Friday, November 12, 2010

Ανακάμπτει η οικονομία


Ανακάμπτει η οικονομία


Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2010 η κυπριακή οικονομία, με τους κλάδους τουρισμού, εμπορίου και τραπεζών να οδηγούν την ανάκαμψη από την ύφεση του 2009. Σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία, το κυπριακό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 0,6% έναντι του δεύτερου τριμήνου.

Είναι το τρίτο συνεχές τρίμηνο που η οικονομία παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση και ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Πέραν της τριμηνιαίας βάσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε και σε ετήσια βάση. Το ΑΕΠ αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2010 κατά 1,5 % έναντι αύξησης 0,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τη Cystat, η βελτίωση που παρατηρείται στην οικονομία σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα οφείλεται στις βελτιωμένες επιδόσεις που παρουσίασαν κατά το τρίτο τρίμηνο οι τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, του εμπορίου και του τραπεζικού τομέα.

Ο τομέας των υπηρεσιών (Δημόσια διοίκηση, Εκπαίδευση, Υγεία, λοιπές υπηρεσίες) συνεχίζει να παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα, ενώ ο τομέας των κατασκευών παραμένει με αρνητικές επιδόσεις.

Επιβράδυνση στην ΕΕ

Μεγέθυνση κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο του έτους και η οικονομία της ευρωζώνης και ΕΕ, που παρουσιάζει ωστόσο σημαντική επιβράδυνση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2010 κατά 0,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και στην ΕΕ επίσης κατά 0,4%.

Το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης και ΕΕ είχε αναπτυχθεί σε τριμηνιαία βάση κατά 1%.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφουν οι πλείστες χώρες πλην της Ελλάδας, Ολλανδίας και Ρουμανίας.

Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση. Στην Ρουμανία η συρρίκνωση ανήλθε στο 0,7% και στην Ολλανδία στο 0,1%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 και στην ΕΕ κατά 2,1%.

source: stockwatch.com.cy

Εταιρικό σοκ στα έσοδα Οκτωβρίου


Εταιρικό σοκ στα έσοδα Οκτωβρίου


Βουτιά τριάντα εκατομμυρίων ή 18% παρουσιάζει η εισροή εσόδων από άμεσους φόρους τον Οκτώβριο ανατρέποντας τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς του υπουργείου και καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για έλλειμμα ίσο με 6% του ΑΕΠ. Οι εταιρείες αποδεικνύονται ο αδύνατος κρίκος της εισοδηματικής αλυσίδας του κράτους, αφού η κρίση περιορίζει σημαντικά τα έσοδα τους και τις πληρωμές φόρων στα κρατικά ταμεία.

Πρόσφατο σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κυμανθεί φέτος γύρω στο 6% του ΑΕΠ νοουμένου ότι οι εισπράξεις από τον εταιρικό φόρο κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2010 δεν θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Τα στοιχεία Οκτωβρίου, δείχνουν ότι οι εισπράξεις από τον εταιρικό φόρο σημείωσαν τον Οκτώβριο βουτιά 38,4% στα €49,4 εκ. από €80,2 εκ. τον Οκτώβριο του 2009.

Η μείωση του εταιρικού φόρου κυρίως, οδήγησε σε πτώση κατά 18% της συνολικής ροής άμεσων φόρων που περιορίστηκαν στα €128,6 εκ. από €156,9 εκ. που ήταν πέρσι.

Μεγαλώνει η τρύπα

Η βουτιά στις εισπράξεις Οκτωβρίου ανέβασε την τρύπα δεκαμήνου στα €37 εκ. από €8,7 εκ. το ενννιάμηνο. Τα έσοδα του ΤΕΠ μειώθηκαν στα €1419,9 εκ. από €1456,9 το δεκάμηνο του 2009. Το εννιάμηνο του 2010, η τρύπα από τις εισπράξεις του ΤΕΠ περιοριζόταν στο 0,7%.

Οι εισπράξεις από τον εταιρικό φόρο είναι μειωμένες κατά €83,1 εκ. σε σχέση με πέρσι στα €473,4 εκ. από €556,4 εκ. το δεκάμηνο του 2009.

Πέραν της μείωσης των εσόδων από τον εταιρικό φόρο το δεκάμηνο, τα στοιχεία του ΤΕΠ δείχνουν ότι καταγράφεται μείωση €1,3 εκ. στο φόρο εισοδήματος των αυτοεργαζομένων, ενώ υπάρχει υστέρηση εσόδων €2,6 εκ. από διάφορους άλλους φόρους.

Αντίθετα, ώθηση στα έσοδα από άμεσους φόρους δίνουν τα εισοδήματα των υπαλλήλων και ο τομέας των ακινήτων.

Οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος των υπαλλήλων καταγράφουν τους πρώτους δέκα μήνες του 2010 αύξηση 4,7% ή €18,8 εκ. στα €418,4 εκ. από €399,6 εκ.

Αύξηση 18,8% ή €11,3 εκ. καταγράφεται και στις εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών. Έφθασαν τα €71,3 εκ. από €60 εκ. πέρσι.

Αύξηση €8,3 εκ. και €5,6 εκ. αντίστοιχα καταγράφουν και οι εισπράξεις από τα τέλη χαρτοσήμου και επιβαρύνσεις. Οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα ανήλθαν στα €309,7 εκ. έναντι €306,2 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο καταγράφοντας αύξηση €3,5 εκ.

Αυξημένες κατά €2,4 εκ. είναι επίσης οι εισπράξεις από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

source: stockwatch.com.cy

«Καπέλο» διδάκτρων μόνο για νέους φοιτητές


«Καπέλο» διδάκτρων μόνο για νέους φοιτητές


Μόνο οι νέοι φοιτητές που θα εγγραφούν για τη σχολική χρονιά του 2012 θα πληρώνουν τα αυξημένα δίδακτρα που προτίθεται να επιβάλει η Βρετανική κυβέρνηση, τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση του British Council.

Θορυβημένο από τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει στην Κύπρο η ανακοίνωση της Βρετανικής κυβέρνησης να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τα δίδακτρα, το British Council, υποστηρίζει ότι «τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και μέχρι να ψηφιστούν οι προτεινόμενες αλλαγές από το Κοινοβούλιο τίποτα δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

Από τις αλλαγές, τα δίδακτρα θα κυμαίνονται από 6.000 μέχρι 9.000 στερλίνες.

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα επιτρέπεται να χρεώνουν τα πανεπιστήμια 9,000 στερλίνες, π.χ. υψηλά κόστα διδακτικού προσωπικού και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προσφέρουν κίνητρα στις οικονομικά ασθενείς ομάδες όπως για παράδειγμα υποτροφίες, χορηγίες κλπ.

Παράλληλα με την αύξηση των διδάκτρων θα αυξηθεί και το όριο αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων από 15,000 στερλίνες σε 21,000 στερλίνες.

Οι υφιστάμενοι φοιτητές (κοινοτικοί) πληρώνουν 3290 στερλίνες ετησίως και δεν θα επηρεαστούν από τις προτεινόμενες αλλαγές.

Υπάρχουν περίπου 11,000 Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Μεγάλη Βρετανία και κάθε χρόνο οι αριθμοί αυξάνονται, αναφέρει. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το 2009 φοιτούσαν στη Βρετανία 7.600 Κύπριοι φοιτητές.

Οι φοιτητές, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, που κάνουν την εγγραφή τους φέτος με στόχο να αρχίσουν τις σπουδές τους το 2011 δεν θα επηρεαστούν από την αύξηση των διδάκτρων.

Οι φοιτητές που κάνουν την εγγραφή τους φέτος με στόχο να αρχίσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2012 αναμένεται ότι θα επηρεαστούν από την αύξηση των διδάκτρων.

Συστήνεται, αναφέρει το British Council, όπως οι φοιτητές ελέγξουν το θέμα με το πανεπιστήμιο στο οποίο ενδιαφέρονται να σπουδάσουν προτού μεταφέρουν την εγγραφή τους.

Το British Council, αναφέρει ότι στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής τους Έκθεσης που θα γίνει στο Χίλτον Λευκωσίας στις 16-17 Νοεμβρίου από τις 3-8.30 μμ. θα διεξαχθεί σεμινάριο αναφορικά με τις διαδικασίες εγγραφής στα Βρετανικά Πανεπιστήμια την Τετάρτη στις 7 μμ. και το θέμα των διδάκτρων θα περιλαμβάνεται στο σεμινάριο αυτό.

Σύμφωνα με το British Council, η έκθεση του Λόρδου Μπράουν που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου αφορούσε την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Ανώτερης/Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Μεγάλη Βρετανία στα πλαίσια της Αναθεώρησης των Κυβερνητικών Δαπανών που στόχο έχει την εξυγίανση της οικονομίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει διάφορες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση η οποία αναμένεται να πάρει θέση. Παρόλο που ο Λόρδος Μπράουν είχε εισηγηθεί να μην υπάρχει ανώτατο όριο αναφορικά με τα δίδακτρα, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί αναφορικά με το σημείο αυτό και έθεσε τις 9,000 στερλίνες ως ανώτερο όριο.

«Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των Βρετανικών Πανεπιστημίων αξίζει να αναφέρουμε ότι 35% προέρχεται από την κυβερνητική χορηγία και 29% από τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι φοιτητές. Το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από ερευνητικές χορηγίες» καταλήγει η ανακοίνωση.

source: stockwatch.com.cy

Χρεοκοπία της Ελλάδας βλέπει το 71% των επενδυτών - Bloomberg


Χρεοκοπία της Ελλάδας βλέπει το 71% των επενδυτών - Bloomberg

Πιο πιθανή από τη χρεοκοπία της Ιρλανδίας είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας, όπως προκύπτει από παγκόσμια ψηφοφορία του πρακτορείου Bloomberg για τις χώρες που διατρέχουν κίνδυνο για το χρέος τους, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 επενδυτές και αναλυτές.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της ψηφοφορίας, το 51% των επενδυτών πιστεύει ότι θα χρεοκοπήσει η Ιρλανδία, έναντι 71% που πιστεύει το ίδιο για την Ελλάδα και 38% για την Πορτογαλία

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, τα οποία παρουσιάζει σήμερα το πρακτορείο, δείχνουν ότι το 51% των επενδυτών θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της Ιρλανδίας - ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με την ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο - έναντι 42% που τη θεωρούν απίθανη.

Η Ελλάδα προηγείται της Ιρλανδίας, με ποσοστό 71% των επενδυτών να θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της έναντι 67% τον Σεπτέμβριο.

Την Ιρλανδία ακολουθεί η Πορτογαλία με ποσοστό 38% να θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία έναντι 36% τον Σεπτέμβριο.

Πιο αισιόδοξοι είναι οι επενδυτές για την Ισπανία, καθώς το 71% θεωρεί απίθανη τη χρεοκοπία της από 65% τον Σεπτέμβριο.

source: reporter.gr

Ευρωζώνη: Απρόσμενη υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής το Σεπτέμβριο


Ευρωζώνη: Απρόσμενη υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής το Σεπτέμβριο

Η βιομηχανική παραγωγή στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ υποχώρησε το Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο με το μεγαλύτερο ρυθμό από το Μάρτιο του 2009.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση το Σεπτέμβριο, ενώ ήταν κατά 5,2% υψηλότερη σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η χαμηλότερη ετήσια άνοδος από το Φεβρουάριο αυτού του έτους.

Παράλληλα, τα στοιχεία διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν 0,3% μηνιαία αύξηση και 7,3% αύξηση σε ετήσια βάση.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, η παραγωγή των χωρών εκείνων που αντιμετωπίζουν υψηλά κρατικά ελλείμματα συνέχισε να επιβαρύνει το σύνολο της Ευρωζώνης, ενώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο μειώθηκε και η παραγωγή στη Γερμανία.

Επιπλέον, η Eurostat, αναθεώρησε τα στοιχεία του Αυγούστου, τα οποία τελικώς έδειξαν, άνοδο 1,1% και 8,4% σε μηνιαία και ετήσια βάση.

Στην Ελλάδα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 5,4% το Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα και σε Πορτογαλία και Ισπανία σημειώθηκε πτώση 4,7% και 1,5% αντίστοιχα.

Στη Γερμανία, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,8% μηνιαίως, ενώ στη Γαλλία παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Τα ετήσια στοιχεία αποκάλυψαν ένα ακόμα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των οικονομιών. Στην Ελλάδα, σημειώθηκε κάμψη της τάξης του 7,6%, ενώ στη Γερμανία η παραγωγή ενισχύθηκε 8,3%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη


ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας που διεξάγει το Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναρριχήθηκε στις 69,3 μονάδες για το διάστημα έως τα μέσα Νοεμβρίου από 67,7 μονάδες τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 69,0 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 79,7 μονάδες από 76,6 μονάδες τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών ανήλθε στις 62,7 μονάδες από 61,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών σε βάθος έτους διαμορφώθηκε στο 3% από 2,7% τον Οκτώβριο, ενώ για το αντίστοιχο πενταετές μέγεθος παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,8%.


source: capital.gr

Γερμανία: Βελτιωμένες οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2011


Γερμανία: Βελτιωμένες οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2011


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Μειωμένο κατά 9,1 δισ. ευρώ εκτιμά η κοινοβουλευτική επιτροπή του προϋπολογισμού της Γερμανίας ότι θα είναι το έλλειμμα τον επόμενο χρόνο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου για τον προϋπολογισμό του Πράσινου Κόμματος.

Αυτή η μείωση θα οδηγούσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2011 στα 48,4 δισ. ευρώ, έναντι των 57,5 δισ. ευρώ που είχε εκτιμήσει αρχικά η κυβέρνηση.

Η επιτροπή προϋπολογισμού αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου κατά την διάρκεια της ημέρας. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει ακόμα να εγκριθεί και από την ολομέλεια της κυβέρνησης της Γερμανίας.




source: capital.gr

Κύπρου: Στα 3,6 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο η Deutsche Bank


Κύπρου: Στα 3,6 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο η Deutsche Bank


Στα 3,60 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου η Deutsche Bank από την προηγούμενη των 3,30 ευρώ ενώ διατηρεί τη σύσταση hold.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η Κύπρου ανακοίνωσε άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται 6% υψηλότερα των εκτιμήσεών της, εξαιτίας των ισχυρότερων καθαρών εσόδων από τόκους και του χαμηλότερου λειτουργικού κόστους.

Ακόμη, προχωράει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010 για δεύτερη φορά μέσα στο έτος. Και οι δύο αναβαθμίσεις έρχονται εξαιτίας των ισχυρότερων αναθεωρήσεων στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Όπως εκτιμά, η Τράπεζα Κύπρου παραμένει σε καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστικών τους, εξαιτίας της μικρότερης έκθεσης σε κρατικό χρέος, του βιβλίου δανείων στην Κύπρο και του λειτουργικού visibility.

Ειδικότερα, για το 2010 αναμένει καθαρά κέρδη 321 εκατ. ευρώ από τα 292 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, λειτουργικά κέρδη στα 698 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη εκτίμηση για 655 εκατ. ευρώ και καθαρά έσοδα από τόκους στα 1,035 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης για 984 εκατ. ευρώ.

source: capital.gr

Nissan recalling 605,000 vehicles


Nissan recalling 605,000 vehicles


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Nissan North America is recalling 604,500 vehicles, most of them in the United States, to fix problems with steering columns and battery cables, the automaker announced Thursday.

A lower steering column joint and shaft will be replaced on approximately 303,000 model year Frontier and 283,000 Xterra SUVs, the automaker said, while the positive battery cable terminal will be replaced on approximately 18,500 Sentra sedans.

Approximately 515,000 of the vehicles involved are in the U.S. The remaining recalls will occur in Canada and several Latin American and African countries.

In the SUVs, the lower steering column joint can, in rare cases, develop corrosion that limits movement of the joint. If not repaired, this could, in extreme cases, lead to cracking of the steering shaft, Nissan said.

In the Sentra, a problem with the battery cable could lead to difficulty starting the vehicle or possible stalling at low speeds, the automaker said.

In the North America, the SUV's involved were made during the 2002 through 2004 model year. The Nissan Sentras involved were made between May 15, 2010 to July 8, 2010 in Aguascalientes, Mexico.

Nissan said it will begin notifying owners in early December once replacement parts are available. U.S. customers with questions can call Nissan Consumer Affairs at 1-800-NISSAN1 (1-800-647-7261). They can also contact their Nissan dealer.

source: cnn.com

Γερμανία: Στο 0,7% επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο


Γερμανία: Στο 0,7% επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο

Αύξηση 0,7% εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ της Γερμανίας, μετά από την ανάπτυξη σε επίπεδα ρεκόρ στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν σε αύξηση 2,3%, 10 μονάδες βάσης πάνω από την αρχική εκτίμηση της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας. Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το τρίτο τρίμηνο τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο +0,8%. Σε ετήσια βάση, η γερμανική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 3,9%.

source: reporter.gr

«Φλερτάρει» με το μηχανισμό η Ιρλανδία


«Φλερτάρει» με το μηχανισμό η Ιρλανδία



Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ιρλανδίας σε ιστορικά επίπεδα έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές του Δουβλίνου, που χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα σοβαρή» την κατάσταση, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται έτοιμη να σπεύσει σε βοήθεια, στην περίπτωση που ο πρώην «Κέλτικος Τίγρης» ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης από τους Ευρωπαίους εταίρους.


Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ιρλανδία, διαψεύδοντας όμως -για δεύτερη διαδοχική ημέρα- ότι το Δουβλίνο προσανατολίζεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι πριν από λίγους μήνες ανάλογες διαβεβαιώσεις δίνονταν και για την Ελλάδα, προτού προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

«Τα spreads (των ιρλανδικών ομολόγων έναντι των γερμανικών τίτλων) είναι πολύ σοβαρά και εκφράζονται ανησυχίες για την άνοδό τους», επισήμανε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν. Ο ίδιος απέδωσε τη διεύρυνση των spreads στα σχόλια Γερμανών αξιωματούχων σχετικά με έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης για την Ευρωζώνη, ο οποίος θα υποχρεώνει τους κατόχους ομολόγων να επωμίζονται μέρος του κόστους σε μελλοντικές περιπτώσεις διάσωσης.




Σαφή σχέδια

Ο κ. Λένιχαν διευκρίνισε ότι η Ιρλανδία επιθυμεί μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από τα συγκεκριμένα σχέδια. Παρόλο που η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές ότι ο νέος μηχανισμός δεν θα περιλαμβάνει το υπάρχον χρέος, το σχέδιο έχει «τρομοκρατήσει» τις αγορές, εγείροντας ανησυχίες για ένα νέο «ντόμινο» κρατικού περιφερειακού χρέους της Ευρωζώνης, τη στιγμή που λίγες εβδομάδες πριν φαινόταν ότι η «ζώνη του ευρώ» είχε ξεπεράσει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της.




Εν μέσω οικονομικών και πολιτικών πιέσεων -με «ισχνή» πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο- η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πασχίζει να αποδείξει ότι δεν χρειάζεται ένα πακέτο διάσωσης, παρόμοιο με εκείνο που χρειάσθηκε η Ελλάδα, ώστε να καταφέρει να περιορίσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Παρ' όλα αυτά, οι αγορές εμφανίζονται επιφυλακτικές, εκφράζοντας ανησυχίες για το κατά πόσον η ιρλανδική κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2011, ο οποίος προβλέπει περικοπές ύψους έξι δισ. ευρώ. Εν μέσω ανησυχιών, οι επενδυτές διεκδικούν ολοένα και υψηλότερο premium για τοποθετήσεις σε ιρλανδικό έναντι του γερμανικού χρέους. Το spread σημείωσε χθες νέο ιστορικό ρεκόρ -για ένατη διαδοχική συνεδρίαση- ξεπερνώντας τις 680 μονάδες βάσης, έχοντας διευρυνθεί τις τελευταίες ημέρες περισσότερο από 100 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες, η απόδοση των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων έχει αυξηθεί κοντά στο 9% από 5%.




Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχει εκτιναχθεί και το κόστος ασφάλισης του ιρλανδικού χρέους απέναντι στον κίνδυνο στάσης πληρωμών, με τις τιμές στα αντίστοιχα πενταετή CDS συμβόλαια να ξεπερνούν τις 600 μονάδες βάσης.

Εν αντιθέσει με την περίπτωση της Ελλάδας, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες μέχρι τα μέσα του 2011, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα ρευστότητας. Ο διοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, Πάτρικ Χόνοχαν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα είναι σε θέση να επιτρέψει στις αγορές ομολόγων την επόμενη χρονιά, καθώς η κυβέρνηση προωθεί μέτρα λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.




Η Ε.Ε. στο πλευρό της Ιρλανδίας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε δηλώσεις του από τη σύνοδο κορυφής του G20, στη Σεούλ, τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στηρίξει την Ιρλανδία «σε περίπτωση ανάγκης». «Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς είναι ότι διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη στήριξη της Ιρλανδίας, εφόσον κριθεί αναγκαίο», επισήμανε ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και στηρίζουμε τις προσπάθειες των ιρλανδικών αρχών» για τη μείωση του ελλείμματος, που έχει διογκωθεί εξαιτίας της οικονομικής βοήθειας προς τις τράπεζες της χώρας.

Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει ότι οι αγορές υπερεκτιμούν τον κίνδυνο στάσης πληρωμών σε χώρες όπως η Ιρλανδία. Αρκετοί αναλυτές όμως φαίνεται πως έχουν διαφορετική γνώμη, θεωρώντας ότι οι αρχές του Δουβλίνου δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να προσφύγουν στο μηχανισμό, εάν το κόστος δανεισμού δεν σταθεροποιηθεί σύντομα.

source: naftemporiki.gr

"Βύθιση" 5% στην Κίνα, στο "κόκκινο" οι ασιατικές αγορές


"Βύθιση" 5% στην Κίνα, στο "κόκκινο" οι ασιατικές αγορές

Σημαντική πτώση σημειώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με επίκεντρο των απωλειών την Κίνα όπου ο Shanghai Composite δέχεται ηχηρό χτύπημα από μαζικές ρευστοποιήσεις, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με σοβαρές απώλειες 5%.

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις στην Κίνα οδηγούν τους κινεζικούς δείκτες στην πρώτη εβδομάδα απωλειών από το Σεπτέμβριο, στο κλίμα που διαμορφώνουν οι ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, με σκοπό την επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα αρνείται να ακολουθήσει τις διεθνείς προσταγές για απελευθέρωση του γουάν.

Η People’s Bank of China ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια χρηματοδοτήσεων ενός έτους στο 5,81% έως το τέλος του έτους από 5,56%, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις αναλυτών σε δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. «Υπάρχουν σενάρια για αύξηση των επιτοκίων το Σαββατοκύριακο», τονίζει ο Wu Kan, fund manager της Dazhong Insurance. «Είναι αρκετά πιθανό δεδομένου του πόσο έχει αυξηθεί ο πληθωρισμός».

Επίσης το «φάντασμα» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους επηρεάζει το κλίμα, καθώς η υπόθεση της Ιρλανδίας μοιάζει όλο και περισσότερο με εκείνη της Ελλάδας, εγείροντας έντονες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης.

«Η επικέντρωση της Κίνας στον περιορισμό του πληθωριμού υπογραμμίζει τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν άλλα κράτη στον απόηχο της παγκόσμιας επιβράδυνσης και της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων», σχολιάζει στο Bloomberg ο Olan Caperina της Bank of Philippine Islands.

Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών (G-20) συμφώνησαν να κινηθούν "στη κατεύθυνση ενός συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών που θα βασίζεται περισσότερο στις αγορές και θα αντανακλά τα οικονομικά θεμελιώδη", ενώ την ίδια στιγμή δεσμεύτηκαν να απέχουν "από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους".

Στην επίσημη ανακοίνωση που ακολούθησε τις συναντήσεις στη Σεούλ της Ν. Κορέας οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεσμεύονται επίσης να συνεχίσουν να "αντιστέκονται σε όλες τις μορφές των προστατευτικών μέτρων" και να επιδιώξουν περαιτέρω "σημαντική πρόοδο για την μείωση των φραγμών στο παγκόσμιο εμπόριο".

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific, ενισχύεται 1,4% στις 132,35 μονάδες.

Στο Τόκιο, ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 1,39% στις 9.724,81 μονάδες. Ο ευρύτερος Topix σημειώνει πτώση 1,10%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει απώλειες 1,93%. Στην ηπειρωτική Κίνα η αγορά εμφανίζει μικτά πρόσημα με κέρδη 5,16% για τον Shanghai Composite και απώλειες 6,12% για τον Shenzhen Composite. Ο ευρύτερος CSI300 ενισχύεται σε ποσοστό 6,21%

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα υποχωρεί 0,08%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν καταγράφει πτώση 1,43%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημειώνει πτώση 0,76%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία υποχωρεί 0,63%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται στο -1,52%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει απώλειες 1,19%.



source: capital.gr
Share |