Wednesday, October 14, 2009

''Καμπάνα'' από την ΕΕ για το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας


''Καμπάνα'' από την ΕΕ για το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας

Ηχηρή προειδοποίηση έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πέντε χώρες μέλη- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για τον υψηλό βαθμό κινδύνου που ενέχει η αλματώδης αύξηση του δημόσιου χρέους στην αντιμετώπιση των κρατικών δαπανών. Μ. Βρετανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Λετονία και Ελλάδα, έλαβαν συστάσεις από την Κομισιόν, ότι δεν μπορούν να στηρίζονται στην πιθανή γρήγορη ανάπτυξη για να μπορέσουν να μειώσουν το δημόσιο χρέος, αφού η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κρίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η έκθεση επισημαίνει ειδικά για την Ελλάδα ότι "αντιμετωπίζει τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση, και σε συνδυασμό με το πάρα πολύ υψηλό χρέος δημιουργεί τις χειρότερες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των οικονομικών της πολιτικών. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί φιλόδοξα προγράμματα σταθερότητας, που θα μειώσουν το χρέος και το έλλειμμα, καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα".

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Κομισιόν αναφέρθηκε και στην αύξηση της ανεργίας, καθώς το γεγονός αυτό θα έχει επιπτώσεις στην καταβολή των εισφορών, με τις οποίες καλύπτονται συντάξεις και ιατροφαρμακευτικές δαπάνες. Μάλιστα για την Ελλάδα, η Κομισιόν επισήμανε ότι η ανάγκη για δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών είναι αμεση, καθώς ο δείκτης υψηλού χρέους έχει διπλασιαστεί.

Επιπλέον, η Κομισιόν ανέφερε ότι οι επιλογές των εν λόγω κυβερνήσεων είναι πολύ περιορισμένες, γι΄ αυτό θα πρέπει να καταφύγουν σε αμεσες περικοπές των κρατικών δαπανών και μεταρρυθμίσεις που να αφορούν την αγορά εργασίας. Πλην των πέντε κρατών, η Κομισιόν, επισήμανε τον κίνδυνο του υψηλού χρέους και στην Ολλανδία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Τσεχία και την Κύπρο. Από την άλλη μεριά, οι χώρες που αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο είναι η Γερμανία, το Βέλγιο και την Αυστρία, οι οποίες βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να διαχειριστούν μελλοντικά κόστη, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη.

Τέλος, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η αύξηση του δημόσιου δανεισμού, θα επηρεάσει τα επιτόκια, ωθώντας τα υψηλότερα, όταν η ανάκαμψη ομαλοποιηθεί και τεθούν σε τροχιά ανάπτυξης οι οικονομίες της ευρωζώνης.

reporter.gr

No comments:

Share |