Wednesday, October 14, 2009

Σε υψηλά έτους το αργό- Πάνω από τα 75 δολάρια


Σε υψηλά έτους το αργό- Πάνω από τα 75 δολάρια

Πάνω από τα 75 δολάρια έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές οδηγήθηκαν σε αθρόες αγορές, λόγω του θετικού κλίματος που δημιούργησαν αφενός τα κέρδη που σημείωσε στο τρίτο τρίμηνο η JP Morgan και αφετέρου το αλμα που σημείωσε σήμερα ο βιομηχανικός δείκτης Dow στις 10.000 μονάδες. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 1,4% κλείνοντας στα 75,15 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά ακόμα και τα 75,40 δολάρια, ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα από τις 25 Αυγούστου. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου Brent ενισχύθηκαν κατά 1% στα 73,13 δολάρια το βαρέλι.

'Μία ανάσα' πριν το 1,5 δολάριο βρίσκεται το ευρώ. Το ευρώ ανήλθε νωρίτερα ως και το 1,4901 δολάριο, από 1,4829 στη Νέα Υόρκη χθες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Αυγούστου 2008, όταν είχε ανέλθει στο 1,4949 δολάριο.

Το δολάριο συνεχίζει να αποδυναμώνεται, καθώς τα επιτόκια της Fed είναι σχεδόν μηδενικά (0% -0,25%), ενώ και η αισιοδοξία για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, προδιαθέτει για ρίσκο τους επενδυτές.

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2009 και 2010 προχώρησε ο ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του, εκτιμώντας ότι "η παγκόσμια οικονομία μοιάζει τώρα να εισέρχεται σε μια καινούργια φάση, μετακινούμενη από μια περίοδο ελέγχου της κρίσης σε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης".

Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα για το έτος το 2009, καταγράφοντας πτώση ύψους 1,4 εκατ. βαρελιών σε σύγκριση με το 2008. Ακόμη, για το 2010, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας άνοδο ύψους 500.000 βαρελιών την ημέρα σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, ο κύριος όγκος της ζήτησης για το 2010 αναμένεται να κατευθυνθεί στην Κίνα, στην Ινδία, στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική, κυρίως λόγω αυξημένης ζήτησης στους τομείς της βιομηχανίας, μεταφορών και πετροχημικών.

Αν και οι ειδικοί του ΟΠΕΚ αναμένουν να αυξηθεί η ζήτηση του χρόνου με τον μισό ρυθμό από αυτόν για τον οποίο κάνει λόγο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, αναλυτές όπως ο Μάικ Ουίτνερ στη Societe Generale υπογραμμίζουν ότι ο διεθνής οργανισμός "αναθεωρεί την αύξηση της ζήτησης προς τα άνω και μοιάζει να κινείται προς πιο αισιόδοξη κατεύθυνση".

Παρά το ότι βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις προοπτικές, ο ΟΠΕΚ έστειλε μήνυμα επιφυλακτικότητας. "Δεδομένων των αδύναμων θεμελιωδών δεδομένων στην αγορά πετρελαίου, όπως αυτά αντικατοπτρίζονται στα υψηλά επίπεδα των παγκόσμιων διαθέσιμων, εμπορικών αποθεμάτων και την ευρεία πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα του ΟΠΕΚ, υπάρχει ανάγκη για συνεχή στενή παρακολούθηση τόσο των οικονομικών συνθηκών όσο και των εξελίξεων στην αγορά πετρελαίου", σημειώνεται στην έκθεση του μηνός Οκτωβρίου του διεθνούς οργανισμού.

reporter.gr

''Καμπάνα'' από την ΕΕ για το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας


''Καμπάνα'' από την ΕΕ για το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας

Ηχηρή προειδοποίηση έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πέντε χώρες μέλη- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για τον υψηλό βαθμό κινδύνου που ενέχει η αλματώδης αύξηση του δημόσιου χρέους στην αντιμετώπιση των κρατικών δαπανών. Μ. Βρετανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Λετονία και Ελλάδα, έλαβαν συστάσεις από την Κομισιόν, ότι δεν μπορούν να στηρίζονται στην πιθανή γρήγορη ανάπτυξη για να μπορέσουν να μειώσουν το δημόσιο χρέος, αφού η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κρίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η έκθεση επισημαίνει ειδικά για την Ελλάδα ότι "αντιμετωπίζει τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση, και σε συνδυασμό με το πάρα πολύ υψηλό χρέος δημιουργεί τις χειρότερες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των οικονομικών της πολιτικών. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί φιλόδοξα προγράμματα σταθερότητας, που θα μειώσουν το χρέος και το έλλειμμα, καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα".

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Κομισιόν αναφέρθηκε και στην αύξηση της ανεργίας, καθώς το γεγονός αυτό θα έχει επιπτώσεις στην καταβολή των εισφορών, με τις οποίες καλύπτονται συντάξεις και ιατροφαρμακευτικές δαπάνες. Μάλιστα για την Ελλάδα, η Κομισιόν επισήμανε ότι η ανάγκη για δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών είναι αμεση, καθώς ο δείκτης υψηλού χρέους έχει διπλασιαστεί.

Επιπλέον, η Κομισιόν ανέφερε ότι οι επιλογές των εν λόγω κυβερνήσεων είναι πολύ περιορισμένες, γι΄ αυτό θα πρέπει να καταφύγουν σε αμεσες περικοπές των κρατικών δαπανών και μεταρρυθμίσεις που να αφορούν την αγορά εργασίας. Πλην των πέντε κρατών, η Κομισιόν, επισήμανε τον κίνδυνο του υψηλού χρέους και στην Ολλανδία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Τσεχία και την Κύπρο. Από την άλλη μεριά, οι χώρες που αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο είναι η Γερμανία, το Βέλγιο και την Αυστρία, οι οποίες βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να διαχειριστούν μελλοντικά κόστη, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη.

Τέλος, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η αύξηση του δημόσιου δανεισμού, θα επηρεάσει τα επιτόκια, ωθώντας τα υψηλότερα, όταν η ανάκαμψη ομαλοποιηθεί και τεθούν σε τροχιά ανάπτυξης οι οικονομίες της ευρωζώνης.

reporter.gr

Απώλειες 30 cents για το χρυσό


Απώλειες 30 cents για το χρυσό

Μικρή διορθωτική κίνηση σημείωσε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε κατοχύρωση κερδών, χωρίς να επηρεάζονται από την νέα πτώση του χρυσού. Παρόλα αυτά, αυτή την ώρα μαζεύει τα κέρδη του, υποχωρώντας 0,4% στα 1.060 δολάρια η ουγγιά. 'Μία ανάσα' πριν το 1,5 δολάριο βρίσκεται το ευρώ. Νωρίτερα, ο χρυσός άμεσης παράδοσης ενισχυόταν ως και 0,5% στα 1.069,80 η ουγγιά.

Ο χρυσός για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωνε νέο ρεκόρ στα 1.071,10 δολ. η ουγγιά, τελικά έκλεισε με απώλειες 30 cents στα 1.064,70 δολάρια η ουγγιά. Από την άλλη μεριά το ασήμι ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 17,895 δολάρια, η πλατίνα σημείωσε κέρδη 0,4% στα 1.366,60 δολάρια και η πλατίνα 0,3% στα 330,80 δολάρια.

'Μία ανάσα' πριν το 1,5 δολάριο βρίσκεται το ευρώ. Το ευρώ ανήλθε νωρίτερα ως και το 1,4901 δολάριο, από 1,4829 στη Νέα Υόρκη χθες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Αυγούστου 2008, όταν είχε ανέλθει στο 1,4949 δολάριο.

Το δολάριο συνεχίζει να αποδυναμώνεται, καθώς τα επιτόκια της Fed είναι σχεδόν μηδενικά (0% -0,25%), ενώ και η αισιοδοξία για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, προδιαθέτει για ρίσκο τους επενδυτές.

reporter.gr

Στις 10.000 μονάδες ο Dow - Σε υψηλά έτους η Ευρώπη- Στα ... Lehman Brothers επίπεδα το Χ.Α.


Στις 10.000 μονάδες ο Dow - Σε υψηλά έτους η Ευρώπη- Στα ... Lehman Brothers επίπεδα το Χ.Α.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,98% στις 5.256,10 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 2,45% στις 5.854,14 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε κέρδη 2,14% στις 3.882,67 μονάδες. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 2.896,91 μονάδες και με υπερκέρδη 3,17%. Ίδιο το κλίμα και στη Wall, με τον Dow Jones να φτάνει για δευτερόλεπτα τις 10.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου του 2008. Αυτήν την ώρα, ο δείκτης Dow ενισχύεται κατά 1,18% στις 9.988,46 μονάδες, ο S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 1,31% στις 1.087,64 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται στο +1,15% στις 2.165,80 μονάδες.
«Ράλι» στην Ευρώπη

Με οδηγό τα άνω των εκτιμήσεων κέρδη της JP Morgan και Intel οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν ανοδο, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2% στις 246,8 μονάδες. Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε κέρδη 1%, 'σκαρφαλώνοντας' σε υψηλό 13 μηνών, λόγω της βελτίωσης του καταναλωτικού κλίματος στην Αυστραλία.

Μετά τα κέρδη της Intel, ενισχύθηκαν η STMicroelectronics, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια chips ηλεκτρονικών υπολογιστών της Ευρώπης και η δεύτερη μεγαλύτερη, η Infineon, κατά 2,7% και 3,8%, αντίστοιχα.

Κατά 3,4% ενισχύεται η ASML Holding, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξοπλισμού ημιαγωγών στην Ευρώπη, που επέστρεψε στην κερδοφορία μετά από τρία διαδοχικά τρίμηνα ζημιών το τρίτο τρίμηνο του έτους , καθώς ενισχύεται σιγά σιγά η ζήτηση για μηχανήματα μικρότερων ημιαγωγών.

Ανοδος 5,5% για τη Rio Tinto. Η τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως, ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος κατά 12% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου λόγω της ζήτησης από τις κινέζικες χαλυβουργίες.

Η BP, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης, ενισχύθηκε κατά 2,3% καθώς η τιμή του αργού αναρριχήθηκε σήμερα σε υψηλά έτους εν μέσω αισιοδοξίας για αύξηση της ζήτησης λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Η μεγαλύτερη της Ευρώπης, Royal Dutch Shell Plc, σημείωσε κέρδη 1,2%.

Κέρδη 3,1% για την Credit Agricole,που ανακοίνωσε αποπληρωμή κρατικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ.

Κέρδη 7% και για την BASF η οποία δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ειδικότερα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 19% στα 12,8 δισ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 20% στα 1,25 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για πωλήσεις ύψους 12,4 δισ. ευρώ.

Κέρδη στη Wall

Διευρύνονται τα κέρδη που σημειώνονται από τους αμερικανικούς δείκτες, μετά τα απρόσμενα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της JP Morgan και της Intel, αλλά και μετά τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Στο +3% κινείται η JPMorgan Chase μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα στο τρίτο τριμήνου του 2009. Αναλυτικά, στα 3,6 δισ. δολάρια, ήτοι 82 σεντς ανά μετοχή «εκτινάχτηκαν» τα κέρδη της από 527 εκατ. δολάρια, ήτοι 9 σεντς ανά μετοχή σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη να διαμορφωθούν στα 52 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα της ανήλθαν στα 26,62 δισ. δολάρια από 14,74 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά έσοδα σημείωσαν αύξηση 85% σε σύγκριση με πέρυσι, διαμορφούμενα στα 7,5 δισ. δολάρια. Επιπλέον, τα καθαρά κέρδη από τις επενδυτικές δραστηριότητες σχεδόν διπλασιάστηκαν, στα 1,9 δισ. δολάρια από 1 δισ. δολάρια. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 διαμορφώνεται στο 8,2%.

Ανοδος 2,6% για την Intel που προβλέπει πωλήσεις ύψους 10,5 δισ. δολ. για το δ΄ τρίμηνο, άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών για 9,5 δισ. δολάρια. Το περιθώριο κέρδους της εταιρείας ενδέχεται να αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.

Τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης κατασκευάστριας chips ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως υποχώρησαν κατά 7,8% στα 1,86 δισ. δολάρια ή 33 σεντς ανά μετοχή το γ' τρίμηνο, από 2,01 δισ. δολάρια ή 35 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη ύψους 27 σεντς ανά μετοχή. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,1% στα 9,39 δισ. δολάρια, από 10,2 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 9,05 δισ. δολάρια. Παράλληλα με το θετικό κλίμα που δημιούργησαν τα αποτελέσματα της Intel, η Advanced Micro Devices ενισχύεται κατά 2,5%.

Κέρδη που ξεπερνούν το 3% σημειώνουν η Macy΄s και η Nordstrom, μετά την ανακοίνωση για τη νέα πτώση 1,5% που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά το μήνα Σεπτέμβρη, από αύξηση 2,7% κατά το μήνα Αύγουστο, ύστερα από τη λήξη του κρατικού προγράμματος απόσυρσης οχημάτων. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξεως του 2%. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, εξαιρουμένων των πωλήσεων των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 0,5% το Σεπτέμβρη. Επιπλέον, οι πωλήσεις των μοτοσικλετών υποχώρησαν 10,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Αύξηση 0,1% κατέγραψε ο δείκτης τιμών εισαγωγών κατά το μήνα Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την έκτη μηνιαία αύξηση μέσα σε επτά μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, οι τιμές εισαγωγών έχουν αυξηθεί κατά 7,3% από την αρχή του έτους, αλλά έχουν καταγράψει πτώση 12% σε ετήσια βάση.

Στα... Lehman Brothers επίπεδα το Χ.Α. - Στα ύψη τα ξένα χρηματιστήρια

Για μόλις τέσσερις μονάδες το Χ.Α. δεν έκλεισε στα επίπεδα μετά τη κατάρρευση της Lehman Brothers, τα οποία έχει να «δει» από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2008. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 2.896,91 μονάδες και με υπερκέρδη 3,17%.Το ενδοσυνεδριακό υψηλό ήταν στις 2.908 μονάδες και την παράσταση για μία ακόμα μέρα έκλεψαν οι τραπεζικές μετοχές. Το ενδιαφέρον στις αγορές και το Χ.Α. εστιάζεται στα αποτελέσματα των εισηγμένων και κυρίως των τραπεζών, τα οποία ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών. Σήμερα ήταν η JP Morgan που ικανοποίησε τις αγορές και ακολουθούν Goldman Sachs, General Electric ( ο επενδυτικός της βραχίονας) κ.ά. Το αποτέλεσμα ήταν ο γενικός δείκτης να βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα έτους, στέλνοντας μιά σειρά από μετοχές και κυρίως τις τραπεζικές σε νέα υψηλά. Οι εισροές κεφαλαίων έρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανοί, όπως σχολιάζουν Έλληνες αναλυτές, εξακολουθούν να βγαίνουν από assets στο νόμισμά τους και να τοποθετούνται στο εξωτερικό.

Οι ελληνικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις «λαμπιρίζουν» γι΄ αυτούς αφενός λόγω της μιδαμινής εμπλοκής τους σε τοξικά προϊόντα και αφεταίρου λόγω της σημαντικής παρουσίας που έχουν στις αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης. Το κλίμα ήταν τόσο «ζεστό» για αγορές στο Χ.Α., που οι συναλλαγές άγγιξαν τα 437,8 εκατ. ευρώ (με 27,3 εκατ. ευρώ πακέτα) και τα περισσότερα χαρτιά έκλεισαν με κέρδη, 181, έναντι 34 που υποχώρησαν και 86 αμετάβλητα.

Κέρδη 7,62% για τη μετοχή της Eurobank, στα 12 ευρώ και 3 εκατ. τεμάχια, 6,47% για την ΑΤΕ, που επέστρεψε σε τροχιά ανόδου μετά τη «βουτιά» της Τρίτης, ΕΤΕ 5,03%, στα 27,75 ευρώ με 4,545 εκατ. τεμάχια, Κύπρου 4,07%, στα 6,14 ευρώ, Τ.Τ. 3,77%, Πειραιώς 3,54%, στα 13,17 ευρώ, Marfin Popular 4,33% και Alpha 3,42%, στα 13,90 ευρώ. Αγορές βγήκαν και για μιά σειρά από άλλες μετοχές του 20άρη, όπως Μυτιληναίος, που ενισχύθηκε κατά 3,46%, Ιντραλότ 4,77% και Τιτάν 3,97%.

reporter.gr

FAA: Πρόστιμα 9,2 εκατ. δολαρίων στις US Airways και UAL


FAA: Πρόστιμα 9,2 εκατ. δολαρίων στις US Airways και UAL

Πρόστιμα ύψους 9,2 εκατ. δολαρίων επέβαλλε η Federal Aviation Administration των ΗΠΑ στις εταιρείες US Airways και UAL, για παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας αναφορικά με τις πτήσεις. Στην US Airways επιβλήθηκε πρόστιμο 3,8 εκατ. δολαρίων και στην UAL πρόστιμο 5,4 εκατ. δολαρίων.

reporter.gr

Τουρκία: Πτώση 37,75% των άμεσων ξένων επενδύσεων τον Αύγουστο


Τουρκία: Πτώση 37,75% των άμεσων ξένων επενδύσεων τον Αύγουστο


Πτώση 37,75% σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις τον Αύγουστο στην Τουρκία σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, οι άμεσες ξένες επενδύσεις υποχώρησαν στα 747 εκατ. δολ. από 1,2 δισ. δολ. τον αντίστοιχο μήνα του 2008 ενώ για το οχτάμηνο διαμορφώθηκαν στα 5,79 δισ. δολ. από 13 δισ. δολ. το οχτάμηνο του περασμένου έτους.

Το 2008 οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν της τάξης των 17,72 δισ. δολ., ενώ το 2007 ήταν 22 δισ. δολ.
Για το 2009 η International Investors Association αναμένει να διαμορφωθούν κάτω από τα 10 δισ. δολ.

capital.gr

Thomson Reuters: Επίσημη πρόταση για την εξαγορά της Breakingviews












Η Thomson Reuters Corp. ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε επίσημη πρόταση για την εξαγορά της Breakingviews.

Η Thomson Reuters ανακοίνωσε παράλληλα ότι η προσφορά έχει γίνει αποδεκτή από το Δ.Σ. της Breakingviews και η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο διάσημα των επόμενων οκτώ εβδομάδων. Η εταιρεία δεν γνωστοποίησε τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

capital.gr

Σε υψηλά έτους οι ευρωαγορές


Σε υψηλά έτους οι ευρωαγορές


Στα υψηλότερα επίπεδα τους για το 2009 αναρριχήθηκαν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στις συναλλαγές της Τετάρτης στο κλίμα ευφορίας που διαμόρφωσαν τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των Intel Corp. και JPMorgan Chase, αλλά και μετά τα θετικά μάκρο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σε Ευρώπη και Ασία.

Ο πανευρωπαϊκός Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,08% για να τερματίσει στις 246,98 μονάδες, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2008. Ο δείκτης σημειώνει παράλληλα ράλι 56% από τα χαμηλά που σημείωσε στις 9 Μαρτίου.

Ο Stoxx 50 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,36%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημείωσε κέρδη 2,49%.

Σε επίπεδο περιφερειακών δεικτών, ο FTSE100 στο Λονδίνο κέρδισε 1,98% για να διαμορφωθεί στις 5.256 μονάδες, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε με άλμα 2,45%, ενώ στο Παρίσι ο CAC σημείωσε άνοδο 2,14%.

Κέρδη 2,26% σημείωσε ο ισπανικός IBEX, ο ιταλικός MIB ενισχύθηκε κατά 1,75%, ενώ ο ελβετικός SMI τερμάτισε στο +1,34%.

Θετικά πρόσημα για τους ρωσικούς δείκτες με τον MICEX στο +3,19% και τον RTS στο +2,94%. Στην Τουρκία ο ISE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,91%.

Στα μάκρο της ημέρας, για τέταρτο διαδοχικό μήνα αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, παρέχοντας επιπλέον ενδείξεις ότι η οικονομία της οδηγείται προς την πρώτη αύξηση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο τρίτο τρίμηνο από το πρώτο του 2008. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,9% σε σχέση με τον Ιούλιο και υποχώρησε κατά 15,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Στη Μ. Βρετανία, στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12,5 ετών ανήλθε το Σεπτέμβριο ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, αν και η αύξηση σε μηναία βάση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων. Ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα Jobseeker΄s Allowance διαμορφώθηκε σε 1,63 εκατ., αριθμός ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος από τον Απρίλιο του 1997, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ONS).

Στην Ασία, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, με ομόφωνη απόφαση, στο 0,1% όπως αναμενόταν, ενώ αναβάθμισε τις οικονομικές της εκτιμήσεις για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Ταυτόχρονα επιβραδύνθηκε η συρρίκνωση των κινεζικών εξαγωγών τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας ότι οι συνθήκες του παγκόσμιου εμπορίου είναι πιθανό να βελτιώνονται, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, οι φορτώσεις υποχώρησαν σε ποσοστό 15,2% σε μηνιαία βάση στα 115,9 δισ. δολάρια, έναντι της μείωσης 23,4% τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας τη μικρότερη πτώση σε διάστημα εννέα μηνών. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις 23 αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για πτώση της τάξης του 21%.

capital.gr

Άνοδος 328% για τη μετοχή της Phytopharm στο Λονδίνο

Άνοδος 328% για τη μετοχή της Phytopharm στο Λονδίνο

Άνοδο 328,22% σημειώνει η τιμή της μετοχής της εταιρείας βιοτεχνολογίας Phytopharm μετά από ανακοίνωσή της ότι τα πειράματα που διεξήγαγε για το φάρμακο κατά του parkinson Cognane είναι ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τιμή της μετοχής έφτασε τις 26,25 πένες ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανήλθε σε 23,5 εκατ. λίρες.

Το φάρμακο θεωρήθηκε ασφαλές και χωρίς παρενέργειες, μετά από δοκιμές που διενεργήθηκαν σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους, όμως θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να κυκλοφορήσει στην αγορά. Τον Δεκέμβριο αναμένεται η παρουσίαση του σε Ιατρικό Συνέδριο του Μαϊάμι.

capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση στα εμπορικά αποθέματα Αυγούστου


ΗΠΑ: Πτώση 1,5% στα εμπορικά αποθέματα Αυγούστου

capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μικρότερων των εκτιμήσεων στις λιανικές πωλήσεις το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Πτώση μικρότερων των εκτιμήσεων στις λιανικές πωλήσεις το Σεπτέμβριο

Πτώση μικρότερων των εκτιμήσεων σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο καθώς έληξε το πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου τη χώρας.


Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι πωλήσεις συνολικά υποχώρησαν 1,5% σε μηνιαία βάση, ενώ εξαιρουμένων των αυτοκινήτων αυξήθηκαν 0,5%. Ειδικότερα, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 344,7 δισ. δολ., 5,7% μικρότερες σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2008, ενώ για το εννεάμηνο υποχώρησαν κατά 8,8% στα 3,04 τρισ. δολ.

Το Σεπτέμβριο οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν 10,4%, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ τον Αύγουστο είχαν σημειώσει αύξηση 7,3%.

Οικονομολόγοι στις εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση των συνολικών πωλήσεων κατά 2% και εξαιρουμένων των αυτοκινήτων για άνοδο 0,3%.


capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,1% του δείκτη τιμών εισαγωγών το Σεπτέμβριο


capital.gr

Alapis και Jumbo φαίνεται να χάνουν το τραίνο του 20άρη

Alapis και Jumbo φαίνεται να χάνουν το τραίνο του 20άρη

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, δηλαδή σε δύο εβδομάδες επίκειται η αναθεώρηση των δεικτών FTSE του Χρηματιστηρίου Αθηνών και φυσικά του βασικότερου εξ αυτών του FTSE-20, δηλαδή της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά και των διοικήσεων των εισηγμένων για μία θέση στην κατηγορία «των πρώτων» επανήλθε δυναμικά λόγω της τρελής κούρσας των τιμών των μετοχών και φυσικά της γενικότερης επενδυτικής αναβάθμισης που τυγχάνει μία μετοχή όταν ανεβαίνει κατηγορία.
Σύμφωνα λοιπόν με τη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από το ημερήσιο Δελτίο Τιμών του ΧΑ, οι Alapis και Jumbo, που σήμερα δεν συμμετέχουν στον 20άρη δείκτη, κατατάχθηκαν στην 17η και 18η θέση αντίστοιχα. Ξεπέρασαν δηλαδή υφιστάμενες εταιρείες όπως Ελλάκτωρ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Intralot και Μυτιληναίος. Όμως παρά το ότι συμπεριλαμβάνονται στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες του ΧΑ, δεν θα συμπεριληφθούν στον δείκτη, καθώς δεν κατάφεραν να καταταχθούν στην 15η ή καλύτερη θέση, γεγονός που θα σήμαινε την αυτόματη ένταξή τους, όπως ορίζουν οι κανόνες.

Από την άλλη πλευρά, καμία μετοχή από τις υφιστάμενες του 20άρη δεν κατατάσσεται σε θέση από την 25η και χαμηλότερα έτσι ώστε να διαγραφεί αυτόματα από τον δείκτη όπως επίσης ορίζουν οι κανόνες. Οι μετοχές των εταιρειών Μυτιληναίος και Intralot βρέθηκαν στην 21η και 22η θέση αντίστοιχα της κατάταξης και τη «γλίτωσαν».

Σημειώνεται πως η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου (κατά τη φθινοπωρινή αναθεώρηση) ή του Μαρτίου (κατά την ανοιξιάτικη αναθεώρηση) είναι το βασικό κριτήριο αξιολόγησης των μετοχών για τη συμμετοχή τους στους δείκτες FTSE. Τα άλλα δύο είναι free float >15% και εμπορευσιμότητα >20%. Έτσι, το ενδιαφέρον για αλλαγές μεταφέρεται στον 40άρη.

Δείτε πιο κάτω την κατάταξη.

http://www.reporter.gr/files/Foteini/anatheorisi%2020arh.xls

reporter.gr

Που κτυπά η ύφεση στις κατασκευές


Που κτυπά η ύφεση στις κατασκευές


Δε διαφαίνονται προς το παρόν σημάδια ανάκαμψης στον τομέα των κατασκευών, με τη Λάρνακα και την Πάφο να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μεγάλης συρρίκνωσης των κατασκευαστικών επενδύσεων. Όπως προκύπτει από νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία για τις άδειες οικοδομής, το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μειώθηκε τους πρώτους επτά μήνες του 2009 στο 1,95 εκ. τ.μ. σε σχέση με 2,1 εκ. τ.μ. την περσινή αντίστοιχη περίοδο, καταγράφοντας μείωση 5,9%.

Μειωμένες επενδύσεις στις κατασκευές αναμένονται στη Λάρνακα και στην Πάφο, ενώ αντίθετα μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο και μικρότερη σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη Λάρνακα καθώς το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων παρουσιάζει μείωση 29,3% στα 281,4 χιλ. τ.μ. από 398 χιλ. τ.μ., ενώ μείωση 22% έχει και η Πάφος που από 431,5 χιλ. τ.μ. που ήταν το περσινό επτάμηνο, φέτος το εμβαδόν περιορίστηκε στα 336,5 χιλ. τ.μ.

Αντίθετα, στην ελεύθερη Αμμόχωστο καταγράφεται αύξηση 36,5%, με το εμβαδόν να φθάνει τις 189,5 χιλ. τ.μ., έναντι 138,8 χιλ. τ.μ. πέρσι. Μικρή αύξηση 5,4% και 1,9% αντίστοιχα σημειώνεται και στη Λεμεσό και Λευκωσία.

Παρά τη μείωση των εμβαδών επταμήνου, ο αριθμός των αδειών οικοδομής καταγράφει αύξηση 4,1% φθάνοντας τις 5.319 έναντι 5.109 πέρσι. Η αξία των αδειών αυξήθηκε κατά 7,8% στο €1.757,8 εκ. από €1.631,5 εκ. το επτάμηνο του 2008. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 10.282 οικιστικές μονάδες έναντι 11.362 πέρσι (-9,5%).


stockwatch.com.cy

"Εβγαλε νοκ άουτ" τις εκτιμήσεις η JP Morgan


"Εβγαλε νοκ άουτ" τις εκτιμήσεις η JP Morgan


Με εντυπωσιακή αύξηση στα καθαρά της κέρδη, που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ολοκλήρωσε το τρίτο τρίμηνο χρήσης η JP Morgan, η οποία ανοίγει τον χορό των τραπεζικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 3,6 δισ. δολαρίων ή 82 σεντς ανά μετοχή, συντρίβοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή 52 σεντς ανά μετοχή. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η τράπεζα είχε εμφανίσει κέρδη 527 εκατ. δολαρίων ή 9 σεντς ανά μετοχή.

Στο ίδιο διάστημα τα έσοδα της JP Morgan ενισχύθηκαν στα 26,62 δισ. δολάρια από 14,74 δισ. δολάρια πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καθαρά κέρδη από τις επενδυτικές δραστηριότητες σχεδόν διπλασιάστηκαν, στα 1,90 δισ. δολάρια από 1 δισ. δολάρια. Τα καθαρά έσοδα σημείωσαν αύξηση 85% σε σύγκριση με πέρυσι, διαμορφούμενα στα 7,5 δισ. δολάρια. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 διαμορφώνεται στο 10,2%, από 8,9% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 9,7% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση, στα 9,8 δισ. δολάρια.

Τραπεζικοί όμιλοι όπως η JP Morgan, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley έχουν δει τις επενδυτικές τους μονάδες να κερδίζουν μερίδιο στην αγορά, καθώς ανταγωνιστικές τράπεζες όπως η Lehman Bros., η Bear Stearns και η Merrill Lynch έχουν καταρρεύσει ή εξαγοραστεί στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

"Ενώ διακρίνουμε αρχικά σημάδια σταθεροποίησης της καταναλωτικής πίστης, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη με βεβαιότητα ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί", ανέφερε, ο CEO, Jamie Dimon. "To πιστωτικό κόστος παραμένει υψηλό και αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στο ορατό μέλλον όσον αφορά τα δάνεια και τις κάρτες", συμπλήρωσε.

Προσυνεδριακά η μετοχή της JP Morgan ενισχύεται 3,4%.

capital.gr

Ευρωζώνη: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο

Ευρωζώνη: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο


Για τέταρτο διαδοχικό μήνα αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, παρέχοντας επιπλέον ενδείξεις ότι η οικονομία της οδηγείται προς την πρώτη αύξηση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο τρίτο τρίμηνο από το πρώτο του 2008.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,9% σε σχέση με τον Ιούλιο και υποχώρησε κατά 15,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Σημειώνεται πως η πτώση σε ετήσιο επίπεδο ήταν η μικρότερη από το Δεκέμβριο του 2008, όπου είχε μειωθεί κατά 12,4%. Γενικά, τα στοιχεία ήταν στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν κάνει λόγο για αύξηση κατά 1,1% σε μηνιαία βάση και μείωση 15,4% σε ετήσια.

Επιπλέον, η Eurostat αναθεώρησε τα στοιχεία του Ιούλιου σε 0,2% αύξηση σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ σε ετήσιο άφησε αμετάβλητη την κατά 15,9% πτώση.

Στους επιμέρους δείκτες, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην παραγωγή των διαρκών καταναλωτικών προϊόντων που ενισχύθηκαν 4,5%. Αντίθετα, η παραγωγή των μη διαρκών αγαθών υποχώρησε 0,7% τον Αύγουστο.

capital.gr

Βρετανία: Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


Βρετανία: Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12,5 ετών ανήλθε το Σεπτέμβριο ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, αν και η αύξηση σε μηναία βάση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων.

Ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα Jobseeker΄s Allowance διαμορφώθηκε σε 1,63 εκατ., αριθμός ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος από τον Απρίλιο του 1997, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ONS).

Ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε κατά 20.800 έναντι 23.000 τον Αύγουστο, αύξηση η οποία είναι η μικρότερη από το Μάιο του 2008. Σε σχέση με τον Αύγουστο οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 0,1% στο 5%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 25.000 στο 5,1%.

Οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 25.000 και διαμόρφωση του ποσοστού στο 5,1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.Το ποσοστό ανεργίας International Labor Organization αυξήθηκε στο 7.9% για του τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο έναντι 7,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά, οι άνεργοι για το ίδιο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 88.000 στους 2,47 εκατ.

Ωστόσο , σε σχέση με τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 1.000, πτώση η οποία είναι η πρώτη από το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2008.

capital.gr

Νέα υψηλά για χρυσό, πετρέλαιο-συνεχίζεται η κατρακύλα του δολαρίου

Νέα υψηλά για χρυσό, πετρέλαιο-συνεχίζεται η κατρακύλα του δολαρίου


Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε η τιμή του χρυσού στις συναλλαγές της Τετάρτης, καθώς οι συνεχιζόμενες πιέσεις στην τιμή του δολαρίου, οδήγησαν το αμερικανικό νόμισμα σε χαμηλό 14 μηνών, αυξάνοντας σημαντικά την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτικής επένδυσης.

Αναλυτικότερα, η τιμή spot βρέθηκε να ενισχύεται έως και τα 1.069,45 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας σωρευτικά κέρδη 13% από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου, ανήλθε στο υψηλό των 1.071,10 δολαρίων ανά ουγγιά.

Καθοριστική για την πορεία της τιμής του χρυσού έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής η κίνηση του αμερικανικού νομίσματος στις αγορές συναλλάγματος. Οι προσδοκίες για διατήρηση του επιτοκίου της Fed σε χαμηλά επίπεδα, δημιουργούν πιέσεις στο δολάριο, ωθώντας τους επενδυτές να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε νομίσματα υψηλότερης αποδόσης αλλά και εμπορεύματα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορικά υψηλή τιμή του χρυσού απέχει από το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό επίπεδο-ρεκόρ, το οποίο εκτιμάται από τους αναλυτές της GMFS στα 2.079 δολάρια ανά ουγγιά.

Σε υψηλό έτους το αργό πάνω από τα $75

Σε υψηλό έτους πάνω από τα 75 δολάρια έφτασε η τιμή του αργού στις συναλλαγές της Τετάρτης, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σχετικά με την ενίσχυση της ζήτησης μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων του OPEC και την υποχώρηση του δολαρίου.



Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού τύπου light, sweet παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύεται 0,77 δολάρια στα 74,92 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται πως νωρίτερα άγγιξε τα 75,15 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Οκτωβρίου 2008. Παράλληλα, το αργό τύπου brent ενισχύεται 0,75 δολάρια στα 73,15 δολάρια το βαρέλι.


Στη διάρκεια αυτού του έτους τα συμβόλαια έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο με την ελπίδα ότι η ζήτηση θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την ύφεση. Επιπλέον, η πτώση του δολαρίου έχει ενισχύει την επενδυτική τάση προς τα εμπορεύματα, όπως ο χρυσός ο οποίος κατέγραψε υψηλό ρεκόρ για δεύτερη ημέρα.


Υπενθυμίζεται πως χθες η τιμή του αργού αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων βρίσκοντας στήριξη στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων του ΟΠΕΚ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2009 και το 2010. Το συμβόλαιο του αργού κέρδισε 88 cents ή 1,2% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 74,15 δολάρια.


Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2009 αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,41 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 84,24 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την έκθεση του OPEC για τον Οκτώβριο.

Υποχωρεί και σήμερα το δολάριο σε νέο χαμηλό 14 μηνών

Νέα πτώση σημειώνει σήμερα το δολάριο με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, καθώς οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης για επενδύσεις υψηλότερων αποδόσεων.


Αναλυτικά, τα στοιχεία για την επιβράδυνση της πτώσης των κινεζικών εξαγωγών καθώς και των εισαγωγών και οι εκτιμήσεις για την αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ ενισχύουν την αισιοδοξία των επενδυτών.


Ο Δείκτης Δολαρίου, ο οποίος καταγράφει τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, διαμορφώνεται στις 75.860 μονάδες, κοντά σε χαμηλά 14 μηνών.


Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, το δολάριο ενδέχεται επίσης να υποχωρήσει έναντι της στερλίνας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εν αναμονή των κυβερνητικών στοιχείων που αναμένεται να δείξουν ότι οι τιμές καταναλωτής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση για επενδυτικά “καταφύγια”.


“Οι συνθήκες βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο”, τόνισε ο Phil Burke, επικεφαλής dealer της JP Morgan Securities στο Σίδνεϊ. “Η ανάληψη κινδύνου θα ενισχυθεί και το αμερικανικό δολάριο πιθανώς θα αποδυναμωθεί”, συμπλήρωσε.

capital.gr

Εσπασε το «φράγμα» των 1,49 δολ. το ευρώ


Εσπασε το «φράγμα» των 1,49 δολ. το ευρώ

Σημαντική άνοδο κατέγραψε σήμερα το ευρώ [EUR=X] έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας τα 1,49 δολάρια για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008.

Το αμερικανικό νόμισμα συνέχισε να εξασθενεί έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου, εξαιτίας της ανόδου στα διεθνή χρηματιστήρια, των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και των εκτιμήσεων ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα ακόμα.

Το ευρώ αναρριχήθηκε νωρίτερα έως τα 1,4906 δολάρια. Στις 11:09 ώρα Ελλάδος, διαμορφωνόταν στα 1,4887 δολάρια.

naftemporiki

Κίνα: Σε πρωταγωνιστή του διεθνούς εμπορίου αναδεικνύεται η Κίνα


Κίνα: Σε πρωταγωνιστή του διεθνούς εμπορίου αναδεικνύεται η Κίνα

Το μερίδιο της αγοράς των αντιπάλων της «κλέβει» αργά αλλά σταθερά η Κίνα από τους εμπορικούς της «αντιπάλους, εδραιώνοντας την κυριαρχία της στην παγκόσμια σκηνή, υποστηρίζουν οι The New York Times.

Ήδη με τις φετινές της εξαγωγές, η Κίνα έχει ξεπεράσει τη Γερμανία και έχει ανακυρηχθεί στο μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για πιθανές προστριβές με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Η Κομισιόν πρότεινε χθες τη διεύρυνση των δασμών αντιντάμπινγκ που επιβάλλονται στις εισαγωγές παπουτσιών από την Κίνα και το Βιετνάμ.

Παρά την πτωτική πορεία του παγκόσμιου εμπορίου το 2009, η Κίνα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μεγαλύτερο κομμάτι από την συρρικνούμενη πίτα. Την επέκταση αυτή την οφείλει σε μεγάλο βαθμό στη στροφή των καταναλωτών προς προϊόντα χαμηλότερου κόστους και στην αποφασιστικότητα του Πεκίνου να διατηρήσει αμείωτη την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.

Τα κινεζικά εργοστάσια προχωρούν επιθετικά σε μείωση τιμών, γεγονός που δίνει στην Κίνα τη δυνατότητα να κερδίζει έδαφος στις υφιστάμενες αγορές και να αποκτά πρόσβαση σε καινούργιες. Τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα του κινεζικού εμπορίου παρατηρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Κίνα εκτόπισε τον Καναδά από την πρώτη θέση του προμηθευτή εισαγόμενων προϊόντων.

Εκτός το μερίδιο σε πολλές αμερικανικές αγορές, η Κίνα αυξάνει και την αξία των εξαγωγών σε απόλυτους όρους σε αρκετές κατηγορίες. Στα πλεκτά, για παράδειγμα, οι εισαγωγές από την Κίνα στις ΗΠΑ είχαν κάνει άλμα 10% από τις αρχές του έτους έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Global Trade Information Services.

Με σημερινή της ανακοίνωση, η Κίνα δήλωσε ότι η μείωση των εξαγωγών της τον Σεπτέμβριο περιορίστηκε στο 15% –γεγονός που σηματοδοτεί ισχυρή βελτίωση έναντι της πτώσης του Αυγούστου. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη βελτίωσης για την παγκόσμια οικονομία και ενδυνάμωση των κινέζων εξαγωγών.

Ο λόγος που η Κίνα βιώνει πιο επιδερμικά τη διεθνή ύφεση, τουλάχιστον σε επίπεδο εμπορίου, είναι η ικανότητα των παραγωγών της να προχωρούν σε άμεσες μειώσεις των τιμών των προϊόντων τους μέσω της περικοπής μισθών και άλλων δαπανών στις ζώνες παραγωγής που συνήθως πλειοψηφούν οι μετανάστες εργαζόμενοι.

Επίσης, λόγω του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου προϊόντων χαμηλού κόστους που παράγουν τα κινεζικά εργοστάσια, οι εξαγωγές στη χώρα παρουσιάζουν σχετική ανθεκτικότητα υπό συνθήκες ύφεσης. Λίγες χώρες, εξάλλου, μπορούν να καταφέρουν αυτό που έχει επικρατήσει να λέγετια «τιμή Κίνας», καταλήγουν οι NYT.

naftemporiki

RBS: "Έτοιμη" για πώληση 300 υποκαταστημάτων


RBS: "Έτοιμη" για πώληση 300 υποκαταστημάτων



Πολύ κοντά στην πώληση 312 υποκαταστημάτων που διαθέτει σε Βρετανία και Ουαλία, βρίσκεται η Royal Bank of Scotland (RBS), προκειμένου να «ικανοποιήσει» τις Βρυξέλες, όπως αναφέρουν οι «Financial Times».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «F.T.», με αυτόν τον τρόπο η RBS θα ικανοποιήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ και κυρίως την Επίτροπο, κ. Neelie Kroes, η οποία έχει ζητήσει η τράπεζα να προχωρήσει σε πώληση μονάδων προκειμένου να «επιστρέψει» στο βρετανικό δημόσιο το υψηλό «πακέτο» στήριξης που έχει λάβει. Μάλιστα οι Βρυξέλες φαίνεται να είναι υπέρ της μείωσης κατά 10% των δραστηριοτήτων της RBS σε ό,τι αφορά την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε μικρές επιχειρήσεις.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό η RBS θα πρέπει να προχωρήσει σε πώληση των μονάδων που διαθέτει σε Βρετανία και Ουαλία –αν και σε αυτές δεν περιλαμβάνονται τα υποκαταστήματα της NatWest- είτε σε κάποιον ανταγωνιστή, είτε σε εταιρία private-equity. Το όλο θέμα αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης μεταξύ του Βρετανού υπ. Οικονομίας κ. Alistair Darling και της Επιτρόπου κ. Kroes, με την βρετανική πλευρά να μην «φέρνει μεγάλες αντιρρήσεις» στα σχέδια των Βρυξελών.

euro2day.gr

Τι αγοράζουν -τώρα- τα μεγάλα funds


Τι αγοράζουν -τώρα- τα μεγάλα funds


Τα Αμοιβαία των Fidelity και Capital κτίζουν γρήγορα μεγάλες θέσεις σε τίτλους Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, η Deutsche Asset Management επιστρέφει ενώ Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse, BNP και Merrill Lynch αγοράζουν Blue Chips και Μid Caps για τα βιβλία τους ή για τους πελάτες τους.

Οι ξένοι επιστρέφουν, ταχύτατα, στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αφού έκτισαν θέσεις σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους το ενδιαφέρον τους διαχέεται από τις 15 Σεπτεμβρίου και έπειτα σε άλλους τίτλους Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

Οι περισσότεροι, σύμφωνα με κορυφαίους Έλληνες χρηματιστές, επιστρέφουν στις «παλαιές τους αγάπες». Στις εταιρείες δηλαδή, τις μετοχές των οποίων είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους και πριν την κρίση, ξανακτίζοντας γρήγορα, τις θέσεις τους.

Για αυτό και το τελευταίο διάστημα σε τίτλους, όπως αυτοί των ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil, Coca Cola 3Ε, Φουρλής, Ελλάκτωρ, Folli Follie, ΕΧΑΕ, Jumbo η συναλλακτική δραστηριότητα έχει αυξηθεί σημαντικά και η αποτίμησή τους έχει ενισχυθεί σημαντικά.


Η περίοδος ευνοεί ιδιαίτερα το Χ.Α καθώς τα long only ευρωπαϊκά funds εμφανίζουν πρωτόγνωρη ρευστότητα λόγω των μεγάλων εισροών αναζητώντας νέες επενδυτικές ιδέες στην ευρωπαϊκή μικρή κεφαλαιοποίηση. Την ίδια στιγμή οι εισροές στα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές είναι πρωτόγνωρες με αποτέλεσμα να έχουν καλύψει ήδη τις εκροές που εμφάνισαν από την όξυνση της κρίσης ως και τον περασμένο Μάρτιο.

Οι δύο αυτοί παράγοντες εξηγούν την ταχύτατη διάχυση των αγορών των ξένων από τις τράπεζες σε επιλεγμένους -σε αυτή την φάση- τίτλους Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.


Αγοράζει INLOT, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Λιανεμπόριο η Fidelity

Τα Αμοιβαία της Fidelity, έκτισαν γρήγορα μεγάλες θέσεις σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους με αποτέλεσμα να κατέχουν σήμερα άνω του 2% σε Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank και Alpha Bank. Από τις αρχές του Οκτωβρίου άρχισαν να ενισχύουν τις θέσεις τους σε εμποροβιομηχανικά blue chips και τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με χρηματιστές, τα Α. Κ της Fidelity αγοράζουν εδώ και μερικές συνεδριάσεις μετοχές Intralot,ενώ ενισχύουν την θέση τους στην ΔΕΗ, θέση που διατήρησαν κατά την διάρκεια της κρίσης. Αγορές από την Fidelity εκδηλώνονται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, και στον τίτλο του ΟΤΕ.

Μικρότερες αγορές εκδηλώνονται από τα Αμοιβαία της Fidelity στους τίτλους των Φουρλής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo, ενώ πληροφορίες την θέλουν βασικό αγοραστή σε έναν ακόμη τίτλο Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

Σημειώνεται ότι η Fidelity διατηρούσε μεγάλες θέσεις, ως και τον Μάρτιο του 2009,
σε ελληνικές τράπεζες, τις οποίες πούλησε σταδιακά ενώ μεταξύ Σεπτεμβρίου 2007 με Μάρτιο 2009 είχε αποεπενδυθεί ή μειώσει αισθητά τις θέσεις της από τίτλους όπως οι Ελλάκτωρ, Jumbo, J&P Άβαξ, Φουρλής, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Kleeman, ΚΛΜ κά.


Αγοράζει ΟΠΑΠ, Jumbo και Φουρλής η Capital

Σταθεροί στις «αγαπημένες» τους επιλογές στο Χ. Α παραμένουν και οι διαχειριστές -κάποιων- Αμοιβαίων της Capital. Τα Αμοιβαία της Capital το τελευταίο διάστημα ενισχύουν μέσω Cheuvreux τις θέσεις τους στον τίτλο του ΟΠΑΠ και σε αυτόν της Jumbo. Σταθερή θέση, που ενίσχυσαν, ελαφρώς, το τελευταίο διάστημα, διατηρούν τα Αμοιβαία της Capital και στον τίτλο της Φουρλής.

Μεθοδικές αγορές εκδηλώνονται από Α/Κ της Capital στον τίτλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ,
από τον οποίο είχαν αποεπενδυθεί μόλις τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πίεσης από τις εξαγορές μεριδίων και της τάσης επαναπατρισμού αμερικανικών κεφαλαίων.


Ξανακτίζει θέσεις σε Μεσαία Κεφαλαιοποίηση η Deutsche Asset Management

Με το «θεσμικό» της καπέλο επιστρέφει στο Χ. Α η Deutsche Bank, η οποία ως και τον Σεπτέμβριο του 2008 διατηρούσε μεγάλες θέσεις σε ελληνικές μετοχές στο prop desk της.

Η Deutsche Bank Asset Management «κτίζει» τις τελευταίες ημέρες θέσεις στους τίτλους των Folli Follie και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ ενεργή εμφανίζεται και στον τίτλο της επίσης από παλαιά «αγαπημένης» Alapis. Σημειώνεται ότι η Deutsche Bank συνεχίζει να διατηρεί στα βιβλία της αξιοσημείωτη θέση στον τίτλο της Frigoglass η οποία είχε παραμείνει όταν έκλεισε το prop desk.

Ιδιαίτερα ενεργό στο Χ. Α είναι το τελευταίο διάστημα και το hedge fund BlackRock. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι απορρόφησε ένα μέρος των ιδίων μετοχών της EFG Eurobank κατά την διάρκεια του πρόσφατου placement και έχει κτίσει θέσεις σε Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. Το hedge fund εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει δημιουργήσει μικρότερες θέσεις στους τίτλους των Τράπεζα Κύπρου, MPB, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μικρότερες αγορές εκδηλώνονται σε Coca Cola 3Ε και Jumbo από τα Α.Κ της American Century, ενώ μεθοδικές αγορές εκδηλώνει τις τελευταίες συνεδριάσεις στον τίτλο της Μυτιληναίος μέσω Morgan Stanley, αμερικανικό θεσμικό χαρτοφυλάκιο.

Αξιοσημείωτη θέση στον τίτλο της ΕΧΑΕ έχει δημιουργήσει η Goldman Sachs απορροφώντας περί το 2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που πούλησε η EFG Eurobank ενώ την θέση τους έχουν ενισχύσει και ελληνικά Αμοιβαία Κεφάλαια.


Τι κάνουν Cheuvreux, BNP, Sogen

Αξιοσημείωτους όγκους συνεχίζουν να διενεργούν στο Χ. Α γαλλικές τράπεζες και χρηματιστηριακές για λογαριασμό πελατών τους. Η Cheuvreux την τελευταία εβδομάδα αγόραζε μεθοδικά μετοχές Μotor Oil και Ελλάκτωρ, ενώ ήταν κατά βάση πωλητής στον τίτλο της Alapis.

H SOGEN αγοράζει μετοχές Intralot, ενώ αγορές εκδηλώνονται και από την BNP στον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων.

euro2day.gr

Σε μίνι-κρίση η στερλίνα καθώς δημόσιο χρέος και επιτόκια επηρεάζουν το outlook


Σε μίνι-κρίση η στερλίνα καθώς δημόσιο χρέος και επιτόκια επηρεάζουν το outlook


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι ειδικοί της αγοράς συναλλάγματος κάνουν λόγο για δυσοίωνες προοπτικές στο δολάριο, η λίρα μοιάζει να βρίσκεται στην ίδια κακή κατάσταση ή ακόμη και χειρότερη.

Το δολάριο υποχώρησε αισθητά πλησιάζοντας το χαμηλό έτους στις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας. Και η στερλίνα είναι το μόνο νόμισμα του γκρουπ των 10 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Οι κερδοσκόποι πουλάνε το βρετανικό νόμισμα με μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλη χρονική στιγμή από τότε που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων το 1972, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από την αμερικανική Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα (CFTC).

Ειδικοί της αγοράς συναλλάγματος αποδίδουν το γεγονός αυτό, μεταξύ άλλων, στα μικτά σινιάλα για την οικονομική ανάκαμψη και την νομισματική πολιτική της Μ. Βρετανίας. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα του πρωθυπουργού Gordon Brown διευρύνονται και οι πιθανότητες να κερδίσει το Εργατικό Κόμμα του τις εκλογές του επόμενου έτους φαίνονται περιορισμένες.

Τραπεζικοί αναλυτές και funds αυτή τη στιγμή βλέπουν με απαισιοδοξία τις προοπτικές της λίρας, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η περίοδος της αποδυνάμωσης της θα μπορούσε να κρατήσει αρκετά χρόνια.

“Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν καλά νέα”, τονίζει ο Adrian Schmidt, επικεφαλής ερευνών της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας στην αγορά συναλλάγματος C-View, η οποία διαθέτει σχεδόν 500 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση.

“Τα οικονομικά δεδομένα της Μ. Βρετανίας είναι πιθανό να βελτιωθούν, όπως και όλων των άλλων, ωστόσο κανείς δεν είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη κατάσταση”, συμπλήρωσε.

Ένας παράγοντας που συμβάλει στην υποχώρηση της λίρας είναι και η αναβίωση του γνωστού ως “carry trade” στις αγορές συναλλάγματος. Η λίρα - που παραδοσιακά σχετίζεται με υψηλά επιτόκια - ιστορικά ήταν από τους ωφελημένους της τάσης αυτής κατά την οποία οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα με χαμηλά επιτόκια και επενδύουν σε νομίσματα με υψηλά επιτόκια.

Όταν η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε σημαντικά τα επιτόκια στο χαμηλό του 0,5% εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης, η στερλίνα ήταν από τους χαμένους της ευρέως διαδεδομένης συναλλακτικής τάσης. Καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ξεκαθαρίσει ότι τα επιτόκια πρόκειται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η στερλίνα έχει μετατραπεί σε “αντικείμενο” πώλησης σε αυτές τις πρακτικές.

Τη Δευτέρα, η λίρα υποχώρησε σημαντικά καταγράφοντας χαμηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ και χαμηλό τεσσάρων μηνών έναντι του δολαρίου.

Επίσης υποχώρησε στο δραματικό νέο χαμηλό 24 ετών έναντι των δολαρίων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας καθώς όλο και περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές “βλέπουν” ότι τα επιτόκια της Μ. Βρετανίας θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ έως το 2011.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν δείχνει τάση αντιστροφής των μειώσεων των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Επιπρόσθετα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Mervyn King εντείνει τις πιέσεις προς τη λίρα ισχυριζόμενος αρκετές φορές τελευταία ότι η χαμηλή ισοτιμία είναι προς όφελος της οικονομικής ανάκαμψης καθώς βοηθάει τους εξαγωγείς να είναι πιο ανταγωνιστικοί.

“Οι αρμόδιες αρχές ξεκαθαρίζουν ότι δεν τους νοιάζει το νόμισμα να είναι αδύναμο και οι αγορές τιμωρούν το νόμισμα γι αυτό”, τόνισε ο Ken Dickson, διευθυντής επενδύσεων στην αγορά συναλλάγματος της Standard Life Investments στο Εδιμβούργο, η οποία διαχειρίζεται 121,6 δισ. λίρες.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Μ. Βρετανίας αναμένεται να υπερβεί το 12% στο έτος που λήγει το Μάρτιο, ενώ πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ελλείμματα στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Με τα φορολογικά έσοδα να υποχωρούν δραματικά λόγω της ύφεσης και τα κεφάλαια στήριξης να αυξάνονται, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει το δημόσιο χρέος να φτάσει το 80%, του ΑΕΠ έως τα μισά της επόμενης δεκαετίας, που είναι πάνω από το διπλάσιο του επιπέδου στο οποίο βρισκόταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης, που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα, για την πώληση παγίων και αποκρατικοποιήσεις με σκοπό να γεμίσει τον δημόσιο κορβανά βοήθησαν το ευρώ να ενισχυθεί πάνω από τις 0,93 λίρες για πρώτη φορά από τα τέλη Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, η λίρα σημείωσε πτώση της τάξης του 0,75% έναντι του δολαρίου για να βρεθεί στο χαμηλό των 1,5728 δολαρίων. Αργότερα ανέκαμψε ελαφρώς έναντι του δολαρίου.

Οι χρηματιστές συναλλάγματος φοβούνται ότι θα χρειαστεί χρόνια για τη Μ. Βρετανία να ξεπεράσει το βαρύ φορτίο του δημόσιου χρέους και να επιστρέψει σε ισχυρή ανάπτυξη με αυξανόμενα επιτόκια και αυτό αντικατοπτρίζεται κατά την τρέχουσα περίοδο στην αξία της λίρας.

“Δεν βλέπω τα θεμελιώδη να βελτιώνονται έως το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και αυτό είναι πολύ μακριά για τις αγορές συναλλάγματος”, αναφέρει ο Dickson.

Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι η στερλίνα θα υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου, καθώς το αμερικανικό νόμισμα έχει πτωτικές τάσεις λόγω των δικών του χρεωστικών προβλημάτων και λόγω των μακροπρόθεσμων ανησυχιών για τη θέση του ως αποθεματικό νόμισμα.

Η αγώνας αυτός προς τον “πάτο” καθιστά τις συναλλαγές της λίρας έναντι του δολαρίου “έναν άσχημο ανταγωνισμό”, σημειώνει ο Neil Mellor, αναλυτής νομισμάτων της The Bank of New York Mellon στο Λονδίνο.

Αλλού ωστόσο, όταν επιλέγουν νομίσματα με σκοπό να ωφεληθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι επενδυτές έχουν πολύ πιο ξεκάθαρες επιλογές.

“Πιστεύουμε πολύ περισσότερο στην αγορά νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, ή νομισμάτων χωρών που εξάγουν εμπορεύματα και έχουν ισχυρά τραπεζικά συστήματα”, σημειώνει ο Kevin Gardiner, επικεφαλής επενδυτικών στρατηγικών για την Ευρώπη, της Barclays Wealth, η οποία διαθέτει 134 δισ. λίρες υπό διαχείριση.

“Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η στερλίνα υποχωρεί από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Δεν είναι αρκετά υποτιμημένη ακόμη”, επισημαίνει, ενώ προσθέτει ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε βρίσκεται 12 μήνες μακριά.

Ειρωνεία της τύχης είναι ότι τα βασικά πιθανά στηρίγματα για τη στερλίνα ενδέχεται πλέον ν προέλθουν από τα ίδια κεφάλαια που την έχουν πουλήσει τόσο έντονα τον τελευταίο καιρό.

Συχνά, τα νομίσματα που πωλούνται με ένταση ανακάμπτουν με τον ίδιο ρυθμό, σχεδόν όπως λέμε ότι “ότι κατεβαίνει ανεβαίνει”. Τα funds που έχουν ποντάρει έντονα κατά της λίρας θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε αυτή τη θέση τους προσεχείς μήνες.

Ωστόσο ορισμένοι τεχνικοί αναλυτές, που προσπαθούν να προβλέψουν μελλοντικές τάσεις βασισμένοι σε προηγούμενες επιδόσεις, πιστεύουν ότι η λίρα οδηγείται σε περαιτέρω πτώση.

“Η στερλίνα για ακόμη μια φορά βρίσκεται σε κίνδυνο περαιτέρω πτωτικών πιέσεων έναντι του δολαρίου και του ευρώ, παρά το γεγονός ότι είναι υπερπουλημένη”, αναφέρει σε τεχνική ανάλυση η Bank of Scotland.


capital.gr

Bloomberg buys BusinessWeek


Bloomberg buys BusinessWeek

The financial news and data company, founded by New York City's mayor, will take 80-year-old magazine off McGraw-Hill's hands. What's next for BusinessWeek is unclear.



NEW YORK (CNNMoney.com) -- Looking to expand its reach beyond Wall Street, Bloomberg LP said Tuesday it would buy BusinessWeek magazine from McGraw Hill Cos.

Bloomberg, founded in 1981 by New York City Mayor Michael Bloomberg, is purchasing the 80-year-old weekly newsmagazine to tap into its audience of decision makers around the world. Terms of the agreement were not disclosed, but reports say Bloomberg is paying up to $5 million.

Though it has a presence on the Web, radio and television, Bloomberg primarily transmits financial information through 300,000 proprietary terminals that are a mainstay in investment banks and financial firms worldwide. It also publishes a monthly magazine.

"BusinessWeek helps better serve our customers by reaching into the corporate suite and corridors of power in government, where news that affects markets and business is made by CEOs, CFOs [chief financial officers], deal lawyers, bankers and government officials who typically are not terminal customers," said Daniel Doctoroff, president of Bloomberg.

McGraw Hill (MHP, Fortune 500), owner of Standard & Poors rating agency, put BusinessWeek up for sale as advertising plummeted. Financial magazines saw their ad revenue sink 40.6% in the first nine months of the year, far more than the 20.3% drop for the magazine industry overall. Several bidders expressed interest.

Bloomberg's plans for the newsweekly remain unclear, though BusinessWeek's powerful brand will likely remain in some form. This is Bloombert's first acquisition, though it has made deals with print publications to distribute its stories.

"The acquisition of BusinessWeek will strengthen Bloomberg's online, television and mobile products," said Bloomberg Chairman Peter Grauer. "We also expect to build Bloomberg Television content around the powerful BusinessWeek brand and its world-class journalists."

The BusinessWeek sale comes on the heels of Conde Nast's shuttering of four magazine, including the venerable Gourmet. Beset by falling ad revenue and readership, the magazine industry has been closing titles and laying off workers during the economic downturn.

cnn

Ιαπωνία: Αμετάβλητα τα επιτόκια, αναβαθμίζει το outlook η κεντρική τράπεζα


Ιαπωνία: Αμετάβλητα τα επιτόκια, αναβαθμίζει το outlook η κεντρική τράπεζα


Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, με ομόφωνη απόφαση, στο 0,1% όπως αναμενόταν, ενώ αναβάθμισε τις οικονομικές της εκτιμήσεις για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Ωστόσο η Bank of Japan δεν ανέφερε τι σκοπεύει να κάνει με τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας μέσω της αγοράς εταιρικών και εμπορικών ομολόγων τα οποία λήγουν το Δεκέμβριο και ορισμένοι αναλυτές ανέμεναν να τα σταματήσει καθώς βελτιώνονται οι πιστωτικές συνθήκες.

Η τράπεζα της Ιαπωνίας αναβάθμισε το outlook για την οικονομία, επισημαίνοντας ότι ανακάμπτει, ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.

capital.gr

Burberry: Πτώση 23% στα έσοδα χονδρικής στο εξάμηνο


Burberry: Πτώση 23% στα έσοδα χονδρικής στο εξάμηνο


Με αύξηση εσόδων από τις πωλήσεις λιανικής της τάξης του 14% ολοκλήρωσε το πρώτο εξάμηνο χρήσης η Burberry, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι συγκρίσιμες πωλήσεις των καταστημάτων σημείωσαν αύξηση 2%.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, τα αναπροσαρμοσμένα έσοδα χονδρικής της εταιρείας πολυτελών ειδών περιορίστηκαν κατά 23% στο πρώτο τρίμηνο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ τα έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων μειώθηκαν κατά 6%.

Η διοίκηση της Burberry εκτιμά τα έσοδα χονδρικής στο δεύτερο εξάμηνο να εμφανιστούν με πτώση 15%, ενώ τα έσοδα από δικαιώματα αναμένεται σημειώσουν πτώση 5%-10% στο σύνολο του έτους.

capital.gr

Ποινική δίωξη κατά Hermes Airports


Ποινική δίωξη κατά Hermes Airports



Σε ποινική δίωξη προχώρησε η Δημοκρατία κατά επτά νομικών και φυσικών προσώπων για το θέμα της απόρριψης χημικών ουσιών σε αγωγό που καταλήγει στην Αλυκή Λάρνακας τον περασμένο Απρίλιο.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τη μεγαλομέτοχο της κοινοπραξίας Hermes Airports, Bouygues Batiment International και τρεις υπαλλήλους της, την προμηθεύτρια εταιρεία Axima Contracting και ένα υπάλληλο της και την ίδια την κοινοπραξία Hermes Airports, που ως γνωστό διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Η δίωξη κατατέθηκε χθες εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα και το κατηγορητήριο απαριθμεί σειρά πιθανών αδικημάτων, όπως η απόρριψη και η πρόκληση απόρριψης αποβλήτων στο έδαφος, η ανοχή της απόρριψης αποβλήτων και η πιθανή ρύπανση των υπογείων υδάτων και της Αλυκής Λάρνακας.

Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία, μετά την κατάθεση του κατηγορητηρίου αναμένεται ότι η δίκη εναντίον των επτά προσώπων να ξεκινήσει σε έξι περίπου μήνες.

Σύμφωνα με αρμόδιο λειτουργό της υπηρεσίας περιβάλλοντος, που μίλησε χθες στη StockWatch, η υπόθεση προέκυψε μετά από συγκεκριμένη καταγγελία μηχανικού που εργαζόταν στο εργοτάξιο, ότι καθαρτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό των κλιματιστικών απορρίφθηκε στον αγωγό των όμβριων υδάτων με αποτέλεσμα να καταλήξει στην Αλυκή.

Το Γενικό Χημείο του κράτους στοιχειοθέτησε την τοξικότητα του υγρού στο δίκτυο όμβριων του νέου Αεροδρομίου Λάρνακας, όχι όμως στην Αλυκή, όπου δεν κατέστη δυνατή η εξαγωγή αποτελέσματος για έλεγχο τοξικότητας εξαιτίας της υψηλής αλατότητας.

Η υπηρεσία περιβάλλοντος ακολούθως υπέβαλλε έκθεση γεγονότων στη Γενική Εισαγγελία η οποία στη συνέχεια ανάθεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης σε ιδιώτη δικηγόρο ο οποίος στοιχειοθέτησε και καταχώρησε χθες κατηγορητήριο με το οποίο καλεί τις εν λόγω εταιρείες σε δίκη που θα οριστεί σε ενθέτω χρόνο.

Εκπρόσωπος της Hermes Airports δεν θέλησε χθες να προβεί σε οιοδήποτε σχόλιο.

Ο πρώτος κατηγορούμενος, η γαλλική Bouygues Batiment International, είχε εκδώσει τον Ιούλιο ανακοίνωση που απέρριπτε τις κατηγορίες για την τοξικότητα των υγρών που χύθηκαν στον αγωγό, επικαλούμενη αναλύσεις που έγιναν στην Κύπρο και στο εξωτερικό, αλλά και τις τεχνικές προδιαγραφές του καθαρκτικού που χρησιμοποιήθηκε.


stockwatch.com.cy

Intel Forecast Tops Estimates as PC Market Rebounds


Intel Forecast Tops Estimates as PC Market Rebounds

Oct. 13 (Bloomberg) -- Intel Corp., the world’s biggest chipmaker, forecast sales and profitability that topped estimates, indicating that computer demand is returning to pre- recession levels. The shares jumped as much as 6.9 percent.

For the fourth quarter, Intel forecast sales of $9.7 billion to $10.5 billion, compared with the $9.5 billion average estimate in a Bloomberg survey. Third-quarter net income dropped to $1.86 billion, or 33 cents a share, the company said today in a statement. Revenue fell 8.1 percent to $9.39 billion.

Today’s numbers were all the more impressive because Intel raised its outlook two months ago, said Patrick Wang, an analyst at Wedbush Morgan Securities in New York. Chief Executive Officer Paul Otellini expects the PC industry to grow this year, defying analysts’ predictions.

“They had a phenomenal quarter once again,” said Wang, who expects the shares to outperform their peers. “They beat expectations on revenue and from a gross-margin standpoint.”

Intel rose as much as $1.41 to $21.90 in extended trading. The shares, up 40 percent this year, closed at $20.49 on the Nasdaq Stock Market.

Net income was down 7.8 percent from $2.01 billion, or 35 cents a share, in the year-earlier period. In August, Intel said that third-quarter sales would be as much as $9.2 billion, compared with an August prediction of up to $8.9 billion.

‘Healthy Sales’

Gross margin, the percentage of sales remaining after the costs of production, was 58 percent in the third quarter. That compared with Intel’s prediction of about 53 percent.

This quarter, the margin will widen to 62 percent, give or take 3 percentage points, the company said. The top end of that range, 65 percent, would be Intel’s highest level of profitability this decade. The previous peak was 63.9 percent in the fourth quarter of 2000, according to Bloomberg data.

“What we saw in the third quarter was healthy sales in the back-to-school season, healthy sales in China, and we saw the worldwide supply chain putting in place what I term is a healthy level of inventory,” Chief Financial Officer Stacy Smith said in an interview. “We saw the market cooperating. We started to see a recovering PC market.”

Intel’s report kicked off two weeks of earnings by big U.S. technology companies, including International Business Machines Corp., Google Inc. and Microsoft Corp. The use of Intel’s chips in everything from laptops to supercomputers makes its sales a barometer of industry demand.

Surprising Strength

“Everyone has been pretty surprised at the strength of technology throughout the downturn,” said Kim Caughey, an analyst at Pittsburgh-based Fort Pitt Capital Group Inc., which owns about $1 million worth of Intel shares. “Whether or not we’re still in a recession, companies and retailers and customers alike are very careful about where they’re spending their money. Clearly they’re still buying computers and all things electronic.”

Microsoft is introducing a new Windows operating system this month -- an event that typically triggers a surge in PC orders. The question now is how long that boost will last. Orders for PC parts are ebbing, indicating that Intel’s sales may slow again, said Daniel Berenbaum, an analyst at Auriga USA in New York.

PC makers have accumulated inventory, which may curb their demand for Intel’s chips later, he wrote in a report.

Gartner Inc., a research firm in Stamford, Connecticut, expects the PC market to grow in the fourth quarter. For the full year, it predicts a decline in global shipments of 2 percent to 285 million.

China’s stimulus program may be helping the market by giving shoppers money to spend on PCs, said Edwin Mok, an analyst for Needham & Co. in San Francisco. He recommends buying Intel shares, which he doesn’t own.

“The PC has been one of the bright spots this year,” Mok said.

bloomberg

AIG Headquarters Going Condo?


AIG Headquarters Going Condo?

Oh, the irony! The Wall Street Journal's Deal Journal blog is reporting that the former headquarters of American International Group -- AIG-- in Manhattan will be turned into luxury condos. AIG--the giant insurance company that had to be bailed out by the federal government after it insured way too many mortgage-backed securities that turned sour. AIG--ground zero of the financial meltdown (or at least one of them) will turn into luxury condo apartments!

I wonder who's going to insure those mortgages?

The Washington Post
Share |