Tuesday, September 1, 2009

Στη μέγγενη επισφαλειών οι τράπεζες

Στη μέγγενη επισφαλειών οι τράπεζες


Από τη μέγγενη των επισφαλειών θα περάσουν τους επόμενους μήνες τα νεαρά δανειστικά χαρτοφυλάκια των μεγάλων ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, καθορίζοντας τη μελλοντική πορεία των κερδών τους. Τα αποτελέσματα εξαμήνου αποτυπώνουν τις αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην είσπραξη των δανείων τους και αναδεικνύουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα μεγάλα δανειστικά ανοίγματα της τελευταίας τριετίας.

Αν και τα καθαρά έσοδα των τραπεζών βελτιώνονται, όσο βαθαίνει η οικονομική ύφεση σε Ελλάδα και Κύπρο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται στις δόσεις αναγκάζοντας τα τραπεζικά επιτελεία να προχωρούν σε προβλέψεις ότι τα δάνεια αυτά δεν θα αποπληρωθούν.

Τα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch δείχνουν τις τάσεις που δημιουργούνται στους ισολογισμούς επτά ελληνικών και κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.


Το ξεσκόνισμα των δανειστικών τους χαρτοφυλακίων στο τέλος του 2008 είχε αναγκάσει τις τράπεζες να κάνουν προβλέψεις €1,4 δισ., τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Το πρώτο φετινό τρίμηνο οι προβλέψεις περιορίστηκαν στο €0,8 δισ., δημιουργώντας προσδοκίες για σταθεροποίηση της κατάστασης. Το δεύτερο τρίμηνο διέψευσε τις όποιες προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης αφού οι προβλέψεις εκτινάχθηκαν στο €1 δισ.

Μεγαλύτερες προβλέψεις στην Ελλάδα

Αν και όλες σχεδόν οι τράπεζες παρουσίασαν αύξηση των προβλέψεων τους το δεύτερο τρίμηνο του 2009, το ύψος των προβλέψεων που έκριναν ότι πρέπει να περιλάβουν στους ισολογισμούς τους διαφέρει σημαντικά.

Οι τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες έχουν γενικά χαμηλή αναλογία προβλέψεων προς δάνεια. Οι προβλέψεις €96 εκ. που περιέλαβε η Τρ. Κύπρου στα βιβλία της για το πρώτο εξάμηνο αντιστοιχούν με το 0,76% των συνολικών της δανείων. Η αντίστοιχη αναλογία είναι 1,01% στην περίπτωση της Marfin και 1,20% στην περίπτωση της Ελληνικής.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μεγαλύτερες προβλέψεις. Η Eurobank έκανε προβλέψεις που αντιστοιχούν με το 1,98% των συνολικών της δανείων, η Εθνική 1,50%, η Alpha 1,30% και η Τρ. Πειραιώς 1,07%.

Η διαφορά οφείλεται εν μέρει στη μεγαλύτερη έκθεση που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην ελληνική αγορά και στη νοτιανατολική Ευρώπη, όπου οι οικονομικές συνθήκες είναι χειρότερες από ότι στην Κύπρο. Άλλωστε, μεγάλο μέρος των επισφαλειών των κυπριακών τραπεζών προέρχεται από την Ελλάδα.

Η διαφορά ενδεχομένως να οφείλεται, όμως, και στην χρονική υστέρηση που υπάρχει στις επιδράσεις της διεθνούς ύφεσης στην Κύπρο. Αυτό συνεπάγεται απότομη αύξηση των προβλέψεων για τα κυπριακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών τα επόμενα τρίμηνα, που θα διαβρώσει τα όποια οφέλη από τα αυξημένα τους έσοδα.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ποσοστού των προβλέψεων υποδηλώνει και η αύξηση που παρουσιάζεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κυπριακών τραπεζών, που είναι – κατά αναλογία – περισσότερα από ότι αυτά των ελληνικών τραπεζών.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τρ. Κύπρου έφθασαν το πρώτο εξάμηνο το 4,9% του δανειστικού της χαρτοφυλακίου έναντι 3,6% που ήταν πέρσι. Ο αντίστοιχος δείκτης της Marfin είναι 5,9% και της Ελληνικής 7,4%.

Ο προθάλαμος επισφαλειών είναι σημαντικά μικρότερος στις περιπτώσεις των ελληνικών τραπεζών. Κυμαίνεται μεταξύ 4,1% στην περίπτωση της Eurobank και 4,5% για την Τρ. Πειραιώς.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |