Wednesday, October 14, 2009

Σε μίνι-κρίση η στερλίνα καθώς δημόσιο χρέος και επιτόκια επηρεάζουν το outlook


Σε μίνι-κρίση η στερλίνα καθώς δημόσιο χρέος και επιτόκια επηρεάζουν το outlook


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι ειδικοί της αγοράς συναλλάγματος κάνουν λόγο για δυσοίωνες προοπτικές στο δολάριο, η λίρα μοιάζει να βρίσκεται στην ίδια κακή κατάσταση ή ακόμη και χειρότερη.

Το δολάριο υποχώρησε αισθητά πλησιάζοντας το χαμηλό έτους στις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας. Και η στερλίνα είναι το μόνο νόμισμα του γκρουπ των 10 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Οι κερδοσκόποι πουλάνε το βρετανικό νόμισμα με μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλη χρονική στιγμή από τότε που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων το 1972, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από την αμερικανική Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα (CFTC).

Ειδικοί της αγοράς συναλλάγματος αποδίδουν το γεγονός αυτό, μεταξύ άλλων, στα μικτά σινιάλα για την οικονομική ανάκαμψη και την νομισματική πολιτική της Μ. Βρετανίας. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα του πρωθυπουργού Gordon Brown διευρύνονται και οι πιθανότητες να κερδίσει το Εργατικό Κόμμα του τις εκλογές του επόμενου έτους φαίνονται περιορισμένες.

Τραπεζικοί αναλυτές και funds αυτή τη στιγμή βλέπουν με απαισιοδοξία τις προοπτικές της λίρας, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η περίοδος της αποδυνάμωσης της θα μπορούσε να κρατήσει αρκετά χρόνια.

“Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν καλά νέα”, τονίζει ο Adrian Schmidt, επικεφαλής ερευνών της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας στην αγορά συναλλάγματος C-View, η οποία διαθέτει σχεδόν 500 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση.

“Τα οικονομικά δεδομένα της Μ. Βρετανίας είναι πιθανό να βελτιωθούν, όπως και όλων των άλλων, ωστόσο κανείς δεν είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη κατάσταση”, συμπλήρωσε.

Ένας παράγοντας που συμβάλει στην υποχώρηση της λίρας είναι και η αναβίωση του γνωστού ως “carry trade” στις αγορές συναλλάγματος. Η λίρα - που παραδοσιακά σχετίζεται με υψηλά επιτόκια - ιστορικά ήταν από τους ωφελημένους της τάσης αυτής κατά την οποία οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα με χαμηλά επιτόκια και επενδύουν σε νομίσματα με υψηλά επιτόκια.

Όταν η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε σημαντικά τα επιτόκια στο χαμηλό του 0,5% εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης, η στερλίνα ήταν από τους χαμένους της ευρέως διαδεδομένης συναλλακτικής τάσης. Καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ξεκαθαρίσει ότι τα επιτόκια πρόκειται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η στερλίνα έχει μετατραπεί σε “αντικείμενο” πώλησης σε αυτές τις πρακτικές.

Τη Δευτέρα, η λίρα υποχώρησε σημαντικά καταγράφοντας χαμηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ και χαμηλό τεσσάρων μηνών έναντι του δολαρίου.

Επίσης υποχώρησε στο δραματικό νέο χαμηλό 24 ετών έναντι των δολαρίων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας καθώς όλο και περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές “βλέπουν” ότι τα επιτόκια της Μ. Βρετανίας θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ έως το 2011.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν δείχνει τάση αντιστροφής των μειώσεων των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Επιπρόσθετα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Mervyn King εντείνει τις πιέσεις προς τη λίρα ισχυριζόμενος αρκετές φορές τελευταία ότι η χαμηλή ισοτιμία είναι προς όφελος της οικονομικής ανάκαμψης καθώς βοηθάει τους εξαγωγείς να είναι πιο ανταγωνιστικοί.

“Οι αρμόδιες αρχές ξεκαθαρίζουν ότι δεν τους νοιάζει το νόμισμα να είναι αδύναμο και οι αγορές τιμωρούν το νόμισμα γι αυτό”, τόνισε ο Ken Dickson, διευθυντής επενδύσεων στην αγορά συναλλάγματος της Standard Life Investments στο Εδιμβούργο, η οποία διαχειρίζεται 121,6 δισ. λίρες.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Μ. Βρετανίας αναμένεται να υπερβεί το 12% στο έτος που λήγει το Μάρτιο, ενώ πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ελλείμματα στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Με τα φορολογικά έσοδα να υποχωρούν δραματικά λόγω της ύφεσης και τα κεφάλαια στήριξης να αυξάνονται, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει το δημόσιο χρέος να φτάσει το 80%, του ΑΕΠ έως τα μισά της επόμενης δεκαετίας, που είναι πάνω από το διπλάσιο του επιπέδου στο οποίο βρισκόταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης, που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα, για την πώληση παγίων και αποκρατικοποιήσεις με σκοπό να γεμίσει τον δημόσιο κορβανά βοήθησαν το ευρώ να ενισχυθεί πάνω από τις 0,93 λίρες για πρώτη φορά από τα τέλη Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, η λίρα σημείωσε πτώση της τάξης του 0,75% έναντι του δολαρίου για να βρεθεί στο χαμηλό των 1,5728 δολαρίων. Αργότερα ανέκαμψε ελαφρώς έναντι του δολαρίου.

Οι χρηματιστές συναλλάγματος φοβούνται ότι θα χρειαστεί χρόνια για τη Μ. Βρετανία να ξεπεράσει το βαρύ φορτίο του δημόσιου χρέους και να επιστρέψει σε ισχυρή ανάπτυξη με αυξανόμενα επιτόκια και αυτό αντικατοπτρίζεται κατά την τρέχουσα περίοδο στην αξία της λίρας.

“Δεν βλέπω τα θεμελιώδη να βελτιώνονται έως το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και αυτό είναι πολύ μακριά για τις αγορές συναλλάγματος”, αναφέρει ο Dickson.

Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι η στερλίνα θα υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου, καθώς το αμερικανικό νόμισμα έχει πτωτικές τάσεις λόγω των δικών του χρεωστικών προβλημάτων και λόγω των μακροπρόθεσμων ανησυχιών για τη θέση του ως αποθεματικό νόμισμα.

Η αγώνας αυτός προς τον “πάτο” καθιστά τις συναλλαγές της λίρας έναντι του δολαρίου “έναν άσχημο ανταγωνισμό”, σημειώνει ο Neil Mellor, αναλυτής νομισμάτων της The Bank of New York Mellon στο Λονδίνο.

Αλλού ωστόσο, όταν επιλέγουν νομίσματα με σκοπό να ωφεληθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι επενδυτές έχουν πολύ πιο ξεκάθαρες επιλογές.

“Πιστεύουμε πολύ περισσότερο στην αγορά νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, ή νομισμάτων χωρών που εξάγουν εμπορεύματα και έχουν ισχυρά τραπεζικά συστήματα”, σημειώνει ο Kevin Gardiner, επικεφαλής επενδυτικών στρατηγικών για την Ευρώπη, της Barclays Wealth, η οποία διαθέτει 134 δισ. λίρες υπό διαχείριση.

“Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η στερλίνα υποχωρεί από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Δεν είναι αρκετά υποτιμημένη ακόμη”, επισημαίνει, ενώ προσθέτει ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε βρίσκεται 12 μήνες μακριά.

Ειρωνεία της τύχης είναι ότι τα βασικά πιθανά στηρίγματα για τη στερλίνα ενδέχεται πλέον ν προέλθουν από τα ίδια κεφάλαια που την έχουν πουλήσει τόσο έντονα τον τελευταίο καιρό.

Συχνά, τα νομίσματα που πωλούνται με ένταση ανακάμπτουν με τον ίδιο ρυθμό, σχεδόν όπως λέμε ότι “ότι κατεβαίνει ανεβαίνει”. Τα funds που έχουν ποντάρει έντονα κατά της λίρας θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε αυτή τη θέση τους προσεχείς μήνες.

Ωστόσο ορισμένοι τεχνικοί αναλυτές, που προσπαθούν να προβλέψουν μελλοντικές τάσεις βασισμένοι σε προηγούμενες επιδόσεις, πιστεύουν ότι η λίρα οδηγείται σε περαιτέρω πτώση.

“Η στερλίνα για ακόμη μια φορά βρίσκεται σε κίνδυνο περαιτέρω πτωτικών πιέσεων έναντι του δολαρίου και του ευρώ, παρά το γεγονός ότι είναι υπερπουλημένη”, αναφέρει σε τεχνική ανάλυση η Bank of Scotland.


capital.gr

No comments:

Share |