Tuesday, May 5, 2009

Σχέδιο για την εξαγορά της Opel παρουσίασε η Fiat

Σχέδιο για την εξαγορά της Opel παρουσίασε η Fiat

Το σχέδιο προβλέπει την υπαγωγή των ευρωπαϊκών εταιριών της GM υπό την κοινή ομπρέλα της Fiat και της αμερικανικής Chrysler

Σχέδιο για την εξαγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας Opel, το οποίο εφόσον υλοποιηθεί θα οδηγήσει στη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, παρουσίασε στη γερμανική κυβέρνηση ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat Σέρτζιο Μαρτσιόνε. Το σχέδιο προβλέπει την υπαγωγή των ευρωπαϊκών εταιριών της GM υπό την κοινή ομπρέλα της Fiat και της αμερικανικής Chrysler.

«Η Opel θα πρέπει να παραμείνει ως εμπορικό σήμα, να διατηρήσει μία έδρα στη Γερμανία και να διατηρηθούν όλα τα γερμανικά εργοστάσια συναρμολόγησης» απάντησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Καρλ-Τέοντορ ζου Γκούτεμπεργκ, στον Σέρτζιο Μαρτσιόνε. Ωστόσο ο Γκούτεμπεργκ πρόσθεσε ότι τα σχέδια που του παρουσιάστηκαν προβλέπουν και την ανάγκη συγχωνεύσεων.

«Η Fiat θέλει να μπει σε αυτή την επιχείρηση χωρίς δικά της χρέη» πρόσθεσε ο Γκούτεμπεργκ, επισημαίνοντας επίσης ότι ο Μαρτσιόνε εκτιμά πως η συγχώνευση προϋποθέτει πρόσθετη χρηματοδότηση μεταξύ 5 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό το έλλειμμα, που προέρχεται από τα χρέη της GM και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της στις ευρωπαϊκές θυγατρικές της, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω κρατικών εγγυήσεων, οι οποίες- όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, «θα πρέπει να διαχυθούν σε ευρωπαϊκές πλάτες».

«Από βιομηχανικής απόψεως αυτός είναι ένας γάμος στον παράδεισο», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat, σε συνέντευξή του στους Financial times.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |