Monday, June 8, 2009

Μικρές απώλειες για το αργό

Μικρές απώλειες για το αργό


Μικρές απώλειες σημείωσε στις συναλλαγές της Δευτέρας η τιμή του αργού -"κρατώντας" ωστόσο το επίπεδο των 68 δολ. το βαρέλι- μετά την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του.

Αναλυτικά, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουλίου υπιοχώρησε 35 cents, ή 0,5% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 68,09 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το αργό τύπου Brent υποχώρησε 46 cents, ή 0,7% στα 67,88 δολ. το βαρέλι στο ICE futures exchange του Λονδίνου.

CAPITAL.GR

Wall: Απορρόφησε τις πιέσεις

Wall: Απορρόφησε τις πιέσεις


Η Wall Street σήμερα

Συνεδρίαση αυξημένου ενδιαφέροντος ήταν αυτή της Δευτέρας στη Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να ανακάμπτει από απώλειες άνω των 100 μονάδων στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης για να αναρριχηθεί πάνω από τις 8.800 μονάδες πριν τερματίσει τελικά ουσιαστικά αμετάβλητος τις συναλλαγές




Οι προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά τα ενθαρρυντικά σχόλια του ΟΟΣΑ για τις ανεπτυγμένες οικονομίας και την πρόβλεψη του Νομπελίστα οικονομολόγου Paul Krugman ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να βγει από την ύφεση μέχρι τον Σεπτέμβριο επανέφεραν ένα βαθμό αισιοδοξία στην αμερικανική αγορά, στρέφοντας τους δείκτες σε ανοδικό έδαφος στο τελευταίο μισάωρο των συνναλαγών.




Στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν να καταγράφουν απώλειες άνω του 1% καθώς η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι η άνοδος στο κόστος δανεισμού θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ενισχύθηκε στα επίπεδα του 3,85%, ενώ το διετές αναρριχήθηκε στο 1,37%. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η απόδοση του διετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας που έδειξαν μικρότερη των εκτιμήσεων μείωση στις θέσεις εργασίας για τον Μάιο.




Στο κλείσιμο των συναλλαγών τόσο ο ευρύτερος S&P 500 όσο και ο τεχνολογικός Nasdaq δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα κέρδη τους από το μίνι-ράλι που προηγήθηκε, επιστρέφοντας σε αρνητικό πρόσημο. Ο βιομηχανικός Dow έχασε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του –που τον οδήγησαν νωρίτερα μέχρι τις 8.824 μονάδες με άνοδο 0,5%– για να κλείσει τελικά με οριακά κέρδη.


Δείκτες – Στατιστικά



Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,36 μονάδες (+0,02%) κλείνοντας στις 8.764,49 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 7,02 μονάδων (-0,38%) και έκλεισε στις 1.842,40 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 0,95 μονάδων (-0,10%) κλείνοντας στις 939,14 μονάδες.




Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 16 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η American Express κλείνοντας στα 25,65 δολ. με άνοδο 0,70 δολ. ή σε ποσοστό 2,81%. Ακολούθησαν η JP Morgan Chase με κέρδη 2,43% και κλείσιμο στα 35,39 δολ. και η Bank of America Corporation, η οποία έκλεισε στα 12,06 δολ. με άνοδο 1,69%.




Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Du Pont (-2,93%), η μετοχή των McDonalds (-1,92%) και η Alcoa Inc. (-1,55%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.


Ελληνικά ADRs



Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,06 ή σε ποσοστό 1,08% και έκλεισε στα 5,47 δολ. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,03 δολ. ή σε ποσοστό 0,35% και έκλεισε στα 8,58 δολ.


Krugman: Κοντά στην ανάκαμψη



Η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να βγει από την ύφεση μέχρι τον Σεπτέμβριο δήλωσε σήμερα ο Νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.




"Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε το επίσημο τέλος της αμερικανικής ύφεσης κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι", είπε σήμερα σε διάλεξη στο London School of Economics. "Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σταθεροποίησης".




Ωστόσο προειδοποίησε ότι ακόμα και στο ενδεχόμενο της ανάκαμψης, "είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται για πολύ καιρό ακόμα, ενώ υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει υπό πίεση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα".




Σημείωσε εξάλλου ότι οι προσπάθειες της Federal Reserve να ενισχύσει τον αμερικανικό τραπεζικό τομέα – με σειρά μέτρων που έχουν διογκώσει τον ισολογισμό της – έχουν συμβάλει στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.




Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να δημιουργήσει πάνω από 600.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω του σχεδίου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας συνολικού ύψους 787 δισ. δολ. διοχετεύοντας αυτό το καλοκαίρι δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έργα υποδομών.




"Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για την ανάκαμψη, αλλά έχουμε διαλέξει τον σωστό δρόμο", αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε σχετική δήλωση και συμπληρώνει: "Η επιτυχία μας θα μετρηθεί από τη βελτίωση των συνθηκών που βλέπουν οι Αμερικανοί στη ζωή τους. Και μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί σταθερή και ισχυρή πρόοδος".




Τα νέα έργα περιλαμβάνουν εργασίες σε 107 εθνικά πάρκα, έργα σε αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, στρατιωτικές βάσεις και άλλες δημόσιες υποδομές, ενώ προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των κονδυλίων για τη πρόσληψη νέων καθηγητών και την ενίσχυση των υπηρεσιών στα κέντρα υγείας σε 50 πολιτείες.




Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η McDonald΄s ανακοίνωσε για τον Μάιο αύξηση 5,1% των πωλήσεων της στα καταστήματα που λειτουργούν για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, ωστόσο κατέγραψε οριακή πτώση 0,4% στις συνολικές πωλήσεις λόγω της μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.




Η εταιρεία προειδοποίησε παράλληλα ότι αν διατηρηθεί στα υφιστάμενα επίπεδα οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα κέρδη της για το β΄ τρίμηνο θα επιβαρυνθούν κατά 8 με 9 cents ανά μετοχή, ενώ τα ετήσια κέρδη θα υποχωρήσουν κατά 20 cents ανά μετοχή.

CAPITAL.GR

UBS: Φέρεται να συζητά την αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης $5,5 δισ.

UBS: Φέρεται να συζητά την αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης $5,5 δισ.


Σε συνομιλίες με την ελβετική κυβέρνηση για την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας 6 δισ. φράγκων (5,5 δισ. δολαρίων) βρίσκεται η UBS AG, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Η ευρωπαϊκή τράπεζα που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημίες εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, μελετά πιθανές λύσεις, μεταξύ των οποίων, η πώληση μετοχικού ποσοστού ή η συγκέντρωση κεφαλαίων για την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελβετική κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνει ενδεχόμενο σχέδιο αποζημίωσης.

Στο πλαίσιο του κρατικού πακέτου ενίσχυσης, το κράτος αγόρασε από τη UBS υποχρεωτικά μετατρέψιμα ομόλογα και αύριο ενδέχεται να ξεκινήσει την μετατροπή τους σε μετοχές, αποκτώντας μερίδιο στην τράπεζα άνω του 9%.

Από την πλευρά του ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών Hans-Rudolf Merz δήλωσε στο εθνικό συμβούλιο της 5ης Ιουνίου ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει σχετικά με την επένδυση της κυβέρνησης στη UBS από κοινού με την ρυθμιστική χρηματοοικονομική αρχή, την Κεντρική Τράπεζα και τη UBS με “υπεύθυνο” τρόπο.

CAPITAL.GR

Πτώση 18,3% στις πωλήσεις της BMW τον Μάιο

Πτώση 18,3% στις πωλήσεις της BMW τον Μάιο


Κάμψη 18,3% κατέγραψαν οι πωλήσεις της BMW, κατά το μήνα Μάιο, σε σύγκριση με πέρυσι τον Μάιο, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα πωλήθηκαν 109.042 οχήματα BMW.

“Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τα μεγέθη των πωλήσεών μας, σε διεθνές επίπεδο, θα εξακολουθούν να βελτιώνονται, εντός του έτους” ανέφερε ο υπεύθυνος marketing Ian Robertson.

Στα μεγέθη της BMW συμπεριλαμβάνονται τα μοντέλα BMW, Mini και Rolls-Royce.

Τους πρώτους πέντε μήνες του φετινού έτους, οι πωλήσεις της BMW υποχώρησαν 21,1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ήτοι στα 487.906 οχήματα.

Τέλος, σήμερα ανακοινώθηκαν και οι πωλήσεις Μαΐου της Audi, οι οποίες σημείωσαν κάμψη 6%, στα 82.800 οχήματα.

CAPITAL.GR
Share |