Wednesday, October 14, 2009

Alapis και Jumbo φαίνεται να χάνουν το τραίνο του 20άρη

Alapis και Jumbo φαίνεται να χάνουν το τραίνο του 20άρη

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, δηλαδή σε δύο εβδομάδες επίκειται η αναθεώρηση των δεικτών FTSE του Χρηματιστηρίου Αθηνών και φυσικά του βασικότερου εξ αυτών του FTSE-20, δηλαδή της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά και των διοικήσεων των εισηγμένων για μία θέση στην κατηγορία «των πρώτων» επανήλθε δυναμικά λόγω της τρελής κούρσας των τιμών των μετοχών και φυσικά της γενικότερης επενδυτικής αναβάθμισης που τυγχάνει μία μετοχή όταν ανεβαίνει κατηγορία.
Σύμφωνα λοιπόν με τη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από το ημερήσιο Δελτίο Τιμών του ΧΑ, οι Alapis και Jumbo, που σήμερα δεν συμμετέχουν στον 20άρη δείκτη, κατατάχθηκαν στην 17η και 18η θέση αντίστοιχα. Ξεπέρασαν δηλαδή υφιστάμενες εταιρείες όπως Ελλάκτωρ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Intralot και Μυτιληναίος. Όμως παρά το ότι συμπεριλαμβάνονται στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες του ΧΑ, δεν θα συμπεριληφθούν στον δείκτη, καθώς δεν κατάφεραν να καταταχθούν στην 15η ή καλύτερη θέση, γεγονός που θα σήμαινε την αυτόματη ένταξή τους, όπως ορίζουν οι κανόνες.

Από την άλλη πλευρά, καμία μετοχή από τις υφιστάμενες του 20άρη δεν κατατάσσεται σε θέση από την 25η και χαμηλότερα έτσι ώστε να διαγραφεί αυτόματα από τον δείκτη όπως επίσης ορίζουν οι κανόνες. Οι μετοχές των εταιρειών Μυτιληναίος και Intralot βρέθηκαν στην 21η και 22η θέση αντίστοιχα της κατάταξης και τη «γλίτωσαν».

Σημειώνεται πως η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου (κατά τη φθινοπωρινή αναθεώρηση) ή του Μαρτίου (κατά την ανοιξιάτικη αναθεώρηση) είναι το βασικό κριτήριο αξιολόγησης των μετοχών για τη συμμετοχή τους στους δείκτες FTSE. Τα άλλα δύο είναι free float >15% και εμπορευσιμότητα >20%. Έτσι, το ενδιαφέρον για αλλαγές μεταφέρεται στον 40άρη.

Δείτε πιο κάτω την κατάταξη.

http://www.reporter.gr/files/Foteini/anatheorisi%2020arh.xls

reporter.gr

No comments:

Share |