Wednesday, November 11, 2009

Σε μαρασμό οδηγείται το private banking

Σε μαρασμό οδηγείται το private banking


Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται το private banking των τραπεζών, καθώς αποδείχθηκε η δραστηριότητα με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση.

Private bankers ελληνικών τραπεζών αναφέρουν ότι ο κλάδος που άλλοτε βρισκόταν ψηλά στην ιεραρχία της στρατηγικής των τραπεζών, σήμερα βλέπει το ρόλο του να έχει σχεδόν μηδενιστεί και τις προοπτικές να μην διαφαίνονται ευοίωνες. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η δραστηριότητα ιδιωτικής τραπεζικής των ελληνικών τραπεζών θα μεταφερθεί ουσιαστικά στο εξωτερικό εφόσον αυτές διατηρούν εξειδικευμένα παραρτήματα είτε κυρίως στις ξένες τράπεζες. Η προοπτική αυτή αναμένεται να οδηγήσει και σε συρρίκνωση της απασχόλησης στο συγκεκριμένο τομέα ή σε φυγή διακεκριμένων στελεχών στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει τραπεζικό στέλεχος με μακρά εμπειρία στο χώρο του private banking και wealth management, με το ξέσπασμα της κρίσης οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις όπως καταθέσεις προθεσμίας, κρατικά ομόλογα και χρυσό. Η στροφή προς συντηρητικότερες τοποθετήσεις φαίνεται ότι θα διατηρηθεί για τα επόμενα χρόνια, καθώς τα σύνθετα προϊόντα που προσέφεραν οι τράπεζες στους πελάτες του private banking αντιμετωπίζονται με καχυποψία ή και πλήρη αδιαφορία.

Συνολικά μάλιστα, διαπιστώνεται ότι οι πελάτες του private banking εμπιστεύονται δυσκολότερα απ΄ότι στο παρελθόν στην τράπεζά τους τη διαχείριση των επενδύσεών τους. Αυτή είναι μια παγκόσμια τάση την οποία αποτυπώνει και η έκθεση World Wealth Report των Merrill Lynch και Capgemini. Βάσει αυτής, το α΄ εξάμηνο του 2009 περίπου οι μισοί πελάτες wealth management και private banking δήλωναν έλλειψη εμπιστοσύνης προς την τράπεζά τους, ενώ περίπου ένας στους τέσσερις είχε αποσύρει μέρος ή και το σύνολο των κεφαλαίων του από την τράπεζά του.

Οι παγκόσμιες τάσεις στο χώρο της διαχείρισης κεφαλαίων έχουν πολύ μεγαλύτερη απήχηση στην Ελλάδα, οδηγώντας σε μαρασμό το private banking για τους εξής λόγους:

α) το κύριο μέλημα των τραπεζών είναι να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, επομένως ενδιαφέρονται να κατευθύνουν τα κεφάλαια επενδυτών στις καταθέσεις και όχι σε σύνθετες επενδύσεις

β) στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, οι τράπεζες επιδιώκουν να προωθήσουν δικά τους ομόλογα στους πελάτες τους του private banking, αναιρώντας έτσι το νόημα της επένδυσης του private banking που συνίσταται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των τοποθετήσεων

γ) οι τράπεζες είναι απρόθυμες πλέον να αναλάβουν το ρίσκο της επένδυσης που ενέχει η διαχείριση κεφαλαίων και προτιμούν να «πωλούν» μικρότερο ρίσκο στους πελάτες του personal banking

δ) το private banking στην μετά την κρίση εποχή απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές που οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να κάνουν, αφού η συγκεκριμένη δραστηριότητα ούτε τα έσοδα του παρελθόντος προσφέρει, αλλά και δρα ανταγωνιστικά με άλλες πιο κερδοφόρες δραστηριότητες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με βάση τη MiFid, οι τράπεζες οφείλουν να έχουν τεχνολογία και συστήματα on line και real time ενημέρωσης του πελάτη για τις συναλλαγές του, πράγμα που απαιτεί μεγάλες επενδύσεις εκ μέρους τους.

capital.gr

No comments:

Share |