Wednesday, October 14, 2009

Σε υψηλά έτους το αργό- Πάνω από τα 75 δολάρια


Σε υψηλά έτους το αργό- Πάνω από τα 75 δολάρια

Πάνω από τα 75 δολάρια έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές οδηγήθηκαν σε αθρόες αγορές, λόγω του θετικού κλίματος που δημιούργησαν αφενός τα κέρδη που σημείωσε στο τρίτο τρίμηνο η JP Morgan και αφετέρου το αλμα που σημείωσε σήμερα ο βιομηχανικός δείκτης Dow στις 10.000 μονάδες. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 1,4% κλείνοντας στα 75,15 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά ακόμα και τα 75,40 δολάρια, ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα από τις 25 Αυγούστου. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου Brent ενισχύθηκαν κατά 1% στα 73,13 δολάρια το βαρέλι.

'Μία ανάσα' πριν το 1,5 δολάριο βρίσκεται το ευρώ. Το ευρώ ανήλθε νωρίτερα ως και το 1,4901 δολάριο, από 1,4829 στη Νέα Υόρκη χθες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Αυγούστου 2008, όταν είχε ανέλθει στο 1,4949 δολάριο.

Το δολάριο συνεχίζει να αποδυναμώνεται, καθώς τα επιτόκια της Fed είναι σχεδόν μηδενικά (0% -0,25%), ενώ και η αισιοδοξία για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, προδιαθέτει για ρίσκο τους επενδυτές.

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2009 και 2010 προχώρησε ο ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του, εκτιμώντας ότι "η παγκόσμια οικονομία μοιάζει τώρα να εισέρχεται σε μια καινούργια φάση, μετακινούμενη από μια περίοδο ελέγχου της κρίσης σε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης".

Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα για το έτος το 2009, καταγράφοντας πτώση ύψους 1,4 εκατ. βαρελιών σε σύγκριση με το 2008. Ακόμη, για το 2010, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας άνοδο ύψους 500.000 βαρελιών την ημέρα σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, ο κύριος όγκος της ζήτησης για το 2010 αναμένεται να κατευθυνθεί στην Κίνα, στην Ινδία, στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική, κυρίως λόγω αυξημένης ζήτησης στους τομείς της βιομηχανίας, μεταφορών και πετροχημικών.

Αν και οι ειδικοί του ΟΠΕΚ αναμένουν να αυξηθεί η ζήτηση του χρόνου με τον μισό ρυθμό από αυτόν για τον οποίο κάνει λόγο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, αναλυτές όπως ο Μάικ Ουίτνερ στη Societe Generale υπογραμμίζουν ότι ο διεθνής οργανισμός "αναθεωρεί την αύξηση της ζήτησης προς τα άνω και μοιάζει να κινείται προς πιο αισιόδοξη κατεύθυνση".

Παρά το ότι βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις προοπτικές, ο ΟΠΕΚ έστειλε μήνυμα επιφυλακτικότητας. "Δεδομένων των αδύναμων θεμελιωδών δεδομένων στην αγορά πετρελαίου, όπως αυτά αντικατοπτρίζονται στα υψηλά επίπεδα των παγκόσμιων διαθέσιμων, εμπορικών αποθεμάτων και την ευρεία πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα του ΟΠΕΚ, υπάρχει ανάγκη για συνεχή στενή παρακολούθηση τόσο των οικονομικών συνθηκών όσο και των εξελίξεων στην αγορά πετρελαίου", σημειώνεται στην έκθεση του μηνός Οκτωβρίου του διεθνούς οργανισμού.

reporter.gr

No comments:

Share |