Sunday, March 8, 2009

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τιμών κλεισίματος στο Χ.Α.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τιμών κλεισίματος στο Χ.Α.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που αναμένεται να ισχύσουν στο Χ.Α. είναι ο χρόνος που θα γίνονται πλέον οι δημοπρασίες, ο οποίος θα είναι μεταξύ 17:00 και μιας τυχαίας στιγμής από 17:03 έως 17:04.

Αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Μαρτίου ο τρόπος υπολογισμού της τιμής κλεισίματος των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α. δίνοντας έμφαση τόσο στον όγκο όσο και στο χρόνο των συναλλαγών κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Χ.Α., σε συνέχεια της χθεσινής έγκρισης των αλλαγών του Κανονισμού του Χ.Α. από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υιοθετούνται νέες διατάξεις στον κανονισμό λειτουργίας και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν γενικές δοκιμές από τα μέλη του Χ.Α. στο σύστημα ΟΑΣΗΣ. Εάν παρουσιαστούν προβλήματα κατά τις δοκιμές θα δοθεί παράταση μίας εβδομάδας για την εφαρμογή του νέου τρόπου κλεισίματος. δηλαδή θα ξεκινήσεις στις 23 Μαρτίου.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών είναι ο χρόνος που θα γίνονται πλέον οι δημοπρασίες και θα είναι μεταξύ 17:00 και μιας τυχαίας στιγμής από 17:03 έως 17:04, έναντι του διαστήματος από 17:00 και μιας τυχαίας στιγμής από 17:09 έως 17:11. Επίσης υπάρχει χρόνος επέκτασης, ο οποίος πλέον είναι 5 λεπτά έναντι 3 λεπτών.

Ελεγχος μετά και την επέκταση θα γίνεται πλέον εάν η υπολογιζόμενη τιμή της δημοπρασίας αποκλίνει περισσότερο από 2,5% από την τελευταία πράξη και ο υπολογιζόμενος όγκος που αντιστοιχεί σε αυτή την τιμή είναι μικρότερος από το 30% του ημερήσιου όγκου γι' αυτή τη μετοχή, ενώ μέχρι σήμερα ο έλεγχος γινόταν όταν η υπολογιζόμενη τιμή της δημοπρασίας απέκλινε περισσότερο από 1,5% και ο υπολογιζόμενος όγκος αντιστοιχούσε στο 15% του ημερήσιου όγκου.

Αν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, δεν γίνονται πια πράξεις στην τιμή δημοπρασίας με βάση τον αλγόριθμο μεγιστοποίησης του όγκου και η τιμή κλεισίματος υπολογίζεται με βάση το Σταθμισμένο Μέσο Ορο του 30% των πράξεων που έχουν γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται και αυτές που έχουν γίνει κατά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας. Επίσης η φάση διαπραγμάτευσης στην τιμή κλεισίματος διαρκεί πλέον από την τυχαία χρονική στιγμή μεταξύ 17:03 - 17:04 έως τις 17:20.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |