Tuesday, May 5, 2009

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλό 5 μηνών

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλό 5 μηνών

Στα 54,01 δολάρια το βαρέλι διαμορφώθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, υποχωρώντας κατά 46 σεντς. Από την αρχή του έτους η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 21%.

»Σε σταθερά επίπεδα παρέμεινε η τιμή του αργού πετρελαίου κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς αναμένονται τα στοιχεία για τις πωλήσεις στις ΗΠΑ, ενώ τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την κατανάλωση αφήνουν ελπίδες για βελτίωση της οικονομίας.

Το πετρέλαιο ενισχύθηκε κατά 2,4% καθώς ο S&P 500 διέγραψε τις απώλειες που έχει σημειώσει από την αρχή του έτους.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για ημερομηνία παράδοσης τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 54,01 δολάρια το βαρέλι υποχωρώντας κατά 46 σεντς. Από την αρχή του έτους η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 21%.

IMERISIA.GR

Microsoft: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος περικοπών θέσεων εργασίας

Microsoft: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος περικοπών θέσεων εργασίας


Ενημέρωσε σήμερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Microsoft Corp. τους εργαζόμενους της πως προχωρά σε δεύτερο γύρο απολύσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου που έχει ήδη ανακοινώσει από τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τότε η Microsoft είχε ανακοινώσει πως σχεδιάζε να προχωρήσει στη μείωση 5.000 θέσεων απασχόλησης, ήτοι του 5% του εργατικού δυναμικού της έως τον Ιούνιο του 2010.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Steve Ballmer, ανέφερε πως η εταιρεία "θα παρακολουθεί στενά την επίδραση της επιβράδυνσης της οικονομίας στην εταιρεία και αν κριθεί αναγκαίο θα λάβει τις απαραίτητες κινήσεις για τη διάρθρωση του κόστους μας, μεταξύ των οποίων και οι επιπλέον περικοπές θέσεις εργασίας".

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Έντοκα γραμμάτια 35 δισ. δολαρίων πούλησε το υπουργείο Οικονομίας

ΗΠΑ: Έντοκα γραμμάτια 35 δισ. δολαρίων πούλησε το υπουργείο Οικονομίας


Έντοκα γραμμάτια δημοσίου τριετούς διάρκειας ύψους 35 δισ. δολαρίων πούλησε το υπουργείο Οικονομίας στο 1,473%. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ποσό “ισοβαθμεί” με την πώληση-ρεκόρ που είχε συμβεί τον προηγούμενο μήνα. Προσφέρθηκαν 2,66 δολάρια για κάθε διαθέσιμο δολάριο, έναντι 2,29 δολάρια, που ήταν ο μέσος όρος των τεσσάρων προηγούμενων δημοπρασιών.

CAPITAL.GR

SEC: Κατηγορεί για απάτη τον ιδρυτή του Reserve Primary Fund

SEC: Κατηγορεί για απάτη τον ιδρυτή του Reserve Primary Fund


Για απάτη κατηγορεί τους διαχειριστές του Reserve Primary Fund, του αξίας 62,5 δισ. δολαρίων, money-market fund του οποίου η κατάρρευση αποτέλεσε σοκ για την επενδυτική κοινότητα, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η SEC θεωρεί υπαίτιους τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Reserve Management Co., Bruce R. Bent και το γιο του και πρόεδρο της εταιρείας, Bruce R. Bent II, καθώς εκτιμά πως δεν ενημέρωσε τους επενδυτές για το πόσο ευάλωτο ήταν το fund μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Στη μηνυτήρια αγωγή που κατατέθηκε, η SEC απαιτεί να μοιρασθούν τα εναπομείναντα πάγια του fund αξίας 4,8 δισ. δολαρίων στους επενδυτές.

Το Reserve Primary, την διαχείριση του οποίου είχε η νεοϋρκέζικη Reserve Management, έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου το δεύτερο money-market fund η αξία του οποίου υποχώρησε κάτω από το 1 δολάριο.

“Οι διαχειριστές του managers έκαναν τα στραβά μάτια στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί πριν υποχωρήσει κάτω του 1 δολαρίου” δήλωσε η πρόεδρος της SEC, Mary Schapiro.

CAPITAL.GR

Ο Bernanke φέρεται να αναμένει ανάπτυξη 2% το 2010, 4% το 2011

Ο Bernanke φέρεται να αναμένει ανάπτυξη 2% το 2010, 4% το 2011


Ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 2% αναμένει ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, πως θα εμφανίσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ το 2010, και 4% το 2011, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο εβδομαδιαίο γεύμα των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών όπου παρευρέθηκε σήμερα.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, o γερουσιαστής John Ensign ανέφερε σε δημοσιογράφους πως ο Bernanke δήλωσε σε αυτόν και σε συναδέρφους του ότι “περιμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ κοντά στο 2% του χρόνου και 4% στη συνέχεια”.

"Πιστεύω πως ο πρόεδρος της Fed ήταν πολύ ειλικρινής στη συνάντηση μας” τόνισε ο Ensign, που πρόσθεσε ωστόσο πως ορισμένοι γερουσιαστές που παρευρέθηκαν στο γεύμα θεώρησαν τις εκτιμήσεις του Bernanke “ρόδινο σενάριο”. Ο Ensign σημείωσε πως ο Bernanke "έμοιαζε να ελπίζει και όχι να είναι σίγουρος για το αν μπορεί πράγματι να υλοποιηθεί το σενάριο του”.


CAPITAL.GR

Ψηλό πενταμηνίας στο ΧΑΚ

Ψηλό πενταμηνίας στο ΧΑΚ



Τέταρτη σερί άνοδο κατέγραψε σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο, με το ΓΔ τιμών να ανεβαίνει στις 1255,49 μονάδες και στο +5,2%, παρά την χθεσινή υποβάθμιση της Marfin από τους Standard and Poor’s. Ο δείκτης FTSE κέρδισε 5,1% και έκλεισε στις 429,8 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης με αύξηση 5,3% έκλεισε στις 1351,2 μονάδες. Η σημερινή άνοδος των δεικτών τους φέρνει σε επίπεδα που έχουν να δουν από το Δεκέμβριο του 2008.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα αυξημένος και διαμορφώθηκε στα €9,8 εκ. Πλέον εμπορεύσιμος τίτλος της ημέρας ήταν η Τράπεζα Κύπρου, η οποία με τζίρο €3,8 εκ. και κέρδη 7,4% ανέβηκε στα €3,35. Ακολούθησε η Marfin με τζίρο €3,7 εκ., η οποία έκλεισε στα €2 και στο +3,1% και η Ελληνική που με όγκο €712 χιλ. και αύξηση 0,9% έκλεισε στα €1,18.

Τα μεγαλύτερα κέρδη της ημέρας κατέγραψε η μετοχή της Sea Star (+8,3%) που ανέβηκε στα €0,13 με τζίρο €3 εκ. και η μετοχή της Tsokkos (+11,1%) που έκλεισε στα €0,2 με τζίρο €239 χιλ.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης 34 κινήθηκαν ανοδικά, 5 πτωτικά και 108 παρέμειναν αμετάβλητοι.

ΧΑ

Κέρδη καταγράφηκαν και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το ΓΔ τιμών να κλείνει στις 2160,5 μονάδες και στο 3,1% κυρίως λόγω της ενίσχυσης των τοποθετήσεων στον κλάδο των τραπεζών. Ο δείκτης FTSE έκλεισε στις 1119,4 μονάδες και στο +4%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €393 εκ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις τράπεζες που στο σύνολο τους σημείωσαν κέρδη και στον ΟΤΕ.

Χθες οι αναλυτές του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s έβαλαν ψαλίδι στις διαβαθμίσεις έξι ελληνικών τραπεζών και της Marfin εκτιμώντας ότι οι επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες στις αγορές που δραστηριοποιούνται θα αυξήσουν τις επισφάλειες τους και θα περιορίσουν τα έσοδα τους. Ο οίκος εκτιμά ότι τα χείριστα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έπονται και αξιολογώντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, «έκοψε» τη διαβάθμιση πέντε τραπεζών (των Eurobank, Πειραιώς, Marfin, Egnatia και Εμπορικής) και αναθεώρησε αρνητικά τον ορίζοντα της Εθνικής και της Alpha. Η χθεσινή είναι η δεύτερη μαζική υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών και της Marfin από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας συγκέντρωσε η Εθνική (€6 εκ.) που έκλεισε στα €17,90 και στο +8%. Ακολούθησε η Alpha που με τζίρο €4,9 εκ. έκλεισε στα €8,4 και στο +5%, η Marfin (€12,8 εκ.) που έκλεισε στα €1,99 και στο +2,6% και ο ΟΤΕ (€27 εκ.) που έκλεισε στα €11,62 και στο -1,4%.

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου συγκέντρωσε όγκο €4,9, η Eurobank €15,4 εκ. και η Πειραιώς €15,3 εκ. Η BOCY έκλεισε στα €3,35 και στο +7%, η Eurobank στα €7,22 και στο +13,5% και η Πειραιώς στα €7,90 και στο +7,9%.

STOCKWATCH.COM.CY

Δίκοπο μαχαίρι η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας

Δίκοπο μαχαίρι η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας

Έντονο προβληματισμό εγείρει η ανάκαμψη που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στην Κίνα –με τη βοήθεια του πακέτου κινήτρων 600 δισ. δολαρίων που εκπόνησε η κυβέρνηση– όσον αφορά το μέλλον των υπόλοιπων ασιατικών οικονομιών.

Ως σαφή ένδειξη ανάκαμψης ερμήνευσαν οι traders της Σανγκάης τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες αναφορικά με τον μεταποιητικό κλάδο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, η ανάπτυξη της παραγωγής πέρασε σε θετικό πρόσημο και τα εργοστάσια σε όλη τη χώρα κατακλύστηκαν από παραγγελίες στη διάρκεια του Απριλίου.

Τα θετικά νέα για την Κίνα, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθούν αρνητικά για τις υπόλοιπες οικονομίες της περιοχής, καθώς η δημιουργία νέας βιομηχανικής δυναμικότητας σε περιβάλλον πτώσης τιμών μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά σε επίπεδο αξίας, προειδοποιεί ο Έρικ Φισγουΐκ, επικεφαλής οικονομολόγος της CLSA.

«Η Κίνα έχει το αναγκαίο μέγεθος για να προκαλέσει αποπληθωριστικές πιέσεις σε όλη την Ασία», τόνισε ο αναλυτής.

Η παγκόσμια επιβράδυνση ενδεχομένως ωθήσει πολλές επιχειρήσεις στη χρεοκοπία, και όσο το Πεκίνο συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις επιθετικές επενδύσεις των κρατικών τραπεζών, οι πτωχεύσεις θα αυξηθούν –εκτός κινεζικού εδάφους. Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Φισγουΐκ, που η βαριά βιομηχανία των υπόλοιπων ασιατικών χωρών αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρή απειλή.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Επικίνδυνοι ελιγμοί κινεζικών αλιευτικών κοντά σε αμερικανικό πλοίο

ΗΠΑ: Επικίνδυνοι ελιγμοί κινεζικών αλιευτικών κοντά σε αμερικανικό πλοίο

Δύο κινεζικά αλιευτικά σκάφη έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε αμερικανικό πλοίο παρακολούθησης, ανοικτά των ακτών της Κίνας, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Γουίτμαν. Μόλις πριν από δύο μήνες είχε γίνει ένα ανάλογο περιστατικό, πρόσθεσε.

«Πρόκειται για συμπεριφορά επικίνδυνη και παράλογη, η οποία θα πρέπει να ρυθμιστεί» διπλωματικά, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Τα κινεζικά αλιευτικά πλησίασαν με επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στο αμερικανικό πλοίο Victorious, το οποίο κατά το Πεντάγωνο εκτελούσε «επιχείρηση ρουτίνας» στα διεθνή ύδατα, περίπου 100 χιλιόμετρα από τις κινεζικές ακτές.

«Το Victorious έλαβε αμυντική θέση όταν προσέγγισαν (τα κινεζικά αλιευτικά) και ζήτησε τη συνδρομή κινεζικού πολεμικού πλοίου» κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τα αλιευτικά σκάφη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Στις αρχές Μαρτίου ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε προκαλέσει ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Με αφορμή το επεισόδιο οι ΗΠΑ είχαν καλέσει την Κίνα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης ISM υπηρεσιών Απριλίου

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης ISM υπηρεσιών Απριλίου


Συρρικνώθηκε η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών των ΗΠΑ τον Απρίλιο, για έβδομο συνεχή μήνα, με μικρότερο, ωστόσο, ρυθμό συγκριτικά με το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για το δείκτη ISM υπηρεσιών που καταρτίζει το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο μη μεταποιητικός δείκτης ISM ενισχύθηκε στις 43,7 μονάδες στο εξεταζόμενο διάστημα, από 40,8 μονάδες το Μάρτιο, ενώ οι οικονομολόγοι τον τοποθετούσαν χαμηλότερα, στις 42 μονάδες. Σημειώνεται ότι ενδείξεις χαμηλότερα των 50 μονάδων καταδεικνύουν συρρίκνωση της δραστηριότητας στον τομέα.

Παράλληλα, ο δείκτης νέων παραγγελιών ανήλθε στις 47 μονάδες από 38,8 μονάδες, ενώ βελτιωμένος εμφανίζεται τον ίδιο μήνα και ο δείκτης απασχόλησης, στις 37 μονάδες από 32,3 μονάδες.

CAPITAL.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

ΧΑΚ

FTSE/CySE 20
429.83 ( 5.10%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1255.49 ( 5.17%)

Όγκος: € 9,785,906

=====================

ΧΑΑ

Γενικός Δείκτης
2160.64 ( 3.06%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1119.40 ( 3.98%)

Αυξήθηκε τον Απρίλιο η οικοδομική δραστηριότητα στη Βρετανία

Αυξήθηκε τον Απρίλιο η οικοδομική δραστηριότητα στη Βρετανία

Αύξηση στο 38,1 τον Απρίλιο από 30,9 τον προηγούμενο μήνα παρουσίασε ο δείκτης οικοδομικής δραστηριότητας στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία του Chartered Institute of Purchasing and Supply/Markit.
Σημειώνεται ότι αν και ο δείκτης άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο κατά τους τελευταίους επτά μήνες, παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

REPORTER.GR

Παραιτήθηκε ο Οικονομικός Διευθυντής της RBS

Παραιτήθηκε ο Οικονομικός Διευθυντής της RBS

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Οικονομικός Διευθυντής της Royal Bank of Scotland, Guy Whittaker, καθώς η τράπεζα συνεχίζει να κόβει τους δεσμούς της με τη διοίκηση υπό την οποία η τράπεζα οδηγήθηκε σε ζημιές ύψους 36,3 δισ. δολάρια πέρσι, ενώ η συμμετοχή της βρετανικής κυβέρνησης ανήλθε στο 70,3% από 58% προηγουμένως.

Ο Stephen Hester έχει απολύσει στελέχη, πουλήσει μονάδες και ανακοινώσει περισσότερες από 11,700 περικοπές θέσεων εργασίας απ'όταν ανέλαβε CEO πέρσι.

Η RBS ενισχύεται κατά 12% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

REPORTER.GR

Κάτω από το 1% το Libor για πρώτη φορά

Κάτω από το 1% το Libor για πρώτη φορά

Κάτω του 1% υποχώρησε το διατραπεζικό επιτόκιο στην αγορά του Λονδίνου (Libor) – το οποίο χρεώνουν οι τράπεζες για τα μεταξύ τους τρίμηνα δάνεια σε δολάρια – για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Βρετανών Τραπεζιτών (BBA), το Libor μειώθηκε σήμερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,99%. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό ήταν το 1% και είχε διαμορφωθεί τον Ιούνιο του 2003.

Εν τω μεταξύ, το περιθώριο Libor-OIS, το οποίο αποτελεί βαρόμετρο για τη στενότητα ρευστότητας, συρρικνώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το επιτόκιο Libor, που έφτασε έως το 4,82% μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο, υποχωρεί μετά τη διοχέτευση 12,8 τρισ. δολαρίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και την αμερικανική κυβέρνηση για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος και την τόνωση του δανεισμού.

NAFTEMPORIKI

Moody’s: Συνεχίζεται η επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας στην Ευρώπη

Moody’s: Συνεχίζεται η επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας στην Ευρώπη

Τις βασικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις καθώς τις τάσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση των Ευρωπαίων εκδοτών για το α’ τρίμηνο του 2009 παραθέτει η έκθεση «Credit Trends» του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η ύφεση που πλήττει την περιοχή έχει ενταθεί, καθώς παρατηρήθηκε υποχώρηση της παραγωγής στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών τους τελευταίους μήνες του 2008. Οι ισχυρότερες οικονομίες –Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία– καταγράφουν τους υψηλότερους ρυθμούς συρρίκνωσης στην ιστορία της ευρωζώνης, ενώ βάσει των κύριων δεικτών, η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να συρρικνώνεται με ρυθμό αντίστοιχο του περσινού και αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα στο προσεχές μέλλον.

Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά ομόλογα επενδυτικού βαθμού της Moody’s το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων σε ευρώ και στερλίνες σημείωσαν πτώση εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής «ποσοτικής χαλάρωσης» των κεντρικών τραπεζών και των δημοσιονομικών κινήτρων που παρείχαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο ρυθμός υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης στη Δυτική Ευρώπη επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο. Ενδεικτικό είναι ότι στις προσαρμοσμένες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Moody’s για σύνολο 153 εκδοτών περιλαμβάνονται 139 υποβαθμίσεις και 14 μόνο αναβαθμίσεις, με αποτέλεσμα η αρνητική διαφορά αξιολογήσεων (ratings gap) να διαμορφώνεται στο 125. Πρόκειται για την υψηλότερη διαφορά αξιολογήσεων μετά το 1990, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ το επίπεδο του 59 που ίσχυε στην τελευταία πτωτική φάση του πιστωτικού κύκλου το γ’ τρίμηνο του 2002.

Σημαντική υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας παρατηρήθηκε στα κράτη της Αν. Ευρώπης στη διάρκεια του α’ τριμήνου του έτους, με αποκορύφωμα τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Η υποχώρηση στον πιστωτικό κύκλο στην περιοχή υπολείπεται χρονικά έναντι του πιστωτικού κύκλου της Δυτικής Αν. Ευρώπης επιδεινώνονται, ενώ δυσχερείς παραμένουν οι συνθήκες δανεισμού, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη των επιχειρήσεων της περιοχής.

NAFTEMPORIKI

Adidas: «Βουτιά» κερδών το α’ τρίμηνο

Adidas: «Βουτιά» κερδών το α’ τρίμηνο

Τεράστια πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας αθλητικών ειδών στον κόσμο, Adidas στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και των δαπανών για την αναδιάρθρωση της Reebok.

Τεράστια πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας αθλητικών ειδών στον κόσμο, Adidas, στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και των δαπανών για την αναδιάρθρωση της Reebok. Στη μείωσή τους συνέβαλε και η υποτίμηση του ρουβλίου.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν κατά 97% στα 5 εκατ. ευρώ ή 4 σεντς ανά μετοχή, από 169 εκατ. ευρώ ή 79 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 2% στα 2,57 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μείωση της κερδοφορίας στα 94 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas, Χέρμπερτ Χάινερ, δήλωσε σήμερα ότι θα μειώσει τα κεντρικά γραφεία στην Ασία και την Ευρώπη, θα κλείσει ορισμένα καταστήματα και θα «απορροφήσει» τη μονάδα χονδρικής, προκειμένου να εξοικονομηθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 8,1%, διαγράφοντας τα κέρδη που εμφάνιζαν από τις αρχές της χρονιάς.

NAFTEMPORIKI

Ιταλία: Έως και 15 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Fiat για τις εξαγορές

Ιταλία: Έως και 15 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Fiat για τις εξαγορές


ΡΩΜΗ (Dow Jones) – Τουλάχιστον 10 με 15 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η ιταλική Fiat για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια συνεργασίας με την αμερικανική Chrysler και την Opel της General Motors Corp. (GM), όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Il Messaggero χωρίς να επικαλείται πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο βασικός μέτοχος της Fiat, η οικογένεια Agnelli είναι διατεθειμένη να δεχτεί να απομειώσει (dilute) την υφιστάμενη θέση της από το 33% στο 15% με 20%.

Στο μεταξύ οι Morgan Stanley (MS), Goldman Sachs Group Inc. (GS), Citigroup Inc. (C), Merrill Lynch, JPMorgan Chase & Co. (JPM), Credit Suisse (CS), Deutsche Bank Ag (DB) και UBS AG (UBS) έχουν επικοινωνήσει με την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπως αναφέρει η Il Messaggero.

Παράλληλα, η ιταλική UniCredit SpA (UCG.MI), η Intesa Sanpaolo (ISP.MI) και η Calyon της Credit Agricole (ACA.FR), οι οποίες πρόσφατα δάνεισαν μετρητά στην Fiat, έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν υπόψη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

CAPITAL.GR

Fiat: Δεν θα κλείσουν τα εργοστάσια της Opel στη Γερμανία

Fiat: Δεν θα κλείσουν τα εργοστάσια της Opel στη Γερμανία

Η Fiat δεν σκοπεύει να κλείσει κανένα εργοστάσιο της Opel στη Γερμανία, σε περίπτωση που καταφέρει τελικά να αποκτήσει τη μονάδα της General Motors ωστόσο θα προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Σέρτζιο Μαρκιόνε ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείσει καμία από τις τέσσερις μονάδες της Opel, καθώς θα τις χρειαστεί στο μέλλον για την παραγωγή αυτοκινήτων.

«Ωστόσο, το προσωπικό θα πρέπει να μειωθεί», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα εργοστάσια της εταιρείας θα πρέπει να καταστούν πιο αποδοτικά. Ο Μαρκιόνε δεν διευκρίνισε, πάντως, πόσοι από τους συνολικά 25.000 εργαζομένους στην Opel πιθανόν να απολυθούν.

Έπειτα από συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fiat, τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως ενδεχομένως να μπει «λουκέτο» στο εργοστάσιο της Opel στο Καϊζερσλάουτερν, μετά την εξαγορά της εταιρείας από τη Fiat.

NAFTEMPORIKI

Ελληνική: Εξασφάλιση άδειας διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών στη Ρωσία

Ελληνική: Εξασφάλιση άδειας διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών στη Ρωσία


Η Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ ανακοινώνει την εξασφάλιση άδειας διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών στη Ρωσία, την οποία έχει εκδώσει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Σε συνέχεια της εγγραφής από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας της θυγατρικής εταιρείας Limited Liability Company Commercial Bank “Hellenic Bank″ στο Ρωσικό μητρώο εταιρειών τον Φεβρουάριο 2009 και της καταβολής του κεφαλαίου, η έκδοση της εν λόγω άδειας ολοκληρώνει την όλη διαδικασία για απόκτηση άδειας διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών στη Ρωσία.

Η ημερομηνία πλήρους έναρξης εργασιών μέσω της θυγατρικής τράπεζας, Limited Liability Company Commercial Bank “Hellenic Bank″, θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών και αφού σταθμιστούν τα οικονομικά δεδομένα και οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

STOCKWATCH.COM.CY

UBS Reports SF1.98 Billion First-Quarter Loss on Writedowns

UBS Reports SF1.98 Billion First-Quarter Loss on Writedowns


May 5 (Bloomberg) -- UBS AG, Switzerland’s largest bank by assets, reported a first-quarter loss after writing down the value of hard-to-trade holdings.

The net loss totaled 1.98 billion Swiss francs ($1.75 billion), compared with a restated 11.6 billion-franc deficit in the year-earlier period, the Zurich-based company said in a statement today. The bank estimated its loss at almost 2 billion francs on April 15.

Chief Executive Officer Oswald Gruebel has announced 7,500 job cuts, replaced two executive board members and sold UBS’s Brazilian business since he was hired in February. He told shareholders at the annual meeting that restoring profitability is UBS’s “most urgent” task as it tries to regain the confidence of clients and investors.

“It’s not only a question of bringing the company back into the black, it’s a question of credibility,” said Raoul Paglia, a fund manager at BSI SA in Lugano, who helps oversee about $62 billion, including UBS shares. “They have an image problem. They have to try to restore it.”

UBS rose 5.9 percent this year in Swiss trading, valuing the bank at 46.2 billion francs. Credit Suisse Group AG, also based in Zurich, gained 57 percent, surpassing UBS as the largest Swiss bank by market value.

Credit Suisse

Credit Suisse reported a first-quarter profit of 2 billion francs, beating analysts’ estimates on record trading revenue. Brady Dougan, 49, who succeeded Gruebel as Credit Suisse CEO in 2007, said the bank is “exceptionally well” positioned, although markets remain “challenging” for the entire industry.

The latest round of job cuts at UBS, the fifth since the credit crisis began and the largest since the 1998 merger that created the bank, will help save as much as 4 billion francs by the end of next year. Gruebel, 65, is reviewing UBS operations and may exit some “high-risk” businesses and locations.

“These are important steps that had to be taken, and it’s clear that these measures couldn’t have been taken by the old management,” said Marco Bider, a fund manager who helps oversee about $7 billion, including UBS shares, at Banque CIC in Basel. “Gruebel doesn’t owe anyone anything at the bank.”

Gruebel replaced Marcel Rohner, 44, who left the bank after holding the CEO post for 19 months. UBS shareholders elected former Finance Minister Kaspar Villiger, 68, as chairman of UBS’s board of directors last month. He replaced Peter Kurer, 59, who left after a year in the job amid a probe into whether UBS helped wealthy Americans evade taxes.

Brand Ranking

UBS reached a settlement in February with U.S. authorities that required the bank to hand over the names of about 300 American clients. Customers withdrew 23 billion francs from the main wealth management and Swiss bank unit in the first quarter, the company said on April 15. Clients at wealth management Americas added about 16 billion francs in the period after the bank hired 400 new brokers in the fourth quarter. The units saw a net outflow of 123 billion francs in 2008.

UBS dropped off the list of the 100 most valuable brand names in the latest annual ranking released by Geneva-based Millward Brown Optimor last week. The brand was ranked 64th last year and 51st in 2007.

Before this year, the company had amassed more than $50 billion in losses and writedowns, the most of any European bank in the credit crisis, and had to raise more than $32 billion in fresh capital from investors including the Swiss government.

Gruebel last month hired Ulrich Koerner, 46, as chief operating officer, tapping a former colleague who helped him turn around Credit Suisse six years ago and replacing Walter Stuerzinger, 53, UBS’s chief risk officer between 2001 and October 2007.

UBS named Alexander Wilmot-Sitwell, 48, and Carsten Kengeter, 42, co-heads of the investment bank last week, replacing 52-year-old Jerker Johansson after a year on the job.

The bank also agreed to sell UBS Pactual in Brazil to an investment company run by the division’s former head, Andre Esteves, to reduce risk and free up capital less than three years after UBS bought the business.

BLOOMBERG

Fed Stress Test Results May Show 10 U.S. Banks Need Capital

Fed Stress Test Results May Show 10 U.S. Banks Need Capital


May 5 (Bloomberg) -- The Federal Reserve plans to deliver results of stress tests on U.S. banks to executives today that may show about 10 companies need additional capital to weather a deeper recession, people familiar with the matter said.

Banks are formulating plans for filling their capital requirements, much of which would likely come from conversions of preferred shares, the people said. Many of the 19 lenders under review and the government are set to discuss publicly the examinations after markets close May 7, the people said.

Financial shares jumped the most in almost a month yesterday on optimism about the tests. The Treasury and regulators have presented different options for the banks to shore up their books without taking taxpayer money, including selling assets, seeking private capital and converting previous government investments from preferred to common shares.

“Maybe the capital that’s required from these tests is going to be smaller than the market had been anticipating,” said Blake Howells, an analyst at Becker Capital Management, which oversees $1.7 billion in Portland, Oregon, and owns shares of U.S. Bancorp and KeyCorp, referring to the stock rally.

Still, “for the stress test to have any sort of legitimacy, some of the banks are going to have to raise capital,” he said.

Fed Meeting

Fed spokeswoman Michelle Smith declined to comment. The Fed’s Board of Governors met late on May 3rd to discuss the stress tests, according to a posting on the central bank’s Web site, the second Sunday evening meeting on the matter in three weeks.

Last week, the Fed delayed the release of the tests, originally scheduled for yesterday, as banks challenged some of the conclusions. Citigroup Inc. and Bank of America Corp. were among the banks found to need additional capital, people familiar with the matter have said.

Both firms disputed the Fed’s determination. Yesterday, Bank of America gained 19 percent after the company denied it was working on a plan to raise $10 billion. Citigroup rose 7.7 percent.

A person familiar with Citigroup’s plans said the bank wasn’t likely to need new taxpayer cash and was focusing on converting government shares and getting capital from private investors to satisfy regulators.

The number of banks deemed to need more capital has increased from six to eight a week ago, after regulators boosted their target for the reserves the firms must hold, according to a person familiar with the matter.

Capital Ratio

Officials favor tangible common equity equal of about 4 percent of a bank’s assets, up from a 3 percent goal earlier in the process, two people with knowledge of the deliberations said last week.

While banks are trying to avoid the taint of taking federal funds -- and the potential pay restrictions and executive firings that come with it -- the government will also benefit by handing out less cash. Not including repayments, the Treasury has about $110 billion left in the $700 billion Troubled Asset Relief Program that Congress passed last October.

Lawmakers have repeatedly said they won’t approve any more funds. Some lenders, including Goldman Sachs Group Inc., have said they intend to pay back as soon as possible the TARP money they received last year.

President Barack Obama’s spokesman said yesterday that some banks will “undoubtedly” need more capital but the administration expects them to be able to get it in private markets.

TARP Funds

“The administration doesn’t believe we need to go to Congress right now” to seek more money to rescue banks, White House press secretary Robert Gibbs said at his daily briefing.

For those institutions needing more capital, “everyone involved will be looking for banks to raise this through either private means or the selling of some assets that they have or that they control,” Gibbs added.

Such a result may not appease critics, including Nobel prize laureate in economics Joseph Stiglitz, who have suggested temporary government takeovers to cleanse banks’ balance sheets.

“Rather than financial or economic fixes, it looks like the Treasury really doesn’t have enough money to address the situation, and therefore is going back to this idea that somehow if we change preferred into common, magically the problem goes away,” said Joseph Mason, a banking professor at Louisiana State University in Baton Rouge who previously worked at the Treasury’s Office of the Comptroller of the Currency.

The 19 firms include Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, GMAC LLC, MetLife Inc., Fifth Third Bancorp and Regions Financial Corp. The banks in the test hold two-thirds of the assets and more than half of the loans in the U.S. banking system, according to a Fed study released April 24.

Regulators are pushing higher minimum capital levels for the banks to determine whether they can survive a worsening recession. Tangible common equity can be boosted by converting preferred shares to common equity.

BLOOMBERG

Πάνω από τα 900 δολάρια ο χρυσός

Πάνω από τα 900 δολάρια ο χρυσός

Για πρώτη φορά μετά από τρεις συνεδριάσεις ο χρυσός έκλεισε με κέρδη, στον απόηχο αφενός της πτώσης του δολαρίου και αφετέρου της νευρικότητας που κυριαρχεί σε μερίδα επενδυτών που αναμένου τα αποτελέσματα του stress-test των αμερικανικών τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 1,6% στα 902,20 δολάρια η ουγγιά. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο χρυσός ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες της τάξεως του 2,8%, οι οποίες είναι οι υψηλότερες από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Τα συμβόλαια του ασημιού ανήλθαν στα 13,02 δολάρια, σημειώνοντας ανοδο της τάξεως του 4,2%.

Τα αποτελέσματα από το stress-test των αμερικανικών τραπεζών αναμένονται στις 7 Μαΐου, και πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι θα έχουμε αρνητικές εκπλήξεις σχετικά με τα αποτελέσματα που θα δημοσιοποιηθούν. Αυτό τους κάνει να στρέφονται προς την ασφάλεια των μετάλλων μέχρι να λάβει η αγορά βηματισμό από τα αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον αναλυτή της Superfund Financial Singapore, Aaron Smith, ο χρυσός μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 1.500 δολάρια τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, γεγονός που το αποδίδει κυρίως στην περαιτέρω διολίσθηση του δολαρίου εάν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό τα κυβερνητικά προγράμματα παροχής ρευστότητας.

REPORTER.GR

Ελλάδα: Σε αναμονή οι τράπεζες για τις αλλαγές στην αγορά ακινήτων

Σε αναμονή οι τράπεζες για τις αλλαγές στην αγορά ακινήτων

Σε αναμονή των διευκρινίσεων για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων βρίσκονται οι τράπεζες, οι οποίες προσδοκούν ότι θα δοθεί ώθηση στη στεγαστική πίστη αλλά εφιστούν την προσοχή για τυχόν δυσλειτουργίες που ενδέχεται να προκύψουν.

Το ζητούμενο είναι να κινηθεί η αγορά αλλά να διασφαλίζεται πλήρως ότι εφαρμόζονται αυστηρά πιστοληπτικά κριτήρια κατά τη χορήγηση των δανείων, επισημαίνουν οι τραπεζίτες.

Πέραν της κριτικής που διατυπώνεται από παράγοντες της αγοράς ακινήτων περί αμφισβητούμενων ωφελειών που θα έχουν τα μέτρα για το μεγαλύτερο μέρος των υποψήφιων αγοραστών, αυτό που επισημαίνουν από την πλευρά τους αρμόδια τραπεζικά στελέχη είναι ότι τα μέτρα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσουν την ευκαιρία για χαλάρωση των πιστοληπτικών κριτηρίων, οδηγώντας έτσι σε υπερδανεισμό κάποιων που δεν θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών.

Ο δανειολήπτης θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ίδια συμμετοχή στην αγορά του ακινήτου ώστε να υπάρχει η δέσμευση από την πλευρά του και να μη θεωρήσει ότι μπορεί να «απεμπλακεί» εύκολα από τις υποχρεώσεις του, τονίζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Τήρηση των κανόνων

Οι τράπεζες πλέον δίνουν στεγαστικά δάνεια που αντιστοιχούν στο 70% με 80% της αξίας του ακινήτου, έχοντας περάσει πάντως από υπερβολές του 100% ή ακόμη και 120% στο κοντινό παρελθόν, δηλαδή την περίοδο προ της κρίσης. Τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί σε βαθμό που τα πιστωτικά ιδρύματα τηρούν απαρέγκλιτα όχι μόνο τον κανόνα του 75% αλλά και εκείνον που αναφέρει ότι οι οφειλές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 40% των εισοδημάτων του δανειολήπτη. Ως πολύ πρόσφατα και αυτή η σύσταση εφαρμοζόταν με ελαστικότητα.

Η αρχική αντίδραση στα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομίας ήταν μεν θετική από τις τράπεζες αλλά υπό προϋποθέσεις ενώ αυτό που υπογραμμίζουν είναι ότι την προσδοκώμενη τόνωση στην αγορά θα έδινε κυρίως η υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων καθώς θα είχε πρακτικό αποτέλεσμα και θα βελτίωνε ταυτόχρονα το κλίμα. Η υλοποίηση των μέτρων συνδέεται και με διευκρινίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που θα εφαρμόζονται.

Η στεγαστική πίστη κινείται σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς με ενδείξεις βελτίωσης να καταγράφονται από το Μάρτιο και εφεξής. Οι τράπεζες έχουν βγει επίσης πιο «επιθετικά» στην αγορά με διαφημιστικές καμπάνιες για στεγαστικά και έμφαση τόσο στη μείωση των επιτοκίων όσο και στην παροχή ασφάλειας στους δανειολήπτες.

Τα πιστοληπτικά κριτήρια παραμένουν όμως αυστηρά και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στη «Ν» επικεφαλής τράπεζας, ακόμη και με την παροχή εγγύησης, η προτεραιότητα θα δίνεται στους πελάτες που θεωρούνται απολύτως φερέγγυοι.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους τραπεζίτες, οι εγγυήσεις πιθανόν να λειτουργήσουν κατ΄ αντιστοιχία με την εγγύηση από το ΤΕΜΠΜΕ δηλαδή οι τράπεζες θα προτιμήσουν να πριμοδοτούν τους καλούς τους πελάτες προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων τους.

NAFTEMPORIKI

HΠΑ: Κλείνουν τη "στρόφιγγα" των χορηγήσεων οι τράπεζες

HΠΑ: Κλείνουν τη "στρόφιγγα" των χορηγήσεων οι τράπεζες


Επιδεινώθηκε η πιστωτική “ασφυξία” στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, με την πλειονότητα των αμερικανικών και ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα να εμφανίζουν αυστηρότερα κριτήρια στις χορηγήσεις.

Στην τριμηνιαία έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε σήμερα κατέστη σαφές πως η πλειονότητα των τραπεζών έχει περιορίσει περαιτέρω τις χορηγήσεις στα εταιρικά και καταναλωτικά δάνεια.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης για δάνεια, ενώ σχεδόν όλες οι τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν πως αναμένουν περαιτέρω χρεώσεις και προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ερχόμενους μήνες.

CAPITAL.GR

TODAY'S CALENDAR (US)

10:00 AM
Non Manufacturing ISM Report
ISM

Ζημιές $4,7 δισ. φέρεται να εμφανίζει η Chrysler το 2009

Ζημιές $4,7 δισ. φέρεται να εμφανίζει η Chrysler το 2009


Ζημιές 4,7 δισ. δολαρίων αναμένεται να καταγράψει η Chrysler LLC για το σύνολο του 2009, μετά από ζημιές 16,8 δισ. δολαρίων που εμφάνισε το 2008 η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, που επικαλείται επίσημα έγγραφα που υπέβαλλε η εταιρεία στο πτωχευτικό δικαστήριο του Μανχάταν.

Ωστόσο, η Chrysler φέρεται να επανέρχεται στην κερδοφορία εντός των επόμενων ετών και να εμφανίσει κέρδη 100 εκατ. δολαρίων το 2012, εάν και εφόσον ολοκληρώσει γρήγορα τη διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 11 και τη σχεδιαζόμενη στρατηγική συμμαχία με την ιταλική Fiat.

CAPITAL.GR

JPMorgan: Δεν χρειάζεται περαιτέρω κεφάλαια

JPMorgan: Δεν χρειάζεται περαιτέρω κεφάλαια


Έτοιμος για νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase & Co., Jamie Dimon, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι μεγάλες τράπεζες της χώρας θα συνεχίσουν να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, ο Dimon επισήμανε πως η χρηματοπιστωτική κρίση θα συνεχίσει να οδηγεί για αρκετό διάστημα ακόμα τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ σε αναδιάρθρωση. Περιμένει ολοένα και περισσότερες συμφωνίες να λάβουν χώρα, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η JPMorgan να προχωρήσει σε εξαγορές που θα της εξασφαλίσουν αύξηση των υποκαταστημάτων της.

Θεωρεί πως η δραστηριότητα στον κλάδο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων θα ανεβάσει ταχύτητα με το που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των “τεστ κοπώσεως”. “Οι τράπεζες που εξετάζονται στα τεστ κοπώσεως αποτελούν σχεδόν το μισό τραπεζικό σύστημα σε όρους καταθέσεων και χορηγήσεων, ενώ το υπόλοιπο το αποτελούν οι εναπομείνουσες 8.000 τράπεζες της χώρας. Ορισμένες εξ αυτών είναι καλές σε αυτό που κάνουν, ωστόσο άλλες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Κάποιες μάλιστα ίσως να μην καταφέρουν να επιβιώσουν. Εν γένει, πιστεύω πως θα δούμε συγχωνεύσεις”.

Ο Dimon τόνισε πως η JPMorgan δεν χρειάζεται περαιτέρω κεφάλαια και είναι έτοιμη να αποπληρώσει τη “βοήθεια” των 25 δισ. δολαρίων που είχε λάβει από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του TARP, το “ταχύτερο δυνατόν”.

CAPITAL.GR

Σχέδιο για την εξαγορά της Opel παρουσίασε η Fiat

Σχέδιο για την εξαγορά της Opel παρουσίασε η Fiat

Το σχέδιο προβλέπει την υπαγωγή των ευρωπαϊκών εταιριών της GM υπό την κοινή ομπρέλα της Fiat και της αμερικανικής Chrysler

Σχέδιο για την εξαγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας Opel, το οποίο εφόσον υλοποιηθεί θα οδηγήσει στη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, παρουσίασε στη γερμανική κυβέρνηση ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat Σέρτζιο Μαρτσιόνε. Το σχέδιο προβλέπει την υπαγωγή των ευρωπαϊκών εταιριών της GM υπό την κοινή ομπρέλα της Fiat και της αμερικανικής Chrysler.

«Η Opel θα πρέπει να παραμείνει ως εμπορικό σήμα, να διατηρήσει μία έδρα στη Γερμανία και να διατηρηθούν όλα τα γερμανικά εργοστάσια συναρμολόγησης» απάντησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Καρλ-Τέοντορ ζου Γκούτεμπεργκ, στον Σέρτζιο Μαρτσιόνε. Ωστόσο ο Γκούτεμπεργκ πρόσθεσε ότι τα σχέδια που του παρουσιάστηκαν προβλέπουν και την ανάγκη συγχωνεύσεων.

«Η Fiat θέλει να μπει σε αυτή την επιχείρηση χωρίς δικά της χρέη» πρόσθεσε ο Γκούτεμπεργκ, επισημαίνοντας επίσης ότι ο Μαρτσιόνε εκτιμά πως η συγχώνευση προϋποθέτει πρόσθετη χρηματοδότηση μεταξύ 5 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό το έλλειμμα, που προέρχεται από τα χρέη της GM και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της στις ευρωπαϊκές θυγατρικές της, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω κρατικών εγγυήσεων, οι οποίες- όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, «θα πρέπει να διαχυθούν σε ευρωπαϊκές πλάτες».

«Από βιομηχανικής απόψεως αυτός είναι ένας γάμος στον παράδεισο», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat, σε συνέντευξή του στους Financial times.

NAFTEMPORIKI

Τέλος στους φορολογικούς παραδείσους επιχειρεί να βάλει ο Ομπάμα

Τέλος στους φορολογικούς παραδείσους επιχειρεί να βάλει ο Ομπάμα

Τέλος στα φορολογικά καταφύγια επιχειρεί να δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με ένα νέο σχέδιο που πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα με το οποίο θα κηρύξει παράνομες τρεις offshore πρακτικές φοροαπαλλαγής.
Τέτοιες πρακτικές ακολουθούν μεγάλες εταιρίες όπως οι Caterpillar και Procter & Gamble, ενώ το σχέδιο αναμένεται να αποφέρει 190 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία και να κάνει δυσχερέστερο για τους Αμερικανούς να «φυλούν» τα χρήματά τους σε τράπεζες που προσφέρουν φορολογικά καταφύγια.

Ο Ομπάμα και ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας Τίμοθι Γκάιθνερ προσπαθούν να βάλουν τέλος στις πρακτική που επιτρέπει σε πολυεθνικές με έδρα τις ΗΠΑ να «περνούν» τα κέρδη τους σε ξένες θυγατρικές που βρίσκονται χώρες με χαμηλότερη φορολογία όπως τα νησιά Cayman.

REPORTER.GR

Ο S&P υποβαθμίζει επτά ελληνικές και κυπριακές τράπεζες

Ο S&P υποβαθμίζει επτά ελληνικές και κυπριακές τράπεζες

Σε αρνητική αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας επτά Ελληνικών και Κυπριακών τραπεζών προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's Ratings Services. Ο διεθνής οίκος προχώρησε στην αναθεώρηση καθώς θεωρεί ότι η επίδραση της κρίσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις ελληνικές τράπεζες θα είναι είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είχε αρχικά εκτιμηθεί στα τέλη του 2008. Ο S&P θεωρεί ότι η έκθεση των εν λόγω τραπεζών στην ΝΑ Ευρώπη θα επηρεάσει όχι μόνο τις εργασίες των τραπεζών που προέρχονται από τον εν λόγω χώρο, αλλά θα επηρεάσουν και την εγχώρια αγορά. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank ο διεθνής οίκος επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις “BBB+”, αλλά προχωρά σε αρνητική αναθεώρηση των outlook σε “αρνητικά” από “σταθερά”.

Από την άλλη, ο S&P υποβάθμισε την EFG Eurobank Ergasias σε “BBB+” από “A-”, ενώ το outlook είναι “αρνητικό”. Την ίδια ώρα διατηρεί για τα μεσοπρόθεσμα επίπεδα ρευστότητας της την αξιολόγηση A-2.

Σε μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε ο S&P, αφού διαμόρφωσε την αξιολόγηση σε “BBB” από “BBB+”, με το outlook να είναι “σταθερό”.

Η κρίση στην ΝΑ Ευρώπη προφανώς θα επηρεάσει και την Marfin Popular Bank Public και τη θυγατρική της Marfin Egnatia Bank, αφού και εκεί ο S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική τους ικανότητα σε “BBB-” από “BBB”, με το outlook και για τις δύο τράπεζες να είναι “σταθερό”.

Όσον αφορά την Emporiki Bank ο οίκος μείωσε την αξιολόγηση σε “ΒΒΒ” από “Α-” με “σταθερό” outlook.

Αναφορικά με την κερδοφορία των παραπάνω τραπεζών, ο διεθνής οίκος θεωρεί ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση, η οποία θα φανεί και στο μέρισμα που θα δώσουν οι εν λόγω τράπεζες για το 2009. Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην παράμετρο της ποιότητας των κεφαλαίων που έχει η κάθε τράπεζα, η οποία θα επηρεάσει την μετακύληση των επιπτώσεων της κρίσης στα αποτελέσματα αυτών.

REPORTER.GR
Share |