Wednesday, October 14, 2009

Σε υψηλά έτους οι ευρωαγορές


Σε υψηλά έτους οι ευρωαγορές


Στα υψηλότερα επίπεδα τους για το 2009 αναρριχήθηκαν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στις συναλλαγές της Τετάρτης στο κλίμα ευφορίας που διαμόρφωσαν τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των Intel Corp. και JPMorgan Chase, αλλά και μετά τα θετικά μάκρο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σε Ευρώπη και Ασία.

Ο πανευρωπαϊκός Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,08% για να τερματίσει στις 246,98 μονάδες, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2008. Ο δείκτης σημειώνει παράλληλα ράλι 56% από τα χαμηλά που σημείωσε στις 9 Μαρτίου.

Ο Stoxx 50 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,36%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημείωσε κέρδη 2,49%.

Σε επίπεδο περιφερειακών δεικτών, ο FTSE100 στο Λονδίνο κέρδισε 1,98% για να διαμορφωθεί στις 5.256 μονάδες, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε με άλμα 2,45%, ενώ στο Παρίσι ο CAC σημείωσε άνοδο 2,14%.

Κέρδη 2,26% σημείωσε ο ισπανικός IBEX, ο ιταλικός MIB ενισχύθηκε κατά 1,75%, ενώ ο ελβετικός SMI τερμάτισε στο +1,34%.

Θετικά πρόσημα για τους ρωσικούς δείκτες με τον MICEX στο +3,19% και τον RTS στο +2,94%. Στην Τουρκία ο ISE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,91%.

Στα μάκρο της ημέρας, για τέταρτο διαδοχικό μήνα αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, παρέχοντας επιπλέον ενδείξεις ότι η οικονομία της οδηγείται προς την πρώτη αύξηση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο τρίτο τρίμηνο από το πρώτο του 2008. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,9% σε σχέση με τον Ιούλιο και υποχώρησε κατά 15,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Στη Μ. Βρετανία, στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12,5 ετών ανήλθε το Σεπτέμβριο ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, αν και η αύξηση σε μηναία βάση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων. Ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα Jobseeker΄s Allowance διαμορφώθηκε σε 1,63 εκατ., αριθμός ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος από τον Απρίλιο του 1997, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ONS).

Στην Ασία, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, με ομόφωνη απόφαση, στο 0,1% όπως αναμενόταν, ενώ αναβάθμισε τις οικονομικές της εκτιμήσεις για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Ταυτόχρονα επιβραδύνθηκε η συρρίκνωση των κινεζικών εξαγωγών τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας ότι οι συνθήκες του παγκόσμιου εμπορίου είναι πιθανό να βελτιώνονται, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, οι φορτώσεις υποχώρησαν σε ποσοστό 15,2% σε μηνιαία βάση στα 115,9 δισ. δολάρια, έναντι της μείωσης 23,4% τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας τη μικρότερη πτώση σε διάστημα εννέα μηνών. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις 23 αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για πτώση της τάξης του 21%.

capital.gr

No comments:

Share |