το “στραβοπάτημα” της Δευτέρας. Ο δείκτης των blue chips ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,5% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίστοιχη άνοδο, της τάξης του 3,4% σημείωσε ο ευρύτερος S&P 500. Ο τεχνολογικός Nasdaq αποχαιρέτισε το καλοκαίρι με μηνιαία κέρδη 1,5%. Ήταν η έκτη διαδοχική άνοδος σε επίπεδο μήνα για τους S&P 500 και Nasdaq και η πέμπτη για τον Dow Jones. Oι τρεις δείκτες αποδείχθηκαν επίσης ιδιαίτερα ανθεκτικοί στη ζέστη καθώς κατέγραψαν σημαντικά κέρδη και σε επίπεδο τριμήνου. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 11,7% από τα τέλη Μαΐου, ο S&P 500 11% και ο Nasdaq 13,2%.


Σήμερα ξεκινά ο χειρότερος παραδοσιακά μήνας του έτους για την αμερικανική αγορά και οι αναλυτές διχάζονται για το εάν τελικά ο Σεπτέμβριος επαληθεύσει τη φήμη του ως ο μήνας κατά τον οποίο ο S&P 500 καταγράφει τη χειρότερη του επίδοση αλλά και πτώση με τη μεγαλύτερη συχνότητα.

Αναλυτές της S&P΄s μάλιστα, εκτιμούν πως στη συνέχεια ο δείκτης ενδέχεται να υποχωρήσει έως και τις 940 μονάδες, προτού ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης για να σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά.

Υπάρχουν ωστόσο και οι περισσότερο αισιόδοξοι που υποστηρίζουν πως οι μετοχές δεν είναι καταδικασμένες να υποφέρουν μια μεγάλη διόρθωση το Σεπτέμβριο. “Ίσως η αγορά μας λέει πως η ιδέα μιας επώδυνα αργής οικονομικής ανάκαμψης τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως είναι λανθασμένη”, υποστηρίζει η Michael Darda, επικεφαλής οικονομολόγος της MKM Partners.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 47,92 μονάδες (-0,50%) κλείνοντας στις 9496.28 μονάδες. Την τελευταία ώρα της συνεδρίασης ο δείκτης κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες του στο μισό. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 19,71 μονάδων (-0,97%) και έκλεισε στις 2.009,06 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 8,31 μονάδων (-0.81%) κλείνοντας στις 1.020,62 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Procter and Gamble κλείνοντας στα 54,11 δολάρια με άνοδο 0,92 δολάρια ή σε ποσοστό 1,73%. Ακολούθησαν η Travelers Companies με κέρδη 1,63% και κλείσιμο στα 50,42 δολάρια και η JP Morgan Chase, η οποία έκλεισε στα 43,46 δολάρια με άνοδο 1,26%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η Alcoa (3,60%), η Caterpillar (-3,00%) και η Walt Disney (-2,98%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Το χρηματιστήριο της Σανγκάης δέχτηκε έντονες πιέσεις σήμερα καθώς σημειώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις εν μέσω ανησυχιών ότι μεγάλες εταιρείες θα προχωρήσουν σε έκδοση νέων μετοχών, μειώνοντας την αξία των υφιστάμενων, ενώ ήδη αρκετές έχουν ξεκινήσει τις ΑΜΚ. Επίσης, η αγορά δέχτηκε πλήγμα από τις ανησυχίες ότι η επιβράδυνση του τραπεζικού δανεισμού θα αποτελέσει τροχοπέδη στην πορεία της κινεζικής οικονομίας προς την ανάκαμψη. Ως αποτέλεσμα αναλυτές και επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό η ρευστότητα της αγοράς που οδήγησε στην άνοδο των χρηματιστηρίων μέσα στο χρόνο.

Στις ειδήσεις από το μέτωπο των αμερικανικών επιχειρήσεων, η Baker Hughes Inc., η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της BJ Services Co. έναντι 5,5 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές. Η τιμή αντιπροσωπεύει premium 16,3% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της BJ Services στις 28 Αυγούστου. Η μετοχή της τελευταίας έκλεισε με κέρδη 4,08%.

Παράλληλα, στην εξαγορά της Marvel Entertainment προχωρά η Disney έναντι 4 δισ. δολαρίων, με το πακέτο πληρωμής να περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές.

Σε ανακοίνωση της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Bob Iger σημείωσε ότι “προσθέτοντας την Marvel στο μοναδικό χαρτοφυλάκιο εμπορικών σημάτων της Disney εμφανίζονται σημαντικές ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη”.

Οι μέτοχοι της Disney θα λάβουν συνολικά 30 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά και επιπρόσθετα σχεδόν 0,745 μετοχές της Disney για κάθε μετοχή της Marvel. Η μετοχή της τελευταίας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας με "άλμα" 25,15%.

Στο μεταξύ, σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Morgan Stanley σε “neutral” από “buy” προχώρησε η Bank of America-Merrill Lynch, μειώνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 32 δολάρια.

"Η μετοχή δεν θεωρείται πλέον βαθιά υποτιμημένη", σημειώνει ο αναλυτής Guy Moszkowski. Η μετοχή της Morgan Stanley έχει αναρριχηθεί 84% από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Στις εξελίξεις στην οικονομία, ο πρόεδρος της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, William Dudley δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πολύ πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να γνωρίσουν "αξιοπρεπή ανάπτυξη" της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο CNBC, ο Dudley είπε επίσης ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να γνωρίζουν μείωση του πληθωρισμού.

Ο ίδιος χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες για διόγκωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed, επισημαίνοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι σε θέση να αποσύρει τη πλεονάζουσα ρευστότητα από την αγορά προκειμένου να εμποδίσει ενδεχόμενη άνοδο των τιμών.

Εξάλλου, η αμερικανική οικονομία δεν χρειάζεται και δεύτερο πακέτο ενίσχυσης, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της NABE (Εθνική Ένωση Οικονομολόγων) στη τελευταία εξαμηνιαία δημοσκόπηση της Ένωσης, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,27 δολάρια ή σε ποσοστό 4,05% και έκλεισε στα 6,39 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,64 δολάρια ή σε ποσοστό 8,06% και έκλεισε στα 7,30 δολάρια.


capital.gr

No comments:

Share |