Sunday, March 8, 2009

ΗΠΑ: Λουκέτο σε ακόμη μία τράπεζα

ΗΠΑ: Λουκέτο σε ακόμη μία τράπεζα

Το κλείσιμο της Freedom Bank στην πολιτεία Τζώρτζια αποφάσισαν χθες Παρασκευή οι ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την 17η τράπεζα που πτωχεύει εφέτος, καθώς η οικονομική κρίση και η πτώση των τιμών των ακινήτων οδηγούν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε κατάρρευση.

Σύμφωνα με την Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) η Freedom Bank διέθετε πόρους 173 εκατ. δολαρίων και καταθέσεις 161 εκατ. δολαρίων.

Η πτώχευση αναμένεται να στοιχίσει στην ομοσπονδιακή αρχή που εγγυάται τις καταθέσεις περίπου 36,2 εκατ. δολάρια. Η Northeast Georgia Bank συμφώνησε να παραλάβει το πελατολόγιο της τράπεζας που πτώχευσε.

NAFTEMPORIKI

Οpel: Προς περικοπή 11.000 θέσεων εργασίας

Οpel: Προς περικοπή 11.000 θέσεων εργασίας

Με λουκέτο απειλούνται τρία εργοστάσια της Opel στην Ευρώπη –δύο στη Γερμανία και ένα στο Βέλγιο, ενώ σχεδιάζεται και περικοπή 11.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Συγκεκριμένα, τα τρία εργοστάσια της Opel που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο βρίσκονται στο Μποσούμ στα δυτικά της Γερμανίας, στο Άισεναχ και στην Αμβέρσα του βόρειου Βελγίου, σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης που παρουσιάστηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία στην γερμανική κυβέρνηση, χθες Παρασκευή.

Στόχος της εταιρίας είναι η εξοικονόμηση 949 εκατομμυρίων ευρώ από περικοπές θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την Opel, περίπου 3.500 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να διασωθούν αλλά κάτι τέτοιο θα σήμαινε την μείωση των μισθών των υπολοίπων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ζήτησε οικονομική ενίσχυση από το γερμανικό κράτος ύψους 4.4 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μπορούν να καταβληθούν στην εταιρεία με την μορφή δανείων ή εγγυήσεων.

NAFTEMPORIKI

Alpha Bank: Μείωση επιτοκίων κατά 0,50%

Alpha Bank: Μείωση επιτοκίων κατά 0,50%

Μειώσεις επιτοκίων από τις τράπεζες προκάλεσε η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει στο 1,50% το βασικό επιτόκιο. Η Alpha Bank [ACBr.AT] προχωρεί από τις 9 Μαρτίου σε μείωση του ελάχιστου δανειστικού επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων κατά 0,50%, όπως επίσης και των σταθερών επιτοκίων στεγαστικών δανείων.

Ως 0,50% μειώνει η τράπεζα τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών της καθώς και των επιτοκίων καταθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και ιδιωτών (στεγαστικών δανείων) τα οποία έχουν ως επιτόκιο βάσεως το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης ή τα διατραπεζικά επιτόκια Euribor, Libor αναπροσαρμόζονται αυτομάτως.

NAFTEMPORIKI

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τιμών κλεισίματος στο Χ.Α.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τιμών κλεισίματος στο Χ.Α.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που αναμένεται να ισχύσουν στο Χ.Α. είναι ο χρόνος που θα γίνονται πλέον οι δημοπρασίες, ο οποίος θα είναι μεταξύ 17:00 και μιας τυχαίας στιγμής από 17:03 έως 17:04.

Αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Μαρτίου ο τρόπος υπολογισμού της τιμής κλεισίματος των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α. δίνοντας έμφαση τόσο στον όγκο όσο και στο χρόνο των συναλλαγών κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Χ.Α., σε συνέχεια της χθεσινής έγκρισης των αλλαγών του Κανονισμού του Χ.Α. από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υιοθετούνται νέες διατάξεις στον κανονισμό λειτουργίας και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν γενικές δοκιμές από τα μέλη του Χ.Α. στο σύστημα ΟΑΣΗΣ. Εάν παρουσιαστούν προβλήματα κατά τις δοκιμές θα δοθεί παράταση μίας εβδομάδας για την εφαρμογή του νέου τρόπου κλεισίματος. δηλαδή θα ξεκινήσεις στις 23 Μαρτίου.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών είναι ο χρόνος που θα γίνονται πλέον οι δημοπρασίες και θα είναι μεταξύ 17:00 και μιας τυχαίας στιγμής από 17:03 έως 17:04, έναντι του διαστήματος από 17:00 και μιας τυχαίας στιγμής από 17:09 έως 17:11. Επίσης υπάρχει χρόνος επέκτασης, ο οποίος πλέον είναι 5 λεπτά έναντι 3 λεπτών.

Ελεγχος μετά και την επέκταση θα γίνεται πλέον εάν η υπολογιζόμενη τιμή της δημοπρασίας αποκλίνει περισσότερο από 2,5% από την τελευταία πράξη και ο υπολογιζόμενος όγκος που αντιστοιχεί σε αυτή την τιμή είναι μικρότερος από το 30% του ημερήσιου όγκου γι' αυτή τη μετοχή, ενώ μέχρι σήμερα ο έλεγχος γινόταν όταν η υπολογιζόμενη τιμή της δημοπρασίας απέκλινε περισσότερο από 1,5% και ο υπολογιζόμενος όγκος αντιστοιχούσε στο 15% του ημερήσιου όγκου.

Αν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, δεν γίνονται πια πράξεις στην τιμή δημοπρασίας με βάση τον αλγόριθμο μεγιστοποίησης του όγκου και η τιμή κλεισίματος υπολογίζεται με βάση το Σταθμισμένο Μέσο Ορο του 30% των πράξεων που έχουν γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται και αυτές που έχουν γίνει κατά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας. Επίσης η φάση διαπραγμάτευσης στην τιμή κλεισίματος διαρκεί πλέον από την τυχαία χρονική στιγμή μεταξύ 17:03 - 17:04 έως τις 17:20.

NAFTEMPORIKI

Ομπάμα: Η οικονομία θα ανακάμψει το τρέχον έτος

Ομπάμα: Η οικονομία θα ανακάμψει το τρέχον έτος

Καθησυχαστικός για την οικονομική κατάσταση της χώρας του εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε συνέντευξή του στους New York Times, τονίζοντας πως «όλα τα στηρίγματα είναι πια τοποθετημένα, ώστε να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία από το τρέχον κιόλας έτος».


Διαβεβαιώνει επίσης πως «είναι επαρκή τα κεφάλαια που προβλέφθηκαν για τη σταθεροποίηση του χρηματο-πιστωτικού συστήματος».


Σχετικά με την θωράκιση της αγοράς εργασίας, ο Ομπάμα εμφανίζεται επιφυλακτικός σημειώνοντας πως «πότε ακριβώς θα έχουμε ισχυρότερη αγορά εργασίας, συναρτάται από πολλές παραμέτρους» και προσθέτοντας: «Ποιος άραγε από εμάς μπορεί να διαβάσει πραγματικά...την κρυστάλλινη σφαίρα».


«Το ότι λάβαμε αυτά τα μέτρα, δείχνει όχι τον ιδεολογικό μου προσανατολισμό, αλλά το έλλειμμα κανονισμών, που μαζί με την ανάληψη πραγματικά παράλογων κινδύνων, επέσπευσαν το ξέσπασμα αυτής της κρίσης στην οικονομία μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αφροαμερικανός πρόεδρος.

NAFTEMPORIKI
Share |