Friday, November 12, 2010

Ανακάμπτει η οικονομία


Ανακάμπτει η οικονομία


Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2010 η κυπριακή οικονομία, με τους κλάδους τουρισμού, εμπορίου και τραπεζών να οδηγούν την ανάκαμψη από την ύφεση του 2009. Σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία, το κυπριακό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 0,6% έναντι του δεύτερου τριμήνου.

Είναι το τρίτο συνεχές τρίμηνο που η οικονομία παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση και ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Πέραν της τριμηνιαίας βάσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε και σε ετήσια βάση. Το ΑΕΠ αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2010 κατά 1,5 % έναντι αύξησης 0,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τη Cystat, η βελτίωση που παρατηρείται στην οικονομία σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα οφείλεται στις βελτιωμένες επιδόσεις που παρουσίασαν κατά το τρίτο τρίμηνο οι τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, του εμπορίου και του τραπεζικού τομέα.

Ο τομέας των υπηρεσιών (Δημόσια διοίκηση, Εκπαίδευση, Υγεία, λοιπές υπηρεσίες) συνεχίζει να παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα, ενώ ο τομέας των κατασκευών παραμένει με αρνητικές επιδόσεις.

Επιβράδυνση στην ΕΕ

Μεγέθυνση κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο του έτους και η οικονομία της ευρωζώνης και ΕΕ, που παρουσιάζει ωστόσο σημαντική επιβράδυνση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2010 κατά 0,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και στην ΕΕ επίσης κατά 0,4%.

Το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης και ΕΕ είχε αναπτυχθεί σε τριμηνιαία βάση κατά 1%.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφουν οι πλείστες χώρες πλην της Ελλάδας, Ολλανδίας και Ρουμανίας.

Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση. Στην Ρουμανία η συρρίκνωση ανήλθε στο 0,7% και στην Ολλανδία στο 0,1%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 και στην ΕΕ κατά 2,1%.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |