Tuesday, September 1, 2009

Petrobras: Έχασε κεφαλαιοποίηση $7 δισ. σε μία ημέρα

Petrobras: Έχασε κεφαλαιοποίηση $7 δισ. σε μία ημέρα


Τα σχέδια του προέδρου της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva αναφορικά με την ανάπτυξη των πετρελαιοπηγών της χώρας οδήγησαν στη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της Petroleo Brasileiro (γνωστής ως Petrobras) κατά 7 δισ. δολάρια σε μια ημέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα έξι μηνών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα πλάνα του προέδρου που ανακοινώθηκαν χθες, είναι πιθανό να επιτρέψουν στο κράτος να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία και να διασφαλίσει ότι περισσότερα έσοδα από την εξόρυξη πετρελαίου “θα μείνουν στα χέρια του κόσμου”, όπως δήλωσε ο Lula στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των προνομιούχων και κοινών μετοχών της Petrobras μειώθηκε κατά 13,3 δισ. ρεάλ (7 δισ. δολάρια), στα 306,5 δισ. ρεάλ, από 319,8 δισ. ρεάλ στις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Σημειώνεται ότι η Petrobras είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο.

“Η Petrobras σημείωσε πτώση γιατί κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο ακριβής ρόλος της εταιρείας”, δήλωσε ο David Zylberstajn, πρώην πρόεδρος της εθνικής υπηρεσίας πετρελαίου της Βραζιλίας και καθηγητής στο Catholic University του Sao Paulo.

capital.gr

No comments:

Share |