Tuesday, October 27, 2009

Καθολική επιδείνωση οικονομικού κλίματος


Καθολική επιδείνωση οικονομικού κλίματος


Την επιδείνωση των οικονομικών προσδοκιών σε όλους τους βασικούς τομείς δείχνουν νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας θα έρθει με σημαντική υστέρηση από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Τα κοντέρ του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου κατέγραψαν τη χειροτέρευση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο κατά 7,9 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αποτυπώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας.

Χειροτέρευση τους κλίματος παρατηρείται σε όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά και ανάμεσα στους καταναλωτές, ενώ τη μεγαλύτερη επιδείνωση καταγράφει ο κλάδος των κατασκευών.

Ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας συνέχισε για ένα ακόμα μήνα να παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα σε αντίθεση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό που σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία παρουσιάζει σταθερή ανάκαμψη από τα χαμηλά του 2009.

Ο κυπριακός δείκτης οικονομικής συγκυρίας υποχώρησε στις 60,8 μονάδες τον Οκτώβριο από 68,6 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Στον τομέα των υπηρεσιών, παρά τη μικρή βελτίωση των προσδοκιών το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο, λόγω αισθητής επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -19 από -12 το Σεπτέμβριο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα περισσότερες επιχειρήσεις αξιολογούν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση και αναμένουν μείωση των τιμών πώλησης των προϊόντων τους.

Κατασκευές

Μεγάλος ασθενής του οικονομικού κλίματος είναι ο τομέας των κατασκευών, όπου
το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε συγκριτικά με το Σεπτέμβριο, λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -54 από -44 τον προηγούμενο μήνα. Τον Οκτώβριο περισσότερες κατασκευαστικές αξιολογούν αρνητικά τη δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς και τις προοπτικές για απασχόληση στον τομέα τους επόμενους μήνες. Υποχώρηση κατέγραψαν οι αντιλήψεις των επιχειρήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα (current overall order books). Τα αποτελέσματα καταγράφουν συνέχιση της τάσης για μείωση στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -20 από -14.

Χειροτέρευση καταγράφεται και στο λιανικό εμπόριο λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης. Περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και αύξηση των αποθεμάτων τους.

Υποχώρηση καταγράφει και το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -34 από -33.

Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, η εκτίμησή τους για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τελευταίους 12 παρουσιάζει επιδείνωση ενώ για την οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες δεν παρουσιάζεται αλλαγή. Οι καταναλωτές παρουσιάζονται αισιόδοξοι για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.

Περισσότεροι καταναλωτές δηλώνουν ότι θα ξοδέψουν λιγότερα χρήματα για μεγάλες αγορές τους επόμενους 12 μήνες. Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε η εκτίμηση των καταναλωτών για τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τους επόμενους 12 μήνες.

Το ερευνητικό πρόγραμμα καταγραφής του οικονομικού κλίματος συντονίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία συλλέγονται από την εταιρεία RAI Consultants Public Ltd.

stockwatch.com.cy

Μια «ανάσα» από τα 80 δολάρια το αργό


Μια «ανάσα» από τα 80 δολάρια το αργό

Με κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι εκτιμήσεις ότι τα αποθέματα βενζίνης θα δείξουν υποχώρηση την εβδομάδα που μας πέρασε, υπερτέρησαν των πιέσεων που άσκησε η ανάκαμψη του δολαρίου ενδοσυνεδριακά.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 1% στα 79,55 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς στο 76%.

Αύριο ανακοινώνονται από το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας τα αποθέματα πετρελαίου της προηγούμενης εβδομάδας, για τα οποία οι αναλυτές «βλέπουν» ανοδο 1,5 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα αργού και πτώση 1 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα βενζίνης, μέγεθος που δείχνει σταδιακή αποκατάσταση της λιανικής ζήτησης στα προϊόντα του αργού.

ΟΠΕΚ: Βλέπει αύξηση της παραγωγής εάν το αργό φτάσει τα 100 δολ.

Σε αύξηση της παραγωγής ενδέχεται να προχωρήσει ο ΟΠΕΚ σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου «αγγίξει» τα 100 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο πρόεδρος του καρτέλ Ζοζέ Μποτέλιο ντε Βασκονσέλος, ο οποίος είναι και υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλας, δήλωσε ότι «μια ισορροπημένη τιμή είναι πάντα καλύτερη».

Ακόμη, τόνισε ότι «τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές είναι ικανοποιημένοι με επίπεδα τιμών μεταξύ 75 και 80 δολαρίων το βαρέλι», ενώ πρόσθεσε ότι η εκτίναξη της τιμής στα 100 δολάρια το βαρέλι θα καταστήσει αναπόφευκτη την αύξηση της προσφοράς, καθώς «είναι αναγκαία η διατήρηση της ισορροπίας».

reporter.gr

Ν. Ρουμπινί: «Η ύφεση στις ΗΠΑ φαίνεται να έχει περάσει»


Ν. Ρουμπινί: «Η ύφεση στις ΗΠΑ φαίνεται να έχει περάσει»


Η σοβαρότερη ύφεση που έχει πλήξει την αμερικανική οικονομία από τη δεκαετία του 1930 φαίνεται να έχει περάσει, σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Μιλώντας μέσω δορυφόρου σε συνέδριο στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, ο Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, εκτίμησε ότι η οικονομική ανάκαμψη στα ανεπτυγμένα κράτη θα είναι «αναιμική».

Ωστόσο, εμφανίστηκε «περισσότερο αισιόδοξος» όσον αφορά στις προοπτικές για την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές.

Τον Ιούλιο του 2006, ο Ρουμπινί είχε προειδοποιήσει για την εμφάνιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, προστατεύοντας τους επενδυτές στο δείκτη Standard & Poor’s 500, ο οποίος κατέγραψε τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες των τελευταίων 70 ετών. Από τα χαμηλά 12 ετών του περασμένου Μαρτίου, ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά 58%.

naftemporiki

ΗΠΑ: Αύξηση των τιμών κατοικίας τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Αύξηση των τιμών κατοικίας τον Αύγουστο



Αύξηση 1,2% εμφάνισαν οι τιμές κατοικίας σε 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ τον Αύγουστο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με το δείκτη Case-Shiller.

Αύξηση 1,2% εμφάνισαν οι τιμές κατοικίας σε 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ τον Αύγουστο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με το δείκτη Case-Shiller, ο οποίος δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Standard & Poor’s.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, οι τιμές έχουν σημειώσει πτώση 11,3%, ενώ εμφανίζονται μειωμένες κατά 29,3% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία είχαν ανέλθει.

Σημειώνεται ότι στις 17 από τις 20 πόλεις των ΗΠΑ, οι τιμές σημείωσαν αύξηση σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ και στις 20 ήταν χαμηλότερες συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2008.

naftemporiki

ΗΠΑ: Εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης


ΗΠΑ: Εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης


Στις 47,7 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, από 53,4 μονάδες που ήταν το Σεπτέμβριο, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, όπως ανακοινώθηκε από το Conference Board.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν το δείκτη περίπου στις 53,2 μονάδες.

Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 20,7 μονάδες από τις 23,0 μονάδες του προηγούμενου μήνα, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών.

Ο δείκτης προσδοκιών μειώθηκε στις 65,7 μονάδες από 73,7 μονάδες που ήταν το Σεπτέμβριο.

naftemporiki

ΗΠΑ: Στο "μικροσκόπιο" της SEC οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας


ΗΠΑ: Στο "μικροσκόπιο" της SEC οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας


Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) θα εξετάσει πιο προσεκτικά το ζήτημα των υψηλής συχνότητας συναλλαγών (high frequency trading) αλλά και τη λεγόμενη πρακτική “sponsored access” που επιτρέπει στους χρηματιστές να δίνουν στους traders άμεση πρόσβαση στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Mary Schapiro.

Μιλώντας ενώπιον της Ένωσης Χρηματιστηριακών Εταιρειών της Wall Street, η Schapiro υποστήριξε πως όσοι παρέχουν επενδυτικές συμβουλές θα πρέπει να υπόκεινται ανεξαιρέτως σε συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς και χειρισμού, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires.

Η Schapiro επεσήμανε επίσης πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκαταρτίζει μία πρόταση για την πρακτική “sponsored access”. Μάλιστα, η πρόεδρος της Sec παρομοίασε την πρακτική αυτή με το να δανείζεις το αυτοκίνητο σου σε φίλο ο οποίος δεν έχει δίπλωμα οδήγησης και να τον αφήνεις να οδηγεί μόνος. Η ίδια τόνισε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι χρηματιστές για την ακεραιότητα των συναλλαγών στις αγορές.

Επιπρόσθετα, η Schapiro ανέφερε πως ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αναζητήσουν τρόπους συλλογής περισσότερων στοιχείων για τους traders υψηλής συχνότητας, επισημαίνοντας πως οι συναλλαγές “lightning speed” αντιστοιχούν πλέον σε ποσοστό άνω του 50% του όγκου των συναλλαγών.

“Εκτιμώ πως χρειάζεται να κατανοήσουμε καλύτερα τη στρατηγική και τις δραστηριότητες των traders υψηλής συχνότητας αλλά και την ενδεχόμενη επίπτωση στις αγορές και τους επενδυτές από τη διεξαγωγή τόσων πολλών συναλλαγών σε τόσο λίγο χρόνο”, είπε.

capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση του δείκτη Richmond Fed τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Πτώση του δείκτη Richmond Fed τον Οκτώβριο


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Dow Jones) – Αποδυναμώθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο η οικονομική δραστηριότητα στη περιοχή της Federal Reserve Bank του Richmond.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας υποχώρησε στις 7 μονάδες από 14 μονάδες το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης αποστολών διαμορφώθηκε στις 11 μονάδες από 22 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ ο δείκτης εσόδων στον κλάδο των υπηρεσιών διολίσθησε στις -22 μονάδες από -12 μονάδες, ενώ ο δείκτης εσόδων στον τομέα της λιανικής υποχώρησε στις -23 μονάδες τον Οκτώβριο από -6 μονάδες.

Τα μεγέθη πάνω από το μηδέν υποδεικνύουν ανάπτυξη, ενώ αρνητικά μεγέθη δείχνουν συρρίκνωση.

Στον τομέα της μεταποίησης, ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω, με τον δείκτη τιμών που πληρώθηκαν στις 0,53 μονάδες από 0,61 μονάδες το Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης τιμών που εισπράχθηκαν διαμορφώθηκε στις 0,18 μονάδες από 0,48 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης υφιστάμενων τιμών στον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 0,04 μονάδες από 0,21 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

capital.gr

Πρόστιμο στην Aspis Holdings από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου


Πρόστιμο στην Aspis Holdings από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου


Πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στην Aspis Holdings Public για την παράβαση του άρθρου 13(1) του νόμου περί Δημοσίων Προτάσεων Εξαγοράς, καθότι δεν συμμορφώθηκε με την υποχρέωση της για υποβολή δημόσιας πρότασης προς όλους τους κατόχους των τίτλων της ADHP Holdings Public Company για όλους τους τίτλους που κατέχουν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρόταση ενεργοποιήθηκε με την απόκτηση από την εταιρεία μετοχών της ADHP σε ποσοστό 31,5% (ποσοστό πέραν του 30%).

Ως παράγοντες στον καθορισμό του ύψους του διοικητικού προστίμου, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τα ακόλουθα:

-Τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους, η οποία αντικατοπτρίζεται από τη μέγιστη διοικητική κύρωση που προέβλεψε για παραβάσεις του άρθρου 13 στο άρθρο 46 του Νόμου, ήτοι διακόσιες χιλιάδες λίρες (τώρα 341.720 Ευρώ) και, σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, ποσό τετρακόσιων χιλιάδων λιρών (τώρα 683.440 Ευρώ).

-Τη βαρύτητα που αποδίδει η Επιτροπή στη διασφάλιση του ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τις πρόνοιες του Νόμου που αφορούν την προστασία των συμφερόντων των κατόχων τίτλων εταιρειών όταν οι εταιρείες αυτές αποτελούν αντικείμενο δημόσιας προσφοράς ή μεταβίβασης του ελέγχου τους.

-Το γεγονός ότι η εταιρεία γνώριζε ότι είχε υπερβεί το ποσοστό του 30% των δικαιωμάτων ψήφου στην ADHP και δεν προχώρησε στη διενέργεια δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της ADHP κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 13(1) του Νόμου.

-Το γεγονός ότι η εταιρεία είχε προβεί σε παρόμοια παράβαση στο παρελθόν.

Επιπρόσθετα η Επιτροπή, αποφάσισε όπως αναστείλει όλα τα δικαιώματα ψήφου πέραν του 30% που ενδεχομένως κατέχει η εταιρεία σήμερα, είτε άμεσα είτε μέσω προσώπων ενεργούντων σε συνεννόηση μαζί της στην ADHP κατά τις γενικές συνελεύσεις για ένα (1) έτος.

Εάν μέχρι τη λήξη της αναστολής των δικαιωμάτων ψήφου η εταιρεία δεν προχωρήσει σε διάθεση του αριθμού αυτού ή/και συνεχίζει να κατέχει ποσοστό πέραν του 30% των δικαιωμάτων της εταιρείας ADHP, τότε ενεργοποιείται εκ νέου η υποχρέωση διατύπωσης δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της ADHP κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 13(1) του Νόμου.

capital.gr

IBM: Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών $5 δισ. και διανομή μερίσματος


IBM: Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών $5 δισ. και διανομή μερίσματος

Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αξίας 5 δισ. δολ. ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της IBM Corp. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Δ.Σ. της εταιρείας ενέκρινε επίσης τη διανομή τριμηνιαίου μερίσματος 55 σεντς ανά μετοχή το οποίο θα καταβληθεί στις 10 Δεκεμβρίου.

capital.gr

Το πολυγλωσσικό Internet


Το πολυγλωσσικό Internet

"Ελεύθερο" Ίντερνετ μετά από σχεδόν μισό αιώνα
Σύμφωνα με την ICANN, τη ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου, αν τα σχέδια τους εγκριθούν στα τέλη του Οκτωβρίου, από τις 16 Νομεβρίου θα αρχίσει να δέχεται τις πρώτες αιτήσεις για τα ξενόγλωσσα domain names.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ICANN Ρόντ Μπέκστρομ τα πρώτα μη λατινογενή domain names μπορεί να αρχίσουν να λειτουργούν μέσα στο 2010.

Όπως είπε, μιλώντας σε διεθνή συνδιάσκεψη της Icann στη Σεούλ της Ν.Κορέας από τους περίπου 1,6 δισ. χρήστες του διαδικτύου σήμερα παγκοσμίως, πάνω από τους μισούς χρησιμοποιούν μη λατινογενείς γλώσσες, συνεπώς η επερχόμενη αλλαγή θα είναι πολύ σημαντική και αναγκαία, ειδικά καθώς το διαδίκτυο συνεχίζει να εξαπλώνεται διεθνώς.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της Icann για την αλλαγή, Πίτερ Ντενγκέιτ Θρας, το όλο εγχείρημα υπήρξε ιδιαίτερα πολύπλοκο από τεχνικής πλευράς. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στο Σύστημα Ονοματοδότησης Περιοχών (Domain Name System-DNS) του Ίντερνετ, που λειτουργεί ως τηλεφωνικός κατάλογος, "μεταφράζοντας" τις διευθύνσεις με γράμματα σε διευθύνσεις με αριθμούς που μπορούν να διαβαστούν από τους υπολογιστές.

Οι τεχνικοί της Icann κάνουν δοκιμές εδώ και περίπου δύο χρόνια και διαβεβαιώνουν ότι πλέον το DNS μπορεί να γίνει πολύγλωσσο.

Σύμφωνα με τον Μπέκστρομ, οι αλλαγές θα οδηγήσουν στην δημιουργία νέων ευέλικτων domain, όπως .bank (για τράπεζες) ή .post (για ταχυδρομεία), αντί για την περιοριστική χρήση μόνο του .com.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα απαιτούνται πλέον η πληκτρολόγηση λιγότερων χαρακτήρων (60 έως 100 δισ. κτυπήματα πλήκτρων την μέρα παγκοσμίως), πράγμα καλό τόσο για τους χρήστες όσο και για τις εταιρίες που θα μπορούν να επικοινωνούν πιο άμεσα με τους πελάτες τους.

cosmo.gr

Daimler: Πτώση 27% των προ φόρων και τόκων κερδών το γ΄τρίμηνο


Daimler: Πτώση 27% των προ φόρων και τόκων κερδών το γ΄τρίμηνο


Πτώση 27% των προ φόρων και τόκων κερδών στα 470 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο η γερμανική Daimler AG επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που είχε δημοσιοποιήσεις στις 19 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναλυτές ανέμεναν τα προ φόρων και τόκων κέρδη μα διαμορφωθούν στα 150 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησαν 21% στα 19,3 δισ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, αναφέρει πως το επόμενο έτος θα παραμείνει δύσκολο με σημαντικά μειωμένες τις πωλήσεις.


capital.gr

Honda nearly triples profit outlook


Honda nearly triples profit outlook

Automaker lifts annual forecasts well above expectations after getting a sales boost from schemes like Cash for Clunkers.

TOKYO (Reuters) -- Honda Motor Co. nearly tripled its annual profit forecasts and more upside may be ahead, with the company taking a conservative view on the yen and with the effect of easing government incentives unknown.

Honda (HMC), the world's seventh-biggest car maker, has weathered the industry turmoil that drove two U.S. automakers to bankruptcy this year better than many as its profitable and dominant motorcycle business cushioned the blow.

Sales by the maker of Honda Civic cars have also turned up thanks to government sales incentives such as the United States' cash-for-clunkers program. That has helped Honda and others gradually lift production levels from a nadir earlier this year.

"The strong results and conservative views on the second half and currency rate assumptions will be positive for Honda's stock price," said Fumiyuki Nakanishi, manager at SMBC Friend Securities in Tokyo. "The stock will probably surge tomorrow."

Honda lowered its average dollar assumption to ¥85 from ¥90 for the October-March second half of its financial year to next March, lower than around ¥92 in trading on Tuesday. A weaker dollar crimps Honda's earnings in yen terms.

Honda bumped up its global car sales forecast for the full year by 3.3% to 3.40 million units from 3.29 million.

Still, some voiced caution about the longer-term outlook as the effect of government stimulus schemes fades and competition from rivals in South Korea heats up.

"I would like to wait a little bit more to see the effect of the end of government incentive programs before talking about Honda's outlook for the next year on," said Kazutaka Oshima, CEO of Rakuten Investment Management in Tokyo.

He added that Japanese makers were losing their quality advantage that could have made up for the price gap with their South Korean rivals such as Hyundai Motor Co, which he called Honda's "real rival".

Hyundai, the world's No. 4 automaker by sales in the first half of this year when combined with affiliate Kia Motor Corp last week beat forecasts with a record quarterly net profit that analysts said posed a threat to Japanese automakers.

Forecasts nearly tripled
Honda on Tuesday nearly tripled its operating profit outlook to ¥190 billion from ¥70 billion for the full year to March 31, 2010.

The seventh biggest car maker by first-half sales also nearly tripled its net forecast to ¥155 billion from ¥55 billion.

That topped consensus forecasts from 21 brokerages for Honda's operating profit for the full year to March 2010 to hit ¥139 billion, with net profit of ¥113 billion.

For July-September, Honda's operating profit fell 56% to ¥65.54 billion($712 million) from ¥148.85 billion in the second quarter last year as sales volumes fell and the yen strengthened against the dollar.

The result beat an estimate of ¥42 billion in a poll of five analysts by Thomson Reuters.

Net profit, which includes its earnings from the red-hot Chinese market, was ¥54.04 billion, against ¥123.32 billion last year.

Rivals Toyota Motor Corp. (TM) and Nissan Motor Co. (NSANF) are also expected to report improved second-quarter earnings next week, but Honda is seen making the most profit by far for the full year, partly due to its more flexible operations, fewer exports from Japan and a slim car line-up.

Still, auto executives are concerned about volatile currency moves and repercussions on demand when government stimulus measures around the world end.

Honda's sales in Japan, for one, have been powered by generous tax reductions on hybrids such as its new Insight model, and executives have said sales could suffer when the incentives run their course.

Shares of Honda gained 3.9% during the second quarter, outperforming Tokyo's transport sector subindex, which was flat. In contrast, Hyundai shares jumped 50% during the same period.

Honda ended down 1.9% at ¥2,845 on Tuesday before the results were announced, against the transport sector's 1.7% fall.

cnn

Τράπεζες: Έφθασε η ώρα… του ταμείου

Τράπεζες: Έφθασε η ώρα… του ταμείου



Ο κ. Severin Cabannes προσφέρει μία απλή αλλά εξαιρετική εξήγηση για την απόφαση των ευρωπαϊκών τραπεζών να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ). «Η αγορά έχει ανοίξει εκ νέου τις πόρτες της προκειμένου να πραγματοποιηθούν τέτοιες κινήσεις», τονίζει ο υποδιευθυντής της Societe Generale και προσθέτει νόημα ότι: «κανείς δεν γνωρίζει, βέβαια, για πόσο διάστημα οι αγορές θα παραμείνουν… ανοικτές».

Πρώτη ξεκίνησε η BNP Paribas και κατόπιν ακολούθησαν η SocGen, η ιταλική Unicredit, η νορβηγική DnB Nor, η σουηδική Swedbank και η ελληνική Alpha Bank. Κατόπιν, χθες, κατέφθασε η ολλανδική ING. Κατά την διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, επτά μεγάλες τράπεζες της ηπειρωτικής Ευρώπης έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ, με βασικό στόχο την αποπληρωμή του Δημοσίου.

Πλέον οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή ανάλογων κινήσεων από τις δύο μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες (οι οποίες έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια). Πρώτη η Lloyds, την οποία το βρετανικό Δημόσιο κατέχει 43,5% και κατόπιν η Royal Bank of Scotland, το 70% της οποίας ανήκει στο κράτος. Η Lloyds αναμένεται ότι θα εφαρμόσει πρόγραμμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα κυμανθεί από 15 έως 20 δισ. στερλίνες, το οποίο αποτελεί μέρος της αναχρηματοδότησης ύψους 25 δισ. δολαρίων, ενώ η RBS –προκειμένου να «μην μείνει πίσω»- αναμένεται να προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους 5 δισ. στερλινών.


Σχεδόν ένα χρόνο μετά το ζενίθ της πιστωτικής κρίσης, όταν οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο αναγκάστηκαν να «ρίξουν» δισ. στερλίνες στο τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες προσπαθούν, πάση θυσία, να απεγκλωβιστούν από το κράτος. Ξαφνικά αισθάνονται αισιόδοξες για τις προοπτικές τους και θέλουν να γίνουν εκ νέου ανεξάρτητες. Με όση ταχύτητα μπορούν να επιτύχουν, προχωρούν σε αποπληρωμή του Δημοσίου, όποια μορφή και εάν έχει αυτή –μετοχικά μερίδια, προνομιούχες μετοχές, ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης (subordinated).

Ο κ. Matthew Westerman, κορυφαίος αναλυτής διεθνών επενδύσεων της Goldman Sachs, θεωρεί ότι η έκρηξη των ΑΜΚ ξεκίνησε την άνοιξη, όταν η HSBC ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 12,5 δισ. στερλινών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ΑΜΚ στην ιστορία των επιχειρήσεων (και όχι μόνο των τραπεζών) ενώ πραγματοποιήθηκε σε μία εποχή που οι αγορές βρίσκονταν στο ναδίρ.

Από τότε έως και σήμερα ο δείκτης FTSE World Bank έχει ενισχυθεί 155%. «Η HSBC αποτέλεσε τον καταλύτη τόσο για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου όσο και για την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στις τραπεζικές μετοχές», υποστηρίζει ο κ. Westerman, ο οποίος ήταν σύμβουλος της HSBC στην ΑΜΚ.

Η θετική πορεία των αγορών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποτέλεσε διπλό στήριγμα για τις τράπεζες. Πρώτον, η προσφορά νέων μετοχών σε καλύτερες τιμές μείωσε το dilution για τους υπάρχοντες μετόχους. Δεύτερον η καλή πορεία των αγορών στήριξε τις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής. Ιδιαίτερα αυτές των γαλλικών τραπεζών –που ήταν και οι πρωτοπόρες στις ΑΜΚ-, που δέχθηκαν ισχυρή ώθηση από την ανάκαμψη στις συναλλαγές τόσο μετοχών όσο και ομολόγων.

Όμως η θετική πορεία των αγορών ήταν μόνο ο ένας λόγος για την έκρηξη των ΑΜΚ. Ο μεγαλύτερος καταλύτης ήταν η σύνοδος των G20 τον περασμένο μήνα κατά την οποία οι ηγέτες της υφηλίου έθεσαν τις βάσεις για την αλλαγή του συστήματος εποπτείας των τραπεζών. Πέραν από την επιβολή ορίων στα μπόνους των τραπεζιτών, αυτό που επηρέασε περισσότερο τις τράπεζες ήταν η αύξηση των επιπέδων της κεφαλαιακής επάρκειας που οφείλουν να διατηρούν.

Είναι αρκετά δελεαστικό να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι G20 ώθησαν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ΑΜΚ, προκειμένου να «ευθυγραμμιστούν» με τις εντολές για υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια. Όμως δεν είναι όλα τόσο απλά όσο φαίνονται. Στην πραγματικότητα, οι «κτυπημένοι» γίγαντες του χρηματοοικονομικού κλάδου προχωρούν στην ελάχιστη δυνατή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να αποπληρώσουν το Δημόσιο και θεωρούν ότι «τα υπόλοιπα» θα τα αναλάβουν οι αγορές, οι οποίες θα στηρίξουν και τα κέρδη τους.

«Η απόφαση των G20 να θέσουν ως όριο για την αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας το 2012, σήμαινε ότι οι τράπεζες είχαν μόλις τρία χρόνια καλής κερδοφορίας για στήριξη των κεφαλαίων τους», υπογραμμίζει ο κ. Cyril Corut, αναλυτής αγορών της HSBC. Όμως οι G20 έθεσαν τελικώς «μικρό» επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας. Δηλαδή αυτό που φοβούνταν οι περισσότερες τράπεζες τελικώς δεν έγινε. Άλλωστε τα νέα μέτρα ήταν ήπια και περιορίστηκαν στους ομίλους που έχουν δεχθεί κρατική στήριξη.

Μόλις δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των G20 στο Pittsburg, η BNP Paribas ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4,3 δισ. ευρώ. Την ίδια ημέρα ακολούθησε η Unicredit και κατόπιν ήρθε η SocGen. Η ΑΜΚ της BNP Paribas –η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα- ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, με το 99% των μετόχων να χρησιμοποιούν το δικαίωμα συμμετοχής, γεγονός που έδρασε ως «μήνυμα» προς τους ανταγωνιστές να προχωρήσουν και αυτοί σε ΑΜΚ.

«Είδαμε την αντίδραση των αγορών προς τις άλλες τράπεζες που προχωρούσαν σε ΑΜΚ προκειμένου να αποπληρώσουν το Δημόσιο», τόνισε ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank και προσέθεσε «και ως εκ τούτου θεωρήσαμε ότι έπρεπε να «ανοίξουμε» τον δρόμο για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες προκειμένου να υπάρξει αποπληρωμή του Δημοσίου».

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το επόμενο κύμα ΑΜΚ θα προέλθει από τις Commerzbank, Allied Irish Bank και Bank of Ireland. «Οι ιρλανδικές και γερμανικές τράπεζες δεν μπορούν να μείνουν άπραγες όταν βλέπουν τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη», υποστηρίζει ο κ. Westerman.

Όμως ο κ. Kian Abouhossein, αναλυτής της JPMorgan είναι περισσότερο προσεκτικός, καθώς τονίζει ότι: «είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτές τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ΑΜΚ, λόγω και της υψηλής ενασχόλησης της κρατικής μηχανής στον τρόπο λειτουργίας τους». Για παράδειγμα η Commerzbank έχει δεχθεί «σιωπηλή χρηματοδότηση» (όπως αποκαλείται) υψηλότερη των 16,4 δισ. ευρώ από το γερμανικό κράτος –με τη μορφή αγοράς προνομιούχων μετοχών-.

Ακόμη πιο δύσκολο να επιστρέψουν στην πρότερη της κρίσης κατάσταση είναι για τράπεζες οι οποίες έχουν πλήρως κρατικοποιηθεί, όπως αυτές της Ισλανδίας, η βρετανική Northern Rock και η ιρλανδική Anglo-Irish Bank. Ακόμη και οι ημί-κρατικές Lloyds και RBS θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να «διώξουν» το κράτος, παρά τις ΑΜΚ που έχουν ανακοινώσει.

Η τρέχουσα σωρεία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου θα συνεχιστεί, έως ότου υπάρξει κάποια αιτία –το πιθανότερο θα αφορά την πραγματική οικονομία- που θα διακόψει το ράλι των αγορών και ως εκ τούτου θα «κλείσει την πόρτα» που έχουν ανοίξει στις ΑΜΚ.

Ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένες ΑΜΚ έχουν προέλθει από τράπεζες που δεν έχουν λάβει κρατική βοήθεια, με βασικά παραδείγματα τις HSBC και Nomura (προχώρησε σε ΑΜΚ 5,6 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο).

Οι πρώτες αποπληρωμές της κρατικής βοήθειας πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, όταν 10 τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Morgan Stanley, πλήρωσαν συνολικά 68 δισ. δολάρια, τα οποία είχαν λάβει πριν από οκτώ μήνες. Προκειμένου, πάντως, να μπορέσουν να αποπληρώσουν η Ουάσινγκτον τις «ανάγκασε» να στραφούν πρώτα στις αγορές.

Η απόφαση της UBS να προχωρήσει σε ΑΜΚ 3,8 δισ. ελβετικών φράγκων το καλοκαίρι, αφού πρώτα το ελβετικό δημόσιο είχε αποκτήσει 9% της τράπεζας, μοιάζει αρκετά με την περίπτωση των αμερικανικών τραπεζών.

Για όλες τις τράπεζες, τα κίνητρα για να απεμπλακούν από το Δημόσιο είναι τα ίδια. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί τραπεζίτες που θα σας πουν ότι τους αρέσει να έχουν την κυβέρνηση ως επενδυτή τους», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννόπουλος της Alpha Bank.

Πέραν από το πλήγμα στην αξιοπιστία τους, λόγω του ότι στηρίχθηκαν στις κυβερνήσεις για να τις σώσουν αλλά και την αναγκαστική «επαφή» με κρατικούς υπαλλήλους για την λήψη αποφάσεων, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους παραπονιούνται οι τράπεζες.

Πρώτον οι περιορισμοί που τίθεται τόσο στα μερίσματα όσο και στα κουπόνια των ομολόγων. Για παράδειγμα οι Lloyds και RBS έχουν «διαταχθεί» από την Κομισιόν να «αποσύρουν» ορισμένα κουπόνια ομολόγων.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες που έχουν βοηθηθεί από το Δημόσιο δέχονται ασφυκτικές πιέσεις να αυξήσουν τις χορηγήσεις τόσο προς καταναλωτές όσο και προς επιχειρήσεις. Σε ορισμένες χώρες δεν έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι για αυτό το θέμα. Στις ΗΠΑ, η Citigroup –στην οποία το αμερικανικό Δημόσιο έχει μερίδιο 34%- έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τις χορηγήσεις, χωρίς όμως να θέσει συγκεκριμένο όριο. Στη Βρετανία οι πιέσεις είναι πιο ασφυκτικές, καθώς οι Lloyds και RBS έχουν λάβει διαταγή να παράσχουν νέα δάνεια ύψους 39 δισ. στερλινών, τόσο για αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων όσο και για στήριξη επιχειρήσεων.

Ορισμένες τράπεζες παραπονιούνται –αλλά σε ιδιωτικό όχι δημόσιο επίπεδο- ότι οι απαιτήσεις για νέες χορηγήσεις είναι υπερβολικές, ενώ οι αναλυτές θέτουν ερωτηματικά για το κατά πόσο μία τέτοια αύξηση θα είναι προς όφελος των τραπεζών, με δεδομένη την κρίση και τα συχνά φαινόμενα δυσκολίας αποπληρωμής δανείων τόσο από καταναλωτές όσο και από επιχειρήσεις.

Υπάρχουν, πάντως και τράπεζες που είναι αισιόδοξες. Για παράδειγμα η SocGen δεν φαίνεται να ανησυχεί. «Δεν έχουμε θυσιάσει ούτε την πολιτική διαχείρισης ρίσκου ούτε την πολιτική ανάληψης ρίσκου», δηλώνει ο κ. Cabannes και προσθέτει «δεν υπήρξε καμία πίεση από την κυβέρνηση για αυτό το θέμα».

Σαφώς το θέμα που ενοχλεί περισσότερο τις τράπεζες είναι οι πιέσεις των κυβερνήσεων για τις αποδοχές. Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση κατά 90% των αποδοχών των ακριβοπληρωμένων στελεχών των εταιριών που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια. Μεταξύ αυτών φυσικά περιλαμβάνονται οι Citi και Bank of America.

Βέβαια στον υπόλοιπο κόσμο οι απαιτήσεις είναι λιγότερο επιθετικές, αν και υπάρχουν. Οι θυμωμένοι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι με τις απαιτήσεις τους οι κυβερνήσεις δημιουργούν μία αγορά δύο ταχυτήτων. Από την πλευρά των «χαμένων» οι τράπεζες που δέχονται βοήθεια και που με τους περιορισμούς στις αποδοχές χάνουν τα καλύτερα στελέχη τους.

Εν κατακλείδι, εάν η ανάκαμψη της οικονομίας έχει ισχυρές βάσεις, δεν θα αργήσει η στιγμή που οι περισσότερες τράπεζες θα έχουν απεγκλωβιστεί από το Δημόσιο και θα θυμούνται την κρίση απλά ως μία «σουρεαλιστική ανωμαλία» στην ιστορία του καπιταλισμού.

Όμως οι επιπτώσεις από την κρατική παρέμβαση θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων στις διοικήσεις των τραπεζών δεν θα εξαφανιστούν αυτόματα. Επίσης οι περιορισμοί στις αποδοχές των τραπεζιτών θα διατηρηθούν για αρκετά χρόνια, καθώς οι πολιτικοί θέλουν να αποφύγουν το τρομακτικό ενδεχόμενο επανάληψης μίας ανάλογης κρίσης.

«Ο έλεγχος των κυβερνήσεων στις τράπεζες θα εντατικοποιηθεί, ακόμη και μετά την αποπληρωμή της βοήθειας, λόγω των φόβων για το συστημικό ρίσκο», προβλέπει ο κ. Cabannes. «Ο τρόπος με τον οποίο κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και εποπτικές αρχές διαχειρίζονται το συστημικό ρίσκο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την «ίαση» της κρίσης», προσθέτει ο επικεφαλής της SocGen.

Τουλάχιστον, όμως, θα το πράττουν χωρίς να είναι και μέτοχοι των τραπεζών…

euro2day.gr

Κίνα: Αύξηση 190% επενδύσεων στο εξωτερικό στο Q3


Κίνα: Αύξηση 190% επενδύσεων στο εξωτερικό στο Q3



Εντυπωσιακή πορεία ακολούθησαν οι επενδύσεις κινεζικών εταιριών στο εξωτερικό στο γ΄ τρίμηνο του έτους καθώς ενισχύθηκαν κατά 190%, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Η αξία των επενδύσεων άγγιξε τα 20,5 δισ. δολάρια, ενώ σε αυτές δεν περιλαμβάνονται επενδύσεις που αφορούν στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Στο εννεάμηνο οι επενδύσεις ενισχύθηκαν 0,5%, στα 32,9 δισ. δολάρια.

euro2day.gr

Aspis Bank: Eνδιαφέρον υπό όρους από FBB


Aspis Bank: Eνδιαφέρον υπό όρους από FBB



Καταρχήν ενδιαφέρον από δύο ελληνικές τράπεζες καθώς και από ξένα funds, προκειμένου να εισέλθουν ως στρατηγικός επενδυτής στην Aspis Bank, έχει αποφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η μέχρι τώρα διερεύνηση που διενεργεί ως σύμβουλος η EFG Eurobank.

Στο γνωστό ενδιαφέρον από την Probank προστέθηκε και η FBB, συμφερόντων του εφοπλιστή κ. Β. Ρέστη και της ΑΤΕ. Η Probank, όπως έχει γράψει εδώ και καιρό το Euro2day, παρακολουθεί με διακριτική απόσταση τις εξελίξεις, ενώ αντίθετα περισσότερο ζωηρό είναι το ενδιαφέρον της FBB.

Και οι δύο ενδιαφερόμενοι, όπως και τα δύο ξένα funds, ελέγχουν τα στοιχεία της Aspis Bank. Με βάση πηγές, η καθαρή θέση της τράπεζας υπολογίζεται στα 90 εκατ. ευρώ και θα πρέπει στις 31/12/09 να φθάσει περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

Η Aspis Bank προωθεί ήδη αύξηση κεφαλαίου έως 120 εκατ. ευρώ μέσω της οποίας θα εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο ο στρατηγικός επενδυτής. Η αύξηση θα διενεργηθεί με την έκδοση 2 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά, σε τιμή που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά σίγουρα θα είναι, έστω και ελάχιστα, ανώτερη από την ονομαστική αξία της μετοχής (0,60 ευρώ).


Με δεδομένο ότι οι Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ, ούσες σε εκκαθάριση, δεν θα ασκήσουν τα ποσοστά τους (περίπου το 23%), το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα πράξει ο όμιλος Commercial Value. Η ασφαλιστική και η μητρική της Advantage Capital Holdings ελέγχουν σχεδόν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank και επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την αξία της επένδυσής τους ή έστω το μεγαλύτερο μέρος της.

Αν ο όμιλος Commercial τηρήσει, όπως όλα δείχνουν, στάση παθητικού επενδυτή, το 63% του μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά του στην αύξηση. Επομένως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις εισόδου στρατηγικού επενδυτή μέσω είτε αγοράς μετοχών ή δικαιωμάτων είτε απόκτησης των αδιάθετων μετοχών.

Το πιθανότερο είναι ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα προτιμήσει να αποκτήσει ένα ποσοστό χαμηλότερο του 33,4%, ώστε να μην υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση, και εν συνεχεία, εφόσον πρόκειται για ελληνική τράπεζα, να δρομολογήσει την απορρόφηση της Aspis Bank.

Οι ενδιαφερόμενοι θέτουν τους όρους τους για μια τέτοια εξέλιξη. Η μία εκ των τραπεζών που εκφράζουν το ενδιαφέρον τους ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου στην Aspis να έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση του πακέτου στήριξης των τραπεζών, προχωρώντας σε νέα αύξηση υπέρ του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ενίσχυση της καθαρής της θέσης.

Η Aspis Bank θα σχηματίσει, με βάση όσα λέγονται από κύκλους των ενδιαφερόμενων τραπεζών, υψηλές προβλέψεις φέτος, ενώ οι ζημίες που ενέγραψε από το κανόνι στις εταιρίες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ υπερκαλύφθηκαν από τα κέρδη επαναγοράς του υβριδικού, το οποίο είχε εκδώσει με τη Merrill Lynch. Οι προβλέψεις, όμως, σε συνδυασμό με ενδεχόμενες ζημίες χρήσης, θα κάψουν κεφάλαια από την καθαρή της θέση και επομένως η τράπεζα θα χρειαστεί επιπλέον φρέσκο χρήμα.

Η FBB θα πρέπει βέβαια νωρίτερα να έχει ολοκληρώσει τη δική της αύξηση κεφαλαίου, ύψους 35 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποια στάση θα κρατήσει η ΑΤΕ που κατέχει το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της FBB. Αυτή η στάση προφανώς θα καθορίσει το επόμενο Δ.Σ. της Αγροτικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η υπό τον κ. Σορώτο διοίκηση της Aspis Bank έβαλε μαχαίρι σε πολλά κόστη, ενώ από τις πρώτες ενέργειές της ήταν η σύσταση ειδικής υπηρεσίας ελέγχου και διαχείρισης του συνόλου των λειτουργικών δαπανών.

Στις αρμοδιότητες των... ράμπο της Aspis Bank συμπεριλαμβάνεται και ο πλήρης επαναπροσδιορισμός των συμβάσεων της τράπεζας με τρίτους! Ειδικότερα, επανελέγχθηκαν οι συμβάσεις με εκμισθωτές, συνεργάτες και με άλλους σταθερά συναλλασσομένους με την Aspis Bank.

euro2day.gr

BP: Υποχώρηση 34% στην κερδοφορία γ΄ τριμήνου χρήσης


BP: Υποχώρηση 34% στην κερδοφορία γ΄ τριμήνου χρήσης

Αναλυτικά, πτώση 34% εμφάνισε στα κέρδη του τρίτου τριμήνου η BP, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης, έπειτα από την μείωση των τιμών του πετρελαίου κατά 42% σε σχέση με πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 5,34 δισ. δολάρια από 8,05 δισ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Τα συνολικά έσοδα για την ίδια περίοδο μειώθηκαν 35,8% στα 66,22 δισ. δολάρια από 103,17 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Σημειώνεται πως η BP, η οποία είναι η πρώτη πετρελαϊκή εταιρεία στην Ευρώπη που ανακοινώνει τα μεγέθη του τριμήνου, στοχεύει ακόμα σε μέτρα περιορισμού του κόστους καθώς η ύφεση συνεχίζει να πιέζει τη ζήτηση καυσίμων. Η μετοχή της εταιρείας ενισχύεται σε ποσοστό 5,27% στο Λονδίνο.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της ολλανδικής εταιρείας χημικών και χρωμάτων Akzo Nobel ενισχύθηκαν κατά 30% στα 197 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο καθώς η πτώση των εσόδων σε ποσοστό 10% αντισταθμίστηκε από τις περικοπές δαπανών. Τα έσοδα περιορίστηκαν στα 3,64 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία εμφάνισε έκτακτες δαπάνες ύψους 39 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η ανάκαμψη είναι “εύθραυστη” ενώ επιβεβαιώνει το στόχο για περιθώριο των EBITDA στο 14% στο τέλος του 2011, έναντι του 13% που εμφάνισε στους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Οι προβλέψεις των αναλυτών για τα καθαρά έσοδα της εταιρείας ήταν στα 149,3 εκατ. ευρώ.

capital.gr

Bayer: Πτώση 10% στα καθαρά κέρδη γ' τριμήνου


Bayer: Πτώση 10% στα καθαρά κέρδη γ' τριμήνου

Μείωση κατά 10% εμφάνισαν τα κέρδη τρίτου τριμήνου της Bayer AG λόγω της πτώσης από τα φυτοφάρμακα, ωστόσο η μεγαλύτερη γερμανική φαρμακευτική και χημική βιομηχανία διατήρησε το στόχο της για κέρδοφορία για το σύνολο τους έτους.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 249 εκατ. ευρώ (371 εκατ. δολάρια), από 277 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 7% στα 7,39 δισ. ευρώ. Η Bayer ακόμα αναμένει πωλήσεις ύψους 31-32 δισ. ευρώ για το 2009.

reporter.gr

Πτώση 1,5% στο Τόκιο


Πτώση 1,5% στο Τόκιο


Με απώλειες 1,5% έκλεισε σήμερα ο δείκτης Nikkei [.N225] στο Τόκιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Astellas Pharma, μετά την ανακοίνωση της Barclays Capital ότι αναθεωρεί προς τα κάτω τη σύστασή της για τη μετοχή της ιαπωνικής φαρμακοβιομηχανίας σε “underweight” από “equal weight”. Ο τίτλος της υποχώρησε κατά 6,7%.

Πιέσεις δέχθηκαν και οι εξαγωγικές εταιρείες, όπως η Honda Motor εξαιτίας των απωλειών που καταγράφηκαν στη Wall Street.

Ο δείκτης αναφοράς Nikkei υποχώρησε κατά 150,16 μονάδες στις 10.212,46 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τις 2 Οκτωβρίου. Ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε στις 895,48 μονάδες, μειωμένος κατά 1,7%.

naftemporiki

Ο Ομιλος ING εγκαταλείπει διεθνώς την ασφαλιστική αγορά


Ο Ομιλος ING εγκαταλείπει διεθνώς την ασφαλιστική αγορά



Παράγοντες του ING Ελλάδος μιλώντας στη «Ν» υπογράμμισαν ότι για τους ασφαλισμένους της εταιρείας επί της ουσίας δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης.

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο ING Ελλάδος, όπως εξάλλου και στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς, η είδηση ότι το ING Group προχωρά σε διάσπαση των τραπεζικών από τις ασφαλιστικές εργασίες, με την προοπτική πώλησης το αργότερο έως το τέλος του 2013 των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία επηρεάζει άμεσα το μέλλον και της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, δεδομένης της πολύ ισχυρής παρουσίας του ING στη χώρα μας.

Όπως μετέδιδαν χθες ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η απόφαση που έλαβε ο όμιλος για την τύχη του παγκόσμιου ασφαλιστικού δικτύου του, απόφαση η οποία ελήφθη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει αλλαγές στην οργανωτική δομή του με τη διάσπασή της σε δύο επιχειρηματικές μονάδες, την αποεπένδυση του ομίλου από τον κλάδο των ασφαλειών και την αποπληρωμή σχεδόν 5 δισ. ευρώ σε κυβερνητική βοήθεια έως το τέλος του έτους. Από την πλευρά του ο όμιλος ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στη διάθεση νέων μετοχών (δικαιώματα) έως 7,5 δισ. ευρώ.

Από τις ανακοινώσεις του ομίλου προκύπτει ακόμη ότι η αποεπένδυση θα πρέπει να γίνει το αργότερο σε διάστημα τεσσάρων ετών, χωρίς σε αυτή τη φάση να προσδιορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε χθες, το ING θα προχωρήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων και δημόσιων εγγραφών (IPOs) στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ολλανδική κυβέρνηση.

Παράγοντες του ING Ελλάδος μιλώντας στη «Ν» δήλωσαν ότι ο όμιλος θα κινηθεί προς την κατεύθυνση αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την πώληση είτε του συνόλου της ασφαλιστικής δραστηριότητας είτε για την τμηματική πώληση της δραστηριότητας - ανά region, ενώ αν δεν καταλήξει θετικά σε αυτή του την προσπάθεια θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την πώληση μετοχών. Δεν αποκλείεται βέβαια για την αποεπένδυση να ακολουθηθούν και οι δύο διαδικασίες.

Η Ελλάδα ανήκει στο region της κεντρικής Ευρώπης, που απαρτίζεται επίσης από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφερόμενοι στο ING Ελλάδος υπογράμμισαν ότι για τους ασφαλισμένους της εταιρείας επί της ουσίας δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης, καθότι σε κάθε περίπτωση τα συμβόλαιά τους θα παραμένουν σε ισχύ με τους ίδιους όρους και μετά την πώληση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του ING.

Σημειώνεται, τέλος ότι το ING ανακοίνωσε χθες τις προβλέψεις του για το γ΄ τρίμηνο του έτους, με την εταιρεία να κάνει λόγο για κέρδη 750 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 568 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

450 εργαζόμενοι

Ο Ομιλος ING απασχολεί περί τους 450 εργαζόμενους, κατέχει τη δεύτερη θέση στον κλάδο Ζωής με μερίδιο 13%, διαθέτει χαρτοφυλάκιο με 210.000 ασφαλισμένους (στοιχεία 2008) και μετά την απόφασή του να αναπτυχθεί στην Υγεία και τις Γενικές Ασφάλειες μόνο μέσω πρακτορειακής εταιρείας, προχώρησε σε συνεργασίες με τις Interamerican και Ευρωπαϊκή Πίστη για τη διάθεση προϊόντων τους, ενώ μέσω της ING Ομαδικών και Ατομικών Ασφαλειών έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία δεκαετούς διάρκειας με την τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] που, «τρέχει» από το 2007, για τη διάθεση από το τραπεζικό δίκτυο προϊόντων Ζωής του ING.

«Αργή» ανάπτυξη το 2010

Βραδύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2010 προβλέπει η ING Investment Management, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη κορύφωση των καλών οικονομικών νέων δεν θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μίας νέας ανόδου, ιδιαίτερα όσο είναι ακόμα έντονες οι επιπτώσεις του κύκλου των αποθεμάτων, της δημοσιονομικής πολιτικής και των εξελίξεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Valentijn van Nieuwenhuijzen, επικεφαλής της στρατηγικής σταθερού εισοδήματος και οικονομικών της ING IM, ο προηγούμενος χρόνος χαρακτηριζόταν από μία παγκόσμια συγχρονισμένη ύφεση και μία ισχυρή παγκόσμια αντιμετώπιση μέσω δημοσιονομικών μέτρων. Ωστόσο, το υπόλοιπο του 2009 και το 2010 θα χαρακτηρισθούν από μία ανομοιογένεια, με τις χώρες που υπέστησαν ήπια οικονομική επιβράδυνση να σημειώνουν μία σχετικά έντονη ανάκαμψη και μία ανεπαίσθητη πτώση του πληθωρισμού και είναι πιθανό να εφαρμόσουν πιο σύντομα αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

naftemporiki

ΗΠΑ: Υγιής η ζήτηση για προστατευμένα από τον πληθωρισμό ομόλογα


ΗΠΑ: Υγιής η ζήτηση για προστατευμένα από τον πληθωρισμό ομόλογα


Υγιής παραμένει η ζήτηση για ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου που προστατεύονται από τον πληθωρισμό (TIPS), όπως προκύπτει από την σημερινή δημοπρασία 5ετών τίτλων αξίας σχεδόν 7 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται η αμερικανική κυβέρνηση θα θέσει προς πώληση TIPS συνολικής αξίας 123 δισ. δολαρίων με στόχο τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων στήριξης και των τεράστιων ελλειμμάτων και η σημερινή ήταν η πρώτη από τις τέσσερις δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα.

Το ποσοστό κάλυψης-απόδοσης διαμορφώθηκε στο 3,1. Οι έμμεσες προσφορές ανήλθαν στο 47,8%.

capital.gr
Share |