Tuesday, September 1, 2009

Σε υψηλό 10 ετών η ανεργία

Σε υψηλό 10 ετών η ανεργία



Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστον, αναρριχήθηκε τον Ιούλιο το ποσοστό ανεργίας στις 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, καθώς ακόμη περισσότερες εταιρείες πραγματοποίησαν περικοπές θέσεων απασχόλησης, στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν της χειρότερης ύφεσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναλυτικά, το ποσοστο ανεργίας ανήλθε στο 9,5% από 9,4% τον Ιούνιο, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 1999, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία ήταν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων.

Η Eurostat ανακοίνωσε πως 167.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους στο εξεταζόμενο διάστημα, οδηγώντας το συνολικό αριθμό των ανέργων της Ευρωζώνης στους 15,09 εκατ., αριθμός που ξεπερνά τον πληθυσμό της Αυστρίας και την Ιρλανδίας μαζί.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των ατόμων που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, καθιστά απίθανη την ταχεία αναζωπύρωση της καταναλωτικής δαπάνης ακόμη και εάν η οικονομία του μπλοκ εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης αυτό το τρίμηνο.

Ωστόσο, παρατηρούνται σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της ανεργίας. Από την έρευνα του Αυγούστου για τη δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης προκύπτει πως τα εργοστάσια συνέχισαν να μειώνουν τις καταστάσεις μισθοδοσίας για 15ο διαδοχικό μήνα, ωστόσο με το χαμηλότερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2008.

Η ανεργία στο σύνολο του πληθυσμού κάτω των 25 ετών διαμορφώθηκε στο 19,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Eurostat.

Στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά 225.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους τον Ιούλιο, οδηγώντας το συνολικό αριθμό ανέργων στους 21,8 εκατ., που αντιστοιχεί στο 9% του εργατικού δυναμικού.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ένωση κατέγραψε η Ισπανία (18,5%), ενώ το χαμηλότερο η Ολλανδία (3,4%).


capital.gr

No comments:

Share |