Friday, November 12, 2010

«Καπέλο» διδάκτρων μόνο για νέους φοιτητές


«Καπέλο» διδάκτρων μόνο για νέους φοιτητές


Μόνο οι νέοι φοιτητές που θα εγγραφούν για τη σχολική χρονιά του 2012 θα πληρώνουν τα αυξημένα δίδακτρα που προτίθεται να επιβάλει η Βρετανική κυβέρνηση, τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση του British Council.

Θορυβημένο από τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει στην Κύπρο η ανακοίνωση της Βρετανικής κυβέρνησης να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τα δίδακτρα, το British Council, υποστηρίζει ότι «τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και μέχρι να ψηφιστούν οι προτεινόμενες αλλαγές από το Κοινοβούλιο τίποτα δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

Από τις αλλαγές, τα δίδακτρα θα κυμαίνονται από 6.000 μέχρι 9.000 στερλίνες.

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα επιτρέπεται να χρεώνουν τα πανεπιστήμια 9,000 στερλίνες, π.χ. υψηλά κόστα διδακτικού προσωπικού και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προσφέρουν κίνητρα στις οικονομικά ασθενείς ομάδες όπως για παράδειγμα υποτροφίες, χορηγίες κλπ.

Παράλληλα με την αύξηση των διδάκτρων θα αυξηθεί και το όριο αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων από 15,000 στερλίνες σε 21,000 στερλίνες.

Οι υφιστάμενοι φοιτητές (κοινοτικοί) πληρώνουν 3290 στερλίνες ετησίως και δεν θα επηρεαστούν από τις προτεινόμενες αλλαγές.

Υπάρχουν περίπου 11,000 Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Μεγάλη Βρετανία και κάθε χρόνο οι αριθμοί αυξάνονται, αναφέρει. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το 2009 φοιτούσαν στη Βρετανία 7.600 Κύπριοι φοιτητές.

Οι φοιτητές, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, που κάνουν την εγγραφή τους φέτος με στόχο να αρχίσουν τις σπουδές τους το 2011 δεν θα επηρεαστούν από την αύξηση των διδάκτρων.

Οι φοιτητές που κάνουν την εγγραφή τους φέτος με στόχο να αρχίσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2012 αναμένεται ότι θα επηρεαστούν από την αύξηση των διδάκτρων.

Συστήνεται, αναφέρει το British Council, όπως οι φοιτητές ελέγξουν το θέμα με το πανεπιστήμιο στο οποίο ενδιαφέρονται να σπουδάσουν προτού μεταφέρουν την εγγραφή τους.

Το British Council, αναφέρει ότι στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής τους Έκθεσης που θα γίνει στο Χίλτον Λευκωσίας στις 16-17 Νοεμβρίου από τις 3-8.30 μμ. θα διεξαχθεί σεμινάριο αναφορικά με τις διαδικασίες εγγραφής στα Βρετανικά Πανεπιστήμια την Τετάρτη στις 7 μμ. και το θέμα των διδάκτρων θα περιλαμβάνεται στο σεμινάριο αυτό.

Σύμφωνα με το British Council, η έκθεση του Λόρδου Μπράουν που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου αφορούσε την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Ανώτερης/Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Μεγάλη Βρετανία στα πλαίσια της Αναθεώρησης των Κυβερνητικών Δαπανών που στόχο έχει την εξυγίανση της οικονομίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει διάφορες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση η οποία αναμένεται να πάρει θέση. Παρόλο που ο Λόρδος Μπράουν είχε εισηγηθεί να μην υπάρχει ανώτατο όριο αναφορικά με τα δίδακτρα, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί αναφορικά με το σημείο αυτό και έθεσε τις 9,000 στερλίνες ως ανώτερο όριο.

«Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των Βρετανικών Πανεπιστημίων αξίζει να αναφέρουμε ότι 35% προέρχεται από την κυβερνητική χορηγία και 29% από τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι φοιτητές. Το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από ερευνητικές χορηγίες» καταλήγει η ανακοίνωση.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |