Wednesday, October 14, 2009

Νέα υψηλά για χρυσό, πετρέλαιο-συνεχίζεται η κατρακύλα του δολαρίου

Νέα υψηλά για χρυσό, πετρέλαιο-συνεχίζεται η κατρακύλα του δολαρίου


Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε η τιμή του χρυσού στις συναλλαγές της Τετάρτης, καθώς οι συνεχιζόμενες πιέσεις στην τιμή του δολαρίου, οδήγησαν το αμερικανικό νόμισμα σε χαμηλό 14 μηνών, αυξάνοντας σημαντικά την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτικής επένδυσης.

Αναλυτικότερα, η τιμή spot βρέθηκε να ενισχύεται έως και τα 1.069,45 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας σωρευτικά κέρδη 13% από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου, ανήλθε στο υψηλό των 1.071,10 δολαρίων ανά ουγγιά.

Καθοριστική για την πορεία της τιμής του χρυσού έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής η κίνηση του αμερικανικού νομίσματος στις αγορές συναλλάγματος. Οι προσδοκίες για διατήρηση του επιτοκίου της Fed σε χαμηλά επίπεδα, δημιουργούν πιέσεις στο δολάριο, ωθώντας τους επενδυτές να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε νομίσματα υψηλότερης αποδόσης αλλά και εμπορεύματα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορικά υψηλή τιμή του χρυσού απέχει από το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό επίπεδο-ρεκόρ, το οποίο εκτιμάται από τους αναλυτές της GMFS στα 2.079 δολάρια ανά ουγγιά.

Σε υψηλό έτους το αργό πάνω από τα $75

Σε υψηλό έτους πάνω από τα 75 δολάρια έφτασε η τιμή του αργού στις συναλλαγές της Τετάρτης, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σχετικά με την ενίσχυση της ζήτησης μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων του OPEC και την υποχώρηση του δολαρίου.



Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού τύπου light, sweet παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύεται 0,77 δολάρια στα 74,92 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται πως νωρίτερα άγγιξε τα 75,15 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Οκτωβρίου 2008. Παράλληλα, το αργό τύπου brent ενισχύεται 0,75 δολάρια στα 73,15 δολάρια το βαρέλι.


Στη διάρκεια αυτού του έτους τα συμβόλαια έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο με την ελπίδα ότι η ζήτηση θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την ύφεση. Επιπλέον, η πτώση του δολαρίου έχει ενισχύει την επενδυτική τάση προς τα εμπορεύματα, όπως ο χρυσός ο οποίος κατέγραψε υψηλό ρεκόρ για δεύτερη ημέρα.


Υπενθυμίζεται πως χθες η τιμή του αργού αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων βρίσκοντας στήριξη στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων του ΟΠΕΚ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2009 και το 2010. Το συμβόλαιο του αργού κέρδισε 88 cents ή 1,2% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 74,15 δολάρια.


Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2009 αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,41 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 84,24 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την έκθεση του OPEC για τον Οκτώβριο.

Υποχωρεί και σήμερα το δολάριο σε νέο χαμηλό 14 μηνών

Νέα πτώση σημειώνει σήμερα το δολάριο με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, καθώς οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης για επενδύσεις υψηλότερων αποδόσεων.


Αναλυτικά, τα στοιχεία για την επιβράδυνση της πτώσης των κινεζικών εξαγωγών καθώς και των εισαγωγών και οι εκτιμήσεις για την αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ ενισχύουν την αισιοδοξία των επενδυτών.


Ο Δείκτης Δολαρίου, ο οποίος καταγράφει τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, διαμορφώνεται στις 75.860 μονάδες, κοντά σε χαμηλά 14 μηνών.


Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, το δολάριο ενδέχεται επίσης να υποχωρήσει έναντι της στερλίνας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εν αναμονή των κυβερνητικών στοιχείων που αναμένεται να δείξουν ότι οι τιμές καταναλωτής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση για επενδυτικά “καταφύγια”.


“Οι συνθήκες βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο”, τόνισε ο Phil Burke, επικεφαλής dealer της JP Morgan Securities στο Σίδνεϊ. “Η ανάληψη κινδύνου θα ενισχυθεί και το αμερικανικό δολάριο πιθανώς θα αποδυναμωθεί”, συμπλήρωσε.

capital.gr

No comments:

Share |