Tuesday, October 27, 2009

ΗΠΑ: Στο "μικροσκόπιο" της SEC οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας


ΗΠΑ: Στο "μικροσκόπιο" της SEC οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας


Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) θα εξετάσει πιο προσεκτικά το ζήτημα των υψηλής συχνότητας συναλλαγών (high frequency trading) αλλά και τη λεγόμενη πρακτική “sponsored access” που επιτρέπει στους χρηματιστές να δίνουν στους traders άμεση πρόσβαση στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Mary Schapiro.

Μιλώντας ενώπιον της Ένωσης Χρηματιστηριακών Εταιρειών της Wall Street, η Schapiro υποστήριξε πως όσοι παρέχουν επενδυτικές συμβουλές θα πρέπει να υπόκεινται ανεξαιρέτως σε συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς και χειρισμού, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires.

Η Schapiro επεσήμανε επίσης πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκαταρτίζει μία πρόταση για την πρακτική “sponsored access”. Μάλιστα, η πρόεδρος της Sec παρομοίασε την πρακτική αυτή με το να δανείζεις το αυτοκίνητο σου σε φίλο ο οποίος δεν έχει δίπλωμα οδήγησης και να τον αφήνεις να οδηγεί μόνος. Η ίδια τόνισε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι χρηματιστές για την ακεραιότητα των συναλλαγών στις αγορές.

Επιπρόσθετα, η Schapiro ανέφερε πως ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αναζητήσουν τρόπους συλλογής περισσότερων στοιχείων για τους traders υψηλής συχνότητας, επισημαίνοντας πως οι συναλλαγές “lightning speed” αντιστοιχούν πλέον σε ποσοστό άνω του 50% του όγκου των συναλλαγών.

“Εκτιμώ πως χρειάζεται να κατανοήσουμε καλύτερα τη στρατηγική και τις δραστηριότητες των traders υψηλής συχνότητας αλλά και την ενδεχόμενη επίπτωση στις αγορές και τους επενδυτές από τη διεξαγωγή τόσων πολλών συναλλαγών σε τόσο λίγο χρόνο”, είπε.

capital.gr

No comments:

Share |