Tuesday, May 5, 2009

ΗΠΑ: Επικίνδυνοι ελιγμοί κινεζικών αλιευτικών κοντά σε αμερικανικό πλοίο

ΗΠΑ: Επικίνδυνοι ελιγμοί κινεζικών αλιευτικών κοντά σε αμερικανικό πλοίο

Δύο κινεζικά αλιευτικά σκάφη έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε αμερικανικό πλοίο παρακολούθησης, ανοικτά των ακτών της Κίνας, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Γουίτμαν. Μόλις πριν από δύο μήνες είχε γίνει ένα ανάλογο περιστατικό, πρόσθεσε.

«Πρόκειται για συμπεριφορά επικίνδυνη και παράλογη, η οποία θα πρέπει να ρυθμιστεί» διπλωματικά, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Τα κινεζικά αλιευτικά πλησίασαν με επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στο αμερικανικό πλοίο Victorious, το οποίο κατά το Πεντάγωνο εκτελούσε «επιχείρηση ρουτίνας» στα διεθνή ύδατα, περίπου 100 χιλιόμετρα από τις κινεζικές ακτές.

«Το Victorious έλαβε αμυντική θέση όταν προσέγγισαν (τα κινεζικά αλιευτικά) και ζήτησε τη συνδρομή κινεζικού πολεμικού πλοίου» κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τα αλιευτικά σκάφη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Στις αρχές Μαρτίου ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε προκαλέσει ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Με αφορμή το επεισόδιο οι ΗΠΑ είχαν καλέσει την Κίνα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |