Friday, November 12, 2010

Ευρωζώνη: Απρόσμενη υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής το Σεπτέμβριο


Ευρωζώνη: Απρόσμενη υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής το Σεπτέμβριο

Η βιομηχανική παραγωγή στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ υποχώρησε το Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο με το μεγαλύτερο ρυθμό από το Μάρτιο του 2009.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση το Σεπτέμβριο, ενώ ήταν κατά 5,2% υψηλότερη σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η χαμηλότερη ετήσια άνοδος από το Φεβρουάριο αυτού του έτους.

Παράλληλα, τα στοιχεία διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν 0,3% μηνιαία αύξηση και 7,3% αύξηση σε ετήσια βάση.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, η παραγωγή των χωρών εκείνων που αντιμετωπίζουν υψηλά κρατικά ελλείμματα συνέχισε να επιβαρύνει το σύνολο της Ευρωζώνης, ενώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο μειώθηκε και η παραγωγή στη Γερμανία.

Επιπλέον, η Eurostat, αναθεώρησε τα στοιχεία του Αυγούστου, τα οποία τελικώς έδειξαν, άνοδο 1,1% και 8,4% σε μηνιαία και ετήσια βάση.

Στην Ελλάδα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 5,4% το Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα και σε Πορτογαλία και Ισπανία σημειώθηκε πτώση 4,7% και 1,5% αντίστοιχα.

Στη Γερμανία, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,8% μηνιαίως, ενώ στη Γαλλία παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Τα ετήσια στοιχεία αποκάλυψαν ένα ακόμα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των οικονομιών. Στην Ελλάδα, σημειώθηκε κάμψη της τάξης του 7,6%, ενώ στη Γερμανία η παραγωγή ενισχύθηκε 8,3%.



source: capital.gr

No comments:

Share |