Tuesday, October 27, 2009

Καθολική επιδείνωση οικονομικού κλίματος


Καθολική επιδείνωση οικονομικού κλίματος


Την επιδείνωση των οικονομικών προσδοκιών σε όλους τους βασικούς τομείς δείχνουν νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας θα έρθει με σημαντική υστέρηση από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Τα κοντέρ του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου κατέγραψαν τη χειροτέρευση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο κατά 7,9 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αποτυπώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας.

Χειροτέρευση τους κλίματος παρατηρείται σε όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά και ανάμεσα στους καταναλωτές, ενώ τη μεγαλύτερη επιδείνωση καταγράφει ο κλάδος των κατασκευών.

Ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας συνέχισε για ένα ακόμα μήνα να παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα σε αντίθεση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό που σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία παρουσιάζει σταθερή ανάκαμψη από τα χαμηλά του 2009.

Ο κυπριακός δείκτης οικονομικής συγκυρίας υποχώρησε στις 60,8 μονάδες τον Οκτώβριο από 68,6 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Στον τομέα των υπηρεσιών, παρά τη μικρή βελτίωση των προσδοκιών το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο, λόγω αισθητής επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -19 από -12 το Σεπτέμβριο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα περισσότερες επιχειρήσεις αξιολογούν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση και αναμένουν μείωση των τιμών πώλησης των προϊόντων τους.

Κατασκευές

Μεγάλος ασθενής του οικονομικού κλίματος είναι ο τομέας των κατασκευών, όπου
το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε συγκριτικά με το Σεπτέμβριο, λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -54 από -44 τον προηγούμενο μήνα. Τον Οκτώβριο περισσότερες κατασκευαστικές αξιολογούν αρνητικά τη δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς και τις προοπτικές για απασχόληση στον τομέα τους επόμενους μήνες. Υποχώρηση κατέγραψαν οι αντιλήψεις των επιχειρήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα (current overall order books). Τα αποτελέσματα καταγράφουν συνέχιση της τάσης για μείωση στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -20 από -14.

Χειροτέρευση καταγράφεται και στο λιανικό εμπόριο λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης. Περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και αύξηση των αποθεμάτων τους.

Υποχώρηση καταγράφει και το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -34 από -33.

Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, η εκτίμησή τους για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τελευταίους 12 παρουσιάζει επιδείνωση ενώ για την οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες δεν παρουσιάζεται αλλαγή. Οι καταναλωτές παρουσιάζονται αισιόδοξοι για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.

Περισσότεροι καταναλωτές δηλώνουν ότι θα ξοδέψουν λιγότερα χρήματα για μεγάλες αγορές τους επόμενους 12 μήνες. Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε η εκτίμηση των καταναλωτών για τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τους επόμενους 12 μήνες.

Το ερευνητικό πρόγραμμα καταγραφής του οικονομικού κλίματος συντονίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία συλλέγονται από την εταιρεία RAI Consultants Public Ltd.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |