Tuesday, October 27, 2009

Πρόστιμο στην Aspis Holdings από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου


Πρόστιμο στην Aspis Holdings από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου


Πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στην Aspis Holdings Public για την παράβαση του άρθρου 13(1) του νόμου περί Δημοσίων Προτάσεων Εξαγοράς, καθότι δεν συμμορφώθηκε με την υποχρέωση της για υποβολή δημόσιας πρότασης προς όλους τους κατόχους των τίτλων της ADHP Holdings Public Company για όλους τους τίτλους που κατέχουν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρόταση ενεργοποιήθηκε με την απόκτηση από την εταιρεία μετοχών της ADHP σε ποσοστό 31,5% (ποσοστό πέραν του 30%).

Ως παράγοντες στον καθορισμό του ύψους του διοικητικού προστίμου, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τα ακόλουθα:

-Τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους, η οποία αντικατοπτρίζεται από τη μέγιστη διοικητική κύρωση που προέβλεψε για παραβάσεις του άρθρου 13 στο άρθρο 46 του Νόμου, ήτοι διακόσιες χιλιάδες λίρες (τώρα 341.720 Ευρώ) και, σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, ποσό τετρακόσιων χιλιάδων λιρών (τώρα 683.440 Ευρώ).

-Τη βαρύτητα που αποδίδει η Επιτροπή στη διασφάλιση του ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τις πρόνοιες του Νόμου που αφορούν την προστασία των συμφερόντων των κατόχων τίτλων εταιρειών όταν οι εταιρείες αυτές αποτελούν αντικείμενο δημόσιας προσφοράς ή μεταβίβασης του ελέγχου τους.

-Το γεγονός ότι η εταιρεία γνώριζε ότι είχε υπερβεί το ποσοστό του 30% των δικαιωμάτων ψήφου στην ADHP και δεν προχώρησε στη διενέργεια δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της ADHP κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 13(1) του Νόμου.

-Το γεγονός ότι η εταιρεία είχε προβεί σε παρόμοια παράβαση στο παρελθόν.

Επιπρόσθετα η Επιτροπή, αποφάσισε όπως αναστείλει όλα τα δικαιώματα ψήφου πέραν του 30% που ενδεχομένως κατέχει η εταιρεία σήμερα, είτε άμεσα είτε μέσω προσώπων ενεργούντων σε συνεννόηση μαζί της στην ADHP κατά τις γενικές συνελεύσεις για ένα (1) έτος.

Εάν μέχρι τη λήξη της αναστολής των δικαιωμάτων ψήφου η εταιρεία δεν προχωρήσει σε διάθεση του αριθμού αυτού ή/και συνεχίζει να κατέχει ποσοστό πέραν του 30% των δικαιωμάτων της εταιρείας ADHP, τότε ενεργοποιείται εκ νέου η υποχρέωση διατύπωσης δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της ADHP κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 13(1) του Νόμου.

capital.gr

No comments:

Share |