Wednesday, October 14, 2009

Ποινική δίωξη κατά Hermes Airports


Ποινική δίωξη κατά Hermes Airports



Σε ποινική δίωξη προχώρησε η Δημοκρατία κατά επτά νομικών και φυσικών προσώπων για το θέμα της απόρριψης χημικών ουσιών σε αγωγό που καταλήγει στην Αλυκή Λάρνακας τον περασμένο Απρίλιο.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τη μεγαλομέτοχο της κοινοπραξίας Hermes Airports, Bouygues Batiment International και τρεις υπαλλήλους της, την προμηθεύτρια εταιρεία Axima Contracting και ένα υπάλληλο της και την ίδια την κοινοπραξία Hermes Airports, που ως γνωστό διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Η δίωξη κατατέθηκε χθες εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα και το κατηγορητήριο απαριθμεί σειρά πιθανών αδικημάτων, όπως η απόρριψη και η πρόκληση απόρριψης αποβλήτων στο έδαφος, η ανοχή της απόρριψης αποβλήτων και η πιθανή ρύπανση των υπογείων υδάτων και της Αλυκής Λάρνακας.

Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία, μετά την κατάθεση του κατηγορητηρίου αναμένεται ότι η δίκη εναντίον των επτά προσώπων να ξεκινήσει σε έξι περίπου μήνες.

Σύμφωνα με αρμόδιο λειτουργό της υπηρεσίας περιβάλλοντος, που μίλησε χθες στη StockWatch, η υπόθεση προέκυψε μετά από συγκεκριμένη καταγγελία μηχανικού που εργαζόταν στο εργοτάξιο, ότι καθαρτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό των κλιματιστικών απορρίφθηκε στον αγωγό των όμβριων υδάτων με αποτέλεσμα να καταλήξει στην Αλυκή.

Το Γενικό Χημείο του κράτους στοιχειοθέτησε την τοξικότητα του υγρού στο δίκτυο όμβριων του νέου Αεροδρομίου Λάρνακας, όχι όμως στην Αλυκή, όπου δεν κατέστη δυνατή η εξαγωγή αποτελέσματος για έλεγχο τοξικότητας εξαιτίας της υψηλής αλατότητας.

Η υπηρεσία περιβάλλοντος ακολούθως υπέβαλλε έκθεση γεγονότων στη Γενική Εισαγγελία η οποία στη συνέχεια ανάθεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης σε ιδιώτη δικηγόρο ο οποίος στοιχειοθέτησε και καταχώρησε χθες κατηγορητήριο με το οποίο καλεί τις εν λόγω εταιρείες σε δίκη που θα οριστεί σε ενθέτω χρόνο.

Εκπρόσωπος της Hermes Airports δεν θέλησε χθες να προβεί σε οιοδήποτε σχόλιο.

Ο πρώτος κατηγορούμενος, η γαλλική Bouygues Batiment International, είχε εκδώσει τον Ιούλιο ανακοίνωση που απέρριπτε τις κατηγορίες για την τοξικότητα των υγρών που χύθηκαν στον αγωγό, επικαλούμενη αναλύσεις που έγιναν στην Κύπρο και στο εξωτερικό, αλλά και τις τεχνικές προδιαγραφές του καθαρκτικού που χρησιμοποιήθηκε.


stockwatch.com.cy

No comments:

Share |