Wednesday, February 8, 2012

Ελλάδα: Όλα τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης για εργασιακό, ασφαλιστικό


Ελλάδα: Όλα τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης για εργασιακό, ασφαλιστικό


Μειώσεις σε κατώτατους και τους βασικούς μισθούς κατά 22%, μείωση των μισθών στους νέους  κατά επιπλέον 10%, κατάργηση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, μείωση των επικουρικών χωρίς πλαφόν, με νόμο πλαίσιο και των κύριων συντάξεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και ΝΑΤ, κατάργηση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, μείωση των κοινωνικών επιδομάτων κατά περίπου  4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 και επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το κείμενο που συζητούν αυτή τη στιγμή στο Μαξίμου. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, στο κείμενο που καλούνται να υπογράψουν οι αρχηγοί περιλαμβάνεται:   

1. Νόμος - πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Το μέτρο εξειδικεύεται σε μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ. Έναρξη εφαρμογής μειώσεων 1.1.2012

2. Επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου των ταμείων που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές.

3. Σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών. Αναθεώρηση της μεθόδου συλλογής εισφορών. Ολοκλήρωση προγράμματος έως Σεπτέμβριο 2012. Από το Μάρτιο 2012 ενοποίηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

1. Στόχος εξοικονόμησης ποσού ύψους με 1,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο ισχύος του προγράμματος (2013-2015). Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν διακοπές προγραμμάτων και εισοδηματικό όριο για την παροχή επιδομάτων.

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Μείωση μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15% στη διάρκεια ισχύος του προγράμματος. Κοινωνικός διάλογος. Εάν έως τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρξει συμφωνία, τότε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προσαρμογή του κόστους. 

Μέτρα:

* Διαρθρωτικά μέτρα στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων

-Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων τρία χρόνια.
-Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος.
-Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις.
-Στο βαθμό που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Επιπρόσθετα διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).
-Κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις εταιρίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
-Πάγωμα ωριμάνσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
-Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί. Λαμβάνονται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας.

* Προσαρμογή βασικού μισθού

-Μείωσή του κατά 22% σε όλα τα επίπεδα.
-Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.
-Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών).
-Έως τέλη Ιουλίου 2012, σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με τις ανταγωνιστικές χώρες.

* Μη μισθολογικό κόστος

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% με την κατάργηση των εισφορών για ΟΕΚ-ΟΕΕ. Οι δύο αυτοί οργανισμοί κλείνουν.
-Περαιτέρω μείωση κατά 3% των εισφορών ΙΚΑ από 1.1.2013 χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός. Ελπίζεται αύξηση αποτελεσματικότητας στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών. Εάν από τη μείωση των εισφορών προκύψει επιπρόσθετο κόστος στον προϋπολογισμό προβλέπεται αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων.
-Μετά από αναλογιστικές μελέτες και διάλογο τα ειδικά επικουρικά ταμεία εταιριών με ιδιαίτερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών να εξομοιωθούν με τις εισφορές άλλων επιχειρήσεων που καλύπτει το ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβαρυνθεί κρατικός προϋπολογισμός.

Σε περίπτωση που αυτά δε λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

1. Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
2. Επανεξέταση μισθολογικών κλιμακίων.
3. Μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 2011-2015.
4. Διατήρηση προσλήψεων 1:5.
5. Εργασιακή εφεδρεία.
6. Μείωση συμβασιούχων.
7. Περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.

source: capital.gr

Γαλλία: Αναμένεται μηδενική ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο


Γαλλία: Αναμένεται μηδενική ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο

Παρίσι (Dow Jones) – Έρευνα μεταξύ διευθυντών επιχειρήσεων που διεξήχθη από την Τράπεζα της Γαλλίας εμφανίζει ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μηδενική ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με το δείκτη επιχειρηματικού κλίματος της Τράπεζας της Γαλλίας για τον κλάδο των υπηρεσιών, σημειώθηκε πτώση στις 93 μονάδες από τις 94 μονάδες το Δεκέμβριο.

Πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με το α΄ τρίμηνο του 2012. Η προηγούμενη έρευνα εμφάνισε ότι δεν υπήρξε ανάπτυξη στο δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια σταδιακή ανάκαμψη στη βιομηχανική δραστηριότητα στις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει η Τράπεζα της Γαλλίας.

Η δραστηριότητα στις υπηρεσίες θα παραμείνει σταθερή βραχυπρόθεσμα, προσθέτει η Τράπεζα της Γαλλίας.




source: capital.gr

Σε υψηλό 8 εβδομάδων αναρριχάται το ευρώ, εν μέσω αισιοδοξίας για Ελλάδα


Σε υψηλό 8 εβδομάδων αναρριχάται το ευρώ, εν μέσω αισιοδοξίας για Ελλάδα


Στο υψηλότερο επίπεδο για διάστημα που ξεπερνά τις οχτώ εβδομάδες αναρριχάται το ευρώ έναντι του δολαρίου, εν μέσω φημολογίας ότι, η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο αναφορικά με τα μέτρα που χρειάζονται για να κερδίσει την διεθνή βοήθεια, γεγονός που αυξάνει την ζήτηση για το κοινό νόμισμα.

«Ακόμα περιμένουμε μια συμφωνία από την Ελλάδα, αλλά η αγορά συνεχίζει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο», ανέφερε η Jane Foley, στρατηγική αναλύτρια στην Rabobank International, στο Λονδίνο. «Αυτό δίνει ώθηση στο ευρώ», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, το ευρώ ενισχύεται 0,14% στο $1.3279, ενώ έναντι του γεν διαμορφώνεται στα 102.40, ενώ νωρίτερα άγγιξε τα 102.44, το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το γεν υποχωρεί κατά 0,4% στα 77.1 έναντι του δολαρίου.

source: capital.gr

Nissan: Ρεκόρ πωλήσεων εκτοξεύει κέρδη


Nissan: Ρεκόρ πωλήσεων εκτοξεύει κέρδη

Ρεκόρ πωλήσεων που εκτόξευσαν τα κέρδη τρίτου τριμήνου κατέγραψε η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, Nissan Motor Co.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, τα καθαρά έσοδα της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών φτάνοντας στα 82,7 δισ. γιεν το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011. Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά έσοδα 71,3 δισ. γιεν.

Η Nissan διατήρησε τις προβλέψεις της για ετήσια καθαρά έσοδα 290 δισ. γιεν όσον αφορά το οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου 2012.

source: naftemporiki.gr

Μειωμένα κέρδη για την BHP Billiton


Μειωμένα κέρδη για την BHP Billiton

Μείωσης της τάξεως του 5,5% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της BHP Billiton κατά το πρώτο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης, εξαιτίας της πτώσης των τιμών στα εμπορεύματα.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρείας στον κόσμο διαμορφώθηκαν σε 9,9 δισ. δολάρια. Τα έσοδά της αυξήθηκαν πάντως κατά 9,7% στα 37,5 δισ. δολάρια.

Παρουσιάζοντας σήμερα τα αποτελέσματα του εξαμήνου, η διοίκηση της εταιρείας προειδοποίησε για τις προοπτικές των δραστηριοτήτων της μεσούσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη αλλά και εξαιτίας της επιβράδυνσης της ζήτησης από την Κίνα.

Οι μετοχές της εταιρείας στο Σύδνεϋ υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 1,1%.

source: naftemporiki.gr

Nokia: Προς περικοπή άλλων 4.000 θέσεων εργασίας


Nokia: Προς περικοπή άλλων 4.000 θέσεων εργασίας

Στην περικοπή άλλων 4.000 θέσεων εργασίας στα εργοστάσιά της στη Φινλανδία, την Ουγγαρία και το Μεξικό σχεδιάζει να προχωρήσει η Nokia στο πλαίσιο των προσπαθειών συγκράτησης των δαπανών της.

Σε ανακοίνωσή της η φινλανδική κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων αναφέρει ότι οι περικοπές θα γίνουν σταδιακά μέσα στο έτος.

Στα τέλη Ιανουαρίου η Nokia ανακοίνωσε μείωση των κερδών τέταρτου τριμήνου κατά 73%, καθώς τα νέα κινητά της τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Windows δεν κατάφεραν να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία των iPhone της Apple.

Τον περασμένο Απρίλιο η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει τα σχέδιά της για περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας, ενώ το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε πως προχωρά στην κατάργηση άλλων 3.500 θέσεων.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Επιδιώκει αύξηση κατώτατου μισθού


Κίνα: Επιδιώκει αύξηση κατώτατου μισθού

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κατώτατων μισθών στην Κίνα θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 13% την πενταετία μέχρι το 2015, σύμφωνα με το σχέδιο για την αγορά εργασίας της κινέζικης κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Η αύξηση των αμοιβών είναι το βασικό στοιχείο στο σχέδιο για την αγορά εργασίας, που αποτελεί μέρος του 12ου πενταετούς οικονομικού προγράμματος του Πεκίνου, το οποίο στοχεύει στην τόνωση της απασχόλησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο κατώτατος μισθός στην Κίνα κυμαίνεται από 1.500 γουάν ($240) ανά μήνα στο Shenzhen μέχρι 870 γουάν στο Chongqing.

Η κινέζικη κυβέρνηση επιδιώκει όπως οι κατώτατοι μισθοί να είναι το 40% του μέσου όρου των τοπικών μισθών μέχρι το 2015, σύμφωνα με το σχέδιο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της (www.gov.cn).

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι πρόβλημα στην κύρια αγορά βιομηχανικών εξαγωγών της Κίνας, που απαιτούν εκατομμύρια ξένων εργατών για να καλυφθούν τα κενά. Αλλά η κυβέρνηση αναμένει αύξηση της συνολικής υπερπροσφοράς εργασίας στα επόμενα έτη.

«Κάθε χρόνο υπάρχουν 25 εκατομμύρια κάτοικοι αστικών περιοχών που χρειάζονται εργασία και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί αριθμοί επιπρόσθετου αγροτικού ανθρώπινου δυναμικού που αναζητεί εργασία», σημειώνεται στο σχέδιο.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός της Κίνας των 158 εκ. ξένων εργατών αυξήθηκε το 2011 κατά 21,2% από το 2010, στα 2.049 γουάν.

Στην πενταετία από το 2006 μέχρι το 2010, ο μέσος κατώτατος μισθός στην Κίνα αυξήθηκε 12,5% ανά έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

source: stockwatch.com.cy

Υποβάθμιση Sony από S&P



Υποβάθμιση Sony από S&P

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Sony κατά μία βαθμίδα, προχώρησε ο οίκος Standard and Poor’s λόγω της πτώσης των τιμών, της μείωσης της ζήτησης και της αύξησης του ανταγωνισμού.

Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις για την επιχειρηματική πίστη και το χρέος μειώθηκαν στο ΒΒΒ+, το τρίτο χαμηλότερο βαθμό επενδύσεων του οίκου από Α-.

Οι προοπτικές είναι αρνητικές, γεγονός που αντικατοπτρίζει την άποψή μας ότι θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις αξιολογήσεις περαιτέρω αν δεν δούμε κανένα ουσιαστικό σημάδι ανάκαμψης των κερδών της Sony μέσα σε έξι μέχρι 12 μήνες», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Η Sony διεύρυνε τις προβλέψεις της για τις ζημιές του έτους.

source: stockwatch.com.cy

Τα δημοφιλέστερα μοντέλα του 2011


Τα δημοφιλέστερα μοντέλα του 2011

Εντός του δύσκολου από πλευράς πωλήσεων 2011, ορισμένα καινούργια μοντέλα που πωλήθηκαν μέσω των επίσημων αντιπροσώπων κατάφεραν να αντισταθούν στην κρίση κλέβοντας τις καρδιές χιλιάδων αγοραστών.

Οι προτιμήσεις των Κύπριων αγοραστών ποικίλουν αφού ζήτηση έχουν και αυτοκίνητα με μικρό αμάξωμα αλλά και μεγαλύτερα ή ακόμη και 4Χ4. Οι μάρκες επίσης πολλές αν και ορισμένες καταφέρνουν να έχουν πιο έντονη παρουσία, αφού φαίνεται ότι τα μοντέλα τους σε συνδυασμό με την τιμή και την ποιότητα πείθουν τους καταναλωτές. Πρωταθλητές στη λίστα με τα δημοφιλέστερα μοντέλα μπορούν να χαρακτηριστούν οι μάρκες Ford και Nissan, αφού αριθμούν από δύο μοντέλα στις πρώτες θέσεις του πίνακα με τις υψηλότερες πωλήσεις.

Τα «συμμαζεμένα και τα ψηλά»
Το μοντέλο της Ford, το μικρό Fiesta βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων για το 2011 σε σχέση με τα καινούργια οχήματα, ενώ ακολουθείται από το νεανικό μοντέλο Juke της Nissan. Στην τρίτη θέση των πωλήσεων βρίσκεται ο «μεγάλος «αδελφός» του Juke, το ιδιαίτερα επιτυχημένο για χρόνια Nissan Qashqai.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ένα άλλο μοντέλο της Ford, το Focus, το οποίο επίσης για χρόνια συγκεντρώνει το αγοραστικό ενδιαφέρον. Την πεντάδα των υψηλότερων πωλήσεων συμπληρώνει το Hyundai ΙΧ35, το οποίο λόγω σχεδιασμού, λόγω τιμής και λόγω πακέτου ανέσεων που προσφέρει έχει κερδίσει σημαντικά μερίδια αγοράς.

Διαχρονικές αξίες
Η Volkswagen με τα επιτυχημένα μοντέλα Golf, έχει καταφέρει εδώ και δεκαετίες να κερδίζει τη μάχη της αγοράς και να βρίσκεται σταθερά στα ψηλά των πωλήσεων. Έτσι έγινε και το 2011 με το Golf γενιάς 6 να σημειώνει πωλήσεις 421 οχημάτων καταλαμβάνοντας παράλληλα την έκτη θέση στη λίστα των πωλήσεων.

Άλλη μάρκα με άλλο μοντέλο αλλά του ομίλου της Unicars, εξασφάλισε την έβδομη θέση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων το 2011. Ο λόγος για το Audi A3.

Στην όγδοη θέση της σχετικής λίστας τοποθετήθηκε το Toyota Auris, με πωλήσεις 309 οχημάτων το 2011 και μερίδιο της τάξης του 2,12% στην εγχώρια αγορά.

Ένατο σε σχέση με τις πωλήσεις που κατέγραψε το 2011 το μοντέλο Tiguan της Volkswagen, το οποίο έφτασε σε πωλήσεις 308 οχημάτων κατά το περασμένο έτος.
Η πολυτέλεια, ο εξοπλισμός και η ασφάλεια της γερμανικής Mercedes τυγχάνουν ιδιαίτερης εκτίμησης στην εγχώρια αγορά. Αποτέλεσμα αυτού το μοντέλο E Class της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να βρίσκεται στη δέκατη θέση του πίνακα πωλήσεων για το 2011, με διάθεση 306 καινούργιων οχημάτων του εν λόγω μοντέλου.

Την πεντάδα της λίστας με τα 15 κορυφαία μοντέλα του 2011 από πλευράς πωλήσεων συμπληρώνουν τα αυτοκίνητα: Opel Corsa (302 οχήματα), Nissan Note (267 οχήματα), Peugeot 3008 (262 οχήματα0, BMW 1 Series (254 οχήματα) και Mitsubishi ASX (253 οχήματα).


source: sigmalive.com
Share |