Tuesday, May 5, 2009

Ο S&P υποβαθμίζει επτά ελληνικές και κυπριακές τράπεζες

Ο S&P υποβαθμίζει επτά ελληνικές και κυπριακές τράπεζες

Σε αρνητική αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας επτά Ελληνικών και Κυπριακών τραπεζών προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's Ratings Services. Ο διεθνής οίκος προχώρησε στην αναθεώρηση καθώς θεωρεί ότι η επίδραση της κρίσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις ελληνικές τράπεζες θα είναι είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είχε αρχικά εκτιμηθεί στα τέλη του 2008. Ο S&P θεωρεί ότι η έκθεση των εν λόγω τραπεζών στην ΝΑ Ευρώπη θα επηρεάσει όχι μόνο τις εργασίες των τραπεζών που προέρχονται από τον εν λόγω χώρο, αλλά θα επηρεάσουν και την εγχώρια αγορά. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank ο διεθνής οίκος επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις “BBB+”, αλλά προχωρά σε αρνητική αναθεώρηση των outlook σε “αρνητικά” από “σταθερά”.

Από την άλλη, ο S&P υποβάθμισε την EFG Eurobank Ergasias σε “BBB+” από “A-”, ενώ το outlook είναι “αρνητικό”. Την ίδια ώρα διατηρεί για τα μεσοπρόθεσμα επίπεδα ρευστότητας της την αξιολόγηση A-2.

Σε μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε ο S&P, αφού διαμόρφωσε την αξιολόγηση σε “BBB” από “BBB+”, με το outlook να είναι “σταθερό”.

Η κρίση στην ΝΑ Ευρώπη προφανώς θα επηρεάσει και την Marfin Popular Bank Public και τη θυγατρική της Marfin Egnatia Bank, αφού και εκεί ο S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική τους ικανότητα σε “BBB-” από “BBB”, με το outlook και για τις δύο τράπεζες να είναι “σταθερό”.

Όσον αφορά την Emporiki Bank ο οίκος μείωσε την αξιολόγηση σε “ΒΒΒ” από “Α-” με “σταθερό” outlook.

Αναφορικά με την κερδοφορία των παραπάνω τραπεζών, ο διεθνής οίκος θεωρεί ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση, η οποία θα φανεί και στο μέρισμα που θα δώσουν οι εν λόγω τράπεζες για το 2009. Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην παράμετρο της ποιότητας των κεφαλαίων που έχει η κάθε τράπεζα, η οποία θα επηρεάσει την μετακύληση των επιπτώσεων της κρίσης στα αποτελέσματα αυτών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |