Wednesday, November 11, 2009

Motorola: Φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων


Motorola: Φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων


Η Motorola Inc. έχει ξεκινήσει να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της μονάδας των set-top boxes και άλλου εξοπλισμού για τηλεφωνικές και καλωδιακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires.

Η Motorola βρίσκεται στα αρχικά στάδια της αναζήτησης αγοραστών για τις μονάδες της, ενώ στη λίστα των πιθανών ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται εταιρείες private-equity και άλλοι παγκόσμιοι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Σύμβουλοι της Motorola έχουν αναλάβει οι JP Morgan Chase και Goldman Sachs Group σύμφωνα με το δημοσίευμα.

capital.gr

Μικρά κέρδη για το αργό, στα $79


Μικρά κέρδη για το αργό, στα $79


Μικρά κέρδη σημείωσε στις συναλλαγές της Τετάρτης η τιμή του αργού επιστρέφοντας από τις απώλειες που βρέθηκε να σημειώνει νωρίτερα και μετά την ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 23 cents ή 0,3% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 79,28 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Η τιμή του αργού τύπου Brent κέρδισε 45 cents ή 0,6% στα 77,95 δολ. το βαρέλι στο ICE futures exchange του Λονδίνου.

capital.gr

Πως έχασε από το παιχνίδι κερδοσκοπίας στην Alpha η Algebris


Πως έχασε από το παιχνίδι κερδοσκοπίας στην Alpha η Algebris


To βρετανικό fund Algebris το οποίο είχε χτίσει επενδυτική θέση από τα 8 ευρώ και είχε άνοιγμα το οποίο κάποια στιγμή είχε φθάσει έως τα 7 εκατ. μετοχές αποχώρησε από την Alpha bank με τεράστιες απώλειες. Ακολουθώντας τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας πόνταρε ότι η Alpha bank θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και η μετοχή θα υποχωρήσει. Αντί αυτού όμως η μετοχή ενισχύθηκε έφθασε τα 14 ευρώ και εσχάτως μετά την αποκοπή κινείται στα 11,5 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία Algebris Investments , ενεργώντας ως διαχειρίστρια του κεφαλαίου Algebris Global Financials Master Fund, γνωστοποίησε ότι την 9η Νοεμβρίου 2009 η ανοικτή καθαρή θέση που κατείχε στην Alpha bank μειώθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0,20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου (λόγω της μείωσης των CFD συναλλαγών).

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 825.849 μετοχές της Alpha bank.

H Algebris Investments LLP στην 10η Νοεμβρίου 2009 η ανοικτή καθαρή θέση που κατείχε στην Alpha bank μειώθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της παραπάνω τράπεζας (λόγω της μείωσης των CFD συναλλαγών). Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε μηδέν μετοχές της Alpha bank.

reporter.gr

Σε χαμηλό 15 μηνών το δολάριο


Σε χαμηλό 15 μηνών το δολάριο

Σε χαμηλό 15 μηνών 'κατρακύλησε' ο δείκτης δολαρίου, καθώς οι διεθνείς αγορές σημειώνουν κέρδη και οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve δεν θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια. Η στερλίνα υποχωρεί μετά τις δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Mervyn King, ότι η πτώση του νομίσματος θα βοηθήσει στην επανεξισορρόπηση της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε νωρίτερα στις 74,744, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008. Το δολάριο υποχώρησε επίσης κατά 0,3% στο 1,5033 ανά ευρώ, από 1,4993 χθες.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,2% στο 89,97 γιεν, από 89,81. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,4% στο 135,25 γιεν, από 134,65.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,4% στο 1,6671 δολ. και κατά 0,7% στις 90,21 πένες ανά ευρώ.

reporter.gr

Sberbank: Περικοπές 67.000 θέσεων εργασίας έως το 2014

Sberbank: Περικοπές 67.000 θέσεων εργασίας έως το 2014

Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής στην Ρωσία, σχεδιάζει να περικόψει έως και 67.000 θέσεις εργασίας, ήτοι το 25% του εργατικού της δυναμικού, έως το 2014, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της τράπεζας, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Στο διάστημα των επόμενων πέντε ετών σχεδιάζουμε να μειώσουμε το προσωπικό μας κατά 20% με 25%. Πρόκειται για ρεαλιστικό στόχο", φέρεται να δήλωσε ο Denis Bugrov, αντιπρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους η Sberbank θα έχει προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της κατά 10%.

Η τράπεζα είχε συνολικά 267.000 εργαζόμενους στις αρχές του 2009.

capital.gr

Νέο ρεκόρ για την τιμή του χρυσού


Νέο ρεκόρ για την τιμή του χρυσού


Νέο ρεκόρ σημείωσε στις συναλλαγές της Τετάρτης η τιμή του χρυσού φτάνοντας μια ανάσα από το επίπεδο των 1.120 δολ. ανά ουγγιά εν μέσω προσδοκιών ότι η υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του θα συνεχίσει να τροφοδοτεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός συμπλήρωσε οκτώ διαδοχικές συνεδριάσεις κερδών σημειώνοντας το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Ιανουάριο του 2006. Το αμερικανικό δολάριο βρέθηκε νωρίτερα σήμερα σε νέα χαμηλά 15 μηνών έναντι των βασικών του ανταγωνιστών πριν ανακάμψει ελαφρώς στη συνέχεια.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.114,60 δολ. ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 12,10 δολ. ή 1% στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στα υψηλά της ημέρας αναρριχήθηκε έως τα 1.119,20 δολ. στο Globex.

Το λιγότερο ενεργό συμβόλαιο του Νοεμβρίου ολοκλήρωσε στα 1.114 δολ. ανά ουγγιά.

Οι αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια "συνεχίζουν να προσφέρουν ισχυρή στήριξη στις τιμές σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο", εκτιμά η Goldman Sachs, ενώ επισημαίνει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 1.200 δολ. αν τα επιτόκια παραμείνουν στα υφιστάμενο επίπεδα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπών μετάλλων, το ασήμι Δεκεμβρίου κέρδισε 32 cents ή 1,8% για να ολοκληρώσει στα 17,54 δολ. ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός Δεκεμβρίου με άνοδο 1 cent έκλεισε στα 2,97 δολ. η λίβρα.

Η πλατίνα Ιανουαρίου κέρδισε 18,40 δολ. ή 1,4% στα 1.369,60 δολ. ανά ουγγιά.

capital.gr

Ε.Κ.: Πρόστιμο 300.000 ευρώ στην Citibank για προϊόντα της Lehman


Ε.Κ.: Πρόστιμο 300.000 ευρώ στην Citibank για προϊόντα της Lehman


Πρόστιμο 300.000 ευρώ επέβαλε στην CITIBANK INTERNATIONAL PLC η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παράβαση των κανόνων συμπεριφοράς κατά την παροχή επενδυτικών συμβουλών αναφορικά με επενδυτικά προϊόντα που είχαν εκδοθεί από τον επενδυτικό οίκο Lehman Brothers.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των παρεχόμενων συμβουλών σε επενδυτές καθώς επίσης η αναφορά στην κάλυψη των παρεχομένων επενδυτικών υπηρεσιών από το Σύστημα Ασφάλισης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου έγινε με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρανόηση ως προς το ακριβές περιεχόμενό της.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή 529η/11.11.2009 συνεδρίασή του έλαβε τις εξής αποφάσεις:

-Επέβαλε, για τη συμμετοχή στη χειραγώγηση των μετοχών της εταιρείας «HITECΗ SNT AE» κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2005, πρόστιμο € 60.000 σε καθένα από τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας κ.κ. Γεώργιο Διακομανώλη, Ιωάννη Τρούλο, Κωνσταντίνο Τσακάρεστο και Νικόλαο Σφυρή, στο Γενικό Διευθυντή της εταιρίας κ. Φιλοκτήτη Διακομανώλη και στους κκ. Κλέαρχο Κανακάκη και Σοφοκλή Πρινιωτάκη, επειδή συντόνισαν και χρηματοδότησαν τη διενέργεια μεθοδευμένων συναλλαγών στη μετοχή της εταιρίας καθώς και πρόστιμο € 40.000 στην κα Σταυρούλα Κουτσογιάννη και € 20.000 στον κ. Σπυρίδωνα Φασουλή για συμμετοχή στο εγχείρημα.

-Επέβαλε πρόστιμο ύψους € 10.000 στην εταιρία «PRIMA ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ» διότι, ως υπόχρεο πρόσωπο του άρθρου 13 του ν. 3340/2005, δεν προέβη σε γνωστοποίηση συναλλαγών επί της μετοχής του εκδότη «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ».

-Επέβαλε πρόστιμο ύψους € 15.000 στην εταιρεία «ECOFEED ΑΕΒΕ» διότι, ως υπόχρεο πρόσωπο του άρθρου 13 του ν. 3340/2005, δεν προέβη σε γνωστοποίηση συναλλαγών επί της μετοχής του εκδότη «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ».

-Επέβαλε πρόστιμο ύψους € 6.000 στον κ. Δοντά Απόστολο διότι, ως υπόχρεο πρόσωπο του άρθρου 13 του ν. 3340/2005, δεν προέβη σε γνωστοποίηση συναλλαγών επί της μετοχής του εκδότη «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ».

-Επέβαλε πρόστιμο ύψους € 5.000 στην εταιρεία «ΠΗΓΑΣΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας αναφορικά με την παροχή πιστώσεων σε πελάτες της.

capital.gr

Βρετανία: Μικρότερη των εκτιμήσεων η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας


Βρετανία: Μικρότερη των εκτιμήσεων η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας


Με το μικρότερο ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών αυξήθηκε η ανεργία στη Βρετανία τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργία αυξήθηκε κατά 12.900 με το συνολικό αριθμό να αντιστοιχεί στο 5,1% του εργατικού δυναμικού. Σημειώνεται πως το Σεπτέμβριο οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 20.600 με το ποσοστό να ανέρχεται στο 5%.

Το μέγεθος της αύξησης ήταν μικρότερο των εκτιμήσεων οικονομολόγων, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για αύξηση κατά 20.000.

Ο επίσημος αριθμός των ανέργων σύμφωνα με την International Labor Organization αυξήθηκε κατά 30.000 στους τρεις μήνες έως το τέλος του Σεπτεμβρίου στους 2,461 εκατ. Το ύψος της αύξησης ήταν το μικρότερο από το Μάιο του 2008 ενώ το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 7,8%.

capital.gr

BOE: Αργή ανάκαμψη, σταθερή πολιτική


BOE: Αργή ανάκαμψη, σταθερή πολιτική


Σταθερή θα κρατήσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) την πολιτική της καθώς η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να είναι αργή, ανέφεραν σήμερα στελέχη της BOE. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, στην τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό η BOE επικαλούνται τον αδύναμο δανεισμό και τη δημοσιονομική κατάσταση ως παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.



Εάν η τρέχουσα πολιτική διατηρηθεί, με το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% και την τράπεζα να στοχεύει σε αγορές ομολόγων 200 δισ. λιρών, ο δείκτης τιμών καταναλωτή πρέπει να διαμορφωθεί γύρω από το στόχο του 2% τα επόμενα δύο χρόνια.


Ωστόσο, εάν η πολιτική κινηθεί βάσει των προσδοκιών – με το επιτόκιο να αυξάνεται από το τρίτο τρίμηνο του 2010 – ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2% έως το 2012.


“Η ανάκαμψη της παραγωγής είναι πιθανή χάρη στη δημοσιονομική και νομισματική χαλάρωση και την διολίσθηση της λίρας. Αλλά ο περιορισμός των χορηγήσεων δανείων και οι ανησυχίες για τους ισολογισμούς θα επιβαρύνουν τις δαπάνες,” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η BOE.


Σε συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, σημείωσε πως η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης ήταν επιτυχημένη, τονίζοντας πως είναι πρώιμο για τους επενδυτές να υποθέσουν πως αύξηση κατά 25 δισ. λιρών στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα ήταν η τελευταία.

capital.gr

Σε μαρασμό οδηγείται το private banking

Σε μαρασμό οδηγείται το private banking


Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται το private banking των τραπεζών, καθώς αποδείχθηκε η δραστηριότητα με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση.

Private bankers ελληνικών τραπεζών αναφέρουν ότι ο κλάδος που άλλοτε βρισκόταν ψηλά στην ιεραρχία της στρατηγικής των τραπεζών, σήμερα βλέπει το ρόλο του να έχει σχεδόν μηδενιστεί και τις προοπτικές να μην διαφαίνονται ευοίωνες. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η δραστηριότητα ιδιωτικής τραπεζικής των ελληνικών τραπεζών θα μεταφερθεί ουσιαστικά στο εξωτερικό εφόσον αυτές διατηρούν εξειδικευμένα παραρτήματα είτε κυρίως στις ξένες τράπεζες. Η προοπτική αυτή αναμένεται να οδηγήσει και σε συρρίκνωση της απασχόλησης στο συγκεκριμένο τομέα ή σε φυγή διακεκριμένων στελεχών στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει τραπεζικό στέλεχος με μακρά εμπειρία στο χώρο του private banking και wealth management, με το ξέσπασμα της κρίσης οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις όπως καταθέσεις προθεσμίας, κρατικά ομόλογα και χρυσό. Η στροφή προς συντηρητικότερες τοποθετήσεις φαίνεται ότι θα διατηρηθεί για τα επόμενα χρόνια, καθώς τα σύνθετα προϊόντα που προσέφεραν οι τράπεζες στους πελάτες του private banking αντιμετωπίζονται με καχυποψία ή και πλήρη αδιαφορία.

Συνολικά μάλιστα, διαπιστώνεται ότι οι πελάτες του private banking εμπιστεύονται δυσκολότερα απ΄ότι στο παρελθόν στην τράπεζά τους τη διαχείριση των επενδύσεών τους. Αυτή είναι μια παγκόσμια τάση την οποία αποτυπώνει και η έκθεση World Wealth Report των Merrill Lynch και Capgemini. Βάσει αυτής, το α΄ εξάμηνο του 2009 περίπου οι μισοί πελάτες wealth management και private banking δήλωναν έλλειψη εμπιστοσύνης προς την τράπεζά τους, ενώ περίπου ένας στους τέσσερις είχε αποσύρει μέρος ή και το σύνολο των κεφαλαίων του από την τράπεζά του.

Οι παγκόσμιες τάσεις στο χώρο της διαχείρισης κεφαλαίων έχουν πολύ μεγαλύτερη απήχηση στην Ελλάδα, οδηγώντας σε μαρασμό το private banking για τους εξής λόγους:

α) το κύριο μέλημα των τραπεζών είναι να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, επομένως ενδιαφέρονται να κατευθύνουν τα κεφάλαια επενδυτών στις καταθέσεις και όχι σε σύνθετες επενδύσεις

β) στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, οι τράπεζες επιδιώκουν να προωθήσουν δικά τους ομόλογα στους πελάτες τους του private banking, αναιρώντας έτσι το νόημα της επένδυσης του private banking που συνίσταται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των τοποθετήσεων

γ) οι τράπεζες είναι απρόθυμες πλέον να αναλάβουν το ρίσκο της επένδυσης που ενέχει η διαχείριση κεφαλαίων και προτιμούν να «πωλούν» μικρότερο ρίσκο στους πελάτες του personal banking

δ) το private banking στην μετά την κρίση εποχή απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές που οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να κάνουν, αφού η συγκεκριμένη δραστηριότητα ούτε τα έσοδα του παρελθόντος προσφέρει, αλλά και δρα ανταγωνιστικά με άλλες πιο κερδοφόρες δραστηριότητες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με βάση τη MiFid, οι τράπεζες οφείλουν να έχουν τεχνολογία και συστήματα on line και real time ενημέρωσης του πελάτη για τις συναλλαγές του, πράγμα που απαιτεί μεγάλες επενδύσεις εκ μέρους τους.

capital.gr

Νέο ρεκόρ για το χρυσό, απώλειες για το δολάριο


Νέο ρεκόρ για το χρυσό, απώλειες για το δολάριο


Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του χρυσού συνεχίζονται και την Τετάρτη, αυτή τη φορά σε επίπεδα κοντά στα 1.118 δολάρια, καθώς η συνεχιζόμενη αδυναμία του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος στρέφει ολοένα και περισσότερους επενδυτές στην «προστασία» του πολύτιμου μετάλλου.

Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύεται σήμερα με απώλειες 0,25% στα 1,5031 δολάρια/ ευρώ, έχοντας βρεθεί νωρίτερα έως και τα 1,5050 δολάρια/ ευρώ.

Ενδεικτική είναι και η υποχώρηση κατά 0,3% του Δείκτη Δολαρίου σε χαμηλά 15 μηνών σήμερα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του John Hathaway, διευθύνοντος συμβούλου της Tocqueville Asset Management LP και μάνατζερ της Tocqueville Gold Fund, ο οποίος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg σχολίασε:

«Το βασικό ερώτημα αφορά την πραγματική αξία του χρήματος. Και αυτό εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν οι προσπάθειες της Fed και των άλλων κεντρικών τραπεζών να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη». «Θα καταφέρουν να ελέγξουν τη ρευστότητα που έχουν διοχετεύσει; Αν δυσκολευτούν ως προς αυτό, τότε θα δούμε και τον πληθωρισμό και τον χρυσό σε πολύ υψηλότερα επίπεδα».

Αυτή τη στιγμή το προθεσμιακό συμβόλαιο του χρυσού στο Globex σημειώνει άνοδο 13,1 δολαρίων στα 1.115,6 δολάρια η ουγγιά, με όγκο 42.898 συμβολαίων. Νωρίτερα βρέθηκε στο ιστορικό υψηλό των 1.117,8 δολαρίων, ενώ τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2010 διαπραγματεύονται σε επίπεδα άνω των 1.120 δολαρίων.

capital.gr

Αναζωπυρώνονται οι επιθετικές εξαγορές

Αναζωπυρώνονται οι επιθετικές εξαγορές


Ποιος είπε πως το dealmaking έχει πεθάνει; Ενώ συνολικά, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές έχουν μειωθεί δραματικά, υπάρχει ένας τομέας deals που είναι εξαιρετικά δραστήριος: οι επιθετικές εξαγορές, ή αυθόρμητες δημόσιες προσφορές για εξαγορές, για εκείνους που θα ήθελαν μια πιο φιλική έκφραση για τη συναλλαγή. Η Kraft Foods έκανε τη Δευτέρα μια προσφορά ύψους 16,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την βρετανική εταιρεία παραγωγής γλυκών Cadbury. Ο κολοσσός τροφίμων δεν είναι η μόνη εταιρεία που προχωρά σε τέτοιου είδους προσφορά. Το Μάιο η PepsiCo προσπάθησε να αποκτήσει την PepsiAmericas Inc και πρόσφατα η Roche, η Samsung, και η InBev προσπάθησαν επίσης να προχωρήσουν σε εξαγορές. Στην πραγματικότητα, τους τελευταίους 12 μήνες οι επιθετικές εξαγορές αποτελούν πάνω από το 10% της δραστηριότητας του τομέα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Αυτό σημαίνει ότι οι γύπες γλεντάνε.

Με τον τομέα τον deals να είναι γενικά στάσιμoς, γιατί ανεβαίνουν οι επιθετικές προσφορές; Τα μετρητά είναι το κλειδί. Οι αγοραστές έχουν περισσότερα μετρητά από ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα. Τα συνολικά μετρητά που έχουν σήμερα διαθέσιμα οι 500 επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο δείκτη Standard and Poor΄s έχουν αυξηθεί κατά το παρελθόν έτος. Η οικονομική κρίση ουσιαστικά ανάγκασε τις εταιρείες να περιορίσουν δραστικά το λειτουργικό κόστος, να μειώσουν τις δαπάνες και να μαζέψουν μετρητά για τον καιρό που έρχονταν, με τις πιστωτικές αγορές να είναι "κατεψυγμένες". Σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν κάποια μετρητά, πολλές επιχειρήσεις δεν προχώρησαν σε προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών από τους μετόχους. Τώρα, οι εταιρείες έχουν το χρήμα να αγοράσουν, και οι πιστωτικές αγορές επίσης είναι πιο ανοιχτές. Οι πεινασμένοι αγοραστές με μετρητά στο χέρι μπορούν να κάνουν κατ ΄ουσίαν ένα σαφάρι αγορών.

Υπάρχει κάτι από Σταχτοπούτα σε όλη αυτή την ιστορία-μια αίσθηση ότι τα μεσάνυχτα ο χορός θα μπορούσε να τελειώσει. Οι αγοραστές έχουν αρχίσει να παρατηρούν σημάδια πως τα deals αρχίζουν να κινούνται και πάλι. Οι πιστώσεις σιγά-σιγά γίνονται διαθέσιμες και μπορούν να δανειστούν σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Οι εταιρείες που είναι τώρα λογικοί στόχοι, με σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις, μπορεί να δουν την αξία τους να αυξάνεται, και γρήγορα. Οι αγοραστές θέλουν να ορμήσουν πριν την αύξηση των τιμών, και να αγοράσουν σε καλές τιμές.

Αυτό που επίσης ελκύει τους γύπες είναι η αδυναμία των επιχειρήσεων- δυνητικών στόχων. Οι τιμές των μετοχών είναι χαμηλά και ακόμη χειρότερα, για εκείνους που εξαγοράζονται, υπάρχουν περιορισμένοι τρόποι άμυνας. Μόλις πριν από 10 χρόνια, τα Δ.Σ. είχαν μια σειρά από τακτικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να σταματήσουν την εχθρική προσφορά εξαγοράς εν τη γενέσει της. Τώρα, σε μεγάλο βαθμό, τέτοιες άμυνες δεν υπάρχουν. Τώρα λιγότερο από το ένα τέταρτο των εταιρειών του S&P 500 έχουν σχέδια για δικαιώματα των μετόχων. Λίγες είναι οι εταιρείες επίσης που διατηρούν ελαστικά διοικητικά συμβούλια. Σύμφωνα με το παλαιό μοντέλο, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δίνονταν σκοπίμως διαφορετικό χρονικό όριο θητείας για να αποφευχθεί η πιθανότητα η εξαγοράζουσα εταιρεία να έχει μόνο συμμάχους στο ΔΣ .

Η απουσία κάθε δημόσιας κατακραυγής προσθέτει στην τρέλα των εξαγορών. Οι ημέρες της δημόσιας κατακραυγής όταν προέκυπτε μια εχθρική προσφορά τελείωσαν. Είναι αξιοσέβαστο τώρα, στην αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων, να κάνει κάποιος μια στρατηγική αγορά, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα είναι εχθρική. Μόλις γίνουν γνωστές φήμες για μια εχθρική εξαγορά, υπάρχει μεγάλη πίεση στα μέλη των ΔΣ των εταιρειών-στόχων τουλάχιστον να παίξουν με την προσφορά και να μεγιστοποιήσουν την απόδοση για τους μετόχους. Έχει ειπωθεί πριν, αλλά αξίζει αν το επαναλάβουμε: πρόκειται για μια αγορά αγοραστών.

capital.gr

ΕΕ: Θέτει την Ελλάδα στο άρθρο 104


ΕΕ: Θέτει την Ελλάδα στο άρθρο 104


Την απόφασή της να κλιμακώσει τις πιέσεις της κατά της Ελλάδος υπαγάγοντας την στα όσα προβλέπει το άρθρο 104, παράγραφος 8, της Συνθήκης του Μάαστριχ για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day στις 4/11 με τίτλο "Τα πέντε βήματα της επιτήρησης", η παράγραφος 8 του άρθρου 104 σημαίνει ότι η Κομισιόν κρίνει πως δεν ανελήφθη αποτελεσματική δράση σε εφαρμογή των συστάσεων της και τις ανακοινώνει δημόσια. Μια ενδεχόμενη υπαγωγή στην παράγραφο 9 θα σημάνει συγκεκριμένη προθεσμία για τη μείωση του ελλείμματος αλλά και απαίτηση από την Ελλάδα να υποβάλλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όπου θα περιγράφει τις προσπάθειες προσαρμογής που καταβάλλει.

Στο 14σέλιδο, συνοδευτικό της απόφασης της Επιτροπής κείμενο, που αφορά την Ελλάδα, αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγείται σε αυτή την απόφαση.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε το 2008 στο 7,7% του ΑΕΠ έναντι 3,7% που ήταν η αρχική πρόβλεψη και θα υπερβεί το 12% το 2009. Αντιστοίχως το δημόσιο χρέος έκλεισε το 2008 στο 99,3% του ΑΕΠ και αναμένεται να φτάσει το 102,6% το 2009.


Οπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιδείνωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα κρατικά έσοδα αποδεικνύονται για το 2009 κατά 3,5% μικρότερα, ενώ οι δαπάνες κατά 2,5% μεγαλύτερες. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι αυτό οφείλεται στην αδυναμία των μηχανισμών είσπραξης των φόρων στην Ελλάδα αλλά και στο γεγονός ότι δεν δίνονται στους πολίτες κίνητρα για να είναι φορολογικά συνεπείς. Επισημαίνεται ακόμα ότι οι αυξήσεις το 2008 και το 2009 ήταν μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό και ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει σήμερα την υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης, που αποτελεί τον προθάλαμο για την υπαγωγή της στο άρθρο 104, παράγραφος 9, της Συνθήκης.

***Δηλώσεις Χ. Αλμούνια

Τόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζουν ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση τους τελευταίους έξι μήνες για την εφαρμογή των συστάσεων που είχε απευθύνει την Άνοιξη το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ προς την Ελλάδα, σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%.

Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ.

Στη συνέχεια ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι με βάση αυτή την εξέλιξη, η Επιτροπή σε διάστημα 2-3 μηνών θα επανέλθει με νέες προτάσεις για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας.

Εξάλλου, κληθείς μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup να σχολιάσει τις βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2010, τις οποίες παρουσίασε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους ομολόγους του, ο κοινοτικός επίτροπος αφού είπε ότι είχε μια σχετική συζήτηση για το θέμα αυτό με τον κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε στη συνέχεια ότι θα αναμείνει την κατάθεση στην ελληνική Βουλή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου πριν τοποθετηθεί επισήμως.


*** Τι σημαίνει η υπαγωγή στο Αρθρο 104

Με την υπαγωγή ενός κράτους-μέλους σε κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος, η συνθήκη της Ε.Ε. στο άρθρο 104 προβλέπει πέντε σταθμούς, με κλιμακούμενες πιέσεις προς τον παραβάτη του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι «τα κράτη-μέλη αποφεύγουν τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα» και «η Επιτροπή παρακολουθεί την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης και το ύψος του δημοσίου χρέους σε αυτά προκειμένου να εντοπίζει τις μεγάλες αποκλίσεις». Στις πέντε παραγράφους που ακολουθούν οι Βρυξέλλες αρχίζουν να πιέζουν με απλές συστάσεις και φτάνουν να απειλούν με πρόστιμα και με ουσιαστικές ποινές:

* Παράγραφος 7: «Εάν το Συμβούλιο αποφασίσει, σύμφωνα με την παράγραφο 6, ότι υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα, απευθύνει συστάσεις στην εν λόγω χώρα-μέλος για να τερματιστεί η κατάσταση αυτή εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος».

* Παράγραφος 8: Εάν το Συμβούλιο διαπιστώσει ότι δεν ανελήφθη αποτελεσματική δράση σε εφαρμογή των συστάσεών του εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, τότε μπορεί να τις ανακοινώσει δημόσια.

* Παράγραφος 9: Εάν ένα κράτος-μέλος επιμένει να μην εφαρμόζει τις συστάσεις του Συμβουλίου, τότε το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να ειδοποιήσει αυτό ώστε να λάβει, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος την οποία το Συμβούλιο κρίνει αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση, το Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από τη χώρα-μέλος να υποβάλει εκθέσεις σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για να εξετάσει τις προσπάθειες προσαρμογής που καταβάλλει αυτή.

* Παράγραφος 10: Το κράτος-μέλος δεν έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της κοινοτικής απόφασης.

* Παράγραφος 11: Εφόσον μία χώρα-μέλος δεν συμμορφώνεται με απόφαση που έχει ληφθεί στο πλαίσιο της παραγράφου 9, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να εφαρμόσει τα ακόλουθα μέτρα:

1. Να απαιτήσει να δημοσιεύει το εν λόγω κράτος πρόσθετες πληροφορίες τις οποίες ορίζει το Συμβούλιο, προτού εκδώσει ομολογίες και χρεόγραφα.

2. Να καλέσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναθεωρήσει την πολιτική δανεισμού που ασκεί απέναντι στη συγκεκριμένα χώρα.

3. Να απαιτήσει από το κράτος-μέλος να καταθέσει ατόκως στην Κοινότητα ποσό κατάλληλου ύψους, έως ότου, κατά τη γνώμη του Συμβουλίου, διορθωθεί το υπερβολικό έλλειμμα.

4. Να επιβάλει πρόστιμα εύλογου ύψους.

euro2day.gr

Φόροι στα ακίνητα λόγω κρίσης


Φόροι στα ακίνητα λόγω κρίσης


Σε επιπρόσθετη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της δημοσιονομικής στενότητας και περιορισμό των ελλειμμάτων. Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για την οικονομία, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, περιλαμβάνουν την εισαγωγή νέων φορολογιών στα ακίνητα αλλά και την αύξηση των υφιστάμενων, με στόχο την ενίσχυση της εισοδηματικής βάσης και της αναπτυξιακής υποδομής του κράτους.

Ένα από τα μέτρα που φαίνεται να κυοφορείται στα ανώτερα κυβερνητικά δώματα είναι η επανεκτίμηση των ακίνητων αξιών για σκοπούς φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας. Το μέτρο αυτό περιλήφθηκε στη λίστα των μεσοπρόθεσμων ενεργειών που ανέλυσε χθες το επιτελείο του ΑΚΕΛ και φαίνεται να έχει γενικότερη αποδοχή στην κυβέρνηση. Πριν από μία βδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών είχε ταχθεί υπέρ της ιδέας αύξησης της φορολογίας περιουσίας, που επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων ετησίως και υπολογίζεται βάσει της τρέχουσας αξίας του ακινήτου με τιμές του 1980. Η φορολογία είναι μόλις 0,4% για μεγάλες περιουσίες δημιουργώντας αρκετό περιθώριο στην κυβέρνηση για αύξηση της.

Στους στόχους του ΑΚΕΛ είναι κυρίως τα αναξιοποίητα οικόπεδα σε οικιστικές ζώνες, τα οποία υπερβαίνουν τις ανάγκες των ιδιοκτητών τους. Όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, το κόμμα του επιθυμεί την επιβολή αυξημένης φορολογίας στα συγκεκριμένα ακίνητα για ενθάρρυνση της αξιοποίησης τους. Παρόμοιες προτάσεις είχαν γίνει και επί της κυβέρνησης Παπαδόπουλου, έμειναν όμως στα συρτάρια την τελευταία διετία λόγω άλλων προτεραιοτήτων.

Σε βραχυπρόθεσμο στάδιο, το ΑΚΕΛ προτείνει επίσης στην κυβέρνηση την επιβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στην πώληση μετοχών ιθύνουσας εταιρείας που κατέχει ακίνητα.

Άρση απορρήτου για πάταξη φοροδιαφυγής

Πέραν της ενίσχυσης των κρατικών εσόδων με αυξημένες φορολογίες στα ακίνητα, το ΑΚΕΛ εισηγείται επίσης αυστηρά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής. Από αυτά ξεχωρίζει η πρόταση για άρση του τραπεζικού απορρήτου φορολογικών κατοίκων Κύπρου.

Το κόμμα εισηγείται επίσης τη δημιουργία κοινού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) που να συνδέει το φόρο εισοδήματος - ΦΠΑ και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε πως εκείνο που απαιτείται είναι η διεξαγωγή πιο συχνών επιτόπιων ελέγχων, η καθολική εφαρμογή του συστήματος των ταμειακών μηχανών και η εισαγωγή αυστηρότερων ποινών για όσους δεν συμμορφώνονται.

Από την τσιμπίδα του φόρου, εκτιμά το ΑΚΕΛ, δεν πρέπει να ξεφεύγει ούτε η Εκκλησία. Το ΑΚΕΛ εισηγείται την καταβολή φορολογίας που απορρέει από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων αλλά και της εκμετάλλευσης ακίνητης ιδιοκτησίας.

Πέραν της πάταξης της φοροδιαφυγής, το κόμμα εισηγείται επίσης την ενίσχυση των προσπαθειών για είσπραξη του €0,5 δισ. που έχουν συσσωρευτεί σε καθυστερημένους και ανείσπρακτους φόρους.

Περικοπές λειτουργικών δαπανών

Σε ότι αφορά τις δαπάνες, το ΑΚΕΛ εστιάζει κυρίως την προσοχή του στις λειτουργικές δαπάνες και εισηγείται δραστικές περικοπές υπερωριών στις απόλυτα αναγκαίες, ταξιδιών στο εξωτερικό, αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών και μελετών και κατανάλωσης ενέργειας από το δημόσιο.

Νυστέρι εισηγείται το ΑΚΕΛ και στις δαπάνες για την άμυνα, ενώ προτείνει παράλληλα μορατόριουμ σε νέες προσλήψεις μονίμων και εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων, εκτός σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση, όπου είναι απαραίτητοι.

Σε σχέση με τις αναπτυξιακές δαπάνες, το ΑΚΕΛ, είπε χθες ο κ. Ευαγόρου, δεν ασπάζεται σκέψεις για περικοπές σε αναπτυξιακά προγράμματα, προσθέτοντας πως αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι η ιεράρχησή τους, με στόχο τη μεγιστοποίηση των οφελών ως προς την προστιθέμενη αξία και την απασχόληση.

Και στο βάθος… δημόσιο

Από τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ δεν έλειψε και το δημόσιο. Μεσοπρόθεσμα, το ΑΚΕΛ εισηγείται τον εκσυγχρονισμό, την αναδιοργάνωση και τη μηχανογράφηση στη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά και την εισαγωγή σε μεγαλύτερη έκταση της εναλλαξιμότητας. Προτείνει επίσης όπως μελετηθεί η μεταφορά υπηρεσιών από υπουργείο σε υπουργείο, από ημικρατικούς οργανισμούς σε υπουργεία αλλά και πιθανή συγχώνευση υπηρεσιών.

Παράλληλα, μεσοπρόθεσμα, το ΑΚΕΛ εισηγείται την εισαγωγή Σχεδίου Ευδόκιμης Αφυπηρέτησης στο δημόσιο και κατάργηση θέσεων εκεί όπου κρίνεται ότι επιβάλλεται, βελτίωση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων με την υιοθέτηση νέων μετρήσιμων μεθόδων ελέγχου, αξιολόγησης και παροχής κινήτρων.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, δεν παρέλειψε να τονίσει χθες ότι προτεραιότητα για το κόμμα έχει η ανάπτυξη και όχι η δημοσιονομική εξυγίανση.

«Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι, η συνταγή για έξοδο από την κρίση περνά μέσα από την ανάπτυξη. Αυτό μεταφράζεται σε ψηλότερο βαθμό υλοποίησης των αναπτυξιακών προϋπολογισμών από τη μια και ακόμα περισσότερες δαπάνες με έργα από την άλλη», ανέφερε χθες.

Επίσης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «αν οι πρόσθετες δαπάνες για έργα ανάπτυξης οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος και αν αυτό μεταφράζεται σε επιτήρηση της οικονομίας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμείς δεν θεωρούμε ότι αυτό συνιστά τόσο σοβαρό πρόβλημα».

stockwatch.com.cy

Ανακάμπτει το νέο business


Ανακάμπτει το νέο business


Τάσεις ανάκαμψης παρουσιάζει η δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων στην Κύπρο, όπως διαφαίνεται από τα νέα στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη για τις εγγραφές εταιρειών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τμήματος, οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών έφθασαν τον Οκτώβριο τις 1.538, στο ψηλότερο φετινό επίπεδο.

Αρκετές από τις αιτήσεις προέρχονται συνήθως από διεθνείς εταιρείες και αποτελούν ένδειξη της πορείας του κλάδου διεθνών υπηρεσιών.

Η μείωση στις αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών τον Οκτώβριο περιορίστηκε στο 17% από -26,6% το Σεπτέμβριο και -41,8% τον Αύγουστο.

Η μείωση Οκτωβρίου είναι η μικρότερη μείωση από το Σεπτέμβριο του 2008.

Tο δεκάμηνο του 2009 οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών μειώθηκαν κατά 39,9% στις 12,882 από 21,417 το δεκάμηνο του 2008. Από τις 12,882 αιτήσεις για εγγραφές, το δεκάμηνο του 2009 εγράφησαν 12.584 εταιρείες.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανερχόταν τέλος Οκτωβρίου 2009 στις 218.167. Το 2008 το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών ανήλθε στο 207,614 και το 2007 περιορίστηκε στις 184,133.

stockwatch.com.cy

JPMorgan Chase to hire 1,200


JPMorgan Chase to hire 1,200

The bank says it plans to aggressively expand its mortgage lending business as signs of stability in the housing market emerge.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- JPMorgan & Chase announced plans Tuesday to hire 1,200 mortgage loan officers as the bank moves to expand its home loan business.

"We have invested in new systems, aggressively grown our capacity and now are looking to increase our sales force," Dave Lowman, head of home lending at Chase, said in a statement.

The New York-based bank said the hiring spree, which will be complete at the end of 2010, will grow its home loan sales force by 60%.

New loan officers will be hired in 23 states -- including California, Florida and Texas and key cities such as New York and Chicago.

The new loan officers will work with personal bankers and referral sources, such as real estate agents and builders, as well as with their own network of homeowners.

Lowman said the goal is to ensure that Chase branches are adequately staffed and that the bank is "well positioned when the housing market fully recovers."

While the housing market remains weak, home sales have begun to pick up in many parts of the country as buyers take advantage of rock-bottom prices and attractive mortgage rates.

"It's not surprising to see JPMorgan doing what it's doing," said Mike Larson, a housing market analyst at Weiss Research.

Chase weathered the downturn in the housing market better than rival mortgage lenders Bank of America (BAC, Fortune 500) and Citigroup (C, Fortune 500), and has emerged as one of the dominant player in the home loan business.

"With so many competitors falling by the wayside, I think JPMorgan sees the opportunity to grab market share as the housing market appears to be stabilizing," Larson said.

Chase (JPM, Fortune 500) originated $37.1 billion in mortgages in the last quarter through more than 5,100 branches nationwide. The company also services $1.1 trillion of home loans.

cnn

2+1 λόγοι για την υποαπόδοση του ΧΑ


2+1 λόγοι για την υποαπόδοση του ΧΑ



Την ώρα που η όρεξη για ρίσκο διεθνώς επιστρέφει, το δολάριο υποχωρεί και οι εισροές ξένων κεφαλαίων εκτινάσσουν τις ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές, η όρεξη για ελληνικές μετοχές πέφτει στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου.

Την Δευτέρα το Χ.Α δεν συμμετείχε στο πάρτι των αγορών, κλείνοντας την συνεδρίαση με υποχώρηση κατά 0,48%, ενώ η ρωσική αγορά κατέγραφε κέρδη της τάξης του 5%, οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές βρισκόταν σε υψηλά δύο εβδομάδων και ο Dow, μερικές ώρες, αργότερα, έκλεισε σε υψηλό 13 μηνών.

Και ενώ πρωταγωνιστές της ανόδου στην Ευρώπη είναι οι τράπεζες μαζί με τα εμπορεύματα, οι ελληνικές τράπεζες διολισθαίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο καθαρός τζίρος υποχώρησε την Δευτέρα κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της κατακόρυφης πτώσης στην συναλλακτική δραστηριότητα των ξένων.

Τι άλλαξε και οι ελληνικές μετοχές σταμάτησαν να συμπεριλαμβάνονται στις αγαπημένες επιλογές των ξένων, ιδιαίτερα σε περιόδους με όρεξη για ρίσκο;

Οι αποτιμήσεις των μετοχών στο Χ.Α, βάσει της εκτιμώμενης κερδοφορίας του 2010 παραμένουν θελκτικές, ενώ η διόρθωση εξορθολόγισε τις τραπεζικές αποτιμήσεις χωρίς ο τραπεζικός δείκτης να χάσει το ανοδικό του σήμα, χάρη στο «κατενάτσιο», από εγχώριες κυρίως δυνάμεις με «πύργους» στην άμυνα τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.


Αυτό που άλλαξε είναι η αντίληψη των ξένων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. « Η αγορά χάνει το story της, γιατί οι ξένοι βλέπουν πια το ποτήρι για την ελληνική οικονομία «μισοάδειο»» σημειώνει χαρακτηριστικά διευθύνων σύμβουλος μεγάλης χρηματιστηριακής, συμπληρώνοντας «η αλλαγή της παραπάνω αντίληψης θα απαιτήσει χρόνο και κυρίως απτά δείγματα δημοσιονομικής προσαρμογής και δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης, από πλευράς κυβέρνησης».


«Μαύρες» εκτιμήσεις για Ελλάδα, κίνδυνος επιτήρησης

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, και κυρίως οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για διατήρηση υψηλών ελλειμμάτων και χρέους την επόμενη τριετία σε συνδυασμό με αρνητικούς ή οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εξηγούν την απουσία των ελληνικών μετοχών από το πάρτι που προκάλεσε η επαναφορά της αυξημένης διάθεσης ανάληψης ρίσκου.

Τα αρνητικά δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία είναι πλέον συνεχή ενώ consensus απαισιοδοξίας δημιουργείται και στα τμήματα ανάλυσης των ξένων τραπεζών. Κοινή εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της δύο χρόνια χαμηλών ή αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης, υψηλών ελλειμμάτων και χρέους.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα φθάσει στο 12,7% φέτος και θα διαμορφωθεί στο 12,2% το 2010 και στο 12,8% το 2011. Ως αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος θα κυμανθεί στο 112,6% του ΑΕΠ φέτος, 124,9% το 2010 και 135,4% το 2011. Το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,1% φέτος και 0,3% το 2010 για να ανακάμψει κατά 0,7% το 2011.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απαισιοδοξίας είναι η έκθεση της Morgan Stanley η οποία προβλέπει ότι εφόσον η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές θα επέλθει πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός και κοινωνική αναταραχή. Ουσιαστικά, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley προβλέπουν μέση ανάπτυξη 0,5% για την επόμενη δεκαετία χαμηλότερη του μέσου πληθωρισμού (2,2%).

Αμφιβολίες για το αν η ελληνική οικονομία διαθέτει την ικανότητα να δημιουργήσει ανάπτυξη τα επόμενα δέκα χρόνια καθώς και ένα επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής που θα κρατήσει το χρέος στα τρέχοντα επίπεδα διατύπωσε πρόσφατα και αναλυτής της Moody’s η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει θέσει υπό αναθεώρηση προς πιθανή υποβάθμιση, την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 29 Οκτωβρίου.


Τα κυβερνητικά μέτρα πλήττουν την κερδοφορία

Την κακή εικόνα επιτείνουν τα κυβερνητικά μέτρα. Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη του 2008 των επιχειρήσεων εξέπληξε αρνητικά τους ξένους, καθώς μέτρα αναδρομικής φορολόγησης χρησιμοποιούνται σπάνια και σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης από τις κυβερνήσεις.

Το γεγονός ότι τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά θα κατευθυνθούν για την καταβολή εφάπαξ επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την στήριξη των υπερχρεωμένων καταναλωτών, δημιουργούν την αίσθηση στους ξένους ότι επιχειρήσεις και τράπεζες θα κληθούν να πληρώσουν την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Και αυτό μεσοπρόθεσμα φοβίζει για τις επόμενες επιλογές της κυβέρνησης.

Τέλος ανησυχία δημιουργούν οι χειρισμοί στο θέμα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με την Cosco καθώς και η απουσία επαρκών διευκρινίσεων σε σχέση με το νέο φορολογικό καθεστώς για τις συναλλαγές επί μετοχών.

Μεγάλες ξένες τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα ως εξ αποστάσεως μέλη του Χ.Α έχουν προειδοποιήσει ότι θα κόψουν τις συναλλαγές τους αν μέσω του νέου φορολογικού καθεστώτος προκύψει επιπλέον αύξηση στο κόστος συναλλαγών.


Μειώνουν παρουσία τα hedge funds - κακή ψυχολογία σε εγχώριους θεσμικούς

Η μείωση των συναλλαγών από πλευράς ξένων στο Χ. Α εξηγείται τεχνικά και από το κλείσιμο βιβλίων από πλευράς hedge funds.

Τα hedge funds αποτέλεσαν τους μεγαλύτερους πωλητές στο Χ. Α κατά την διάρκεια της πτώσης, το γεγονός όμως ότι δεν επανήλθαν εν συνεχεία σε αντίθεση με το τι έπραξαν στις υπόλοιπες αγορές, δείχνει ότι ο πραγματικός λόγος της μείωσης της παρουσίας τους στο Χ. Α δεν είναι το κλείσιμο βιβλίων, αλλά η απουσία άμεσων προοπτικών.

Με κακή ψυχολογία αναφορικά με την πορεία της αγοράς διατελούν και οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές. Οι περισσότεροι εξ αυτών εκτιμούν ότι το Χ.Α θα υποαποδώσει στην άνοδο με ορατό το ενδεχόμενο να κινηθεί σε ένα στενό εύρος, ακόμη και αν ο S&P κινηθεί προς την περιοχή των 1200 μονάδων.

Σε ενδεχόμενο νέας διόρθωσης το Χ.Α ενδέχεται σύμφωνα με τους ίδιους να προσεγγίσει την περιοχή των 2300-2200 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη με τις τράπεζες να καταγράφουν την μεγαλύτερη υποχώρηση.

Στον αντίποδα τα αμυντικά χαρτιά (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ) θα εμφανίσουν καλύτερη συμπεριφορά σε ενδεχόμενη νέα διόρθωση καθώς δεν διαθέτουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω πτώσης λόγω και της προηγούμενης υποαπόδοσής τους.

euro2day.gr

Τρ.Κύπρου: Στα 7,50 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο η HSBC


Τρ.Κύπρου: Στα 7,50 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο η HSBC

Διατηρεί τη σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου η HSBC και αυξάνει την τιμή στόχο στα 7,50 ευρώ από 6,30 ευρώ. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων βοηθούμενα από τα κέρδη από συναλλαγές. Η επιβράδυνση στο τρίμηνο της πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν η μεγαλύτερη θετική έκπληξη σημειώνει ο οίκος. Προχώρησε την αύξηση των εκτιμήσεών του για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 23% το 2009 και κατά 19% για το 2010 και το 2011. Οι λεπτομέρειες για το business plan και περαιτέρω αναβαθμίσεις στις εκτιμήσεις από τους αναλυτές μπορεί να προσφέρουν στήριξη στη μετοχή εκτιμά ο οίκος.

reporter.gr

Πουλάνε ομόλογα 12-14 δισ. οι ελληνικές τράπεζες

Πουλάνε ομόλογα 12-14 δισ. οι ελληνικές τράπεζες

Μαζικές πωλήσεις ομολόγων πραγματοποίησαν και θα συνεχίσουν προσεχώς οι ελληνικές τράπεζες με στόχο να καταγράψουν κέρδη στους ισολογισμούς τους και ταυτόχρονα να αποκτήσουν επαρκή ρευστότητα ώστε να καλύψουν τις νέες δημοπρασίες ομολόγων που σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο για το 2010. Συνολικά εκτιμάται ότι θα ρευστοποιήσουν 12 με 14 δισ. ευρώ σε ομόλογα τα οποία κατά βάση αγοράζουν οι ξένοι. Οι παράγοντες αυτοί αλλά και η αβεβαιότητα που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τις αγορές αλλά και οι ανησυχίες για την οικονομία ίσως δώσουν λαβή για αύξηση του spread προς τις 150 μονάδες βάσης και εν συνεχεία προς τις 170 μ. β. χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να φθάσει η διαφορά μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων έως και τις 200 μονάδες βάσης ως ακραία προσέγγιση.

Είναι ενδεικτικό ότι τα Credit Default Swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας έχει αυξηθεί στην Ελλάδα έως τις 168 μονάδες βάσης ενώ τα spreads κινούνται πέριξ των 138 μονάδων βάσης. Αν υπάρξει πραγματική διεύρυνση στα spreads θα είναι απόρροια και της τάσης στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι 170 μονάδες βάσης αντιστοιχούν σε αξία του S&P 500 περίπου προς τις 1000 μονάδες ενώ αν κινηθεί προς τις 950 μονάδες περίπου τότε η αντιστοιχία του spread στην Ελλάδα θα είναι περίπου στις 200 μονάδες βάσης.

Μια επίσης παράμετρος άκρως σημαντική είναι το ύψος των δανειακών απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου το 2010. Παρ' ότι οι λήξεις ομολόγων, που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν, του ελληνικού δημοσίου είναι πολύ περιορισμένες το 2010 στα 17 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 33 δισ. ευρώ που έληγαν το 2009 οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου θα είναι πολύ αυξημένες αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.

Με βάση αισιόδοξες εκτιμήσεις το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει περίπου 45 με 50 δις ευρώ για το 2010 και με βάση απαισιόδοξες θα φθάσει τα 80 δις ευρώ με προφανώς άκρως αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό. Οι τράπεζες προετοιμάζονται πάντως για το 2010 καθώς αναγνωρίζουν ότι οι αγορές ομολόγων θα ξαναδώσουν κέρδη σημαντικά.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Η Εθνική τράπεζα στο α' 8μηνο του 2009 αγόρασε πάνω από 6 δισ. ευρώ νέα ομόλογα από τις δημοπρασίες χρεογράφων του ελληνικού δημοσίου. Η Εθνική έχει πουλήσει και σχεδιάζει να πουλήσει 6 δισ. σε συνολικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων 15 με 16 δισ. ευρώ.

reporter.gr

Πάνω από 600 πλοία έχουν μείνει στο... "ράφι" ελέω κρίσης

Πάνω από 600 πλοία έχουν μείνει στο... "ράφι" ελέω κρίσης


Περισσότερες από 600 ακυρώσεις παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στα ναυπηγεία του κόσμου, εξαιτίας της διεθνούς πιστωτικής κρίσης που συμπαρέσυρε και τη ναυτιλία σε βαθιά ύφεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από ασιατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο αριθμός των πλοίων που είχαν παραγγελθεί και ακυρώθηκαν από τότε που η κρίση έκανε την εμφάνιση της μέχρι τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τις 620 μονάδες.

Τα 400 τουλάχιστον εξ αυτών που αντιστοιχούν στο 65% περίπου των συνολικών ακυρώσεων είναι φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται 120 capesizes. Οι ακυρώσεις για παραγγελίες δεξαμενόπλοιων υπολογίζονται ότι ανέρχονται σε 104, ενώ στην λίστα των ακυρώσεων ακολουθούν 47 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Ο κύριος πάντως όγκος των ακυρώσεων καταγράφηκε σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες μέχρι τον περασμένο Μάιο όπου οι ακυρώσεις μέχρι τότε ξεπερνούσαν τα 500 πλοία. Στους μήνες που ακολούθησαν οι ρυθμοί των ακυρώσεων μειώθηκαν κατακόρυφα. Μάλιστα μετά τον Μάιο δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις παραγγελιών για δεξαμενόπλοια.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινεζικές γιάρδες συνεχίζουν να χτίζουν κανονικά τα πλοία οι παραγγελίες των οποίων ακυρώθηκαν, με σκοπό την πώληση τους σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Όπως πάντως θα περίμενε κανείς, η αγορά ξηρού φορτίου που δέχθηκε πρώτη το πλήγμα από τη διεθνή οικονομική κρίση είναι εκείνη που γνωρίζει μέχρι σήμερα τις περισσότερες ακυρώσεις, ενώ αρκετά λιγότερες ακυρώσεις έχουν προκύψει στα δεξαμενόπλοια. Αυτό βέβαια συνέβη επειδή η ναυλαγορά των τάνκερ δέχθηκε με μεγάλη καθυστέρηση πιέσεις από την παγκόσμια κρίση.

Η σχετική πάντως αβεβαιότητα για τον ακριβή αριθμό των πλοίων, οι παραγγελίες των οποίων έχουν ήδη ακυρωθεί, προκαλείται λόγω της ηθελημένης έλλειψης πληροφόρησης για ευνόητους λόγους από τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, αλλά και από τους ίδιους τους πλοιοκτήτες.

Στο «χορό» των ακυρώσεων συμμετέχουν βέβαια και πολλοί Έλληνες εφοπλιστές. Μεταξύ αυτών η Navios Maritime της Αγγελικής Φράγκου, η Metrostar του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, η Target Marine του Αντώνη Κομνηνού, η Stealthgas και η Brave Maritime της οικογένειας Βαφειά , η Genco του Πήτερ Γεωργιόπουλου, η “Costamare Shipping” του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, η Marmaras Navigation του Διαμαντή Διαμαντίδη.

Πέραν όμως των ακυρώσεων που απορρέουν από την αδυναμία χρηματοδοτικής κάλυψης των πλοιοκτητών με απώλεια των προκαταβολών, υπάρχουν και οι περιπτώσεις της νόμιμης παραβίασης των συμβάσεων εκ μέρους των πλοιοκτητών για λόγους που σχετίζονται με την καθυστέρηση στην έκδοση του “refund guarantee” πέραν του συμβατικού χρόνου, αλλά και με την καθυστέρηση στην παράδοση του πλοίου, πέραν του συμβατικού προβλεπόμενου χρόνου(συνήθως 210 ημερών).

capital.gr

Κίνα: Σε υψηλό 19 μηνών η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο


Κίνα: Σε υψηλό 19 μηνών η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο


Σε υψηλό 19 μηνών αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα επίσης αυξήθηκε τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας ότι η ισχυροποίηση της ανάκαμψης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι πιθανό να ενισχύσει τις φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να περιοριστεί η ανατίμηση του γυοάν.

Ειδικότερα, όπωςν αναφέρουν ξένα πρακτορεία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε ποσοστό 16,1% σε ετήσια βάση, στη μεγαλύτερη αύξηση από το Μάρτιο του 2008 και σε υψηλό 19 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 16,2% σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο, στα 24 δισ. δολάρια, καθώς η πτώση των εξαγωγών μετριάστηκε στο χαμηλότερο ρυθμό του έτους.

Ωστόσο οι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο όγκος των επενδυτικών project της κυβέρνησης, η σημαντική ανάκαμψη των δαπανών στο real estate και ο τεράστιος όγκος των δανείων που εκδόθηκαν αυτό το χρόνο, κατ΄ ουσίαν εγγυώνται την ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

“Το momentum της ανάκαμψης που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται. Η εγχώρια ζήτηση στο σύνολό της βελτιώνεται και φαίνεται να διατηρείται η συγκεκριμένη τάση”, σχολίασε ο Chris Leung, οικονομικός αναλυτής για την Κίνα της DBS Bank στο Χονγκ Κονγκ.

capital.gr

ING: Επιστροφή στην κερδοφορία το γ’ τρίμηνο


ING: Επιστροφή στην κερδοφορία το γ’ τρίμηνο

Κέρδη ύψους 499 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 478 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα εμφάνισε η ING Group το τρίτο τρίμηνο, καθώς με το πρόγραμμα περικοπής δαπανών που εφάρμοσε η εταιρεία κατάφερε να περιορίσει τα λειτουργικά της έξοδα κατά 9,3%.

Σε επίπεδο ανά μετοχή, τα κέρδη του ολλανδικού ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών διαμορφώθηκαν σε 25 σεντς έναντι ζημιών 22 σεντς που είχε εμφανίσει το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις μονάδες και ορισμένα έκτακτα αποτελέσματα οδήγησαν σε χρεώσεις ύψους 278 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.

Τα κέρδη από τις τραπεζικές δραστηριότητες της ING διαμορφώθηκαν σε 264 εκατ. ευρώ, ενώ στον τομέα των ασφαλειών η εταιρεία εμφάνισε κέρδη 514 εκατ. ευρώ. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ζημίες 101 εκατ. ευρώ και 467 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

naftemporiki

Ξεπέρασε την Toyota η Volkswagen-Porsche

Ξεπέρασε την Toyota η Volkswagen-Porsche


Η Volkswagen-Porsche υποσκέλισε την Toyota με αποτέλεσμα να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη, καθώς ο γερμανικός όμιλος έχει ωφεληθεί από τα κυβερνητικά πακέτα στήριξης της οικονομίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η παραγωγή της κατασκευάστριας των μοντέλων Golf, Polo και Boxster έχει φθάσει τα 4,4 εκ. οχήματα, ξεπερνώντας την ιαπωνική ανταγωνίστριά της η παραγωγή της οποίας έχει φθάσει τα 4 εκ. οχήματα από τον Ιανουάριο έως σήμερα.

Οι εκτιμήσεις αυτές από τη IHS Global Insight δείχνουν πόσο πολύ έχει ωφεληθεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας σε Κίνα, Γερμανία και Βρετανία, τα οποία έχουν βοηθήσει και την αγορά αυτοκινήτου και ενισχύσει την καταναλωτική ζήτηση. Η VW παρουσίασε μία σειρά μοντέλων απόλυτα προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις της κινεζικής αγοράς πωλώντας 128.000 οχήματα στην Κίνα τον Ιούλιο, αριθμός που εκπροσωπεί περίπου το ένα-τέταρτο των παγκόσμιων πωλήσεών της για το μήνα αυτό.

Η Κίνα ενθάρρυνε τη ζήτηση για αυτοκίνητα μειώνοντας τους φόρους επί των πωλήσεων και προσφέροντας κίνητρα για αγορές, ενώ την ίδια στιγμή και οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Βρετανίας έπεισαν τους καταναλωτές να αγοράσουν νέα οχήματα με αντίστοιχα προγράμματα.

Ωστόσο, η IHS Global Insight εκτιμά ότι η ανάδειξη της VW σε κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία υποβοηθήθηκε και από την απόφαση της Toyota να μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή της στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η Toyota αναδείχθηκε στην κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη πέρυσι υποσκελίζοντας την General Motors η οποία κατείχε το συγκεκριμένο τίτλο για 80 έτη.

Στο μεταξύ, το Qatar Holding (QH), ο επενδυτικός βραχίονας του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κατάρ, ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να πωλήσει το ήμισυ από τις προνομιούχες μετοχές της VW που έχει στη διάθεσή του ρευστοποιώντας τα πρόσφατα κέρδη του και αντλώντας περί τα 1,6 δισ. ευρώ για πιθανές μελλοντικές συμφωνίες.

Η είδηση αυτή οδήγησε τις προνομιούχες μετοχές της VW ενδοσυνεδριακά σε πτώση μεγαλύτερη του 10%. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται να πωλήσει 25 εκ. προνομιούχες μετοχές της VW, η QH παραμένει δεσμευμένη στην επένδυση της VW.

naftemporiki

Bank report may signal QE wind down


Bank report may signal QE wind down

LONDON (Reuters) - Inflation will hit its 2 percent target and growth will return in the medium term, new Bank of England forecasts are expected to show on Wednesday, signalling the economy is ready to be weaned off its stimulus. The forecasts will have underpinned the Monetary Policy Committee's decision to halve the size of its latest cash injection to 25 billion pounds from the unexpectedly generous 50 billion it pumped into the economy between August and October.

iii.co.uk

ΗΠΑ: Αύξηση 11% στις πωλήσεις κατοικιών το τρίτο τρίμηνο


ΗΠΑ: Αύξηση 11% στις πωλήσεις κατοικιών το τρίτο τρίμηνο

Αυξημένες κατά 11% εμφανίστηκαν οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του έτους, ωθούμενες από την κρατική ενίσχυση ύψους 8.000 δολαρίων που δόθηκε στους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών, περιορισμένων κατοικιών, αυξήθηκαν στα 5,3 εκατ., σύμφωνα με την ένωση ιδιοκτητών της χώρας, καθώς οι τιμές της εν λόγω κατηγορίας υποχώρησαν κατά 11%, διαμορφώνοντας τη μέση τιμή στα 177.900 δολάρια.

reporter.gr

Πτωτικά το αργό λόγω δολαρίου


Πτωτικά το αργό λόγω δολαρίου

Με απώλειες έκλεισε το αργό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σαφώς επηρεασμένο από την ανάκαμψη του δολαρίου, παρόλο που η Διεθνής Επιτροπής Ενέργειας ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για σταδιακή αύξηση της ζήτησης του «μαύρου χρυσού». Ειδικότερα, η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 0,5% στα 79,05 δολ. το βαρέλι. Αντίθετα, τα αντίστοιχα συμβόλαια τύπου brent ενισχύθηκαν κατά 0,34% στα 77,48 δολάρια.

Μικρή ανάκαμψη εμφανίζει σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το απόγευμα το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4981 δολάρια από το επίπεδο των 1,5005 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης..

Πιέσεις δέχθηκε το ευρώ σήμερα μετά την δημοσιοποίηση από το Γερμανικό Ινστιτούτο ZEW του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης ο οποίος τον Ιούλιο κατέγραψε απώλειες μεγαλύτερες από εκείνες που ανέμενε η αγορά. Γενικότερα το κλίμα στην αγορά συναλλάγματος ήταν σήμερα θετικό για το δολάριο μετά την προειδοποίηση του οίκου Fitch για τον κίνδυνο υποβάθμισης της Μεγάλης Βρετανίας.

IEA: Aυξημένη 40% η ζήτηση πετρελαίου έως το 2030

Αυξημένη κατά 40% εκτιμάται ότι θα είναι η ζήτηση πετρελαίου έως το 2030, φτάνοντας τους 16,8 δισ. τόνους πετρελαίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). «Αν και η ζήτηση του πετρελαίου έχει υποχωρήσει αρκετά, η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το 2010, φτάνοντας τα 88 εκατ. βαρέλια το 2015 και τα 105 εκατ. βαρέλια το 2030», αναφέρει στην έκθεσή της η ΙΕΑ.

Επιπλέον, στην έκθεσή της με τίτλο «World Energy Outlook» αναφέρει ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου μαζί με την μειωμένη επενδυτική ζήτηση στον πετρελαϊκό τομέα, αποτελούν σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία, ειδικά τώρα που ξεκινά να ανακάμπτει.

Ακόμη, η ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ενεργειακή χρήση θα υποχωρήσει φέτος. Ωστόσο, η παγκόσμια ενεργειακή χρήση, φαίνεται έτοιμη να συνεχίσει την ανοδική της πορεία μόνο σε περίπτωση που οι κυβερνητικές τακτικές παραμείνουν αμετάβλητες.

reporter.gr

ΗΠΑ: Στα 25 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων


ΗΠΑ: Στα 25 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

Το ποσό των 25 δισ. δολαρίων σε δεκαετή ομόλογα δημοπράτησε η Αμερικανική κυβέρνηση, με απόδοση 3,470%, στην προσπάθεια της να ενισχύσει τη ρευστότητα της στα πλαίσια των σχεδίων ενίσχυσης της οικονομίας. Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 2,38 δολάρια για κάθε δολάριο διάθεσης, υψηλότερα από το μέσο όρο των 2,34 δολαρίων που είχαν προσφέρει στις τέσσερις προηγούμενες δημοπρασίες. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή έμμεσων επενδυτών διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 47,3%, από 45,7% στην τελευταία συνεδρίαση.

reporter.gr

FDIC: 120 τράπεζες χρεοκόπησαν το 2009


FDIC: 120 τράπεζες χρεοκόπησαν το 2009

Στο 120 ανέβηκε ο αριθμός των χρεοκοπημένων τραπεζών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, καθώς συμπεριλήφθηκαν επιπλέον πέντε τράπεζες. Οι τράπεζες United Security Bank of Sparta, Home Federal Savings Bank of Detroit, United Commercial Bank of San Francisco, Gateway Bank of St. Louis και Prosperan Bank of Oakdale, αν και είχαν λάβει βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση δεν κατάφεραν να αποφύγουν τη χρεοκοπία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Federal Deposit Insurance.Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που οι χρεοκοπίες τραπεζών ξεπέρασαν τις 100 σε μια χρονιά ήταν το 1992. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι αυτές της Georgia, του Illinois, της California και της Florida.

reporter.gr

Fisher: Θα ξεπεράσει τις 1.300 ο S&P ως το Φεβρουάριο

Fisher: Θα ξεπεράσει τις 1.300 ο S&P ως το Φεβρουάριο

Τις 1.300 μονάδες θα ξεπεράσει πιθανότατα ο S&P 500 ακόμα και από το Φεβρουάριο, καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του '30, δηλώνει ο δισεκατομμυριούχος Kenneth Fisher. Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 62% φέτος στις 1.093 μονάδες μετά την 'κατρακύλα' σε χαμηλό 12μήνου το Μάρτιο. Σύμφωνα με τον Fisher, ο S&P θα ενισχυθεί 25% από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας, τους επόμενους τρεις μήνες.

''Πρόκειται απλώς για αντιστροφή της υπέρμετρης απαισιοδοξίας,'' δήλωσε σε συνέντευξη ο Fisher, ο οποίος διαχειρίζεται 35 δισ. δολάρια ας πρόεδρος της Fisher Investments Inc. ''Εχουμε ακόμα πολύ bull market μπροστά μας επειδή είχαμε τόσο τεράστιο bear market,''

reporter.gr
Share |